KHTB-13/2009.
(KHTB-100/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának
2009. június 9-én, kedden, 10 óra 58 perckor
az Országház főemelet 55. számú tanácstermében
megtartott üléséről




Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászólók, résztvevők*

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Horvát Köztársaság Kormánya között a határokat átlépő bűnözés elleni harcban történő együttműködésről szóló Megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/9873. szám) (Általános vita)*

A Magyar Köztársaság Kormánya és Románia Kormánya között a határokat átlépő bűnözés megelőzése és leküzdése érdekében folytatott együttműködésről szóló Megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/9874. szám) (Általános vita)*

Höltzl Lipót kiegészítése*

Szavazás*

Egyebek*







Napirendi javaslat

  1. A Magyar Köztársaság Kormánya és a Horvát Köztársaság Kormánya között a határokat átlépő bűnözés elleni harcban történő együttműködésről szóló Megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/9873. szám)
  2. (Általános vita)

  3. A Magyar Köztársaság Kormánya és Románia Kormánya között a határokat átlépő bűnözés megelőzése és leküzdése érdekében folytatott együttműködésről szóló Megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/9874. szám)
  4. (Általános vita)

  5. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Németh Zsolt (Fidesz), a bizottság elnöke

Dr. Kozma József (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Szakács László (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Gedei József (MSZP)
Hárs Gábor (MSZP)
Kárpáti Tibor (MSZP)
Kránitz László (MSZP)
Dr. Varga László (MSZP)
Velez Árpád (MSZP)
Balla Mihály (Fidesz)
Dr. Gógl Árpád (Fidesz)
Dr. Gruber Attila (Fidesz)
Dr. Horváth János (Fidesz)
Dr. Kelemen András (Fidesz)
Dr. Nagy Gábor Tamás (Fidesz)
Potápi Árpád (Fidesz)
Dr. Nagy Andor (KDNP)
Kovács Kálmán (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Kárpáti Tibor (MSZP) megérkezéséig dr. Kozma Józsefnek (MSZP)
Dr. Kékesi Tibor (MSZP) Velez Árpádnak (MSZP)
Kőhegyi István (MSZP) dr. Szakács Lászlónak (MSZP)
Dr. Nagy Gábor Tamás (Fidesz) megérkezéséig dr. Kelemen Andrásnak (Fidesz)
Potápi Árpád (Fidesz) megérkezéséig dr. Nagy Andornak (KDNP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók, résztvevők

Höltzl Lipót (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Orbán Zsolt (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

(A bizottság 10 óra 12 perctől 10 óra 56 percig zárt ülést tartott, melyről külön jegyzőkönyv készült.

A nyílt ülés kezdetének időpontja: 10 óra 58 perc.)

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Horvát Köztársaság Kormánya között a határokat átlépő bűnözés elleni harcban történő együttműködésről szóló Megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/9873. szám) (Általános vita)

A Magyar Köztársaság Kormánya és Románia Kormánya között a határokat átlépő bűnözés megelőzése és leküzdése érdekében folytatott együttműködésről szóló Megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/9874. szám) (Általános vita)

NÉMETH ZSOLT (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt bizottság! Folytatjuk a második napirendi ponttal. Köszöntöm Höltzl Lipót és Orbán Zsolt urakat az Igazságügyi Minisztériumból. Azt szeretném kérni, hogy egyben legyenek szívesek ismertetni a két napirendi pontot. Rövid kiegészítést szeretnék kérni.

Höltzl Lipót kiegészítése

HÖLTZL LIPÓT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A két törvényjavaslat közül az első a Magyar Köztársaság kormánya és a Horvát Köztársaság kormánya között a határokat átlépő bűnözés elleni harcban történő együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről szól, a másik pedig a Magyar Köztársaság kormánya és Románia kormánya között a határokat átlépő bűnözés megelőzése és leküzdése érdekében folytatott együttműködésről szól.

Ez két olyan nemzetközi egyezmény, amely a határokon átnyúló bűnözés, különösen a szervezett bűnözés elleni fellépés sikerességét szolgálhatja. Arra, hogy ezt a két nemzetközi egyezményt megkössük, többek között nemcsak azért van szükség, hogy a két másik ország rendőrségével a magyar rendőrség együttműködhessen, hanem azért is, mert egyébként a magyar belső jogi szabályozás értelmében ez a 2002. évi LIV. törvény nem is tudna a magyar rendőrség, más országok, így Horvátország és Románia rendőrségével együttműködni, ha ilyen nemzetközi szerződés nem lenne.

A két nemzetközi szerződés egyébként olyan együttműködési formákat szabályoz - információcsere, ellenőrzött szállítás, közös felderítő csoportok létrehozása, fedett nyomozók alkalmazása -, amelyek ma már Európában elfogadott együttműködési formák, és annak érdekében kerülnek alkalmazásra, hogy eredményesen lehessen a nemzetközi bűnözés ellen fellépni. Kérem a tisztelt bizottságot, hogy támogassa mindkét törvényjavaslatot.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönjük szépen, Höltzl úr.

Szavazás

ELNÖK: Köszönjük szépen, Höltzl úr. Amennyiben nincs kérdés, a 2. napirendi pontot, a horvát egyezmény kihirdetését ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangú.

A 3. napirendi pontot, a román egyezményt ki támogatja? (Szavazás.) Ez is egyhangú. Köszönjük szépen a megjelenésüket, jó munkát kívánunk

Egyebek

Tisztelt Bizottság! Egy fontos bejelentésem van. Jövő kedden egésznap együtt lehetünk (Derültség.), mert eredetileg délután 2-re kezdeményezték a kárpátaljai vendégeink az ülést, és a kárpátaljai helyzet - különös tekintettel az oktatási helyzetre - szerepel a délutáni napirendünkön 2-től. De annak köszönhetően, hogy a mai napon a külügyminiszter úr nem tudta megtartani a tájékoztatóját a nagykövetségek, illetve a külügyi vagyongazdálkodás kérdésében Hillary Clintonnak köszönhetően, jövő héten kedden délelőtt 10-kor tájékoztat bennünket a külügyminiszter úr, és talán Hillary Clintonról is tudunk majd tőle információkat szerezni, hiszen a holnapi napon lesz a két külügyminiszter találkozója Washingtonban.

Tehát jövő kedden délelőtt 10-kor is meg délután 2-kor is tartunk egy-egy bizottsági ülést. Azt hiszem, nem nagyon tudjuk másképp csinálni, nem nagyon tudjuk összevonni, tehát azt szeretném kérni a bizottsági tagoktól, hogy kétszer két órát próbáljunk úgy nagyjából elkülöníteni a napunkból erre a célra. Amennyiben nincs több egyéb... (Hárs Gábor: Mi az esti program?)

Este mit csinálunk? Az viszont nem szervezett program, de esetleg a jövő hétre Hárs Gábor tehet javaslatot majd a bizottság tagjainak az esti programra. Köszönöm szépen.

Az ülést berekesztem.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 03 perc)

 

 

Németh Zsolt

 

 

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Horváth Éva Szilvia és Barna Beáta