Zárt ülés!
A Házszabály 78/A. §-ának (7) bekezdése alapján
nyilvános iratként kezelendő!

Nbb-2016/9/2006-13.
(Nbb-9/2006-2010.) 

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2006. október 31-én, kedden, 10 órakor
a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója által K-41000-538-182-2006. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása *

Kérdések, hozzászólások *

Határozathozatal *


Napirendi javaslat

1. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója által K-41000-538-182-2006. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Simicskó István (Fidesz), a bizottság elnöke

Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke
Juhász Ferenc (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Dr. Vadai Ágnes (MSZP)
Demeter Ervin (Fidesz)
Dr. Kövér László (Fidesz)
Gulyás József (SZDSZ)
Dr. Boross Péter (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Vadai Ágnes (MSZP) érkezéséig Tóth Károlynak (MSZP)
Lezsák Sándor (Fidesz) dr. Simicskó Istvánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Tímárné Deiber Ilona, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság gazdasági igazgatója


(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 10 perc)

Elnöki megnyitó

DR. SIMICSKÓ IST VÁN (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Megkezdenénk mai ülésünket. Köszönöm szépen a televízió képviselője érdeklődését, és akkor megkérnénk, hogy fáradjon ki az ülésteremből. (Megtörténik.)

Tisztelt Bizottság! Az előre megküldött napirendi javaslat alapján ma két napirendi pontban kellene megtárgyalnunk az előttünk álló feladatokat: az 1. napirendi pont szerintem gyorsan megtárgyalható, a Kincstári Vagyonigazgatóság vezérigazgatója küldött egy megkeresést irányunkba egy közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés vonatkozásában; a 2. napirendi pontunk pedig a féléves beszámoló, tehát a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok 2006. évi első féléves tevékenységéről szóló beszámoló és tájékoztató.

Mielőtt a napirendről szavaznánk, a határozatképességet megállapítom két helyettesítéssel, amely a következőképpen szól: Vadai Ágnes képviselő asszonyt Tóth Károly alelnök úr helyettesíti, Lezsák Sándor képviselő urat pedig jómagam helyettesítem. A bizottság határozatképes.

A napirend elfogadása

Feltenném szavazásra a kérdést: Ki az, aki támogatja és elfogadja az előre megküldött napirendi javaslatokat? Aki támogatja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, egyhangú. Azért ellenpróbát tartanék: Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.)

A bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendi javaslatot.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója által K-41000-538-182-2006. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

Akkor megkérném a titkár urat, hogy az 1. napirendi ponthoz a KVI részéről az előterjesztőt hívja be. (Tímárné Deiber Ilona belép az ülésterembe, és helyet foglal a vendégek számára fenntartott asztalnál.) Jó napot kívánok! Köszöntöm Önt.

Az előterjesztő nevében jelen van Tímárné Deiber Ilona, ha jól mondtam a nevét, aki gazdasági igazgató a KVI-nél. Egy közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítési kérelemmel fordultak hozzánk. Ha megtenné, hogy röviden ismertetné, hogy a bizottság tagjai is tájékoztatást kapjanak arról, hogy miről szól ez, de tényleg csak néhány mondatban, és akkor utána, ha kérdések vannak, akkor föltesszük ezeket is. Tessék, öné a szó!

TÍMÁRNÉ DEIBER ILONA, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság gazdasági igazgatója: A köztársasági elnök úr rezidenciájához tartozóan még további beruházásokra van szükség, már egy kérelmünket el tetszettek fogadni, egyrészt mert a jelenlegi bejárata közterületen van. Mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból az tűnik a legracionálisabb megoldásnak, ha a XII. kerületi önkormányzattól megvásároljuk azt a telekrészt, amelyen most a bejárata van, és ezzel a dolog rendeződik, illetve szükségessé vált biztonsági okokból egy menekülő útvonalhoz tartozó kapu építése is, illetve kerítés építése, kerítés mellett pedig az új biztonsági rendszer telepítése. A kerítést természetesen terveztetni is szükséges. Ezeknek a munkálatoknak a közbeszerzési eljárásához kérjük a felmentést, illetve a speciális szabályok alkalmazásának a lehetőségét.

ELNÖK: Köszönöm szépen a tájékoztatást. Nem látunk az anyagban összeghatárt. Ki tudna erre esetleg térni, hogy pontosan mekkora összegről van itt szó ebben az esetben?

TÍMÁRNÉ DEIBER ILONA, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság gazdasági igazgatója: Mi azért kértük összeghatár nélkül, mert egyelőre csak körülbelüli becsléseink vannak, miután még folynak a tárgyalások a XII. kerületi önkormányzattal, és amíg nincs meg az engedélyünk, addig a tervezést sem tudjuk megrendelni és a kivitelezést sem. Egy körülbelüli becslés alapján körülbelül 300 millió forintos nagyságrend az, amiről most úgy gondoljuk, hogy rendben lesz. De ezért nem írtunk összeghatárt.

ELNÖK: A bizottság gyakorlatában összeghatár egyébként mindig szerepel.

TÍMÁRNÉ DEIBER ILONA, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság gazdasági igazgatója: Értem. Elnézést!

ELNÖK: És ilyenkor legalább hozzávetőlegesen tudnunk kell, hogy mekkora összegről van szó. Ha ezzel a szóbeli kiegészítéssel a bizottság tagjai elfogadják és támogatják a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítési kérelmét a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak, akkor szerintem tovább tudunk ezen lépni. Tehát 300 milliót tetszett mondani körülbelüli összegként.

TÍMÁRNÉ DEIBER ILONA, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság gazdasági igazgatója: Így van, igen!

ELNÖK: Van-e kérdés? (Jelzésre:) Van, igen, Mécs Imre elsőként, aztán Gulyás képviselő úré a szó.

Kérdések, hozzászólások

MÉCS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Már többször fölvetettük azt, hogy a közbeszerzési törvény alóli mentesítések esetében különösen körültekintően kell eljárni, az indoklásnak aggálytalannak kell lennie, és az összegszerűséget is meg kell határozni, méghozzá megfelelő és megbízható számítások alapján. Általában problémát jelent az, hogy kutya közönséges tevékenységeket minősítenek ilyen módon és adunk felmentést, holott csak szigorúan indokolt esetben és korlátozottan arra a tevékenységre lehetne, ami valóban a bizottság hatáskörébe tartozik. Ezen az alapon akár a bútorok beszerzésére vagy akármire is lehet kérni, mondván hogy kifürkészhető, hogy a köztársasági elnök milyen fotelben alszik el a tévé előtt.

Úgyhogy teljesen indokoltnak tartom azt, hogy a menekülő útvonallal kapcsolatban vagy az azzal kapcsolatos biztonsági berendezések beszerzésével kapcsolatban a megfelelően kiválasztott cég működjön közre, de ilyen esetben is a hasonló tevékenységekre vonatkozó árajánlatokat be kellene szerezni vagy össze kellene hasonlítani, és abban az esetben lehet megítélni, hogy valamilyen összeg egyáltalán reális-e. De itt még ezt sem tudjuk, hiszen nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez a 300 millió forint alapos számításokon, kalkulációkon, ajánlatok beszerzésén vagy ajánlatok összehasonlításán alapul. Jó lenne, hogyha ezen a téren a bizottság világos elveket szögezne le, és aszerint járna el.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Gulyás József képviselő úr jelezte, hogy elállt a hozzászólási szándékától. Van-e a bizottság tagjai részéről további kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.)

Határozathozatal

Amennyiben nincs, akkor fölteszem szavazásra a kérdést: Ki az, aki támogatja a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója által - most nem mondom végig a számát - elég hosszú számon előterjesztett, közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmet a szóbeli kiegészítéssel? Tehát nagyságrendileg 300 millióról, ekkora összegről van szó. Aki ezzel támogatja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tíz igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Egy tartózkodás.

A bizottság 10 igen és 1 tartózkodás mellett elfogadta a KVI kérelmét.

Köszönjük szépen, hogy jelen volt, és jó munkát kívánunk! (Tímárné Deiber Ilona: Köszönöm szépen! Viszontlátásra! - Távozik az ülésteremből.)

Akkor egy kis technikai szünet után megkezdjük a 2. napirendi pontunk megtárgyalását a szolgálatok féléves beszámolójáról. (Rövid szünet.)

(A bizottság 10 óra 19 perctől zárt ülés tartott, melyről külön jegyzőkönyv készült.
A nyílt ülés befejezésének időpontja: 10 óra 19 perc)

 

Dr. Simicskó István
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Farkas Cecília és Szűcs Dóra