MB-12/2009.
(MB-101/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának
2009. április 27-én, hétfőn, 11 óra 35 perctől
a Képviselői Irodaház V. emelet 515. számú tanácstermében megtartott
üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről: *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről: *

Hozzászóló: *

Elnöki bevezető, a napirend megállapítása, elfogadása *

Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló T/9179. számú törvényjavaslat *

A bizottság feladat- és hatáskörébe tartozó módosító indítványok megvitatása *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat:

  1. Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9179. szám)
  2. (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

  3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke
Herbály Imre (MSZP), a bizottság alelnöke
Jakab István (Fidesz), a bizottság alelnöke
Bedő Tamás (MSZP)
Borenszki Ervin (MSZP)
Csontos János (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Paizs József (MSZP)
Dr. Ángyán József (Fidesz)
Bagi Béla (Fidesz)
Czerván György (Fidesz)
Járvás István (Fidesz)
Kékkői Zoltán József (Fidesz)
Örvendi László József (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Demendi László (MSZP) Csontos Jánosnak (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP) Bedő Tamásnak (MSZP)
Dr. Karsai József (MSZP) Godó Lajosnak (MSZP)
Zatykó János (MSZP) Borenszki Ervinnek (MSZP)
Bodó Imre (Fidesz) Kékkői Zoltán Józsefnek (Fidesz)
Dr. Medgyasszay László (KDNP) Jakab Istvánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről:

Hozzászóló:

Szatmári László főosztályvezető (Pénzügyminisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 35 perc)

Elnöki bevezető, a napirend megállapítása, elfogadása

FONT SÁNDOR (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Szeretettel köszöntöm a bizottság tagjait, köszöntöm a munkánkat segítő tisztviselőket, köszöntöm mindazokat, akik figyelemmel kísérik a napirendi pontunkat. Köszöntöm a kormány napirendi ponthoz érkezett képviselőit.

A napirendi javaslatot írásban megkapta minden képviselőtársunk: egy tartalmi napirendi pont, és emellett az egyebekre tettünk javaslatot. Kérdezem, kinek van kérdése, észrevétele a napirendi ponthoz? (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor szavazzunk róla. Ki az, aki támogatja a napirendi pontot? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Egyhangú.

Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló T/9179. számú törvényjavaslat

Eszerint fogunk haladni. Első napirendi pont: egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló T/9179. számú törvényjavaslathoz beérkezett módosító indítványok megtárgyalása, azon belül a bizottság feladatkörébe tartozó módosító indítványok megtárgyalását kezdeményezem.

A bizottság feladat- és hatáskörébe tartozó módosító indítványok megvitatása

Eszerint a titkárság kigyűjtése szerint 6 ilyen módosító indítvány van, és az azokhoz kapcsolódó módosító indítványokat tárgyaljuk. Az ajánlástervezet 2. sorszámú indítványával kezdenénk, köszöntve a Pénzügyminisztérium képviselőit, Szatmári László főosztályvezető úr vezetésével. A 2. számú indítvány Varga Mihály és képviselőtársai indítványa, amely kapcsolódik a 8. és a 63. sorszámú indítványhoz. A kormány álláspontját kérdezem erről.

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A kormány nem támogatja. Szeretném jelezni, hogy amennyiben a tisztelt bizottság szakértői magyarázatot kíván, akkor a kollégáim a magyarázatkor mondják be a nevüket. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Értem. Köszönöm. Kérdés, észrevétel van-e képviselőtársaim részéről? (Nincs jelzés.) Nincs. Akkor szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) 10 igen. Ki nem támogatja az indítványt? (Szavazás.)

Tehát a bizottság többsége nem támogatja az indítványt, de egyharmados szavazati arányt kapott.

A 3. számú módosító indítvány következik, amelyet maga a költségvetési bizottság terjesztett be. A kormány álláspontja?

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: Támogatja az indítványt. Kérdés, észrevétel? (Nincs jelzés.) Ehhez az indítványhoz kapcsolódóként tartozik az 5., 7., 25., 47., 48., 49., 62. és a 68. sorszámú indítvány is. Amennyiben kérdés, észrevétel nincs, szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Ez többség.

A 9. sorszámú indítvány következik, amely Tállai András és Bánki Erik képviselőtársunk indítványa. Ez kapcsolódik a 11. és a 31. sorszámú indítványhoz. A kormány álláspontját kérdezem.

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelzés.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Ez kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 10. sorszámú indítvány Varga Mihály és képviselőtársai indítványa. A kormány álláspontja?

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelzés.) Nincs. Akkor szavazzunk róla. Kérdezem, ki az, aki támogatja ezt az indítványt? Kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Ez kisebbség, 10 igen. De egyharmadot kapott.

A 14. sorszámú indítvány, amely szintén a költségvetési bizottság indítványa. Ez az indítvány kapcsolódik a 21., 23., 29., 30., 32., 33., 35., 39., 41., 43., 45., 52., 54., 56., 59., 61., 64. és 69. sorszámú indítványokhoz. A kormány álláspontját kérdezem.

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelzés.) Nincs. Akkor szavazzunk róla. Kérdezem, ki az, aki támogatja ezt az indítványt és a hozzá kapcsolódókat? (Szavazás.) Ez többség.

A 22-es indítvány, amely szintén a költségvetési bizottság indítványa. A kormány álláspontját kérdezem.

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? (Nincs jelzés.) Nincsen. Szavazzunk róla. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Ez többség.

A kigyűjtés alapján nem láttunk több olyan indítványt, amely a bizottság feladat- és hatáskörébe tartozna, de kérdezem, hogy az ajánlástervezetben van-e olyan módosító indítvány, amelyről a bizottság bármely tagja szavazást kérne. (Nincs jelzés.) Nincs ilyen. Kérdezem a kormány képviselőjét, hogy van-e olyan indítvány, amelyről a bizottságunknak tudomása szerint még szavazni kellene? Lát-e ilyen indítványt?

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Ilyenről nem tudunk.

ELNÖK: Köszönöm. Akkor ezt a napirendi pontot lezárom. Köszönöm szépen a képviseletet.

Egyebek

Rátérünk a 2-es napirendi pontra, amely az egyebek. Meg szeretném köszönni mindazoknak a képviselőtársaimnak, akik Hortobágyon jelen tudtak lenni. Remélem, ők is úgy látják, hogy egy nagyon tartalmas ülésen vettünk részt. (Herbály Imre: Én nem voltam ott, mégis tudom.) Alelnök urat hiányoltuk is, hogy az a közelség, ami választókörzetét és Hortobágyot illeti, mintegy 60 kilométer körülbelül, szinte odaláttunk... (Herbály Imre: Nem kívánom egyébként, hogy olyan helyre kelljen menned, ahová nekem kellett menni.).., a település nagy dupla tornyú templomához, de hazafelé én arra mentem.

Tehát mindazoknak meg szeretném köszönni, akik jelen voltak, illetve a titkárságnak is a szervezést.

Holnap 10 órakor kezdünk a bizottsági ülésen. A napirendi pontjaink a parlament előtt tárgyalás alatt lévő törvények és a hozzájuk kapcsolódó indítványok tárgyalása, illetve a földalapú támogatáshoz kapcsolódó, a bejelentési és igénylési feladatokhoz kapcsolódó, MVH-nál tapasztalt problémáknak a megbeszélése, az SPS, a SAPS-rendszer igénylésével kapcsolatos igénylési bonyolultságról fogunk még a napirendi pont keretében - ahogy megbeszéltük - tájékoztatást kérni.

Nekem más bejelentenivalóm az egyebekben nincs. Kérdezem, hogy van-e még valakinek bejelentenivalója? (Nincs jelzés.) Nincs. Akkor az egyebeket is lezárom, és az ülést berekesztem.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 43 perc)

Font Sándor

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ipacs Tiborné