MB-3/2010.
(MB-129/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának
2010. február 16-án, kedden, 10 óra 10 perckor
a Parlament főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Megjelent hozzászóló*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11517. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)*


Napirendi javaslat

1. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11517. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Jakab István (Fidesz), a bizottság alelnöke

Csontos János (MSZP)
Demendi László (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Bagi Béla (Fidesz)
Örvendi László József (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Font Sándor (Fidesz) Bagi Bélának (Fidesz)
Herbály Imre (MSZP) Demendi Lászlónak (MSZP)
Bedő Tamás (MSZP) Frankné dr. Kovács Szilviának (MSZP)
Borenszki Ervin (MSZP) Csontos Jánosnak (MSZP)
Kis Péter László (MSZP) Godó Lajosnak (MSZP)
Zatykó János (MSZP) Dr. Legény Zsoltnak (MSZP)
Dr. Ángyán József (Fidesz) Jakab Istvánnak (Fidesz)
Bodó Imre (Fidesz) Örvendi László Józsefnek (Fidesz)

Meghívottak részéről

Megjelent hozzászóló

Dr. Gosztonyi Ádám főosztályvezető (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 10 perc)

Elnöki megnyitó

JAKAB ISTVÁN (Fidesz), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok. Tisztelettel köszöntöm a bizottság valamennyi tagját, képviselőtársaimat, meghívott vendégeinket és azokat, akik a bizottság munkáját segítik.

Mielőtt munkánk hivatalos részére térnénk, engedjék meg, hogy tisztelettel köszöntsem bizottságunk új tagját: Legény Zsolt urat, bár szomorúak vagyunk, hogy csak ilyen rövid ideig tudunk együtt dolgozni, de annál nagyobb szeretettel köszöntjük.

Tisztelt Bizottság! Megállapítom, hogy határozatképesek vagyunk. A napirendi pontokat terjesztem elő szavazásra. Két napirendi pontunk van.

Az első napirendi pont a környezet védelmének általános szabályairól szóló '95. évi LIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, amely T/11517. számon került benyújtásra. Második napirendi pontunk az egyebek.

A napirend elfogadása

Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelnyújtással jelezze! (Szavazás.) Megállapítom, hogy a napirendi pontot a bizottság egyhangúlag elfogadta.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11517. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

Rátérünk az első napirendi pontra. Köszöntöm a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium részéről megjelent Gosztonyi Ádám főosztályvezető urat és Bérces Balázs urat, kérem, foglaljanak helyet. Köszönöm.

A február 15-ei ajánlástervezet alapján haladunk. Kérem Gosztonyi Ádám főosztályvezető urat, hogy a kormány álláspontját az ajánlási pontok sorrendjében szíveskedjen ismertetni.

Az 1-es ajánlási pontunk, amely összefügg a 3-as és a 8-as ajánlási ponttal.

A kormány álláspontját kérdezem.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem.

Hozzászólás, vélemény van-e? (Nincs jelzés.) Nincs. Szavazás következik. Aki támogatja? (Szavazás.) Köszönöm szépen. A többség támogatja.

Következik a 2-es ajánlási pont.

Kormányálláspont!

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Képviselőtársaim részéről vélemény, hozzászólás? (Nincs jelzés.) Nincs. Szavazás következik. Aki támogatja? (Szavazás.) Köszönöm. Egyhangú.

Következik a 4-es számú ajánlási pont.

A kormány álláspontját kérdezem.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelzés.)

Szavazás következik. Aki támogatja? (Szavazás.) Köszönöm. Egyhangú.

Következik az 5-ös ajánlási pont: Fehérvári Tamás és dr. Nagy Andor képviselő urak javaslata.

Kormányálláspont!

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja.

Indoklást kérek.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Két fenntartásunk van a módosító indítvánnyal kapcsolatban. Két okból nem támogatja a tárca, illetve a kormány.

Az egyik az, hogy a benyújtott törvényjavaslat egy bejelentési kötelezettséget, mint jogintézményt létesít minden engedélyezési eljárás helyett. A most benyújtott javaslat itt változás bejelentéssé korrigálja a hatályos törvényben lévő egyébként meglévő bejelentési kötelezettséget. Ha ez a javaslat kikerül a törvényből, akkor két különböző tartalmú bejelentés fogalom és bejelentési kötelezettség lesz ugyanabban a joganyagban más-más tartalommal.

A másik oka pedig az, hogy ezen bejelentési kötelezettségi tevékenységek esetén is szükség van arra, hogy amennyiben a környezethasználó a tevékenységét módosítja, akkor ezt a hatóságnak jelezze; ha ezt a módosító indítványt elfogadjuk, akkor megszűnik ezen kötelezettsége az ügyfélnek - ez lenne a két ok, amit fel tudok sorolni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Képviselőtársaimat illeti a szó. Kérdés, vélemény? (Nincs jelzés.) Szavazás következik. Aki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott.

Következő a 6-os ajánlási pont: Fehérvári Tamás és dr. Nagy Andor javaslata.

A kormányálláspontot kérdezem.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem. Kérdés, vélemény, hozzászólás van-e? (Nincs jelzés.) Nincs.

Szavazás következik. Aki támogatja? (Szavazás.) Köszönöm. Egyhangú.

A 7-es ajánlási pont következik, amely összefügg a 9-es ajánlási ponttal.

Kormányálláspont!

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A képviselőtársaim, kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelzés.) Szavazás következik. Aki támogatja? (Szavazás.) Köszönöm. Egyhangú.

Következik a 10-es ajánlási pont: Fehérvári Tamás és dr. Nagy Andor javaslata.

Kormányálláspont!

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Indoklást kérek.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A törvényjavaslat alapgondolata a következő. Számos engedélyezési eljárást szeretne kiváltani a javaslat bejelentési kötelezettséggel. Ez igaz a környezetvédelemre, mint sajátos szakterületre, mind a vízgazdálkodásra is.

Ez a módosító javaslat a vízgazdálkodás terén nem szeretné, hogy bevezetésre kerüljön ez a bejelentési lehetőség. Azt gondolom, hogy mindkét területen indokolt az, hogy bizonyos egyszerűsítéseket hajtsunk végre és a vízgazdálkodás ilyen szempontból, azt gondolom, hogy nem különbözik a környezetvédelem egyes ágazataitól. Azt javaslom, hogy maradjon a bejelentési kötelezettség és a kormány ezért nem támogatja.

ELNÖK: Köszönöm. Képviselőtársaim részéről kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelzés.) Nincs. Szavazás következik. Aki támogatja? (Szavazás.) Az módosító javaslat az egyharmadot megkapta.

Köszönöm szépen, így az ajánlási pontok és a napirend végére értünk. Előadót nem kell állítanunk.

Köszönjük szépen a kormány képviselői részéről a megjelenést. (Dr. Gosztonyi Ádám jelentkezik.)

Parancsoljon!

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Egyetlenegy mondatot szeretnék még. A kezemben van a Környezetvédelmi bizottság által benyújtott módosító javaslat, amely a címben végezne egy korrekciót. A környezetvédelmi és vízgazdálkodási törvény módosítása - nem tudom, hogy ismert-e? Az elnök úrnak átadok egy példányt.

ELNÖK: Minekután jómagam a plenáris ülésről jöttem, ahol a törvény előterjesztőjét hallgattam, így hozzánk ilyen előterjesztés nem érkezett. Lehetőségünk van a Házszabály alapján megtárgyalni, azonban akkor kérném szépen ezt ismertetni a kormány részéről.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A Környezetvédelmi bizottság nyújtotta be és mindössze a törvényjavaslat címébe emelné be ez a bizottsági módosító javaslat a környezet védelme általános szabályairól szóló törvény mellé és a vízgazdálkodásról szóló törvény módosításáról lenne a címe.

Számunkra egyébként a módosítás elfogadható, hiszen a javaslat mindkét törvényt módosítja - ugyan a vízgazdálkodási törvényt rendkívül kis terjedelemben.

ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Dr. Nagy Andor bizottsági elnök úr által jegyzett, a Környezetvédelmi bizottság ajánlása fekszik előttünk.

Az ismertetés megtörtént, az indoklás elhangzott. Kérdezem a bizottság tagjait, további kérdés, észrevétel van-e a módosító javaslattal kapcsolatban, amely a törvény címét hivatott megváltoztatni, és kiterjeszteni a vízgazdálkodásra már a címben is a törvényt. (Nincs jelzés.)

Szavazunk. Ki az, aki támogatja a módosító javaslatot? (Szavazás.) A javaslat az egyharmadot megkapta. Köszönöm.

Tisztelt Bizottság! Ezzel most már végképp az első napirendi pontot befejeztük, köszönöm a kormány képviselőinek a részvételt és a munkát.

Kérdezem, hogy egyebekben a bizottság tagjainak bármilyen kérdése, észrevétele, felvetése van-e. (Nincs jelzés.) Nincs. Köszönöm szépen, a bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 25 perc)

 

Jakab István
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné