KPSZB/49/2009.
KPSZB/167/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2009. december 14-én, hétfőn 11 óra 36 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirend *

Az ülés megnyitása *

A napirend elfogadása *

A sportról, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslatok általános vitára való alkalmasságának együttes tárgyalása *

Szalay Ferenc szóbeli kiegészítése *

A tárca álláspontjának ismertetése *

Észrevételek *

Döntés a törvényjavaslatok általános vitára való alkalmasságáról *

Az ülés bezárása *

 

Napirend:

  1. A sportról szóló 2004. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11468., illetve T/11469. szám - a sport- és turisztikai bizottság önálló indítványai - általános vita) együttes tárgyalása

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Keller László (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Borsos József (Fidesz)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Tállai András (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott:

Farkas Imre (MSZP) Szabados Józsefnek (MSZP),

Dr. Kékesi Tibor (MSZP) Keller Lászlónak (MSZP),

Kovács Tibor (MSZP) Barabásné Czövek Ágnesnek (MSZP),

Molnár László (MSZP) Molnár Albertnek (MSZP),

Puch László (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),

Tukacs István (MSZP) Végh Tibornak (MSZP),

Ágh Péter (Fidesz) Borsos Józsefnek (Fidesz),

Babák Mihály (Fidesz) Domokos Lászlónak (Fidesz),

Balla György (Fidesz) Mádi Lászlónak (Fidesz),

Molnár Oszkár (Fidesz) Varga Mihálynak (Fidesz),

Schmidt Ferenc (Fidesz) dr. Dancsó Józsefnek (Fidesz),

Szijjártó Péter (Fidesz) Tállai Andrásnak (Fidesz).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Dr. Fazekas Attila, az Önkormányzati Minisztérium főosztályvezetője
Szalay Ferenc (Fidesz), előterjesztő

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 36 perc)

Az ülés megnyitása

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit, jó napot kívánok. Köszöntöm a bizottság tagjait, a bizottság munkatársait, a gyorsíró kisasszonyt, köszöntöm meghívott vendégeinket és mindenkit, aki bizottsági ülésünk iránt érdeklődik.

A napirend elfogadása

Napirendi javaslatunkban két pont szerepel, a sportról szóló 2004. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, a sport- és turisztikai bizottság önálló indítványa, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, szintén a sport- és turisztikai bizottság önálló indítványa. Ehhez kiegészítés nem érkezett, tehát dönthetünk róla.

Kérdezem a bizottság tagjait, ki az, aki a napirendi ajánlást támogatja. Kézfelemeléssel jelezzék! Számolok is. (Szavazás.) Huszonkettő. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen, tehát a bizottság egyhangúlag elfogadta napirendjét.

A sportról, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslatok általános vitára való alkalmasságának együttes tárgyalása

Rá is térünk az 1. napirendi pontra. Kérdezem, ki képviseli az előterjesztőt. Igen, Szalay Ferenc képviselő kollégánk. A kormány részéről van-e valaki jelen? Igen, parancsoljon, foglaljon helyet a képviselő úr mellett.

Elsőként az előterjesztő képviseletében Szalay Ferencnek adok szót. Parancsoljon!

Szalay Ferenc szóbeli kiegészítése

SZALAY FERENC (Fidesz), előterjesztő: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Mind a két javaslat két olyan közalapítványi ténykedésről szól, amelyet, ha nem fogadnak el, sem a Wesselényi, sem a Mező Ferenc Közalapítvány nem tudja feladatait ellátni. A Wesselényi Közalapítvány, nem tudom, ki mennyire tudja, a Gerevich ösztöndíj folyósítását, eredményességi támogatást, pályázatokat, illetve a Csanády Árpád Központi Sportiskola támogatását, finanszírozását bonyolítja. Ha az a szabályozó érvényesül, hogy azok a közalapítványok, amelyek a bevételük 80 százalékát nem tudják teljesíteni és igazolni, megszűnnek, akkor ez a két közalapítvány is erre a sorsra jut, és nem tudják az eddigi feladataikat ellátni. Ez azt jelentené, hogy a sport mint olyan felborulhatna az egész országban, hiszen az edzők finanszírozása, a sportolók díjazása, és az eredményességi támogatás szűnhetne meg.

Ráadásul a Wesselényi Közalapítvány a pályázatok bonyolításában is jelentős szerepet vállal, nem beszélve a központi sportiskola működtetéséről, ami, azt gondolom, az utánpótlás-nevelés fellegvára az országban. A Mező Ferenc Közalapítvány speciális feladatot lát el, ilyen a világon sem igen van. A kiöregedett olimpiai bajnokokat, világbajnokokat, nagyon eredményes magyar sportolókat és felkészítő edzőiket, családtagjaikat támogatja. Ezzel gyakorlatilag egy szociális hálót is köréjük von, segélyezi őket. Azt hiszem, nagyon fontos erkölcsi feladatunk, hogy ezeket az embereket segítsük és támogassuk az országban. Ezeknek az embereknek, régi, megbecsült sportolóknak olyan programokat, rendezvényeket is szerveznek, amelyek révén benne tudnak maradni a sportközéletben, nem vesznek el. Továbbá van egy Ezüst gerely művészeti pályázat. Ez nagyon fontos, sosem működött még ilyen jól a művészet és a sport egy pályázaton belül. Nem tudom, mennyire emlékeznek, az első olimpián még a művészeteket díjazták, értékelték, volt művészeti olimpia. Hajós Alfréd is építészmérnökként nyert olimpiai bajnokságot. Ez is fontos része az alapítvány tevékenységének.

Még egyszer mondom, ha a törvény közalapítványokra vonatkozó fejezetének érvényesítését elvárjuk ettől a két közalapítványtól, akkor közfeladataikat nem tudják ellátni, nem tudják támogatni a sportot. Ezért azt szeretném kérni, hogy támogassák a javaslatainkat, amelyeket a sport- és turisztikai bizottság egyhangúlag támogatott.

ELNÖK: Köszönöm az indoklást. Hallgassuk meg a kormány képviselőjének álláspontját. Parancsoljon!

A tárca álláspontjának ismertetése

DR. FAZEKAS ATTILA (Önkormányzati Minisztérium): Köszönöm a szót, elnök úr. Fazekas Attila vagyok, a sportigazgatási főosztály vezetője. A képviselő úr által elmondottakhoz sportszakmai értelemben maximálisan csatlakozni tudunk. Mindazok a közfeladatok, amelyeket a közalapítvány ellát, a továbbiakban is közalapítványi formában biztosíthatók a leghatékonyabban. Annyit szeretnék még hozzátenni, hogy utoljára 2007-ben mind az Állami Számvevőszék, mind a szakminisztérium ellenőrzési főosztálya vizsgálta a közalapítványok működését, és azt, valamint szakmai feladatellátásukat rendben lévőnek találta. Szintén arra a megállapításra jutottak, hogy ezek a feladatok a jövőben is közalapítványi formában láthatók el a leghatékonyabban. Minderre tekintettel szakmailag feltétlenül támogatjuk ennek az önálló indítványnak az elfogadását. Köszönöm szépen.

Észrevételek

ELNÖK: Köszönöm. Észrevétel, kérdés? A bizottság tagjait kérdezem, ki kíván hozzászólni. Keller László!

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Azt szeretném kérdezni, hogy a főosztály vagy pedig a kormány álláspontja, amit most képvisel. Tavaly elfogadtunk egy státustörvényt, ami nem a feladatot lehetetleníti el, hanem az intézményt teszi rendbe. Kíváncsi lennék, hogy ön most milyen álláspontot képvisel ebben a vitában, mert azt nyilván senki nem kérdőjelezi meg, hogy erre a feladatra szükség van. Az lehet főosztályi vélemény, hogy ez alapítványi formában működhet a legjobban, de azt nem lehet kizárni, mint ahogy más közalapítvány feladatrendszere sem szűnik meg, hanem az elfogadott hatályos törvényhez próbálnak alkalmazkodni, éppen azért, hogy átláthatóbb legyen a gazdálkodás, más intézményi formában működik tovább. Erre szeretnék választ kapni.

ELNÖK: További kérdés, észrevétel a bizottsági tagok részéről van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor visszaadom a szót. Parancsoljon!

DR. FAZEKAS ATTILA (Önkormányzati minisztérium): Képviselő úr kérdésére válaszolva: nem véletlenül hangsúlyoztam, hogy szakmai álláspontunk van, ami egyelőre a minisztérium szakmai álláspontja. A kormányülés nyilván foglalkozik majd vele, ha az előterjesztés oda kerül, de mi ezt az álláspontot fogjuk ott is képviselni. Előzetesen a Pénzügyminisztériummal szakértői szinten egyeztettünk, és ők is támogatják, de a kormány álláspontjáról még nem beszélhetek, hiszen a kormányülés szerdán lesz. Köszönöm.

ELNÖK: Molnár László!

MOLNÁR LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Ez egy olyan kérdés, ami a testnevelési és sportmozgalmat alapjaiban érinti, hiszen a Wesselényi Közalapítvány az utánpótlás és a szabadidősport, illetve a versenysport területén igen jelentős támogatásokat nyújt, ezért a szocialista képviselőcsoport támogatni fogja az indítványt. Köszönöm.

Döntés a törvényjavaslatok általános vitára való alkalmasságáról

ELNÖK: Köszönöm. További hozzászólás van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk. Ha a bizottság tagjai egyetértenek vele, akkor külön vitát nem rendeznénk a két indítványról, hanem egymás után szavaztatnék az általános vitára való alkalmasságról.

Kérdezem tehát a bizottság tagjait, hogy elsőként a T/11468. számú, a sportról szóló 2004. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát támogatják-e. Kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodott? Egy. Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. A bizottság ezt támogatta.

A 2. pont a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, T/11469. számmal. Kérdezem, ki támogatja az általános vitára való alkalmasságot. Kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Igen. Tartózkodott? Egy. Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. A bizottság ezt is támogatta. A bizottsági álláspont előterjesztője Molnár László lesz a plenáris ülésen.

Az ülés bezárása

Köszönöm szépen. Ezzel végére értünk a két napirendi pontnak, és több napirendi pontunk nincs. Mindenkinek további jó munkát kívánok. Az ülést berekesztem.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 46 perc.)

 

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit