KPSZB/50/2009.
KPSZB/168/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2009. december 14-én, hétfőn 16 óra 08 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Napirend:

  1. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11469. szám - a sport- és turisztikai bizottság önálló indítványa - módosító javaslatok megvitatása)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Keller László (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Ágh Péter (Fidesz)

Babák Mihály (Fidesz)

Balla György (Fidesz)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Molnár Oszkár (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Puch László (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),

Schwartz Béla (MSZP) Boldvai Lászlónak (MSZP),

Borsos József (Fidesz) Babák Mihálynak (Fidesz),

Schmidt Ferenc (Fidesz) dr. Dancsó Józsefnek (Fidesz),

Szijjártó Péter (Fidesz) Mádi Lászlónak (Fidesz),

Tállai András (Fidesz) Ágh Péternek (Fidesz),

Dr. Hargitai János (KDNP) Domokos Lászlónak (Fidesz).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Szatmári László, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 16 óra 08 perc)

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Megkezdjük a bizottság ülését, tekintettel arra, hogy a kormány részéről jelen van, aki tárcaálláspontot tud képviselni. Vannak különböző papírjaink is, de ahhoz, hogy érdemben dönteni tudjunk, el kell fogadni a napirendet.

A napirendi javaslat egy pontból áll, a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása, T/11469. számmal. A sport- és turisztikai bizottság önálló indítványához benyújtott módosító javaslatok megvitatására kerül sor. Ezt a napirendi javaslatot teszem fel szavazásra. Aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Huszonhét igen. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen.

Akkor megkezdjük a napirendi pont tárgyalását. Módosító javaslatok érkeztek, az első a T/11469/2. számú, Dancsó József képviselő úr indítványa. Kérdezem a tárcát, támogatja-e ezt vagy sem.

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): A Pénzügyminisztérium nem támogatja. Jó napot kívánok. Szatmári László vagyok, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese.

ELNÖK: Tehát a Pénzügyminisztérium nem támogatja. A sportbizottság részéről van-e itt valaki? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor tájékoztatásként, a jegyzőkönyv kedvéért mondom, hogy a sportbizottság a nemrég befejeződött ülésén nem támogatta. Észrevétel, kérdés van-e a javaslattal kapcsolatban? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor a szavazás következik.

Kérdezem, ki az, aki a T/11469./2. számú, Dancsó József által benyújtott módosító javaslatot támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizenegy. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Az összes többi. Ez többség, a bizottság nem támogatta ezt a módosítást.

Van-e másik módosító javaslat? Igen. Bizottsági módosító javaslat benyújtására van két kezdeményezés. Azért kettő, mert két példányom van ugyanabból a javaslatból. (Derültség.) Azt néztem, hogy Szabó Lajos figyel-e, de mindjárt csodálkozó kérdést tett fel, hogy kettő? Egy van csak. Ez a módosító javaslat, összevetve Dancsó Józsefével, majdnem hasonló, de csak majdnem, szövegében azért eltér. Kérdezem a PM képviselőjét, hogy ismeri-e a javaslatot.

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): A javaslatot most kaptam meg, szerintem tartalmában megegyezik az előző javaslattal, ezért a tárca ezt sem támogatja. Elnézést, elnök úr, ha lehetne a későbbiekben egy-két kodifikációs javaslattal élni...

ELNÖK: Tartsunk egy kis szünetet?

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Nem, mert ez a dolog érdeméhez tartozik abból a szempontból, hogy ha a tisztelt Ház az eredeti javaslatot elfogadná, milyen szövegezés mellett hatályosulhatna, mert úgy látjuk, hogy azzal van probléma.

ELNÖK: Ez jó hír mindazoknak, akik szeretnek foglalkozni ezzel a kérdéssel. Ezen sajnos nem tudunk segíteni, mert a parlament ma hoz egy döntést, elfogad egy szöveget, és utána legfeljebb a köztársasági elnök a kihirdetés előtt... de most hadd ne mondjam végig a jogtechnikai menetét. Azt majd javítani kell, de erre a mi bizottságunk már biztosan nem lesz alkalmas. Most csak azt a részét továbbítom a bizottságnak, hogy az előterjesztő nem támogatja ezt a módosítást. További kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk arról, hogy a bizottság benyújtsa-e ezt a módosító indítványt.

Kérdezem, ki az, aki támogatja ennek benyújtását: (Szavazás.) Tizenkettő. Nem támogatja? Tizennégy. Tartózkodott? Nem volt ilyen. Akkor a bizottság nem támogatta ennek a módosítónak a benyújtását.

Nekem több előterjesztésről, indítványról nincs tudomásom. Kérdezem, hogy van-e valakinek tudomása ilyenről. Szabó Lajosnak van. Alelnök úr!

SZABÓ LAJOS (MSZP): Szeretnék 5 perc szünetet szeretnék kérni, hogy tisztázzuk, jogtechnikai szempontból módosító indítvány benyújtására van-e még szükség. Ehhez kérném a bizottsági tagok türelmét.

ELNÖK: Akkor 5 perc szünet, és folytatjuk majd a bizottság ülését.

(Szünet 16 óra 18 perctől 16 óra 40 percig.)

ELNÖK: Folytatjuk a bizottság ülését. A bizottsági módosító javaslat elkészült. Volt már egyszer egy olyan bizottsági ügyrendre vonatkozó javaslata az MSZP akkori bizottsági alelnökének, hogy minden frakció csak 2 percben szólhat hozzá. Most viszont minden frakció csak egy példányt kap a módosító javaslatból, de aki igényli, mindenki kap. Addig, amíg tanulmányozzák a javaslatot, a Pénzügyminisztérium képviselőjének adnék szót, hogy ez a javaslat végül is mennyivel jobb, mint az előző. Parancsoljon!

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Ez valóban csak egy technikai jellegű módosítás. A felvezető szövegben annyi módosítás történik, hogy nem "szövegrésszel egészül ki", hanem helyébe lép, hiszen ennek a törvényjavaslatnak január 1-jén is lesz egy 3.2.2 pontja. Ez a kisebbik probléma. A másik az, hogy 2010. január 1-jével az 1. számú melléklet 3.2 pontját hatályon kívül helyezte volna egy törvény, miközben ugyanabban a pillanatban egy másik törvény ugyanazt a szöveget módosította volna. Ezt a helyzetet rendezi, hogy a 3.2.2 pontot nem szabad hatályon kívül helyezni, hanem felül kell írni az új szöveggel. Ennyi lenne.

ELNÖK: Köszönöm. Észrevétele, kérdése van-e valakinek? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk. Kérdezem a bizottság tagjait, ki az, aki támogatja, hogy a kiosztott módosító javaslatot a bizottság benyújtsa. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Ez tizennégy. Nem támogatja? Tartózkodott? Nyolc. Tehát a bizottság benyújtja ezt a módosító javaslatot.

Kicsit félénken kérdezem meg, hogy van-e még valakinek esetleg olyan javaslatról tudomása, amit nem tárgyaltunk, vagy szeretne ilyet kezdeményezni. (Nincs jelentkező.) Nincs. Nem köszönök el, már az előbb sem tettem, mert sejtem, hogy ez a bizottság örökké fog ülésezni, mindig találunk alkalmat rá. Most úgy tűnik, hogy befejeztük a munkánkat. Mindenkinek további jó munkát kívánok, a bizottsági ülést berekesztem. Amennyiben nem így lesz, mindenkit értesítünk erről.

(Az ülés befejezésének időpontja: 16 óra 45 perc.)

 

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit