KHTB-4/2007.
(KHTB-23/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának
2007. február 20-án, kedden, 10 órakor
az Országház főemelet 55. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A Magyar Köztársaság kormánya, Románia kormánya és Szerbia és Montenegró minisztertanácsa között a Magyar Köztársaság, Románia és Szerbia és Montenegró államhatárainak találkozási pontjáról, az azt jelölő hármashatárjelről és annak karbantartásáról szóló, Újvidéken, 2006. április 19-én aláírt megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/2025. szám)*

Határozathozatal*

A Magyar Köztársaság és Ukrajna között a magyar-ukrán államhatár rendjéről, a határkérdésekben való együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló, Kijevben, 1995. május 19-én aláírt Szerződés 2. cikk 3. pontja alapján elkészített, és Budapesten, 2003. június 20-án aláírt, a Magyar Köztársaság és Ukrajna közötti államhatár új redemarkációs okmányai kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/2084. szám)*

Határozathozatal*

Nemzetközi Polgári Repülésről szóló, Chicagóban, 1944. december 7. napján aláírt Egyezményt módosító, 1980. október 6-án, 1984. május 10-én, 1990. október 26-án, 1995. szeptember 29-én, valamint 1998. október 1-jén kelt Jegyzőkönyvek, illetve a Nemzetközi Polgári Repülésről szóló Egyezmény hiteles öt- és hatnyelvű szövegéről szóló Jegyzőkönyvek kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/2026. szám)*

Határozathozatal*

Az olajszennyezéssel okozott károk megtérítésére szolgáló nemzetközi alap létrehozataláról szóló 1992. évi egyezmény és az olajszennyezéssel okozott károk megtérítésére szolgáló nemzetközi alap létrehozataláról szóló 1992. évi egyezményhez elfogadott 2003. évi jegyzőkönyv, valamint az olajszennyezéssel okozott károkkal kapcsolatos polgári jogi felelősségről szóló 1992. évi egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/2083. szám)*

Határozathozatal*

Egyebek*



Napirendi javaslat

2.A Magyar Köztársaság Kormánya, Románia Kormánya és Szerbia és Montenegró Minisztertanácsa között a Magyar Köztársaság, Románia és Szerbia és Montenegró államhatárainak találkozási pontjáról, az azt jelölő hármashatárjelről és annak karbantartásáról szóló, Újvidéken, 2006. április 19-én aláírt Megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/2025. szám) (Általános vita)

3.A Magyar Köztársaság és Ukrajna között a magyar-ukrán államhatár rendjéről, a határkérdésekben való együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló, Kijevben, 1995. május 19-én aláírt Szerződés 2. cikk 3. pontja alapján elkészített, és Budapesten, 2003. június 20-án aláírt, a Magyar Köztársaság és Ukrajna közötti államhatár új redemarkációs okmányai kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/2084. szám) (Általános vita)

4.Nemzetközi Polgári Repülésről szóló, Chicagóban, 1944. december 7. napján aláírt Egyezményt módosító, 1980. október 6-án, 1984. május 10-én, 1990. október 26-án, 1995. szeptember 29-én, valamint 1998. október 1-jén kelt Jegyzőkönyvek, illetve a Nemzetközi Polgári Repülésről szóló Egyezmény hiteles öt- és hatnyelvű szövegéről szóló Jegyzőkönyvek kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/2026. szám) (Általános vita)

5.Az olajszennyezéssel okozott károk megtérítésére szolgáló nemzetközi alap létrehozataláról szóló 1992. évi egyezmény és az olajszennyezéssel okozott károk megtérítésére szolgáló nemzetközi alap létrehozataláról szóló 1992. évi egyezményhez elfogadott 2003. évi jegyzőkönyv, valamint az olajszennyezéssel okozott károkkal kapcsolatos polgári jogi felelősségről szóló 1992. évi egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/2083. szám) (Általános vita)

6.Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Szabó Vilmos (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Kozma József (MSZP), a bizottság alelnök
Kárpáti Tibor (MSZP)
Dr. Kékesi Tibor (MSZP)
Dr. Szakács László (MSZP)
Dr. Varga László (MSZP)
Balla Mihály (Fidesz)
Dr. Gógl Árpád (Fidesz)
Dr. Gruber Attila (Fidesz)
Dr. Horváth János (Fidesz)
Dr. Kelemen András (Fidesz)
Dr. Nagy Gábor Tamás (Fidesz)
Potápi Árpád (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Gedei József (MSZP) dr. Kozma Józsefnek (MSZP)
Hárs Gábor (MSZP) Szabó Vilmosnak (MSZP)
Kránitz László (MSZP) dr. Kékesi Tibornak (MSZP)
Mesterházy Attila (MSZP) Kárpáti Tibornak (MSZP)
Dr. Varga László (MSZP) érkezéséig dr. Szakács Lászlónak (MSZP)
Dr. Gruber Attila (Fidesz) érkezéséig Balla Mihálynak (Fidesz)
Potápi Árpád (Fidesz) érkezéséig dr. Nagy Gábor Tamásnak (Fidesz)
Rácz Róbert (Fidesz) Németh Zsoltnak (Fidesz)
Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ) dr. Varga Lászlónak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Höltzl Lipót (Igazságügyi Minisztérium)
Szlatényiné Bajcseva Sznezsanka (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)
Bozzay Erika (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)

Megjelentek

Dr. Orbán Zsolt (Igazságügyi Minisztérium)
Marton Tamás (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)

(A bizottság 10 óra 02 perctől 11 óra 53 percig zárt ülést tartott,
melyről külön jegyzőkönyv készült.

Szünet: 11.53 - 11.58

A nyílt ülés kezdetének időpontja: 11 óra 58 perc)

A Magyar Köztársaság kormánya, Románia kormánya és Szerbia és Montenegró minisztertanácsa között a Magyar Köztársaság, Románia és Szerbia és Montenegró államhatárainak találkozási pontjáról, az azt jelölő hármashatárjelről és annak karbantartásáról szóló, Újvidéken, 2006. április 19-én aláírt megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/2025. szám)

SZABÓ VILMOS (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Folytatjuk az ülést. A második napirendi pont a Magyar Köztársaság hármas határjeléről, annak karbantartásáról szól, illetve a harmadik napirendi pont is a Magyar Köztársaság és Ukrajna közötti államhatár rendjéről szól. Mind a két napirendhez Höltzl Lipótot és Orbán Zsoltot köszöntöm az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból.

Parancsoljanak!

HÖLTZL LIPÓT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm a szót. Azt hiszem, hogy rövidebb tudok lenni, mint ezen két nemzetközi szerződés hosszú címe. Mind a két nemzetközi szerződés, mind a magyar-román és szerb hármas határpont kijelöléséről, valamint annak a karbantartásáról szóló szerződés, mind pedig a magyar-ukrán határokmányokról szóló szerződés a magyar határokat, illetve határjeleket érinti. A lényege az mindkét szerződésnek, hogy korszerű eszközökkel kijelölt határjelekről, illetve határokmány-megállapításokról van szó. Ahhoz, hogy ezek a nemzetközi szerződések hatályba tudjanak lépni, szükséges az, hogy a Magyar Országgyűlés ezeket megerősítse, majdan törvénnyel kihirdetésre kerüljenek.

Kérem a tisztelt bizottságot, hogy a két előterjesztést támogassa.

Köszönöm.

120

121-130c

ELNÖK: Nagyon szépen köszönöm, ez valóban igen tartalmas és rövid megjegyzés volt.

Megkérdezem, van-e valakinek a bizottság részéről kérdése, megjegyzése, véleménye. (Senki sem jelentkezik.) Nincs. Akkor nyilvánvalóan reagálásra sem kérem önöket.

Határozathozatal

Megkérdezem a tisztelt bizottságot - nem olvasnám fel a teljes napirendi pont címét -, hogy ki az, aki támogatni tudja a 2. napirendi pontot? Kérem, emelje fel a kezét! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A Magyar Köztársaság és Ukrajna között a magyar-ukrán államhatár rendjéről, a határkérdésekben való együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló, Kijevben, 1995. május 19-én aláírt Szerződés 2. cikk 3. pontja alapján elkészített, és Budapesten, 2003. június 20-án aláírt, a Magyar Köztársaság és Ukrajna közötti államhatár új redemarkációs okmányai kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/2084. szám)

A 3. napirendi pont következik - ehhez is megvoltak a megjegyzések. (Höltzl Lipót bólint.)

Van-e ehhez kérdése, véleménye a bizottság tagjainak? (Senki sem jelentkezik.) Nincs ilyen.

Határozathozatal

Akkor kérem, hogy aki a 3. napirendi pontot támogatni tudja, emelje fel a kezét! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Megköszönöm önöknek a részvételt, további jó munkát kívánunk!

Nemzetközi Polgári Repülésről szóló, Chicagóban, 1944. december 7. napján aláírt Egyezményt módosító, 1980. október 6-án, 1984. május 10-én, 1990. október 26-án, 1995. szeptember 29-én, valamint 1998. október 1-jén kelt Jegyzőkönyvek, illetve a Nemzetközi Polgári Repülésről szóló Egyezmény hiteles öt- és hatnyelvű szövegéről szóló Jegyzőkönyvek kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/2026. szám)

A 4. és 5. napirendi ponthoz köszöntöm Szlatényiné Bajcseva Sznezsankát, Bozzay Erikát és Marton Tamást. Nem tudom, itt vannak-e mindannyian. Köszönöm önöket. Parancsoljanak, önöké a szó!

SZLATÉNYINÉ BAJCSEVA SZNEZSANKA (Gazdasági Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A nemzetközi polgári repülésről szóló, 1944. december 7-én aláírt egyezményt, azaz a chicagói egyezményt az 1971. évi XXV. törvényerejű rendelet hirdette ki hazánkban. A nemzetközi polgári repülési szervezet közgyűlésein számos alkalommal került sor az egyezmény módosítására. Jelen törvényjavaslatunk a chicagói egyezményt módosító jegyzőkönyvek hazai kihirdetéséről rendelkezik.

Kérem a tisztelt bizottságot, hogy a törvénytervezetet támogatni szíveskedjék. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e bárkinek is kérdése a bizottság részéről? (Senki sem jelentkezik.) Nincs. Véleménye, megjegyzése? (Senki sem jelentkezik.) Nincs.

Határozathozatal

Akkor kérem szépen, hogy aki a chicagói egyezménnyel kapcsolatos jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot támogatja, emelje fel a kezét! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Az olajszennyezéssel okozott károk megtérítésére szolgáló nemzetközi alap létrehozataláról szóló 1992. évi egyezmény és az olajszennyezéssel okozott károk megtérítésére szolgáló nemzetközi alap létrehozataláról szóló 1992. évi egyezményhez elfogadott 2003. évi jegyzőkönyv, valamint az olajszennyezéssel okozott károkkal kapcsolatos polgári jogi felelősségről szóló 1992. évi egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/2083. szám)

Az 5. napirendi pont következik. Parancsoljon!

BOZZAY ERIKA (Gazdasági Minisztérium): Köszönöm a szót, elnök úr. Az 5. napirendi pont az olajszennyezéssel okozott károk megtérítése körében a nemzetközi tengerészeti szervezet égisze alatt kidolgozott egyezményekhez, illetőleg jegyzőkönyvhöz történő csatlakozásról szól, illetőleg ezeknek az egyezményeknek a kihirdetéséről.

Amit talán érdemes tudni, hogy nemcsak a nemzetközi szervezetek tartják fontosnak az esetenként súlyos természeti károsodást okozó tengeri olajszállító tartályhajó-balesetek megelőzését, illetőleg az ilyen balesetek bekövetkezése esetén a balesetek következményeinek a kezelését, felszámolását, hanem maga az Európai Unió is. Az Európai Unió 2004-ben egy határozatot fogadott el, amelyben kötelezte a tagállamokat a címbeli egyezményhez, illetőleg jegyzőkönyvhöz való csatlakozásra. Ilyen módon az egyezmény kihirdetése európai uniós tagságunkból fakadó kötelezettségünknek is eleget tenne.

Amire fontos felhívni a figyelmet - és ez a törvényjavaslathoz készített általános indokolásból is kitűnik -, hogy alapvetően adatszolgáltatási, adatnyilvántartási kötelezettsége származik a magyar államnak az egyezmények végrehajtásából, költségvetési kihatása az egyezmények végrehajtásának nincsen.

És amit még szintén fontos megemlíteni, hogy a törvényjavaslat a vízi közlekedésről szóló törvény felhatalmazó rendelkezéseit is kiegészítené egy újabb felhatalmazó rendelkezéssel, ez pedig egy európai uniós irányelv végrehajtásához, illetőleg belső jogba illesztéséhez szükséges, amely szintén ebben a témában született.

Kérjük a tisztelt bizottságot a törvényjavaslat támogatására. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdések? (Jelzésre:) Parancsoljon, Horváth János képviselő úr!

DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Kérem a tisztelt előterjesztőt, ha volna információ, kommunikáció a tekintetben, hogy mennyi pénzről van itt szó. Azt hallom, hogy nincsen ilyen vonatkozása vagy mintha azt hallottam volna. Azonban a károk megtérítése... - a kár az pénz és annak a megtérítése az is pénz, és egy nemzeti alap létrehozása az pénzben mérődik, és nem folytatom tovább az én auditori, könyvelői, közgazdászi érveimet, hanem azt kérném tisztelettel, hogy a bizottság kívánja azt, hogy a kormány az Országgyűléssel ossza meg ezt az információt.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Előbb még megkérdezném, hogy van-e még másnak kérdése vagy megjegyzése. (Senki sem jelentkezik.) Nincs.

Tessék parancsolni!

BOZZAY ERIKA (Gazdasági Minisztérium): Köszönöm a szót. Általánosságban válaszolnék, és majd Marton Tamás kollégám biztosan részletekkel is ki tudja egészíteni.

Én arra utaltam, hogy az államnak nem származik az egyezmény végrehajtásából befizetési kötelezettsége, tehát közvetlen költségvetési kihatása nincs az egyezmény végrehajtásának és az abból fakadó kötelezettségeknek. Ugyanis ebbe az alapba nem magának az államnak kell befizetnie, hanem azoknak a társaságoknak, akik az egyezmény hatálya alá tartozó tevékenységet végzik, tehát olajat importálnak, olajat átvesznek. Tehát valóban van egyfajta pénzbeli befizetési kötelezettség, de ez nem magát az államot terheli, én erre utaltam.

ELNÖK: Igen. (Dr. Horváth János jelzi, hogy nem kíván szólni.) Nem kíván szólni. Köszönöm szépen.

Határozathozatal

Tisztelt Bizottság! Fölteszem szavazásra: Ki támogatja az olajszennyezéssel okozott károk megtérítéséről szóló nemzetközi alap létrehozására vonatkozó törvényjavaslatot? Kérem, hogy aki támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Önöknek köszönöm szépen az előterjesztést. További jó munkát kívánok!

Egyebek

Tisztelt Bizottság! Egyebek napirendi pontunkban azt szeretném bejelenteni, hogy a következő ülésre március 13-án, 10 órakor kerül sor, ahol Szekeres Imre honvédelmi miniszter úr Irakról és Afganisztánról, az afganisztáni vállalásunkról fog szólni, e két téma kapcsán fog a bizottságunk előtt megjelenni.

Van-e bárkinek is egyéb kategóriában felvetése, javaslata, kérdése? (Senki sem jelentkezik.) Nincs. Köszönöm szépen.

Befejeztük a bizottsági ülést.

(Az ülés végének időpontja: 12 óra 07 perc.)

 

 

Szabó Vilmos
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Farkas Cecília és Horváth Éva Szilvia