MÖB-2/2007.
(MÖB-17/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának
2007. február 19-én, hétfőn 11.30 órakor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló *

Elnöki megnyitó *

A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény és ehhez kapcsolódóan a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1916. szám) *

Egyebek *


Napirendi javaslat

A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény és ehhez kapcsolódóan a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1916. szám)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Géczi József Alajos (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP)
Sándor István (MSZP)
Tatai-Tóth András (MSZP)
Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz)
Móring József Attila (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Hende Csaba (Fidesz) dr. Cser-Palkovics Andrásnak (Fidesz)
Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) Tatai-Tóth Andrásnak (MSZP)
Dr. Deutsch-Für Tamás (Fidesz) Móring József Attilának (KDNP)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Gáspár Ferenc szakmai tanácsadó (Pénzügyminisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 30 perc)

Elnöki megnyitó

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Köszöntöm a bizottság tagjait. A bizottság határozatképes. Egyetlen napirendi pontunk van.

Bejelenteném az egyebek között elöljáróban, hogy ma be fogják jelenteni Lázár János képviselőtársunk újabb mentelmi ügyét. Ez a Vásárhely egy mozgalmas város. De egyébként jogeset szempontjából is érdekes, mert egy évvel ezelőtt egy kisebb balesetet okozott és elesett közben egy kerékpáros, és úgy nézett ki, hogy szabálysértésként megúszható, mert nyolc napon belül gyógyulnak a sebek. Aztán az eljárás során, gondolom, jó volt az ügyvédje az érintettnek és most megállapították, hogy nyolc napon túl gyógyul a sérülés, így vétséggé minősült át a szabálysértés, aminél már nem lehet lemondani a mentelmi jogról. Tehát ezért ma be fogják jelenteni. Ne érje felkészületlenül a tisztelt képviselőtársaimat ez a hír.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény és ehhez kapcsolódóan a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1916. szám)

A másik dolog közismert, hogy a parlament előtt van a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény és ehhez kapcsolódóan a jogalkotásról szóló törvényjavaslat. A múltkor abban maradtunk, hogy a bizottságunk bizottsági módosító indítványt nyújt be. Ezek elkészültek az akkor megbeszéltek szerint, úgy tudom, az előterjesztővel is sikerült ezt egyeztetni. Ezen kívül a hatályba léptető rendelkezéshez is kérnek bennünket, hogy egy bizottsági módosító javaslatot is nyújtsunk be, hiszen az újonnan tisztséget vállaló, illetve kinevezésre kerülő banki főtisztviselőknél ez rendezi a vagyonnyilatkozat-adási kötelezettséget is, illetve van nálunk egy ajánlás, amiben egy javaslat érinti, dr. Dancsó József fideszes képviselőtársunk javaslata érinti a vagyonnyilatkozati kötelezettségét a banki tisztviselőknek. Erre vonatkozóan egyébként a bizottságunk módosító indítványa választ ad. Tehát hasonló, csak kiterjedtebb szabályozást nyújt.

Először arra kérem önöket, hogy döntsünk arról, hogy a bizottság elfogadja-e bizottsági módosító indítványként ezt. Ezt a kétoldalas papírt kérem, hogy vegyék elő. A mentelmi bizottság a 10. § (1) és (2) bekezdésére ad módosítást, illetve a (3) bekezdésre. Az indoklás pedig alul olvasható. A kormányt kérdezem.

GÁSPÁR FERENC (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Bizottság! Az önök által megküldött tervezethez képest itt tulajdonképpen csak két helyen történt módosítás. Az egyik az, hogy a vagyonbevallást milyen alapokra kell megtenni, az benne van, tehát, hogy a megelőző év december 31-ig kell megtenni, és az maradna még benne, hogy a kinevezéskor és felmentéskor pedig az arra az időpontra vonatkozó vagyonbevallást kellene megtennie az MNB vezető tisztségviselőinek. Ezen túlmenően még annyi változás történt, hogy a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást bárki kezdeményezheti az Országgyűlés elnökénél. Tehát nem a mentelmi bizottságnál. Ugyanúgy, ahogy az országgyűlési képviselőkről szóló törvényben szerepel. Egyébként a megküldött módosító javaslat tervezetéhez egyéb változtatást nem tettünk, azzal egyetértettünk és ily módon a kormány ezt tudná támogatni.

Hogyha ez a törvény március közepén lépne hatályba, akkor semmi kötelezettség nem érvényesülne a vagyonbevallást illetően a jelenlegi monetáris tagokra és felügyelő bizottsági tagokra vonatkozóan, ezért ez az átmeneti rendelkezés, amit szintén benyújtanának módosító indítványként, ez előírná azt, hogy a törvény hatálybalépésétől számított 30 napon belül kötelesek már az új módon elkészíteni a vagyonbevallásukat.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szavazásra tenném fel a két javaslatot. Külön szavaztatnék a kétoldalas tervezetről, ami a 10. § (1) (2) (3) bekezdésére vonatkozik. Megkérdezem a tisztelt bizottságot, hogy egyetértenek-e azzal, hogy bizottságiként nyújtsuk be az önök előtt lévő szöveget. (Szavazás.) Megállapítom, hogy egyhangúlag támogatta a bizottság.

Megkérdezem, hogy egyetértenek-e azzal, hogy bizottsági módosító indítványként adjunk be a hatályba léptető rendelkezésre vonatkozó javaslatot a 17. § (2) bekezdés kiegészítése formájában. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Dancsó képviselő úr szintén észrevette ezt a problémát és ő is javasolta. Itt felhívom a figyelmet, hogy ez egy nagyon konstruktív javaslat és tulajdonképpen beépült a mienkbe. De kérdezem a bizottságot, hogy ki támogatja a javaslatát. (Szavazás.) Négy nemmel, egy tartózkodással és négy igennel a bizottság egyharmada támogatja. Köszönöm szépen.

Ez volt a mai napra rendelt témánk.

Egyebek

Felhívom a figyelmet, hogy holnap fél 12-kor van a bizottságunk ülése a lengyelekkel. Nagyon népes delegáció érkezett, hét képviselő jött, mindegyik színskálából van egy, illetve a baloldalból egy van, mert ezek most úgy megbuktak az ottani választáson, hogy csak "egyen" vannak. Lengyelországban egyébként az a divat, ha valaki figyelte '90 óta, hogy az egyik választáson a jobboldal visz el mindent, a másikon meg a baloldal visz el mindent. Most éppen a jobboldal van soron.

Az etikai bizottságtól lesznek itt tagok, az elnök is itt lesz és a képviselői jogok és házszabály bizottságtól lesznek. A program ott van a képviselőtársaimnál. Az alelnök urat meghívtuk egy ebédre, amennyiben alelnök úr véletlen nem tud jönni, szeretném, ha az ebéden a polgári ellenzék valamelyik képviselője képviseltetné magát.

Szerdán a Jogtudományi Intézetben van egy érdekes szakmai programunk. Aki erre jár és éppen nem tüntet, azt szívesen látjuk a Várban. Köszönöm szépen.

Lengyelországról egyébként háttéranyagokat is kaptunk, amiket kiosztottunk.

Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 40 perc.)


Dr. Géczi József Alajos (MSZP),
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia