KPSZB/43/2009.
KPSZB/161/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2009. november 23-án, hétfőn 11 óra 35 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirend *

Az ülés megnyitása *

A napirend elfogadása *

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megtárgyalása *

A napirendi pont lezárása *

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítványok megtárgyalása *

A napirendi pont lezárása *

Az ülés bezárása *

 

Napirend:

  1. A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/10554. szám - bizottsági módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)
  2. A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/10380. szám - bizottsági módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Keller László (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Borsos József (Fidesz)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Schmidt Ferenc (Fidesz)

Szijjártó Péter (Fidesz)

Tállai András (Fidesz)

Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Dr. Hargitai János (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott:

Keller László (MSZP) Molnár Lászlónak (MSZP),

Kovács Tibor (MSZP) Tukacs Istvánnak (MSZP),

Puch László (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),

Végh Tibor (MSZP) Farkas Imrének (MSZP),

Ágh Péter (Fidesz) Borsos Józsefnek (Fidesz),

Babák Mihály (Fidesz) Domokos Lászlónak (Fidesz),

Balla György (Fidesz) Tállai Andrásnak (Fidesz),

Molnár Oszkár (Fidesz) Mádi Lászlónak (Fidesz),

Szijjártó Péter (Fidesz) dr. Hargitai Jánosnak (KDNP).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:
Végh Szabolcs, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára
Dr. Bathó Ferenc, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 35 perc)

Az ülés megnyitása

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok. Köszöntöm a bizottság ülésén megjelent vendégeinket, a képviselőket, a kormány képviselőit, illetve segítőinket: a jegyzőkönyvvezetőt, titkárságunk tagjait.

A napirend elfogadása

Napirendi javaslatunk két pontot tartalmaz, ehhez írásbeli kiegészítés nem érkezett, így kérem, szavazzunk! Aki az írásban előre kiküldött napirendi ajánlást elfogadja, kérem, jelezze! (Szavazás.) Huszonnégy egyhangú szavazattal a bizottság elfogadta napirendjét.

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megtárgyalása

Az 1. napirendi pont a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, T/10554. számmal. A bizottsági módosító javaslatok megvitatására kerül sor első helyen kijelölt bizottságként. A gazdasági bizottság módosító javaslatairól kell szavaznunk. Köszöntöm a kormány képviseletében megjelent szakállamtitkár urat és főosztályvezető urat. Amiből dolgozunk, a "Kivonat a T/10554/1895. számú kiegészítő ajánlásból a költségvetési bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok" címet viseli.

A 104/80. gazdasági bizottsági javaslat összefügg a 104/136. számú javaslattal. A kormány álláspontját kérdezem. (Varga Mihály megérkezik az ülésre.)

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, hogy ehhez kérdés, észrevétel van-e. (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor kérem, szavazzunk! Aki támogatja, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, ilyen nincs. Tehát a bizottság nem támogatta, egyharmadot sem kapott.

A következő a 13/2. számú módosító javaslat. A kormány álláspontja?

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Ehhez kérdés, észrevétel? Miről van szó, miért nem támogatja a kormány?

DR. BATHÓ FERENC (Pénzügyminisztérium): Válaszolhatok, elnök úr? (A levezető elnök jelzésére.) Azért nem támogatjuk, mert a meglévő normaszövegben szereplő Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vállalásai, közösen a Garantiqua Zrt.-vel, elégségesnek bizonyulnak a megfelelő európai uniós és hazai hitelforrások finanszírozására. Ez a cég 80 százalékos kitettséggel tudja finanszírozni a meglévő forrásokat. A javaslat további olyan bővítés lenne, amit, ha támogatna a kormány, azt át kellene vezetni a megfelelő mellékleteken is, ahol a garanciára vonatkozó szabályokat számszerűen jelenítjük meg. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdés? Igen, Dancsó József képviselő úr!

DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A kérdésem arra vonatkozna, hogy ebben a javaslatban az MTV Zrt. felé nem kíván a kormány garanciát vállalni. Ez pedig egészen más, mint a kis- és középvállalkozások esetében a hitelgarancia. Akkor egyszerűbb lenne azt kimondani, hogy nem kíván a kormány a Magyar Televízió Zrt. hitelére garanciát vállalni. Ez a tényleges indok és nem az, hogy most hitelgaranciák állnak rendelkezésre. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Gondolom, mindenki mérlegelheti, hogy mit lát ebben a módosító javaslatban. (Mádi László: Értjük a dolgot.) Szavazhatunk-e? Úgy látom, igen. Kérem, hogy aki támogatja a gazdasági bizottság módosító javaslatát, jelezze! (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem. (Keller László: Szórjátok a pénzt.)

A következő a 94/22. számú módosító javaslat, amely összefügg az ajánlás 9/5., 10/2., 150/1., 153/11. és a 153/22. számú javaslatokkal. A kormány álláspontja?

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Úgy látjuk, a tárca álláspontja megváltozott, hiszen korábban nem támogatta. Kérdés van-e ehhez? Igen, Dancsó József képviselő úr!

DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Szeretném megkérdezni, ha jól értem ezt a módosító javaslatot, a Balaton Fejlesztési Tanács működésével kapcsolatos pluszkiadásról szól. Tehát a kormány a bürokráciát, egy szervezet működését mégis csak fontosnak tartja valamilyen okból kifolyólag, ezért megváltoztatva álláspontját, támogatja ezt a módosító javaslatot. Azért, hogy egy bürokratikus intézmény tudjon működni, inkább 50 millió plusz is bevállal, nem pedig olyan feladatok ellátására adja, ami, mondjuk a Balaton régió fejlesztését, működését szolgálná. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Van-e további észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Tehát bürokráciára megy-e a pénz, ez a kérdés. Kormány!

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Csak azt szeretném mondani, hogy mi itt azt a jelzést kaptuk, hogy a költségvetési megállapodás során az 50 millió forint működésre volt betervezve, és tévedés folytán került át másik sorra, ezért kellett itt javítani.

ELNÖK: Értjük a választ. További kérdés, észrevétel van-e még? (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, szavazunk. Aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A következő az önkormányzati bizottság módosító javaslata 9/3. számmal. Ez is több másik javaslattal összefügg: a 9/6., a 10/3., a 22/24., a 22/26., a 150/2., a 153/12. és a 153/23. pontokkal. Kormány?

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Ezt támogatjuk.

ELNÖK: Egy melléklet kerül ki, ha jól értem. Igen, bólogatnak, köszönöm. Van-e kérdés, észrevétel? Igen, Dancsó József! Felkészült.

DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. A kérdésem arra vonatkozik, hogy ha kikerül a c) pont, aminek elhagyásával egyetért a kormány, az mekkora forráskiesést jelent az önkormányzatok által fenntartott tűzoltóságok számára. Azt már megtanulhattuk, hogy ha valamit összevonnak, az kevesebb lesz. Ebben az esetben, ha jogcímeket összevonnak, kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a tűzoltóságok? Jelent-e ez forráscsökkenést az önkormányzatok által fenntartott tűzoltóságok vonatkozásában?

ELNÖK: Igen. További kérdések? (Nincs jelentkező.) Nincs. A kormány kíván-e válaszolni? Igen, megadom a szót.

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Igen. Csak azt mondanám el, hogy kétoldalú a dolog. A 9. melléklet egy új próbálkozás volt a költségvetésben, korábban ilyen melléklet nem volt. Akkor azt gondolták, úgy lesz átláthatóbb a tűzoltóságok finanszírozása, ha egy mellékletben, tűzoltóságonként lebontva van meghatározva az összeg. Erre a tűzoltókkal való tárgyalások során az Önkormányzati Minisztérium azt a javaslatot tette, hogy maradjon a régi, normatív alapú finanszírozás. Egész egyszerűen az történik, hogy a korábbi önkormányzati mellékletekbe kerül vissza a finanszírozás, ugyanakkora keretösszeggel. Tehát nincs forráscsökkenés, csak a módszer változik.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szavazhatunk. Megkérdezem a képviselőket, hogy aki ezt támogatja, jelezze! (Szavazás.) Ha jól látom, egyharmad sem támogatja. (Varga Mihály távozik az ülésről.)

A négy ajánlási pontról döntöttünk. Ezen kívül elnök úrnak és nekem lenne egy kezdeményezésem bizottsági módosító javaslat benyújtására, mivel ez a bizottság nyújthat még be módosító javaslatot. Amennyiben ezt támogatná a bizottság, az a mai szavazás elhalasztását jelentené. Ennek ellenére ezt a javaslatot megfogalmaznánk. Ez pedig a rákbeteg szervezetek támogatásáról szól. A H1N1-alapról volt Béki Gabriellának egy módosító javaslata, ehelyett egy másik lábat keres ez az előterjesztés. A kormányt is meg fogjuk kérdezni ebben az ügyben, bár a bizottságnak saját előterjesztési joga van. Korábban már döntöttünk róla, de akkor azt a jelzést kaptuk, hogy helytelen forrást adtunk meg. A bizottságnak kell ezt mérlegelnie, de a kormányt is megkérdezzük. Nyilván komoly ellene szóló érv, hogy a szavazást megzavarja. A kormány tud-e nyilatkozni?

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Igen, a cél nemességét nem vitatva nem tudjuk támogatni.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A szavazás előtt Szabó Lajos alelnök úr!

SZABÓ LAJOS (MSZP): A módosító indítvány előkészítése kapcsán megvizsgáltuk, ez a cél tavaly sem volt nevesítve a költségvetésben, de a szervezet megkapta a pénzt. Az a költséghely, ahonnan a pénzt megkapta a szervezet, jelenleg is nevesítve van a költségvetésben, tehát akadálya nincs annak, hogy ezt a célt támogatni lehessen anélkül, hogy ez a sor szerepeljen benne, ahogy ez tavaly is megtörtént. Ezért a céllal egyetértünk, de a módosító indítványt a cél eléréséhez nem látjuk szükségesnek.

ELNÖK: Világos. Szavazzunk róla! Ki az, aki támogatja, hogy benyújtsuk a módosító javaslatot? (Szavazás.) Nem kapta meg a többséget, így a bizottság nem ad be módosító javaslatot.

A napirendi pont lezárása

Ezen kívül van-e más módosító javaslat, amiről tudunk? (Nincs jelentkező.) Nincs olyan tehát, amiről még szavaznunk kellene. Akkor ezt a napirendi pontot lezártuk. Köszönöm szépen.

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítványok megtárgyalása

Áttérünk a 2. napirendi pontra, a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatra, T/10380. szám alatt. A harmadik kiegészítő ajánlás szerint haladunk, mind a két pontról kell szavaznunk.

Az 1. pontban a gazdasági bizottság javaslatáról a kormány álláspontja?

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ez az egyházi kérdéseket rendezi. Van-e hozzá kérdés, észrevétel? Igen, Dancsó József képviselő úr!

DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A kérdésem az lenne, hogy ezek mögött a változások mögött, mivel ebben a Hit Gyülekezetétől kezdve a postán át a Pedagógusok Szakszervezetéig minden szerepel, van-e valamilyen megállapodás a kormány és az érintett szervezetek között.

ELNÖK: További kérdés, észrevétel van-e ehhez a módosító javaslathoz? A gazdasági bizottság nyújtotta be, nem feltételezhetjük, hogy e mögött a kormánynak bármiféle ténykedése lenne, mert akkor ő nyújtotta volna be, de hátha. Nézzük a kormányt!

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Vannak ilyen megállapodások, az egyházakkal való tárgyalásokon is ezek az ingatlanok merültek fel, amelyek itt vannak.

ELNÖK: Az ingatlanokat érintően van megállapodás?

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Kimondott, írásba foglalt, szó szerinti megállapodásról nem tudok nyilatkozni. A tárgyalások során ezen ingatlanokat kérték az egyházak, és ott ez a megállapodás született az egyeztetés során.

ELNÖK: Jó. Ahány pont, annyi ügy, ahogy én látom. Van itt pécsi, balatonföldvári, fonyódi és még ki tudja, hány terület. Ez a saláta salátája. Van-e ehhez még kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs.

Akkor kérem, foglaljunk állást az 1. pontról. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség.

A 2. pont szintén a gazdasági bizottság módosító javaslata. Ez 19 milliárd forintról szól, ami indoklást igényelne. Miért támogatja a kormány?

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Azért vagyok bajban, mert nem tudok bővebb lenni az írásos indoklásnál. Az merült fel, hogy vannak olyan cégek, amelyek vagyoni helyzetének rendezésére szükség lehet még az idén, és az első felmérés ezt a 19 milliárdos összeget mutatta. Nem biztos, hogy erre sor fog kerülni, ilyenre volt már példa a korábbiakban is, csak a lehetőséget adja meg, hogy ha szanálni kell, legyen erre módja a kormányzatnak.

ELNÖK: Ha jól értem, állami garanciák beváltásakor kell ebből fizetnie a kormánynak. Akkor már csak azt kérdezem, hogy ebben a BKV benne van-e. Mert ha jól tudjuk, ott 30 milliárdos igény jelenik meg. Ez azért érdekes, mert vizsgálódásunk során számunkra elég világossá vált, hogy ott nem biztos, hogy minden szempontból elfogadható gazdálkodás zajlott. Megjutalmazzuk-e ezért, ez a kérdésem.

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Úgy tudom, hogy ebben nincs benne a BKV.

ELNÖK: Akkor már csak az a kérdésem, hogy hogyan fogják rendezni a 30 milliárdos BKV-igényt, hogy januárban bért tudjanak fizetni. Erre van-e valamilyen válasz, mert ez nagy kérdés lesz hamarosan. De mielőtt párbeszédet folytatnánk, másnak van-e még kérdése? Dancsó József!

DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Ha már a BKV nincs benne, akkor mely cégek vannak benne? Nyilván sok tételből tevődik ez össze, de vannak nagyobb tételek is, mert a 19 milliárd forint nem kevés pénz. Melyek azok a cégek, amelyek ebbe a kedvezményes körbe bekerülhettek?

ELNÖK: Úgy is kérdezhetjük, hogy írásban megkaphatjuk-e a választ, azt is megfelelőnek tartanánk. Úgy látom, ez így elfogadható.

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Ezt javasoltam volna. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Nagyon szépen köszönöm. Úgy vegyék, hogy mindkét kérdésre írásban várunk választ, tehát hogy a BKV ügyét hogyan akarják megoldani, másrészt a 19 milliárdból milyen garanciavállalással számolnak, egészen pontosan kinek mekkora összeggel.

Szavazzunk! Aki egyetért a javaslattal? (Szavazás.) A többség.

A napirendi pont lezárása

Van-e más módosító javaslat, amiről tárgyalnunk kellett volna? (Nincs jelentkező.) Nincs.

Az ülés bezárása

Mindenki azt jelzi, hogy nincs további módosító javaslat. Ezzel napirendi pontjaink tárgyalásának végére értünk. Köszönöm mindenkinek a közreműködést. Felhívom a figyelmet, hogy holnap 14 órakor lesz bizottsági ülés. Köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 00 perc.)

 

 

Domokos László
a bizottság alelnöke



Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit