MB-15/2008.
(MB-69/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának
2008. június 2-án, hétfőn, 08 óra 35 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 515 számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló T/5450. számú törvényjavaslat (A Gazdasági és informatikai bizottság által benyújtott T/5450/69. számú módosító javaslat megvitatása - Első helyen kijelölt bizottságként) *

Szavazás a módosító javaslatról *

 

Napirendi javaslat

  1. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényjavaslat (T/5450. szám)

(A Gazdasági és informatikai bizottság által benyújtott T/5450/69. számú módosító javaslat megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Herbály Imre (MSZP), a bizottság alelnöke

Bedő Tamás (MSZP)
Borenszki Ervin (MSZP)
Demendi László (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Zatykó János (MSZP)
Kékkői Zoltán József (Fidesz)
Örvendi László József (Fidesz)
Velkey Gábor Dániel (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Font Sándor (Fidesz) Kékkői Zoltán Józsefnek (Fidesz)
Bedő Tamás (MSZP) megérkezéséig Zatykó Jánosnak (MSZP)
Borenszki Ervin (MSZP) megérkezéséig Kis Péter Lászlónak (MSZP)
Csontos János (MSZP) Demendi Lászlónak (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP) Herbály Imrének (MSZP)
Dr. Karsai József (MSZP) Godó Lajosnak (MSZP)
Paizs József (MSZP) Borenszki Ervinnek (MSZP)
Jakab István (Fidesz) Örvendi Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Andréka Tamás, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 08 óra 35 perc)

Elnöki megnyitó

HERBÁLY IMRE (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok! Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait, köszöntöm az FVM képviseletében megjelent urakat és a bizottság munkáját segítő köztisztviselőket.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló T/5450. számú törvényjavaslat (A Gazdasági és informatikai bizottság által benyújtott T/5450/69. számú módosító javaslat megvitatása - Első helyen kijelölt bizottságként)

A mai - remélem nem túl hosszú - bizottsági ülésen egyetlen bizottsági módosító indítványt kell megvitatnunk, a Gazdasági és informatikai bizottság az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló T/5450. számú törvényjavaslathoz nyújtott be bizottsági módosító indítványt.

Kérdezem a kormány képviseletében megjelent uraktól, támogatja-e a kormány.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Jó napot kívánok! Elnök úr, köszönjük szépen. Kormányálláspontot nem tudunk mondani, ugyanis ez a kormány ülését követően került benyújtásra, múlt hét szerdán.

A Miniszterelnöki Hivatal által kialakított álláspontot tudjuk közvetíteni, mely szerint támogatandó a javaslat azzal, hogy a későbbiek során egy koherenciamódosítóval rendbe lesz téve a szövege, mert jelen formájában több problémát is felvet.

ELNÖK: Amennyiben?

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Amennyiben a jelen szövegezés értelmében kiesik a bírságolás hatálya alól mindaz, aki egyéni vállalkozói formában végez tevékenységet, továbbá azok, akik a feketegazdaság körébe tartoznak, tehát nem rendelkeznek bejelentett vállalkozással jövedelemmel, és a hasonló szervezetek, mint másfél évvel ezelőtt a MEGA Trade szerű cégek, amelyek logisztikai központ formában működnek, őket sem lehetne bírságolni ennek értelmében.

Tehát több helyen is javításra szorul a módosító javaslat szövegezése. (Velkey Gábor megérkezik az ülésre.)

ELNÖK: Teljesen zavarban vagyok. Én csak egy hibát fedeztem fel, egy zárójel nincs bezárva, csak meg van nyitva. Arra nem is figyeltem fel, hogy ilyen tartalmi hibák vannak.

Van-e kérdés? (Kékkői Zoltán József jelez.) Parancsoljon!

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Úgy tudom, pénteken lezárásra került már ez a törvénymódosítás, tehát hogyan került ez újból mégis a bizottság elé. (Horváth Zoltánné: A bizottság bármikor beadhat.) A bizottság beadhat. (Kékkői Zoltán József: Elnézést kérek.)

ELNÖK: Van-e más kérdés? (Nincs jelzés.) Tisztelt Bizottság! Akkor javasolom, hogy elvben támogassuk a bizottsági módosító indítványt azzal, hogy koherenciamódosító keretében majd megoldódnak azok a problémák, amelyeket hallottunk. (Borenszki Ervin megérkezik az ülésre.)

Szavazás a módosító javaslatról

Kérdezem, hogy akkor ezzel egyetért-e a bizottság. Aki egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tíz igen. Ki ellenzi? (Nincs jelzés.) Ki tartózkodik? (Szavazás.) Egy. (Kékkői Zoltán József: Nem szavaztunk.)

Megállapítom, hogy a bizottság 10 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett, 2 nem szavazat ellenében a módosító javaslatot elvben támogatja.

Mivel egyéb feladatunk nincs, jelzem, hogy holnap 9 órakor bizottsági ülés lesz. (Kékkői Zoltán József közbeszól.) Ne morogjatok! Az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről és működtetéséről tárgyalunk.

Holnap 9-kor találkozunk, köszönöm a megjelenést, a bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 08 óra 40 perc)

 

 

Herbály Imre
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ulrich Ferencné