MB-27/2008.
(MB-81/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának
2008. november 3-án, hétfőn, 10 óra 2 perctől
a Képviselői Irodaház V. emelet 515. számú tanácstermében megtartott
üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről: *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről: *

Hozzászólók: *

Megnyitó *

A napirend megállapítása *

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény, valamint egyéb törvények módosításáról szóló T/6442. számú törvényjavaslat *

A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása *

A hízott kacsából és libából előállított termékek védelméről szóló H/6394. számú határozati javaslat *

Döntés bizottsági módosító javaslat benyújtásáról *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat:

  1. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6442. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
  2. A hízott kacsából és libából előállított termékek védelméről szóló határozati javaslat (H/6394. szám)
    (Font Sándor, Bagi Béla, Fidesz; Herbály Imre, MSZP; Velkey Gábor, SZDSZ; Karsai Péter, MDF, és dr. Medgyasszay László, KDNP, képviselők önálló indítványa)
    (Döntés bizottsági módosító javaslat benyújtásáról)
    (Első helyen kijelölt bizottságként)
  3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke és
Herbály Imre (MSZP), a bizottság alelnöke
Borenszki Ervin (MSZP)
Csontos János (MSZP)
Demendi László (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Dr. Karsai József (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Paizs József (MSZP)
Zatykó János (MSZP)
Dr. Ángyán József (Fidesz)
Czerván György (Fidesz)
Kékkői Zoltán József (Fidesz)
Örvendi László József (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Jakab István (Fidesz) Font Sándornak (Fidesz)
Bedő Tamás (MSZP) Demendi Lászlónak (MSZP)
Paizs József (MSZP) megérkezéséig Borenszki Ervinnek (MSZP)
Bagi Béla (Fidesz) dr. Ángyán Józsefnek (Fidesz)
Járvás István (Fidesz) Kékkői Zoltán Józsefnek (Fidesz)
Dr. Medgyasszay László (KDNP) Örvendi László Józsefnek (Fidesz)

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Dr. Haraszthy László szakállamtitkár (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Dr. Andréka Tamás főosztályvezető-helyettes (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 2 perc)

Megnyitó

FONT SÁNDOR (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Szeretettel köszöntöm a bizottság tagjait, a munkánkat segítő tisztviselőket és az egyes napirendi pontokhoz érkezett előadókat, mindenkit, aki a munkánkat figyelemmel kíséri. Szeretném jelezni, hogy jelenleg is zajló frakcióülése van mind a két frakciónak, ezért kérem, hogy mindenki csak technikai jelleggel szorítkozzon az adott napirendi pontokra.

A napirend megállapítása

Az első napirendi pont a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény, valamint egyéb törvények módosításáról szóló T/6442. számú törvényjavaslat, a második napirendi pont pedig a hízott kacsából és libából előállított termékek védelméről szóló határozati javaslathoz egy bizottsági módosító indítvány benyújtása, a harmadik napirendi pont az egyebek. Kérdezem, kinek van kérdése, észrevétele a napirendi pontokhoz. (Senki nem jelentkezik.) Ha nincs ilyen, akkor szavazunk róla. Ki az, aki elfogadja a napirendet? Aki igen, kérem, kézfeltartással jelezze. (Szavazás.) Ez egyhangú. Ezek szerint fogunk haladni.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény, valamint egyéb törvények módosításáról szóló T/6442. számú törvényjavaslat

A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása

Az első napirendi pont kapcsán köszöntöm a kormány képviselőit Haraszthy László államtitkár úr vezetésével. A bizottságunk tárgykörébe tartozó módosító indítványok megtárgyalását fogjuk elvégezni. Közben érkeztek olyan módosító indítványok, amelyeket az eddigi tárgyalások alapján az előterjesztőik visszavontak, ezek figyelembevételével próbáljuk meg a módosító javaslatokat tárgyalni. Ezért az ajánlástervezet 2. pontjával kezdünk, amely Pettkó András képviselőtársunk indítványa. A kormány állásfoglalását kérdezem erről.

DR. HARASZTHY LÁSZLÓ (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Bocsánat, elnök úr, a 28-ai változatból dolgozunk? Mert a 30-aiban más a számozás.

ELNÖK: Az október 28-ai változatból dolgozunk, azért ebből, mert a 30-ai már a letárgyalt anyagot jelenti. Tehát a 28-ai tervezetből dolgozunk, a fedlapon, a jobb felső sarokban ott van, hogy: "Tervezet".

DR. HARASZTHY LÁSZLÓ (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Tehát a 28/2-es.

ELNÖK: Úgy van. Ennek a 2. számú módosító indítványát tárgyaljuk.

DR. HARASZTHY LÁSZLÓ (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Ezt a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. Van-e kérdés, észrevétel? (Senki nem jelentkezik.) Megjegyzem, hogy ez az indítvány összefügg a 7. és a 9. pont alatti módosító indítvánnyal. Ki az, aki nem támogatja ezt az indítványt? Aki nem támogatja, kérem, kézfeltartással jelezze. (Szavazás.) Ez többség. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? Kérem kézfeltartással jelezni. (Szavazás.) Nyolc igen. Egyharmadot kapott.

A következő indítvány, amely nekem ki van jelölve, a 4. sorszámú javaslat, amely ugyancsak Pettkó András képviselőtársam javaslata, és amely kapcsolódik a 10. sorszámú indítványhoz. A kormány álláspontját kérdezem.

DR. HARASZTHY LÁSZLÓ (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Nyolc. Ez kisebbség, de egyharmadot kapott.

A következő tárgyalandó indítvány nálam az 5-ös, amely ugyancsak Pettkó András képviselő úr javaslata. A kormány álláspontját kérdezem.

DR. HARASZTHY LÁSZLÓ (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Ezt támogatjuk.

ELNÖK: Van-e kérdés, észrevétel? (Senki nem jelentkezik.) Ha nincs, akkor szavazunk róla. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Egyhangú támogatásra talált.

A 7. pont alatti javaslat kapcsolódó indítvány.

A 9. pont alatti javaslat kapcsolódó indítvány.

A 10. pont alatti javaslat is kapcsolódó indítvány.

Én nem látok több tárgyalandó javaslatot. A bizottság tagjait, az előterjesztőket kérdezem, hogy van-e olyan módosító indítvány, amelyről a bizottságunknak esetlegesen tárgyalnia kell még, amely a bizottságunk tárgykörébe tartozik. (Senki nem jelentkezik.) Kérdezem a kormány képviselőit, hogy tudnak-e esetleg ilyen indítványról.

DR. HARASZTHY LÁSZLÓ (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Köszönjük, nem tudunk ilyen indítványról

ELNÖK: Nem tudnak ilyenről. Akkor az 1. napirendi pont tárgyalását lezárom. Köszönjük szépen a megjelentést.

A hízott kacsából és libából előállított termékek védelméről szóló H/6394. számú határozati javaslat

Döntés bizottsági módosító javaslat benyújtásáról

A második napirendi pontra térünk rá: a hízott kacsából és libából előállított termékek védelméről szóló határozati javaslatról van szó, amely egy ötpárti indítvány, együttesen nyújtottuk be, és a kormány, illetve az előterjesztők is jelezték, hogy egy bizottsági módosító indítvány kellene a pontosítás végett. Ezt a bizottság részéről javasolt módosító indítványt képviselőtársaim megkapták, az a határozati javaslat 4. és 5. pontjának a módosítását kezdeményezi. Az FVM részéről köszöntöm Andréka Tamás főosztályvezető-helyettes urat, akinek a véleményét kérdezem erről a módosító indítványról.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogathatónak tartja ezt a módosító indítványt.

ELNÖK: Kérdezem a bizottság tagjait, kinek van kérdése, észrevétele ehhez a módosító indítványhoz. (Senki nem jelentkezik.) Nincs, akkor szavazunk. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Ez egyhangú, a bizottságunk tehát be fogja adni ezt a módosító indítványt.

Szeretném jelezni - a futárpostával kiküldött napirendből látható -, hogy ma este, az utolsó napirendi pont keretében lett napirendre tűzve ez a határozati javaslat.

Kérdezem, hogy e napirendi ponttal kapcsolatosan van-e kérdés, észrevétel. (Senki nem jelentkezik.) Ha nincs, akkor lezárom a napirendi pont tárgyalását. Megköszönöm a kormány képviseletét.

Egyebek

Az egyebek keretében szeretném jelezni, hogy holnap várhatóan 12 órakor ülésezünk, ez gyakorlatilag a költségvetés tárgyalása során a vezérszónoklatok elhangzása utáni időpont, most konkretizáltuk az időpontot. (Herbály Imre: És itt?) Igen, tehát 12 órakor itt találkozunk - várhatóan az sem lesz egy túl hosszú bizottsági ülés.

Ha jól láttam, benyújtásra került az agrárbiztosítással kapcsolatos... (Herbály Imre: Agrárkárenyhítés!) ..., az agrárkárenyhítéssel kapcsolatos javaslat, amelyet a következő bizottsági ülésünkön tűzünk csak napirendre, az egyeztetett tervek alapján az még benne van az időütemezésben.

Van-e kérdés, észrevétel az egyebek kapcsán? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Akkor lezárom ezt a napirendi pontot.

Az ülést berekesztem.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 9 perc)

Font Sándor

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese