MB-18/2008.
(MB-72/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának
2008. július 3-án, csütörtökön, 10 órára
a Képviselői Irodaház III. számú tanácstermébe
összehívott és a napirend elfogadása nélkül véget ért rendkívüli üléséről




Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

Elnöki megnyitó*

Döntés a napirendről*




Napirendi javaslat

Tájékoztató:

-az élelmiszerárak alakulásáról Magyarországon és Európában

-a nyereségmegoszlásról a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedelmi szervezetek között

-az élelmiszerárak, a termelői és fogyasztói magatartások terén a következő 10-15 ében várható tendenciákról, prognózisokról

-a hazai válaszokról, a beavatkozási lehetőségekről, tekintettel más országok gyakorlatára is

Előadók:

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter,
a Gazdasági Versenyhivatal képviselője,
a Központi Statisztikai Hivatal képviselője,
az Agrárgazdasági Kutató Intézet képviselője,
az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének képviselője,
az Országos Kereskedelmi Szövetség képviselője

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke
Jakab István (Fidesz), a bizottság alelnöke

Dr. Ángyán József (Fidesz)
Bagi Béla (Fidesz)
Bodó Imre (Fidesz)
Járvás István (Fidesz)
Kékkői Zoltán József (Fidesz)
Örvendi László József (Fidesz)
Dr. Medgyasszay László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Czerván György (Fidesz) Járvás Istvánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Gárdosi Péter főosztályvezető (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Dr. Nagy Márta elnökhelyettes (Gazdasági Versenyhivatal)
Süveges Éva főosztályvezető (Központi Statisztikai Hivatal)
Dr. Kovács Gábor osztályvezető (Agrárgazdasági Kutató Intézet)
Éder Tamás elnök (Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége)
Dr. Markovszky György elnökhelyettes (Országos Kereskedelmi Szövetség)




(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 05 perc)

Elnöki megnyitó

FONT SÁNDOR (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Szeretettel köszöntöm mindazokat, akik elfogadták a bizottsági ülésre a meghívást, tehát köszöntöm a bizottság tagjait, köszöntöm a munkánkat segítő tisztviselőket, köszöntöm a média képviselőit és a tervezett napirendi ponthoz érkezett előadókat.

Ilyenkor szabályszerűen a bizottsági ülés napirendjét kell, kellene elfogadni, ennek a formális kötelezettségünknek megpróbálunk eleget tenni, de amint látom, ennek híján leszünk, hiszen úgy tűnik, hogy a bizottsági meghívó nem ütötte meg azt az ingerküszöböt a szocialista és szabad demokrata képviselőknél, hogy fontosnak tartották volna az ülésen való megjelenést. Ugyan ezt mi csak egy sajtóközleményből vettük észre, amelyben Herbály Imre alelnök úr nem tartja helyesnek, hogy aktuálisan aratás közben, a búzaaratás megkezdése előtt tartunk bizottsági ülést. Ez azért is megmosolyognivaló, mert a szocialista képviselők közül egyedül Karsai József aktív gazdálkodó, senki más közülük. Ezt a parlamenti vagyonbevallási jelentésből tudjuk, és olyan gazdálkodó több tíz hektáron, mint Járvás István képviselőtársunk, Örvendi László képviselőtársunk (Jakab István felé:), magunkat itt ne is soroljuk, de mégiscsak itt vagyunk a sorban, azért fontosnak tartottuk a bizottsági ülésen való megjelenést, és fontosnak tartjuk azt, hogy Magyarországon a magyar lakosokat eddig legsúlyosabban foglalkozató kérdésről beszéljünk.

A magyar lakosok a havi jövedelmük mintegy 27 százalékát költik élelmiszerek vásárlására. Ez egy nagyon jelentős tehertétel, az Európai Unióban mindösszesen 12-14 százalékos ez az arány. Úgy gondoljuk, ezzel érzékelhetővé vált, milyen súlyos teher a lakosság részére az élelmiszerárak emelkedése.

A legfrissebb statisztikai adatok alapján, ami az Európai Statisztikai Hivatal ez év áprilisa és a megelőző év áprilisa közötti időszakát öleli föl, 18,4 százalékos Magyarországon az élelmiszerár-emelkedés. Azt gondoljuk, hogy miután a kormány közel egy éve nem tett semmit, tehetetlenül nézte, hogy mi történik az országban, reméltük, hogy a mezőgazdasági bizottságban a szocialista képviselők is szívesen meghallgatnák azokat az előadókat, akiket meghívtunk erre a bizottsági ülésre.

Úgy gondoljuk, hogy azok az előadók, akik az FVM részéről, a Gazdasági Versenyhivatal részéről, a Központi Statisztikai Hivatal részéről, az Agárgazdasági Kutató Intézet részéről, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége részéről, az Országos Kereskedelmi Szövetség részéről elfogadták a meghívást, fontos információt mondhatnak annak érdekében, hogy egy átfogó képet kapjunk, milyen mozgástere van a magyar kormánynak, milyen mozgástere van egy gazdálkodónak, egy fogyasztónak, egy élelmiszer-termelőnek, tehát a piaci szereplőknek, az érintetteknek.

Nagyon sajnáljuk, hogy azt látjuk, hogy a kisebbségi kormányt már nem érdekli ez a kérdés. Ezt mutatja, hogy sem a miniszter úr, sem pedig a kormány kisebbségi képviselői nem jelentek meg bizottsági ülésünkön. Azt látjuk, hogy egyelőre a kormányt erőteljesen leköti a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás. És úgy gondoljuk, hogy egy ilyen kormányzati magatartás súlyos károkat okoz az országnak, ezért nincs elvesztegetnivaló időnk.

Ezért arra teszek javaslatot, hogy miután a formális napirend elfogadására kísérletet teszek - szavazással kell ezt megerősítenünk -, és amennyiben ez várhatóan, ahogy látjuk, nem kap többséget, ezért én megkérem a meghívót elfogadó előadókat, hogy látva a média érdeklődését, ezen keresztül a lakosok érdeklődését és természetesen az országgyűlési képviselők érdeklődését, akik fontosnak tartják ezt az ülést, hogy legyenek szívesek a tervezett 10-15-20 perces előadásukat megtartani. Megkérem a gyorsírókat is, hogy rögzítsék szokásunk szerint szó szerint az elhangzottakat, hiszen úgy érzékelem, olyan szervezetek képviselői jelentek meg, akiknek az elmondott anyagait érdemes lesz elemezni magunknak is, érdemes lesz közreadni a média segítségével, és érdemlegesnek tartjuk, remélem, arra, hogy átadjuk a kormány képviselőinek és a kisebbségi kormánypárti képviselőknek, szocialista képviselőknek is, hogy vajon milyen utat látnak az itt elhangzottak alapján.

Döntés a napirendről

Tehát a Házszabálynak megfelelően ezért a napirend elfogadására teszek javaslatot. Kérdezem, hogy ki az, aki támogatja az írásban hétfőn kiküldött napirendi előterjesztést. Aki igen, az ezt kézfeltartással jelezze! (Szavazás.)

Ez 10 igen szavazat. Meg kell állapítanom, hogy ez nem elégséges a napirend elfogadásához. A bizottsági ülés napirendet nem tudott elfogadni, ezért házszabályszerűen bizottsági ülést ilyen jogcímen nem tarthatunk.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 12 perc. -

Ezt követően a bizottsági ülésen megjelentek meghallgatták a meghívottak tájékoztatóit.)

 

 

Font Sándor
a bizottság elnöke



Jegyzőkönyvvezetők: Baloghné Hegedűs Éva és Dani Judit