KPSZB/48/2009.
KPSZB/166/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2009. december 7-én, hétfőn 11 óra 39 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirend *

Az ülés megnyitása *

A napirend elfogadása *

Az egyes pénzügyi tárgyú törvényeknek az új polgári törvénykönyvvel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottság módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletének hatékonyabbá tételéhez szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

A Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

Az ellenőrző albizottság által - a Budapest Főváros Önkormányzata közösségi közlekedési támogatásának felhasználásáról, az azzal történő elszámolásokról, kiemelten az elmúlt évek mintegy másfél milliárd forintos végkielégítésének elköltéséről - elkészített vizsgálati jelentés alapján bizottsági tájékoztató előterjesztésének megvitatása *

Döntés a bizottsági tájékoztató elfogadásáról *

Az ülés bezárása *

 

Napirend:

  1. Az egyes pénzügyi tárgyú törvényeknek az új polgári törvénykönyvvel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11000. szám - a gazdasági bizottság által benyújtott módosító javaslatok megtárgyalás első helyen kijelölt bizottságként)
  2. A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvényjavaslat (T/11001. szám - a gazdasági bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)
  3. Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10999. szám - a gazdasági bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)
  4. A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletének hatékonyabbá tételéhez szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/10998. szám - a gazdasági bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)
  5. Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat (T/11083. szám - a gazdasági bizottság által benyújtott, a költségvetési bizottság hatáskörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
  6. A Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényjavaslat (T/11025. szám - a gazdasági bizottság által benyújtott, a költségvetési bizottság hatáskörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
  7. A költségvetési bizottság ellenőrző albizottsága által - a Budapest Főváros Önkormányzata közösségi közlekedési támogatásának felhasználásáról, az azzal történő elszámolásokról, kiemelten az elmúlt évek mintegy másfél milliárd forintos végkielégítésének elköltéséről - elkészített vizsgálati jelentés alapján bizottsági tájékoztató előterjesztésének megvitatása (A Házszabály 96/A. §-a alapján)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Balla György (Fidesz)

Borsos József (Fidesz)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Tállai András (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott:

Farkas Imre (MSZP) Boldvai Lászlónak (MSZP),

Keller László (MSZP) Molnár Albertnek (MSZP),

Kovács Tibor (MSZP) dr. Kékesi Tibornak (MSZP),

Puch László (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),

Schwartz Béla (MSZP) Végh Tibornak (MSZP),

Ágh Péter (Fidesz) Borsos Józsefnek (Fidesz),

Babák Mihály (Fidesz) dr. Dancsó Józsefnek (Fidesz),

Schmidt Ferenc (Fidesz) Mádi Lászlónak (Fidesz),

Szijjártó Péter (Fidesz) Tállai Andrásnak (Fidesz),

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Klemencsics Márta, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője

Dr. Burik Mária, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese

Mikolai Enikő, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakreferense

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 39 perc)

Az ülés megnyitása

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait. Megkezdenénk a bizottsági ülést, kérek mindenkit, hogy foglaljon helyet.

A napirend elfogadása

A kiküldött napirendi ajánlásban 7 pont szerepel, ezek azok a törvényjavaslatok, amelyekhez a múlt hét folyamán még bizottsági módosító javaslatokat nyújtottak be. Kiegészítés ehhez nem érkezett, így ezt tenném fel szavazásra. Kérdezem, ki az, aki a napirendi ajánlással egyetért. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Huszonkettő. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. A bizottság tehát egyhangúlag elfogadta napirendjét.

Az egyes pénzügyi tárgyú törvényeknek az új polgári törvénykönyvvel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megvitatása

Az 1. napirendi pontban az egyes pénzügyi tárgyú törvényeknek az új polgári törvénykönyvvel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat szerepel, T/11000. szám alatt. A gazdasági bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatására kerül sor.

Köszöntöm Klemencsics Márta asszonyt a Pénzügyminisztériumból.

Az 1. pont összefügg a 2. és a 3. ponttal, és ha jól látom, a büntetlen előélettel kapcsolatos módosítás. Az előterjesztőt kérdezem, támogatja-e.

KLEMENCSICS MÁRTA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Nem is egészen értem, hogyan maradt ez ki a törvényből. Hozzászólások vannak-e? (Nincs jelentkező.) Nincsenek. Akkor szavazhatunk. Kérdezem, ki az, aki támogatja az előterjesztést. (Szavazás.) A többség támogatta.

A 4. pontról kérdezem az előterjesztőt.

KLEMENCSICS MÁRTA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) A többség támogatta.

Végül a 7. pont. Előterjesztő?

KLEMENCSICS MÁRTA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ez a hatósági erkölcsi bizonyítványról szól. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta. Köszönöm szépen.

A napirendi pont lezárása

Van-e még tudomásunk olyan módosításról, amelyről kellett volna, de nem tárgyalt a bizottság? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor ezzel végeztünk.

A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvényjavaslatra, T/11001. szám alatt. Szintén a gazdasági bizottság által benyújtott módosító javaslatokat kell megtárgyalnunk.

A 6. pontról az előterjesztőt kérdezem.

KLEMENCSICS MÁRTA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Az előterjesztő támogatja. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. A szavazás következik. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta.

A napirendi pont lezárása

Több pont nincs, ezzel is végeztünk.

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottság módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a következő, 3. napirendi pontra, az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott gazdasági bizottsági módosító javaslatok megvitatására.

Négy pontot kell tárgyalnunk, a 2., az 5., a 14. és a 47. A 2. ponttal kezdjük, amely összefügg a 3., 4., 9., 13., 49. és 54. pontokkal. Pénzügyi intézménynek nem minősülő vállalkozás csoportfinanszírozást a felügyelet engedélye nélkül is végezhet. Az előterjesztőt kérdezem, hogy még mindig egyetért-e ezzel.

KLEMENCSICS MÁRTA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Mert nekem itt az szerepel, hogy az előterjesztő egyetért ezzel a módosítással.

KLEMENCSICS MÁRTA (Pénzügyminisztérium): Igen, elnök úr. A bizottsági ülésen tárcaálláspontot volt módunkban képviselni, azóta kialakult a kormány álláspontja, amely szerint nem támogatjuk.

ELNÖK: Az előterjesztő tehát nem támogatja. Köszönöm. Észrevétel, kérdés van-e? Dancsó József!

DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Szerintem nyelvtanilag is helytelen ez a mondat, és örülök annak, hogy nem támogatja a kormány, mert nem értem, mi az oka annak, hogy a csoportfinanszírozást ki kell venni a felügyeleti engedélyköteles tevékenységek közül. Szerintem ez nincs és nem is volt megindokolva. Ezért én is úgy gondolom, hogy ezeket a módosításokat nem kell, mert nem érdemes támogatni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Több kérdés is felmerül ezzel a módosítással kapcsolatban, de az időre való tekintettel ezeket megspórolom magamnak is. Ha nincs több észrevétel, akkor szavazunk. Kérdezem, ki az, aki támogatja ezt az előterjesztést. (Szavazás.) Szocialista kollégáinkat nem tudtuk meggyőzni arról, hogy ez nem jó módosítás, mert ők támogatják. Számolunk. Ez tizennégy igen. Nem támogatja? Tizenegy. A bizottság ezt támogatta.

Következik az 5. pont, amelyik összefügg 24 másik ponttal, ezeket nem sorolnám föl. Az előterjesztőt kérdezem, támogatja-e ezeket.

KLEMENCSICS MÁRTA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Kérdezem, hogy az előterjesztő támogatása esetleg támaszkodik-e szakmai egyeztetés eredményére.

KLEMENCSICS MÁRTA (Pénzügyminisztérium): Igen, elnök úr. Ezek a módosító indítványok mind a bűnügyi nyilvántartási rendszerrel kapcsolatosak, és az ott történt módosításokkal összefüggésben módosítja az egyes ágazati törvényekben az erre vonatkozó szabályokat.

ELNÖK: Köszönöm. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazunk. Kérdezem, ki az, aki támogatja ezeket. (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta.

Következik a 14. pont. A forgatókönyv szerint az előterjesztő egyetért ezzel.

KLEMENCSICS MÁRTA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) Közben egy kolléga elment, úgyhogy, ha jól emlékszem, szavazategyenlőség van. (Dr. Kékesi Tibor: Helyettesítik.) Ki helyettesít kit? Mert Boldvai Lászlónak már korábban is két szavazata volt. Végh Tibornak egy volt csak, de ettől még kettővel szavazott, nem? Nem. Jó. Akkor a többség támogatta.

Következik a 47. pont. Előterjesztő?

KLEMENCSICS MÁRTA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Az előterjesztő nem támogatja. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) A bizottság nem támogatja, egyharmadot sem kapott. Köszönöm szépen.

A napirendi pont lezárása

Végeztünk azokkal a módosításokkal, amelyeket e napirendi pont keretében tárgyalni kellett.

A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletének hatékonyabbá tételéhez szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megvitatása

Következik a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletének hatékonyabbá tételéhez szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott gazdasági bizottsági módosítók megtárgyalása.

A 6. pontról kérdezem az előterjesztőt, továbbra is egyetért-e ezzel.

KLEMENCSICS MÁRTA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? Dancsó József!

DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Kérdezni szeretném, hogy mi ennek a szakmai háttere. Miért kell hatályon kívül helyezni?

ELNÖK: Előterjesztő!

KLEMENCSICS MÁRTA (Pénzügyminisztérium): Köszönöm a szót, elnök úr. Azért, mert a benyújtott javaslat szerint bizonyos esetekben vezetőkre, illetve befolyásoló részesedéssel rendelkező tulajdonosokra vonatkozó PSZÁF-engedély felfüggesztésre került volna abban az esetben, ha meghatározott gazdasági bűncselekmények ügyében vádemelés történik. Az egyeztetések során végül is az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ezt a koncepciót nem tartotta elfogadhatónak, ezért a most benyújtott módosítások ezeket mindenhol kivették, és csak a jogerős ítélethez kötik a következményeket. Ezért okafogyottá vált az a szakasz, ami szerint az ügyészség értesítené a felügyeletet arról, hogy vádemelés történt.

ELNÖK: További észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazunk. Kérdezem, ki az, aki támogatja a módosítást. (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta.

A napirendi pont lezárása

Ezekkel a módosításokkal végeztünk, köszönöm szépen.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosítók megtárgyalására. Ez a T/11083. számú előterjesztés.

A bizottság hatáskörébe tartozó módosító javaslatokról kell döntenünk, ilyennek minősül az 1. pont, amely összefügg a 2. és 7. pontokkal. Az előterjesztő képviselője korábban egyetértett ezzel, kérdezem, most is fenntartja-e ezt az álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Jó napot kívánok. Tisztelt Bizottság! Tisztelt Elnök Úr! Az 1. pontot a kormány támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Ha nincs, akkor szavazunk. Kérdezem, ki az, aki támogatja a javaslatot. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta.

A napirendi pont lezárása

Ezzel végeztünk azokkal a módosítókkal, amely a bizottság hatáskörébe tartoztak. Köszönöm szépen.

A Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a következő pontra, a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosítók megtárgyalására. Szintén a gazdaság bizottság indítványairól van szó. (Jelzik, hogy az előterjesztő képviselője nincs jelen.) Azt gondolom, előterjesztő hiányában is meg tudjuk ezeket tárgyalni.

Az 1. pontot az előterjesztő korábban támogatta. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) A többség támogatta.

A 7. pont összefügg a 28., 61. és 88. ponttal, az előterjesztő korábban támogatta. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 22. pont összefügg a 91. ponttal. Az előterjesztő korábban nem támogatta. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad támogatta.

A 33. pontot az előterjesztő korábban nem támogatta. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad támogatta.

A 38. pontot az előterjesztő korábban támogatta. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 42. pontnál az előterjesztő véleményét nem látom, mert olyan anyagot kaptam, amelyből kimaradtak részek, a 34. oldal után nálam a 48. következik. De ez nem akadálya annak, hogy tárgyaljuk, bár lehet, hogy a módosítás a 35. oldalon folytatódik. Kívánja-e valaki kérni, hogy halasszuk el a döntést. (Közbeszólásra.) Szabó Lajos határozottan nem kéri. (Derültség. - Az előterjesztő képviselője megérkezik az ülésre.) Bocsánat, melyik törvényhez érkezett? (Mikolai Enikő: A 11025. számúhoz.) Akkor parancsoljon, foglaljon helyet. Az ajánlás 42. pontját tárgyaljuk éppen, és kicsit bajban vagyunk, mert másolási hiba miatt a vége nincs meg a módosító javaslatnak. Az a kérdésem, hogy támogatja-e.

MIKOLAI ENIKŐ (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Ha nincs, szavazhatunk. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) A többség támogatta.

A napirendi pont lezárása

Akkor végeztünk is ezzel, köszönöm szépen.

Az ellenőrző albizottság által - a Budapest Főváros Önkormányzata közösségi közlekedési támogatásának felhasználásáról, az azzal történő elszámolásokról, kiemelten az elmúlt évek mintegy másfél milliárd forintos végkielégítésének elköltéséről - elkészített vizsgálati jelentés alapján bizottsági tájékoztató előterjesztésének megvitatása

Az utolsó napirendi pontunk következik, az ellenőrző albizottság által - a Budapest Főváros Önkormányzata közösségi közlekedési támogatásának felhasználásáról, az azzal történő elszámolásokról, kiemelten az elmúlt évek mintegy másfél milliárd forintos végkielégítésének elköltéséről - elkészített vizsgálati jelentés alapján bizottsági tájékoztató előterjesztésének megvitatása, a Házszabály 96/A. §-a alapján.

A vitát megnyitom. A bizottság állásfoglalását kiosztottuk, két perc olvasási szünetet rendelek el. (Rövid szünet.)

Barabásné Czövek Ágnes kért szót.

BARABÁSNÉ CZÖVEK ÁGNES (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Mivel az alelnök úr nem vesz részt az ülésen, annyiban szeretném a bizottságot tájékoztatni, hogy a jelen lévő 5 tag egyhangúlag fogadta el azt az anyagot, ami most a bizottság elé került. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen az információt. Észrevétel, kérdés van-e az anyaggal kapcsolatban? Igen, Dancsó József!

DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Igazából a kolléganőnek szeretnék kérdést feltenni. Gondolom, megvizsgálták azt a körülményt is, ezért írták le, hogy "magas összegű végkielégítések, amelyekről a közvélemény komoly késéssel, az új vezérigazgató érkeztével tájékozódhatott". Önök úgy értékelték, hogy amikor az új vezérigazgató, Kocsis úr megjött, ő hozta ezt nyilvánosságra? Mert legjobb tudomásom szerint a sajtóból értesültünk azokról a botrányos eseményekről, amelyek ott történtek, különösen a végkielégítések vonatkozásában. Ezek szerint Kocsis úrnak tevékeny szerepe volt abban, hogy ezek az esetek nyilvánosságra kerüljenek? Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Kérdezem, hogy Dancsó József felvetésére ki kíván esetleg reagálni. Barabásné Czövek Ágnes!

BARABÁSNÉ CZÖVEK ÁGNES (MSZP): Köszönöm szépen. Alelnök úr egy fogalmazvánnyal érkezett az albizottság ülésére, így természetesen csak azzal tudtunk foglalkozni. Mivel ő ezt leírta, benne hagytuk. Nem gondolom, hogy komoly nehézséget okoz, ha úgy gondolják, hogy ha egyszerűen csak a "komoly késéssel tájékozódhatott" szöveg marad benne. Az "új vezérigazgató érkezte" akár ki is maradhat belőle. Az ügyet ez se előre nem viszi, se nem hátráltatja. Köszönöm.

ELNÖK: Dancsó József ismét!

DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Igazából nem nyelvtani problémám, hanem tartalmi kérdésem volt, de a választ megkaptam, köszönöm szépen.

Döntés a bizottsági tájékoztató elfogadásáról

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ha nincs több észrevétel (Nincs jelentkező.), akkor szavazhatunk. Kérdezem tehát, ki az, aki szerint a költségvetési bizottság ellenőrző albizottsága által végzett vizsgálattal kapcsolatos állásfoglalás szövegét elfogadhatjuk, és közzé tehetjük. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. Köszönöm.

Az ülés bezárása

A mára kiszabott munkát elvégeztük. Mindenkinek további jó munkát kívánok. Köszönöm szépen. Holnap még nincs bizottsági ülés. (Derültség.)

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 04 perc.)

 

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit