KPSZB/2/2010.
KPSZB/170/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2010. február 15-én, hétfőn 11 óra 34 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirend:*

Az ülés megnyitása*

A napirend elfogadása*

Az országgyűlési képviselők 2010. évi választási kampányának költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása*

Dr. Virág Rudolf szóbeli kiegészítése*

Megjegyzések*

Döntés az országgyűlési határozati javaslat általános vitára való alkalmasságáról*

A rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása*

Nagy László szóbeli kiegészítése*

A tárca álláspontjának ismertetése*

Megjegyzések*

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról*

A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek 2010. évi költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása*

Godó Lajos szóbeli kiegészítése*

Megjegyzések*

Döntés az országgyűlési határozati javaslat általános vitára való alkalmasságáról*

Az ülés bezárása*


Napirend:

  1. Az országgyűlési képviselők 2010. évi választási kampányának költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/11655. szám - általános vita)
  2. A rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11749. szám - a foglalkozatási és munkaügyi bizottság önálló indítványa - általános vita)
  3. A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek 2010. évi költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/11822. szám - általános vita)

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke
Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke
Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)
Boldvai László (MSZP)
Farkas Imre (MSZP)
Keller László (MSZP)
Dr. Kékesi Tibor (MSZP)
Kovács Tibor (MSZP)
Molnár Albert (MSZP)
Molnár László (MSZP)
Schwartz Béla (MSZP)
Szabados József (MSZP)
Tukacs István (MSZP)
Végh Tibor (MSZP)
Ágh Péter (Fidesz)
Babák Mihály (Fidesz)
Balla György (Fidesz)
Borsos József (Fidesz)
Dr. Dancsó József (Fidesz)
Mádi László (Fidesz)
Tállai András (Fidesz)
Dr. Hargitai János (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott:

Keller László (MSZP) dr. Kékesi Tibornak (MSZP),
Puch László (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),
Ágh Péter (Fidesz) Borsos Józsefnek (Fidesz),
Dr. Dancsó József (Fidesz) Babák Mihálynak (Fidesz),
Mádi László (Fidesz) Balla Györgynek (Fidesz),
Molnár Oszkár (Fidesz) dr. Hargitai Jánosnak (KDNP),
Schmidt Ferenc (Fidesz) Mádi Lászlónak (Fidesz),
Szijjártó Péter (Fidesz) Tállai Andrásnak (Fidesz).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Dr. Virág Rudolf, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára
Dr. Horváth István, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője
Nagy László (MSZP), előterjesztő
Godó Lajos (MSZP), előterjesztő


(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 34 perc)

Az ülés megnyitása

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit, jó napot kívánok. Köszöntöm a bizottság tagjait, a bizottság munkatársait, a gyorsíró kisasszonyt, köszöntöm a bizottsági ülésünkre meghívott vendégeket és mindenkit, aki az ülésünk iránt érdeklődik.

A napirend elfogadása

A kiküldött napirendi javaslatban három pont szerepel: a képviselőválasztás költségei, a munkaügyi kapcsolatokkal kapcsolatos egyes törvények módosítása, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek 2010-es költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat. Ehhez kiegészítés nem érkezett, úgyhogy ezt teszem fel szavazásra.

Kérdezem, ki az, aki a kiküldött írásbeli javaslat alapján a napirend elfogadását támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. Akkor a munkánkat megkezdhetjük.

Az országgyűlési képviselők 2010. évi választási kampányának költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása

Az 1. napirendi pont az országgyűlési képviselők 2010. évi választási kampányának költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat, H/11655. számmal. Köszöntöm meghívott vendégeinket. Parancsoljon, államtitkár úr.

Dr. Virág Rudolf szóbeli kiegészítése

DR. VIRÁG RUDOLF (Önkormányzati Minisztérium): Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A választási eljárásról szóló törvény 91. § (1) bekezdése szerint minden országgyűlési képviselő választásán jelöltet állító jelölő szervezet és minden független jelölt a jelöltállítással arányos központi költségvetési támogatásra jogosult. Ennek a szabálynak a szellemében készítettük elő az asztalon fekvő előterjesztést, a költségvetési támogatás országosan felhasználható pénzeszközének összegét ugyanis az Országgyűlés jogosult határozatban megállapítani.

A javaslat szerint a kormány a független jelöltek és jelölő szervezetek részére az országgyűlési képviselők kampányának támogatása céljából 100 millió forintot javasol megállapítani. Ez az összeg azonos azzal, amit a 2002. és a 2006. évi országgyűlési választás előtt is megszavazott az Országgyűlés. 2002-ben ez jelöltenként több mint 34 ezer forintot jelentett, 2006-ban pedig több mint 38 ezer forintot. A kormány nem kíván változtatni az eddigi összegen, az egy képviselőjelöltre jutó összeg pedig természetesen attól fog függni, hogy hány jelölt lesz. Tájékoztatásul jelzem, hogy eddig a pillanatig 6 jelölt bejelentése történt meg. Köszönöm.

Megjegyzések

ELNÖK: Köszönöm Virág úrnak a kiegészítést. További kiegészítés ehhez nincs, így a bizottság tagjait illeti a szó. Kérdezem, ki kíván hozzászólni, kérdezni. Tukacs István!

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Azt javaslom, hogy a bizottság fogadja el az előterjesztést, hiszen egyfelől megfelel a törvényi szabályozásnak, másfelől megfelel a kialakult gyakorlatnak is. Az ugyan nem tárgya az előterjesztésnek, hogy valójában a jelenlegi törvényi szabályozás mennyiben segíti az esélyegyenlőséget az egyes jelöltek és jelölő szervezetek esetében, erről pusztán csak a véleményünket fogalmazhatjuk meg.

Tisztelt Bizottság! Az előterjesztés támogatását javaslom.

ELNÖK: További észrevétele, kérdése van-e valakinek? (Nincs jelentkező.) Nincs. Előterjesztő?

DR. VIRÁG RUDOLF (Önkormányzati Minisztérium): Köszönöm szépen, nincs.

Döntés az országgyűlési határozati javaslat általános vitára való alkalmasságáról

ELNÖK: Ezek szerint az előterjesztőnek sincs további kiegészítése. Akkor kérdezem, hogy a H/11655. számú előterjesztés általános vitára való alkalmasságát ki támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Igen. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. A bizottság tehát egyhangúlag támogatta.

Az előadó? Tukacs István lesz, ha ilyen bátran vállalta itt a hozzászólást, akkor előadónak is javasoljuk. (Derültség.) Köszönöm szépen. Ezzel az 1. napirendi pontot le is zártuk. Köszönöm vendégeinknek, hogy itt voltak.

A rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása

A 2. napirendi pont a rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, T/11749. számmal. A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság önálló indítványáról van szó, szintén az általános vitára való alkalmasságról kell döntenünk. Kérdezem, hogy az előterjesztőket képviseli-e valaki. Igen, Nagy László. Parancsoljon!

Nagy László szóbeli kiegészítése

NAGY LÁSZLÓ (MSZP), előterjesztő: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság a múlt hét hétfői ülésén fogadta el ezt az önálló képviselői indítványt.

Bizonyára emlékeznek rá képviselőtársaim, hogy 2009. május 18-án elfogadott az Országgyűlés egy törvényjavaslatot, ami a rendezett munkaügyi kapcsolatokról szóló törvényt módosította oly módon, hogy differenciáltabbá tette a munkaügyi vétségekkel, illetve szabálytalanságokkal kapcsolatos szankciórendszert. Ezt a szankciórendszert szeretnénk egy picit tovább módosítani, egy picit tovább cizellálni, ha szabad ilyet mondani. Röviden szeretném kifejteni, hogy mi is ennek a javaslatnak a lényege.

Célunk alapvetően az, hogy az enyhébb szabálysértések esetén, amit akár mulasztásból, akár figyelmetlenségből követett el a munkaadó, de bizonyítható és látható az, hogy jóhiszeműen járt el, meg akarta fizetni a járulékot, illetve az adót, lehessen továbbra is büntetni, de ne a legszigorúbb szankciót, azaz a pályázatból való kizárást alkalmazzuk.

Konkrét példát is szeretnék erre mondani. A 2009-ben hatályos szabályozás szerint alkalmi munkavállalói könyvvel mondjuk 5 napot lehetett egybefüggően foglalkoztatni, de ha véletlenül valaki a 6. napon is foglalkoztatott, befizette, beragasztotta a bélyeget, lehessen megbüntetni, de emiatt ne zárjuk ki a pályázati rendszerből. Alapvetően ez a lényege ennek a javaslatnak. Köszönöm szépen, elnök úr, a szót.

ELNÖK: Köszönöm. Kérdezem, hogy a kormány részéről van-e jelen valaki. Igen. Parancsoljon! Ha egy tárca- vagy kormányálláspontot megismerhetünk, azt megköszönjük.

A tárca álláspontjának ismertetése

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm a szót, elnök úr. A minisztérium nevében tudok véleményt mondani, támogatjuk a törvényjavaslatot.

Megjegyzések

ELNÖK: Köszönöm. A bizottság tagjait illeti a szó. Kérdezem, ki kíván hozzászólni. Farkas Imre!

FARKAS IMRE (MSZP): Köszönöm, elnök úr. A törvényjavaslat ellen szól, amit képviselőtársam előterjesztőként elmondott, hogy ezzel a kérdéssel már az elmúlt évben is foglalkoztunk, és tettünk olyan lépéseket, amelyek enyhítik ezeket a szankciókat. Nem tudom, hogy tényleg hányszor lehet egy-egy ügyet ilyen módon elővenni hasonló céllal! Ami viszont mellette szól, hogy ezzel együtt is, a jelenlegi foglalkoztatási viszonyok között, ez támogatható, hiszen valóban lehetővé teszi, hogy kisebb jogsértések esetén ne zárják ki a munkáltatót a pályázatokból. Úgy gondolom, hogy ez így alkalmazható. Mellette szól, hogy az alkalmi munkavállalással kapcsolatban is van egy törvény, aminek alapján április 1-től már más szabály érvényesülne, így nem tartom feltétlenül szükségesnek, hogy ennek szankcióit egy nem létező törvény esetében is betartsuk. Azt javaslom, bizottságunk támogassa az előterjesztést.

ELNÖK: Köszönöm. További hozzászólás? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor az előterjesztőt kérdezem, hogy kíván-e reagálni. (Jelzésre.) Igen.

NAGY LÁSZLÓ (MSZP), előterjesztő: Köszönöm, elnök úr, a szót. Nagyon röviden szeretnék reagálni. Egyetértek képviselőtársammal abban, hogy a jelenlegi foglalkoztatási viszonyokat figyelembe kell venni, amikor ezen szabályrendszert enyhítjük. Azt is szeretném jelezni, hogy az akkori szándéknak megfelelő ez a módosítás, de egy sokkal pontosabb, és a végrehajtást sokkal inkább segítő, egyértelműsítő szabályokat vezetnénk be. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. A kormány kíván rá reagálni? Igen?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Csak a tisztánlátás kedvéért: itt nem arról van szó, hogy - elnézést a megfogalmazásért - a módosítás bűnösöket eresztene át a túloldalra, hanem arról, hogy azokat, akik formálisan nem tartották be a jogszabályt, de közteher-fizetési kötelezettségeiknek eleget tettek, ne sújtsa úgy a jog a megbírságolás mellett, hogy 2 évig ne kaphassanak támogatást, vagy ne pályázhassanak közbeszerzésen.

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról

ELNÖK: Köszönöm. Akkor a szavazás következik, hacsak nincs több hozzászólás. (Nincs jelentkező.) Úgy látom, nincs.

Kérdezem, hogy ki az, aki a T/11749. számú, a rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Ez tizennégy. Nem támogatja? Kettő. Tartózkodott? Tizenegy. A bizottság tehát támogatta az általános vitára való alkalmasságot.

Kérdezem, ki lesz az előadó? Farkas Imre. Kisebbségi véleményt kíván-e valaki mondani? (Nincs jelentkező.) Nem kíván. Azt kérjük, hogy Farkas Imre majd tolmácsolja a tartózkodók tartózkodását. (Derültség.) Ezzel végeztünk is. Köszönöm szépen.

A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek 2010. évi költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása

Áttérünk a 3. napirendi pontra, a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek 2010. évi költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslatra, H/11822. számmal. Godó Lajos úr itt is ül már. Parancsoljon, képviselő úr.

Godó Lajos szóbeli kiegészítése

GODÓ LAJOS (MSZP), előterjesztő: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Az emberi jogi bizottság 11 óra 10-kor egyhangúlag elfogadta ezt az előterjesztést, és kérem a jelenlévő bizottsági tagoktól, hogy fogadják el. Szeretnénk, ha a parlament jövő héten döntene a kisebbségi szervezetek támogatásáról. Nagyon fontos, hogy ezek a szervezetek megkapják még a választások ideje alatt a támogatást, hogy a tervezett éves programjaikat le tudják bonyolítani. Egyébként a bizottság egyhangúlag ajánlja és kéri az Országgyűléstől ennek elfogadását. Köszönöm szépen.

Megjegyzések

ELNÖK: Köszönöm. Észrevétel, kérdés van-e az előterjesztéssel kapcsolatban? Csak emlékeztetném a bizottság tagjait: általában nem szoktunk belemenni abba a kérdésbe, hogy például a Dél-alföldi Roma Diplomások Egyesülete most vajon hogyan, milyen módon működik, de valószínűleg a bizottság lehetőségeit meghaladja, hogy ilyen szinten elemezzük, a javasolt szervezetek vajon méltók-e erre a támogatásra vagy sem.

Barabásné Czövek Ágnes kért szót. Parancsoljon!

BARABÁSNÉ CZÖVEK ÁGNES (MSZP): Köszönöm szépen. A véleményem nincs ellentétben azzal, amit elnök úr kezdett feszegetni. Ami a költségvetési bizottságra tartozik, az az, hogy a megállapított 110 millió forint került felosztásra, az előterjesztésben szerepelnek az elvek, és ezek alapján úgy tűnik, mondhatja azt a bizottság, hogy ezt az előterjesztést támogatjuk. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Valóban így van, nekünk arra kell törekednünk elsősorban, hogy a költségvetésről szóló törvény ide vonatkozó alcíme, címe betartásra kerüljön, és itt egy 110 millió forintos előirányzat van. Kérdezem, hogy van-e még valakinek kérdése az előterjesztéssel kapcsolatban. (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk.

Döntés az országgyűlési határozati javaslat általános vitára való alkalmasságáról

Kérdezem, ki az, aki az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványát H/11822. számmal általános vitára alkalmasnak találja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodott? Nemmel szavazott. Nem volt ilyen. Akkor a bizottság ezt egyhangúlag támogatta. Előterjesztő? Barabásné Czövek Ágnes. Köszönöm szépen.

Az ülés bezárása

A mai napirendünket teljesítettük. Tájékoztatom a bizottság tagjait, hogy szükség szerint vagy holnap, vagy pedig a jövő héten hétfőn kerül megint sor bizottsági ülésre. Mindenkinek további jó munkát kívánok.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 53 perc.)

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit