MB-30/2008.
(MB-84/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának
2008. november 17-én, hétfőn, 15 óra 34 perckor
az Országház főem. 37-37. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Napirendi javaslat

  1. A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001.évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6741. szám)
    [Dr. Karsai Józsf, Herbály Imre, Frankné dr. Kovács Szilvia és Godó Lajos (MSZP) képviselők önálló indítványa]
    (Döntés bizottsági módosító indítvány benyújtásáról.)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke

Bedő Tamás (MSZP)
Borenszki Ervin (MSZP)
Csontos János (MSZP)
Demendi László (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Paizs József (MSZP)
Zatykó János (MSZP)
Dr. Ángyán József (Fidesz)
Bagi Béla (Fidesz)
Bodó Imre (Fidesz)
Czerván György (Fidesz)
Járvás István (Fidesz)
Kékkői Zoltán József (Fidesz)
Örvendi László József (Fidesz)
Dr. Medgyasszay László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Herbály Imre (MSZP) Csontos Jánosnak (MSZP)
Jakab István (Fidesz) Font Sándornak (Fidesz)
Frankné Kovács Szilvia (MSZP) Kis Péter Lászlónak (MSZP)
Dr. Karsai József (MSZP) Bedő Tamásnak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Bartal Róbert osztályvezető, Pénzügyminisztérium


(Az ülés kezdetének időpontja: 15 óra 34 perc)

FONT SÁNDOR (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Szeretettel köszöntöm a bizottság tagjait, köszöntöm a munkánkat segítő tisztviselőket, köszöntöm mindazokat, akik figyelemmel kísérik a bizottság nyílt ülését.

Elnézést kérek a képviselőtársaimtól, a ma fél egykor tartott rendkívüli házbizottsági ülés következtében került sor a rendkívüli mezőgazdasági bizottsági ülés összehívására. Kiderült, hogy a kormány is kezdeményezte a már ma szavazás előtt lévő úgynevezett MFB-törvényhez módosító indítvány benyújtását, és a magunk részéről - itt a Fideszt értem - szintén jeleztük, hogy lenne egy, az eredeti szándékot egyértelművé vagy pontosíthatóvá tevő módosító indítvány benyújtása részünkről, és ezt a két konstrukciót próbáltuk összekapcsolni.

Miután a kormány ragaszkodik az MFB-törvény ma esti megszavazásához, ezért kellett e rendkívüli alkalommal a mezőgazdasági bizottságot is ülésre hívni. Esetleg aki nézte a bizottsági ülésre vonatkozó meghívókat, láthatta, hogy szerdára jeleztem ezt a napirendi pontot megtárgyalásra, de most túl tudunk lenni rajta.

Kérdezem, elfogadja-e a bizottság a napirendi előterjesztést, amit elvileg megkaptak. Egyetlen napirendi pont lenne: a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001. évi XX. törvényhez egy módosító indítványt szeretnénk a bizottság részéről benyújtani. A módosító indítványt megkapták, de most egyelőre a napirendről szeretnék szavaztatni. Ki az, aki elfogadja ezt az egy napirendi pontot? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Egyhangú.

Akkor a napirendi pont tehát a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló törvény módosításáról szóló T/6741. számú törvényjavaslathoz bizottsági módosító indítvány benyújtása.

Mint ahogy jeleztem, az igazi szándékunk a magunk részéről az volt, amit már itt többször kifejtettek kormányoldalról is, hogy nehogy abba a hibába essünk, hogy állami finanszírozással kizárólag netán kereskedelmi ügyleteket lebonyolító érdekeltek kapnának felhatalmazást a köztudottan nagyon nehéz helyzetben lévő, és egyelőre stagnáló gabonapiac megmozdítására. Ezért javasolunk egy módosító mondatot felvenni - amit olvashatnak a tisztelt képviselőtársaim - hogy maguk a termelők mint érintettek, és akik ennek a folyamatnak sajnos érintettjei, ők is nevesítve legyenek mint esetlegesen olyanok, akiknek az állam segítséget szeretne nyújtani a piaci rendszer megmozdításában.

Tehát nem az eredeti szándék bármilyen irányú eltorzítására, hanem egy egyértelmű folyamatra szeretnénk javaslatot tenni, hogy a piaci szereplők között a termelők is kerüljenek megnevezésre, nehogy egy kereskedelmi folyamatot finanszírozzunk állami pénzzel, miközben a termelőket nagyon alacsony áron kényszerítik a termékeik eladására. Erről lenne szó.

Megnyitom a vitát a tervezett bizottsági módosító indítvány benyújtása felett. (Nincs jelzés.) Megadom a szót a kormány képviselőjének, ők is ismerik a bizottsági módosító indítvány tervezetét. Kérem, fejtsék ki álláspontjukat!

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Köszönöm a szót, elnök úr. Bartal Róbert vagyok a Pénzügyminisztérium képviseletében. Ismertük az előző módosító javaslatukat is, amit a költségvetési bizottság végül nem szavazott meg.

Valóban értelemsegítő szöveg került be ebbe az egy mondatba, amiből az derül ki, hogy ennek a finanszírozási konstrukciónak elsősorban a piaci elégtelenség miatt kárt szenvedő, illetve termelő tevékenységet folytató piaci szereplők finanszírozását kell céloznia. Kormányülés ugyan nem volt, de a miniszter úrral egyeztettünk erről, és ő támogatja ezt a módosító javaslatot.

ELNÖK: A bizottsági tagoknak adok szót. (Nincs jelzés.) Legalább jelezzük, hogy nekünk mi a véleményünk róla. (Közbeszólás: Egyetértünk.)

Egyetértő bólogatásokat is látok, magyarul feltehetem szavazásra a kérdést. Kérdezem, ki ért egyet azzal, hogy az így módosított indítványt bizottsági indítványként benyújtsuk a most megnyitott MFB-törvényhez. Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen, ez egyhangú.

Kérdezem, van-e kérdés, észrevétel a napirendi ponttal kapcsolatban. (Nincs jelzés.) Nincs, a napirendi pontot lezárom.

Más napirendi pontunk nincs, szerdán a jelzett időpontban találkozunk bizottsági ülésen. Köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 15 óra 40 perc)

 

 

Font Sándor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Szoltsányi V. Katalin