Nbb-11/2006-1.
(Nbb-11/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2006. november 14-én, kedden 10 óra 5 perckor
a Képviselői Irodaház III. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat és az Állami Számvevőszék véleményének megvitatása a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetési javaslatáról *

Kővári Gáborné (PM) szóbeli kiegészítése *

Kulcsár Tamás (MeH) kiegészítése *

Horváth Sándor (ÁSZ) szóbeli kiegészítése *

Kérdések, vélemények, észrevételek *

Szavazás *


Napirendi javaslat

1. a) A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/1145. szám)
(Általános vita)
     b) Az Állami Számvevőszék véleménye a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetési javaslatáról (1145/1. szám)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke

Mécs Imre (SZDSZ)
Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Demeter Ervin (Fidesz)
Lezsák Sándor (Fidesz)
Gulyás József (SZDSZ)
Dr. Boross Péter (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Simicskó István (KDNP) Lezsák Sándornak (Fidesz)
Juhász Ferenc (MSZP) dr. Molnár Zsoltnak (MSZP)
Dr. Vadai Ágnes (MSZP) Tóth Károlynak (MSZP)
Dr. Kövér László (Fidesz) Demeter Ervinnek (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Kővári Gáborné főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)
Kulcsár Tamás (Miniszterelnöki Hivatal)
Horváth Sándor főcsoportfőnök-helyettes (Állami Számvevőszék)

Megjelentek

Bakonyi János főtanácsos (Pénzügyminisztérium)
Gömöri József számvevő tanácsos (Állami Számvevőszék)
Dr. Korsós László ezredes, gazdasági igazgató (Katonai Biztonsági Hivatal)
Dr. Jaczenkó László ezredes, pénzügyi és számviteli főosztályvezető (Katonai Felderítő Hivatal)
Tamás Sándor ezredes, a főigazgató általános helyettes (Honvédelmi Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 5 perc)

Elnöki megnyitó

TÓTH KÁROLY (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Javaslom, hogy kezdjük meg a bizottsági ülést.

A bizottság határozatképes számban jelen van. Az elnök úr külföldi útja miatt megbízott a mai ülés levezetésével.

Javaslom a napirenden szereplő pontot megtárgyalni, a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitáját, itt az általános vitára való alkalmasságról kell dönteni, és egyúttal megismerjük az Állami Számvevőszék véleményét a 2007. évi költségvetéshez kapcsolódóan. Ez az egy napirend van. Javaslom nyilvános ülésen megtárgyalni, ahogy a meghívóban is szerepelt.

A helyettesítéseknél Simicskó István elnök urat Lezsák Sándor, Juhász Ferencet Molnár Zsolt, Vadai Ágnest jómagam, Kövér László képviselő urat Demeter Ervin képviselő úr helyettesíti, és elvben Gulyás József itt van a házban, ha ez csak ünnepi látogatás volt részéről, akkor majd megkérjük Mécs urat, hogy helyettesítse, de reményeim szerint nemcsak benézett, hanem vissza is jön. Tehát így jelenleg tíz fővel a bizottság határozatképes.

A napirend elfogadása

Szeretném megkérdezni, hogy a napirenddel kapcsolatban van-e észrevétel vagy szavazhatunk. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, kérem, hogy kézfeltartással jelezze, aki elfogadja a napirendet. (Szavazás.) Köszönöm szépen. A napirendet egyhangúlag elfogadtuk.

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat és az Állami Számvevőszék véleményének megvitatása a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetési javaslatáról

Az előterjesztők nevében üdvözlöm Kővári Gáborné főosztályvezető-helyettes asszonyt, Bakonyi János főtanácsos urat, Horváth Sándor főcsoportfőnök-helyettest az Állami Számvevőszék részéről, Gömöri József számvevőszéki tanácsost az Állami Számvevőszék részéről, továbbá na nekem jól írták föl, akkor Korsós László ezredes urat, gazdasági igazgatót, Jaczenkó László ezredes urat, pénzügyi és számviteli főosztályvezető urat, Tamás Sándor ezredes urat, a főigazgató általános helyettesét. Reményeink szerint előbb-utóbb megjelenik a kabinet részéről Kulcsár Tamás úr, ha be tudott lépni a kapun.

Azt javaslom, képviselőtársaim, hogy szokásaink szerint együttesen hallgassunk meg, kérjünk egy rövid tájékoztatást, kiegészítést, amennyiben az előterjesztők nevében jelenlévők szükségesnek tartják, egy rövid kiegészítést, és utána kérdések, vélemények, együttesen tárgyaljuk meg a költségvetést és az Állami Számvevőszék véleményét, észrevételeit. Ha nincs kifogás, akkor megkérdezem, az előterjesztők nevében ki kíván szólni. (Kővári Gáborné jelentkezik.) Előbb a Pénzügyminisztérium részéről Kővári Gáborné. Parancsoljon!

Kővári Gáborné (PM) szóbeli kiegészítése

KŐVÁRI GÁBORNÉ (Pénzügyminisztérium): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Tényleg egészen röviden, mert azt hiszem, a benyújtott törvényjavaslat és az indokolásai elég részletesen kifejtik a jövő évi költségvetési pénzügyi megalapozást, valamint az elvégzendő feladatokat is. Úgy érzem, hogy ezeknek az összhangját is igyekszik megteremteni az előttünk fekvő előterjesztés.

Az mindannyiunk előtt ismert, hogy a kormány szándéka és az alapvető prioritása a 2007-es költségvetésben a tartós egyensúly megteremtése, és az, ami egyébként teljesen összecseng a konvergenciaprogramban foglaltakkal. Ez tükröződik vissza a 2007-es költségvetés számaiban, és ezt támasztják alá az indokolások, amelyek részletezik a feladatokat, a folytatandó fejlesztéseket és a bizottság feladatkörébe is tartozó intézményhálózat működtetését. (Gulyás József megérkezik.) A prioritások között ezen túlmenően az EU-támogatások fogadása szerepelt. A számokban az ez évi megtakarításoknak is érvényesülnie kellett ahhoz, hogy egy tartós megtakarítás és egy hatékony működés létrejöhessen.

A feladat jellegénél fogva szintén említeném, hogy a bizottság kompetenciájába elsődlegesen tartozó intézményhálózatot kevésbé érintik a megszorító intézkedések, mint a központi költségvetés egyéb fejezeteit. Azt hiszem, hogy ez érthető és támogatandó. Ennek megfelelően az érintett miniszterek, akik a szolgálatok feladatai ellátásáért felelősek, valamint a pénzügyminiszter úr aláírása azt hitelesítik vagy azt erősítik meg, hogy a szolgálatok feladataikat e költségvetés keretén belül el tudják látni, ha feszítetten is, de valamennyi feladatra van forrás. Az kétségtelen, hogy ezen a területen is tovább kell folytatni a hatékonyságjavító pénzügyi tevékenységet is.

Röviden ennyit szerettem volna. Ha van kérdés, természetesen állok rendelkezésre. Kérem a bizottságot, hogy az általános vitára való alkalmasságot állapítsa meg. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szeretném megkérdezni, hogy a szolgálatok nevében kíván-e szólni. Kulcsár úré a szó.

Kulcsár Tamás (MeH) kiegészítése

KULCSÁR TAMÁS (Miniszterelnöki Hivatal): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Most már konkrétan a szolgálatok költségvetésével kapcsolatosan szeretnék néhány összefoglaló mondatot mondani.

Kezdjük azzal, hogy a szolgálatok költségvetésének támogatása 2007. évben a 2006. évihez képest 2,4 százalékkal nő. Ennek elsődleges oka az, hogy ebben a támogatási keretszámban benne van az a 2006. évi illetményjavítási összeg, amelynek még 2007. évi áthúzódó hatása is van. Innen átkapcsolva, a 2007. évi költségvetésben látszik, hogy a szolgálatoknál, illetve a hivatásos állománynál bérfejlesztés nem lesz, az illetményalap változatlan. Viszont kevesebb szinten éppen a kéthónapos áthúzódó hatás miatt ez az éves kereseteket körülbelül 0,8 százalékkal emeli.

A szolgálatoknál 2007. évben létszámleépítésre, központilag elrendelt létszámcsökkentésre nem kerül sor.

A fejlesztésekkel kapcsolatosan.

ELNÖK: Bocsánat, csak egy mondat. Nyilvános ülés, tehát nyugodtan mindent mondjon, csak nyilvános ülésen vagyunk. Nem volt itt a napirend tárgyalásánál.

KULCSÁR TAMÁS (Miniszterelnöki Hivatal): Értem, jó. Tehát a fejlesztésekhez visszatérve, a bizonyos két kormányhatározat szerint, amely már évek óta meghatározza elsősorban a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat fejlesztési tevékenységét, most azt tudom elmondani, hogy a 3027/2000-es kormányhatározatban szereplő, a lehallgatórendszer fejlesztését, ráfejlesztését szolgáló összeg teljes egészében a kormányhatározatnak megfelelően 2007. évben rendelkezésre áll. Ugyanígy a 3073-as kormányhatározat alapján az IP alapú kommunikációt ellenőrző rendszer fejlesztése 2007. évben befejeződik a kormányhatározat szerint. Ezen kívül pedig a kormány, illetve a költségvetés mintegy 250 millió forinttal tudta támogatni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál a figyelőkapacitás bővítését megindító programot, amely egyúttal a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál húszfős létszámbővítéssel is jár 2007-ben. Ezen túlmenően is még gépjárműbeszerzésre van mód a szolgálatoknál, ami szintén érzékeny téma volt a szolgálatok költségvetésénél.

Összefoglalóan még annyit, szeretném megerősíteni, ami már elhangzott, hogy a szolgálatok a 2007. évi költségvetés alapján tevékenységüket, alaptevékenységüket el tudják látni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm én is. Szeretném megkérdezni a Számvevőszék jelenlévő képviselőit, hogy kívánják-e az írásos előterjesztést szóban kiegészíteni.

Horváth Sándor (ÁSZ) szóbeli kiegészítése

HORVÁTH SÁNDOR (Állami Számvevőszék): Köszönöm szépen, elnök úr. Úgy gondolom, hogy csak néhány gondolatot. Miután a Számvevőszék elkészítette a jelentését, a korábbi évekhez hasonlóan fölhívtuk a figyelmet azokra a kockázati tényezőkre, amelyek a költségvetés megvalósíthatóságát, illetve teljesíthetőségét befolyásolják. Itt elsősorban a nagy ellátórendszerekre szeretnénk itt makroszinten fölhívni a figyelmet, hogy itt még nem volt teljesen kitapintható a kormányzati intézkedések hatása, hosszú távú számszerűsített hatása.

Ami a bizottság illetékességébe tartozó szolgálatokat érinti, a mi tapasztalatunk az elhangzottakkal egybecseng, tehát itt a kormányzati intézkedésekkel összefüggésben a szolgálatok nem kerültek olyan helyzetbe, hogy az a tevékenységük ellátását valamilyen mértékben is kritikussá tenné. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Képviselőtársaimé a szó, kérdések, vélemények, észrevételek. Kérdezem, hogy ki kíván szólni. (Dr. Molnár Zsolt jelentkezik.) Molnár Zsolt úr!

Kérdések, vélemények, észrevételek

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, alelnök úr. Engedje meg, hogy az írásos és szóbeli anyagok alapján a bizottság szocialista képviselői nevében pár gondolatot négy pontban összegezhessek.

Elsőként a költségvetési előirányzatokkal kapcsolatosan szeretném elmondani, hogy a magam és a szocialista képviselők nevében tudomásul vesszük ezeket a költségvetési előirányzott összegeket, és hangsúlyozzuk, hogy nem támogatjuk az esetleges csökkentésüket.

Másrészről a tartalékok átcsoportosíthatóságát az esetleges likviditási zavarok fellépésének elkerülésére megfontolandónak tartjuk, hogy év közben az egyensúlyi tartalék átcsoportosításával adott esetben a felújítási és intézményi beruházások céljára átcsoportosításra kerülhessen.

Harmadrészt szerencsésnek tartjuk, hogy a távközlési hálózatok ellenőrzésével, valamint az internet alapú kommunikációval kapcsolatos fejlesztések folytatódhatnak. Azt gondolom, hogy az előterjesztések és a szóbeli kiegészítések alapján a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak rendelkezésére fog állni ez a többletforrás. Itt a szóbeli kiegészítésben hallhattuk, hogy a műveleti munka eredményességének növelésére többletforrás áll rendelkezésre, ez egyrészről a figyelőkapacitást is tudja növelni, úgy hallottam, hogy húsz fő állománynövekedéssel. Ezeket mindenféleképpen megnyugtatónak tartjuk.

Köszönöm szépen, alelnök úr.

ELNÖK: Köszönöm én is. Kérdezem, hogy a képviselőtársaim kívánnak-e szólni. (Mécs Imre jelentkezik.) Mécs Imre!

MÉCS IMRE (SZDSZ): Kérdést szeretnék föltenni. A kiértékelő munka és kapacitás hogyan változik, illetve a tervezett költségvetés erre megfelelő fedezetet nyújt-e? Köszönöm.

ELNÖK: Képviselőtársaim? (Nincs jelzés.) Ha jól értem, akkor most nincs több kérdés és észrevétel, tehát megadhatom a szót a válaszra. Ha a válasz után sem lesz kérdés, akkor szavaztatok. Kérdezem, hogy ki válaszol Mécs Imre felvetésére. Kulcsár úr!

KULCSÁR TAMÁS (Miniszterelnöki Hivatal): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Most azért fogalmazok nehezen, mert ez azt a határt súrolja, amit még nyílt ülésen esetleg el lehet mondani. Megpróbálok egy kicsit általánosabban fogalmazni.

ELNÖK: Egy pillanat. A következőt szeretném mondani. Miután most csak olyan van a teremben, Demeter úr az előbb felhívta a figyelmet, aki egyébként is jogosult megismerni, a titkár úr jelezte, hogy van arra lehetőségünk, hogy ha olyan részek hangzanak el, akkor a jegyzőkönyvnek azt a részét megfelelő titkosítással lássuk el. Tehát a jegyzőkönyv egésze nyilvános lesz, kivétel az a rész, ha olyat kíván mondani Kulcsár úr, amelyet minősít, akkor majd a jegyzőkönyv ez alapján készül el. Köszönöm szépen.

KULCSÁR TAMÁS (Miniszterelnöki Hivatal): Köszönöm szépen. Megpróbálok először általánosan válaszolni, ha ennél mélyebb kell, akkor természetesen megpróbálok aszerint is.

A nagy fejlesztéseknek, a lehallgatórendszer, illetve az IP alapú kommunikációt ellenőrző rendszer fejlesztésének mindig az volt az egyik legnagyobb nehézsége, gondja, hogy rettentő nagy mértékű információ áramlik be ezekből a rendszerekből, amelyeket fel kell dolgozni. Erre a feldolgozó kapacitásra a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat létszáma megvan, de az egyre növekvő megrendelői igények alapján ez az információ egyre több. Úgyhogy ezért most ebben a 2007. évi költségvetésben ezen a ponton egy olyanfajta segítést próbálunk megoldani vagy bevezetni, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal az IP alapú rendszerre közvetlenül úgy rácsatlakozhat, hogy azokat az információkat a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat rendszeréből ő is megkapja, és az az elemzés, az a szakértői kiértékelő munka a saját anyagaikra ott helyben lesz elvégezhető.

Lényegében erről szól az egyik, tehát itt van a Nemzetbiztonsági Hivatalnál egy költségvetési forrásnövelés, ez a bizonyos 157,1 millió forint. Ezt a számot most fejből mondtam, de valószínűleg jó, tehát ez erre szolgál. Köszönöm szépen. Így általánosan ennyit tudnék mondani. (Mécs Imre jelentkezik.)

ELNÖK: Mécs Imre úré a szó. Csak szerettem volna felváltva megadni a szót, ha van.

MÉCS IMRE (SZDSZ): Természetesen, elnök úr. Ha szabad a magam primitív agya számára lefordítani, amit ön mondott, hogy a kiértékelő munkára jelenleg éppen elegendő, de szükséges volna még több is, hogy ezt el tudják végezni, és ezek az újabb megrendelések, amelyekről említést tett, fölvetik azt, hogy a megrendelők nem tudnának-e adott esetben, ha plusz igénnyel lépnek föl, bizonyos pénzeszközöket is átcsoportosítani vagy pedig mellékelni hozzá.

Még annyit hadd jegyezzek meg, hogy az önök munkájának ez a része az, ami talán a legértékesebbnek tekinthető, legalábbis én annak tekintem, és ez az, amelynek talán a léte nemcsak a legkevésbé titkos, hanem természetesnek tekintendő. A beérkező hihetetlen nagy számú adat - kéretlenül is jön sokszor -, azoknak a kiértékelése, feldolgozása, tömörítése, sűrítése, nyalábolása, bármelyik kifejezést használom, mind-mind plusz feladatot jelent. Ez nagyon fontos, és azért is kérdeztem ezt, hogy a jelenlegi költségvetési tervezetben én úgy vettem ki az ön válaszából, hogy ez most éppen elegendő, de a jövőben ezt feltétlenül növelni kellene.

ELNÖK: Szeretném megkérdezni, hogy van-e további kérdés, vélemény. (Nincs jelzés.) Ha nincs, lezárom a vitát. Szeretném megkérdezni az előterjesztőket, hogy kívánnak-e reagálni. (Nincs jelzés.) Köszönöm. Úgy látom, hogy nem. Akkor döntési helyzetben vagyunk.

Szavazás

Kérdezem a bizottság tagjait, hogy a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló törvénytervezetet ki tartja általános vitára alkalmasnak. Aki alkalmasnak tartja, az kézfelemeléssel most szavazzon. (Szavazás.) Megállapítom, hogy hét igen. Nem? (Nincs jelzés.) Tartózkodás? (Szavazás.) Négy. A bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta.

Megkérdezem az előterjesztőket, hogy hangzott-e el olyan, amely külön minősítést igényel, vagy végig nyilvános ülés maradhat a jegyzőkönyv szempontjából is. (Nincs jelzés.) A bizottsági ülésnek ez a napirendje véget ért.

Szeretném tájékoztatni a bizottságot, hogy november 21-én, kedden lesz a következő bizottsági ülés az elnök úr tájékoztatása szerint, a bizottság hatáskörébe tartozó módosító indítványokról. Várhatóan 10 óra, de azt tudjuk, hogy el kell készülnie az összegzésnek. Tehát 21-én kedden 10 óra, a bizottság hatáskörébe tartozó módosító indítványok, és Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos beszámolójának bizottsági megvitatása. Ez lesz a 21-ei ülés. 28-án pedig az előzetesnek megfelelően az Információs Hivatalban egy kötetlen látogatás lesz a munka tapasztalatainak megismeréséről. Gondolom, ugyanúgy 9-10 órától. Azt még addig megbeszéljük, gondolom, hogy legyen egy egységes kijutás, mert nem a szomszédban vannak.

Nagyon szépen köszönöm a kormány nevében, az Állami Számvevőszék nevében megjelentek munkáját, és a képviselőtársaimét is. A bizottsági ülést lezárom. Köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 30 perc)

 

Tóth Károly
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Földi Erika