Nbb-5/2006-1.
(Nbb-5/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának
és nemzetbiztonsági bizottságának
2006. szeptember 19-én, kedden, 10 óra 30 perckor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott együttes üléséről

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A honvédelmi és rendészeti bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

A nemzetbiztonsági bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Tájékoztató a szeptember 18-19-én a Magyar Televízió székházánál történtekről *

A nemzetbiztonsági bizottság döntése a napirendi javaslat elfogadásáról *

Döntés zárt ülés elrendeléséről *


Napirendi javaslat

Tájékoztató a szeptember 18-19-én a Magyar Televízió székházánál történtekről

Meghívottak:

Dr. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter

Dr. Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter

Az ülés résztvevői

A honvédelmi és rendészeti bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Lázár János (Fidesz), a bizottság elnöke

Keleti György (MSZP), a bizottság alelnöke
Karsai Péter (MDF), a bizottság alelnöke
Ecsődi László (MSZP)
Juhász Gábor (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Rába László (MSZP)
Dr. Vadai Ágnes (MSZP)
Csampa Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Nyitray András (Fidesz)
Tóth Gábor (Fidesz)
Básthy Tamás (KDNP)
Dr. Kis Zoltán (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Gál Zoltán (MSZP) dr. Vadai Ágnesnek (MSZP)
Laboda Gábor (MSZP) Rába Lászlónak (MSZP)
Dr. Simon Miklós (Fidesz) Nyitray Andrásnak (Fidesz)

A nemzetbiztonsági bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Simicskó István (Fidesz), a bizottság elnöke

Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke
Mécs Imre (MSZP)
Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Dr. Vadai Ágnes (MSZP)
Demeter Ervin (Fidesz)
Lezsák Sándor (Fidesz)
Gulyás József (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Juhász Ferenc (MSZP) Tóth Károlynak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter
Dr. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter


(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 38 perc)

Elnöki megnyitó

DR. LÁZÁR JÁNOS (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok mindenkinek! Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm a képviselőtársaimat, illetve külön tisztelettel Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert és Szilvásy Györgyöt, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert.

Tisztelt Képviselőtársaim! A mai napon kezdeményeztem a házbizottság ajánlására és a házbizottsággal való egyetértésben a honvédelmi és rendészeti bizottság összehívását a szeptember 18-án, illetve 19-én történt események kapcsán miniszteri tájékoztató meghallgatása és az események megismerése végett.

Időközben a nemzetbiztonsági bizottság is ülést kezdeményezett, és a nemzetbiztonsági bizottsági ülésen indítvány érkezett, hogy ez egy összevont bizottsági ülés legyen - ebben az esetben ennek a feltételei, a Házszabály szerinti feltételei nem állnak most fenn. Az a megoldás, az az áthidaló megoldás létezik, hogy a nemzetbiztonsági bizottság képviselői részt vesznek a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén, ezért kérnék néhány perc türelmet, hiszen Simicskó elnök úr azt jelezte - és Gulyás képviselő úr már itt is van -, hogy néhány percen belül megérkeznek a nemzetbiztonsági bizottságban érintett képviselőtársaink, és megvárnánk őket, mielőtt a munkát elkezdenénk.

Egyébként a honvédelmi és rendészeti bizottság határozatképes. Három helyettesítés érkezett a mai napra: Laboda Gábor, Gál Zoltán és Simon Miklós képviselő urak rendelkeztek afelől, hogy ma az ülésen helyettesíttetik magukat; Laboda Gábor Rába Lászlóval, Gál Zoltán Vadai Ágnes képviselő asszonnyal és Simon Miklós pedig Nyitray Andrással helyettesítteti magát a mai ülésen.

Ezért néhány perc türelmet szeretnék kérni a tekintetben, amíg megérkeznek a képviselők.

A napirend elfogadása

A napirendi javaslat vonatkozásában viszont kérem a honvédelmi és rendészeti bizottságot, hogy a napirenddel kapcsolatban, amely így szól: tájékoztató a szeptember 18-19-én, a Magyar Televízió székházánál történtekről, kérem, hogy ennek kapcsán azok, akik elfogadják a mai ülés napirendjét, kézfeltartással jelezzék! (Szavazás.)

Tisztelt Bizottság! A mai ülés napirendjét egyhangúlag fogadtuk el.

Tájékoztató a szeptember 18-19-én a Magyar Televízió székházánál történtekről

Tájékoztató a szeptember 18-19-én, a Magyar Televízió székházánál történtekről. Néhány perc múlva, ha megérkeznek a nemzetbiztonsági bizottságban érintett képviselőtársaink, át fogjuk adni a szólás lehetőségét a miniszter uraknak. Addig türelmet kérek szépen!

10c

Pi. 11

(Szünet: 10.40 - 10.50)

(A nemzetbiztonsági bizottság tagjai és munkatársai megérkeznek az ülésre.)

ELNÖK: Igen tisztelt Képviselőtársaim! Közben megérkeztek a nemzetbiztonsági bizottság képviselői is. Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm Simicskó István képviselőtársunkat, aki a bizottság elnöke, és külön köszöntöm Szabadfi Árpád urat, aki az országos rendőrfőkapitány helyettese, aki részt vesz a bizottsági ülésen.

Most először Simicskó István képviselő úr szeretne szólni mint a bizottság elnöke.

A nemzetbiztonsági bizottság döntése a napirendi javaslat elfogadásáról

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke: Köszönöm szépen, elnök úr.

Elnézést kérünk mindenkitől, de a mai nap folyamán 10.30-tól párhuzamosan lett volna nemzetbiztonsági bizottsági ülés, de a rendkívüli események láttán végül is több képviselőtársam megkeresett a bizottságból, hogy mi lenne, ha együttes bizottsági ülést tartanánk. Én nyitott voltam erre, szerintem fontos, hogy ezt a kérdéskört tisztázzuk itt együttesen, mind a két bizottságra tartoznak ezek az ügyek.

A technikai lebonyolítása, illetve a bizottság tagjainak az átvonulás a Fehérházból ide és azoknak az embereknek, akik a napirendhez kapcsolódóan megjelentek a másik bizottsági ülésen, egy kis időt vett igénybe, tehát ezért késtünk egy picit.

A nemzetbiztonsági bizottság tagjai felé a következőket közölném: írásban is érkezett egy javaslat arra vonatkozóan, hogy az eredeti napirendet változtassuk meg, és ne a szlovákiai eseményekkel kapcsolatos háttér-információkról, illetve egy közbeszerzési üggyel kapcsolatos kérdéskörről tárgyaljunk, hanem pontosan a szeptember 18-19-ei eseményekről. Tóth Károly bizottsági alelnök úrtól érkezett ez a bizonyos javaslat, ebben szó szerint az áll: "Tisztelt Elnök Úr! Kezdeményezzük, hogy 10.30-kor - az eredeti meghívóval szemben - a nemzetbiztonsági bizottság és a rendészeti és honvédelmi bizottság közös ülésén hallgassa meg a nemzetbiztonsági kabinet tájékoztatását a kialakult helyzetről."

Alelnök urat kérdezném, hogy akkor ezt úgy kell-e értelmeznünk, hogy ez az egy napirendi pont lenne. (Tóth Károly: Igen.) Akkor én ezt elfogadom ilyen módon, és feltenném szavazásra a kérdést, hogy ezzel a napirendi javaslattal, hogy tájékoztatást kapjon a bizottság a nemzetbiztonsági kabinet tagjaitól, a két miniszter úrtól, elfogadjuk-e a napirendet. Aki elfogadja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, hogy egyhangú, bár határozatképességet most itt nehéz megállapítani. De úgy látom, hogy megvan a határozatképesség is.

Köszönöm szépen, akkor elfogadtuk ezt a napirendi pontot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Közben a rendőrfőkapitány-helyettes úron kívül a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai is megérkeztek, nagy tisztelettel köszöntöm őket.

Először is azt szeretném megkérdezni, mielőtt a tájékoztató elkezdődik, hogy az előterjesztő kéri-e a zárt ülés elrendelését, tartalmaz-e olyan információkat, minősített adatokat a tájékoztatás, amely ezt indokolja.

Miniszter urak, parancsoljanak!

DR. SZILVÁSY GYÖRGY, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: A nemzetbiztonsági kabinet üléséről a sajtónak tájékoztatást adtunk az ülést követően. Van a beszámolómnak, mondanivalómnak olyan része, amely minősített adatokat tartalmaz, van olyan információ, ami miatt kérem a zárt ülés elrendelését.

Döntés zárt ülés elrendeléséről

ELNÖK: Köszönöm szépen. A zárt ülés elrendeléséről szavaznunk kell. A két bizottság külön szavaz. Először a honvédelmi és rendészeti bizottság képviselőit kérdezem, ki az, aki a zárt ülés megtartásával egyetért. Aki igen, kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Kilenc igen. Ki az, aki nem járul hozzá a zárt ülés megtartásához? (Senki sem jelentkezik.) Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Hat tartózkodás. Köszönöm szépen.

A nemzetbiztonsági bizottságot Simicskó elnök úr kérdezi.

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke: Kérem, aki a nemzetbiztonsági bizottság tagjai közül támogatja a zárt ülés elrendelését, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Hat igen.

Szeretném a jegyzőkönyv számára elmondani, hogy Tóth Károly alelnök úr Juhász Ferencet helyettesíti. Van-e még helyettesítés ezen kívül? (Nem érkezik jelzés.) Úgy látom, hogy csak Tóth Károly helyettesít, rendben van.

Ki az, aki ellenzi? (Senki sem jelentkezik.) Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Három tartózkodás.

Tehát 6 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett a zárt ülés elrendelését támogatta a nemzetbiztonsági bizottság.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottság ettől a pillanattól kezdve zárt ülés formájában folytatja a munkát.

A sajtó képviselőinek köszönjük szépen a megjelenést.

Arról szeretném tájékoztatni a jelenlévőket, hogy a házbizottság rendelkezései szerint frakciónként egy szakértő lehet jelen a zárt ülésen.

Azt kérem a benn maradó szakértőktől, hogy szíveskedjenek a nevüket rögzíteni a jegyzőkönyv számára, illetve a nemzetbiztonsági C típusú minősítésük meglétéről nyilatkozzanak, mielőtt a munkába belevágunk.

Azt kérném a kollégáktól, segítsék a sajtó képviselőit a távozásban. (A sajtó képviselői elhagyják az üléstermet.)

(A nyílt ülés végének időpontja: 10 óra 56 perc.

A bizottság 10 óra 57 perctől zárt ülésen folytatta munkáját, melyről külön jegyzőkönyv készült.)

Dr. Simicskó István
a nemzetbiztonsági bizottság elnöke

Dr. Lázár János
a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Farkas Cecília és Podmaniczki Ildikó