MB-37/2009.
(MB-126/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának
2009. december 14-én, hétfőn, 12 óra 8 perctől
a Képviselői Irodaház V. emelet 515. számú tanácstermében megtartott
üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről: *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló: *

Megnyitó *

A napirend elfogadása *

A 2010. évi általános mezőgazdasági összeírásról szóló T/11298. számú törvényjavaslat *

Módosító javaslatok megvitatása *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

  1. A 2010. évi általános mezőgazdasági összeírásról szóló törvényjavaslat (T/11298. szám)
    (Módosító javaslatok megvitatása)

2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke
Herbály Imre (MSZP), a bizottság alelnöke
Jakab István (Fidesz), a bizottság alelnöke
Bedő Tamás (MSZP)
Borenszki Ervin (MSZP)
Csontos János (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Paizs József (MSZP)
Dr. Ángyán Béla (Fidesz)
Bagi Béla (Fidesz)
Bodó Imre (Fidesz)
Czerván György (Fidesz)
Járvás István (Fidesz)
Kékkői Zoltán József (Fidesz)
Örvendi László József (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP) Paizs Józsefnek (MSZP)
Dr. Karsai József (MSZP) Godó Lajosnak (MSZP)
Zatykó János (MSZP) Bedő Tamásnak (MSZP)
Dr. Medgyasszay László (KDNP) Jakab Istvánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló:

Dr. Sepsi Tibor főosztályvezető (Miniszterelnöki Hivatal)

 

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 8 perc)

Megnyitó

A napirend elfogadása

FONT SÁNDOR (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Köszöntöm a bizottság tagjait. Köszöntöm a munkánkat segítő tisztviselőket. Köszöntöm mindazokat, akik figyelemmel kísérik mai napi bizottsági ülésünket. Egy napirendi pontra tett ajánlást küldtünk ki képviselőtársaimnak. Kérdezem, hogy a napirendtervezethez van-e kérdés, észrevétel. (Senki nem jelentkezik.) Amennyiben nincs, akkor erről szavazzunk! Ki az, aki elfogadja a napirendet? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Igen, egyhangú. E szerint fogunk haladni.

A 2010. évi általános mezőgazdasági összeírásról szóló T/11298. számú törvényjavaslat

Módosító javaslatok megvitatása

Az első napirendi pont keretében a 2010. évi általános mezőgazdasági összeíráshoz benyújtott módosító indítványokról beszélünk. A kormány képviseletében jelen van valaki? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. A kormány már nincs a helyén, csapataik valahol biztos harcban állnak. (Herbály Imre: Az alkotmányügyi bizottságban!) Így akkor megtippeljük, hogy mi lehet az egyes kérdésekre adandó válasz.

Kékkői Zoltán képviselőtársunk nyújtott be két módosító indítványt. Az első módosító indítvány kapcsán a kormány szándékát nem tudjuk meg erről a kérdésről. Itt egy, az általános vitában is elhangzott időpont-módosításra tesz javaslatot képviselőtársunk. Kérdés, észrevétel van-e a módosító indítványhoz? (Senki nem jelentkezik.) Nincsen. Akkor szavazunk róla. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? Aki igen, az kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Ez kisebbség, de egyharmadot kapott.

A második módosító indítvány egy darabszám-módosításra tesz javaslatot. A kormány álláspontját, mivel nincs itt a képviselője, nem tudjuk. Kérdezem, hogy kérdés, észrevétel van-e ehhez a módosító indítványhoz. (Senki nem jelentkezik.) Ez tényleg egy olyan szakmai kérdés, amelynek kapcsán valóban eldöntendő, hogy honnan számítjuk az összeírási mértéket. Itt a "25 házinyúl" helyett "10 tenyésznyúl" megnevezéssel lenne már számba véve az esetleges állatállomány. Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Ha nincs, szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, az kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Ez kisebbség, de egyharmadot kapott.

További módosító indítványokról, amelyekről a bizottságnak tárgyalnia és döntenie kellene tudunk-e? (Senki nem jelentkezik.) Nem tudunk ilyen módosító indítványról... (Megérkezik dr. Sepsi Tibor.) Netán a kormány képviselője érkezett meg: (Közbeszólások: Igen.) Igen.

Akkor, ha már itt vagyunk, használjuk ki a lehetőséget, legalább a jegyzőkönyv kedvéért, és kérnék szépen majd egy bemutatkozást. A bizottságunk döntött már a két ajánlási pontról, mivel az ülésünk már tíz perccel ezelőtt is elkezdődhetett volna a kiírás szerint. (Közbeszólások.) Mind a két indítványt elutasította a bizottság, de mind a két indítvány több mint egyharmados szavazatot kapott. Igazából azt sem tudom, hogy Gulyás képviselő úr adott-e megbízást valakinek. (Nemes Katalin: Adott, Medgyasszay képviselő úrnak, de ő nincs itt.) Ő meg nincs itt... Azt akartam tudni, hogy egy döntetlent kihoztunk-e legalább, de nem sikerült; nem mintha az jogi értelemben változtatna ennek az indítványnak a további menetén és életvitelén, mert mindenképpen szavazni fog majd róla a parlament. De azért a jegyzőkönyv kedvéért megkérdeznénk a kormány képviselőjét - egy bemutatkozás után -, hogy az 1. és a 2. pont alatti Kékkői Zoltán-indítványról mi a tárca vagy a kormány álláspontja. Megadom a szót.

DR. SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, és elnézést kérek a tisztelt bizottságtól a késésért. Sepsi Tibor, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője vagyok. Egyik módosító indítványt sem támogatja a kormány, azonban - már csak az előterjesztő képviselő úr által benyújtott írásbeli kérdések megválaszolásának az örvén is - egy érdemi konzultációt szeretnénk lefolytatni a képviselő úrral mind a két módosító indítvány tekintetében, úgyhogy inkább meggyőzni szeretnénk őt az igazunkról, nem egyértelmű nemlegességet jelezni. (Derültség.) Egy részletes szakmai választ fogunk majd a képviselő úr számára előkészíteni.

ELNÖK: Értem. Tehát a kormány a képviselő úr segítségét kéri ebben az ügyben, ha jól értettem. (Derültség.) A képviselő úr majd eldönti, hogy megadja-e azt ebben a szűkös időtartományban.

További kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs.

Akkor ezt a napirendi pontot..., azután zárom le, miután megkérdezem a kormány képviselőjét, hogy tudunk-e olyan módosító indítványról, amelyet a bizottságunknak esetleg még tárgyalnia kellene.

DR. SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Nem. Az egy órával ezelőtti állapot szerint úgy tudjuk, hogy ez a két darab módosító indítvány született ehhez a törvényjavaslathoz.

ELNÖK: Köszönöm szépen, akkor most lezárom ezt a napirendi pontot.

Egyebek

Az egyebekben még egyszer kísérletet teszek arra a bejelentésemre, hogy várhatóan nem ülésezik a bizottság többet - bár ezt a bejelentést a múltkor is megtettem, de most azt mégis meg kellett cáfolnunk -, nem tudunk róla, hogy kellene. És hogyha tényleg így adódik, akkor áldott karácsonyi ünnepeket, boldog új évet kívánok minden bizottsági tagunknak és a munkánkat egész évben segítő tisztviselőknek.

Ezzel zárom le a bizottsági ülésünket, és berekesztem a bizottsági ülést.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 14 perc)

Font Sándor

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese