Zárt ülés!
A Házszabály 78/A. §-ának (7) bekezdése alapján nyilvános iratként kezelendő!

Nbb-2251/14/2006-13.
Nbb-14/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2006. december 4-én, hétfőn, 12.00 órakor
a Képviselői Irodaház I/III. számú tanácstermében
megtartott zárt üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat:*

Az ülés résztvevői:*

A bizottság részéről:*

Megjelent:*

Helyettesítési megbízást adott:*

Hozzászólók:*

Elnöki bevezető*

A napirend elfogadása*

A Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalvezetője által I-3/5462-0/2006. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása*

Tari Sándor szóbeli kiegészítője*

Kérdések, hozzászólások, reflexiók*

Szavazás*

A Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzati Központját vezető kormánybiztos által XIX/1085/1/2006. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása*

Szitner Károly szóbeli kiegészítője*

Kérdések, hozzászólások, reflexiók*

Szavazás*


Napirendi javaslat:

1. A Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalvezetője által I-3/5462-0/2006. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása [1]

2. A Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzati Központját vezető kormánybiztos által XIX-1085/1/2006. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása [1]

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl:Dr. Simicskó István (KDNP), a bizottság elnöke

Tóth Károly (MSZP)
Juhász Ferenc (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Dr. Vadai Ágnes (MSZP)
Demeter Ervin (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Juhász Ferenc (MSZP) megérkezéséig dr. Molnár Zsoltnak (MSZP)
Gulyás József (SZDSZ) Mécs Imrének (MSZP)
Dr. Kövér László (Fidesz) Demeter Ervinnek (Fidesz)
Dr. Boross Péter (MDF) dr. Simicskó Istvánnak (KDNP)
Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Kenézy Csaba (Miniszterelnöki Hivatal)
Dr. Németh Gabriella (Köztársasági Elnöki Hivatal)
Szitner Károly (Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzati Központja)
Tari Sándor (Köztársasági Elnöki Hivatal)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 02 perc)

Elnöki bevezető

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP), a bizottság elnöke - a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! A mai bizottsági ülésünket megnyitom. A mai bizottsági ülés tekintetében három napirendi pont megtárgyalására van javaslatunk. Mindhárom egységesen a közbeszerzési mentesítésről szól. Mielőtt feltenném szavazásra a napirendi pont elfogadását, meg kell állapítani a határozatképességet, mégpedig a helyettesítéseket figyelembe véve, amelynek a rendje a következő: Juhász Ferencet Molnár Zsolt helyettesíti. (Demeter Ervin és Juhász Ferenc megérkezik a bizottsági ülésre.) Pontosabban már nem, mert Juhász Ferenc képviselő úr megérkezett. Mécs Imre képviselő úr helyettesíti Gulyás Józsefet, Boross Pétert pedig jómagam helyettesítem. Időközben Demeter Ervin képviselő úr is megérkezett. Határozatképesek vagyunk.

A napirend elfogadása

Három napirendi pont megtárgyalására van javaslatunk. Mindhárom közbeszerzési mentesítésről szól. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy ki fogadja el a napirendi javaslatot. Aki elfogadja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, hogy egyhangú. Megkérdezem, hogy ki volt ellene. (Senki sem jelentkezik.) Tartózkodás van-e? (Senki sem jelentkezik.) Nem jelentkezett senki sem. A napirendet elfogadtuk.

A Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalvezetője által I-3/5462-0/2006. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

Rátérünk az 1. napirendi pont tárgyalására, amely a Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalvezetője által I-3/5462-0/2006. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása. Köszöntöm az előterjesztő nevében Tari Sándor hivatalvezető urat és dr. Németh Gabriella jogi szakértőt, akik mindketten a Köztársasági Elnöki Hivatalban dolgoznak. Kérdezem az előterjesztőket, hogy kívánnak-e röviden tájékoztatást adni a bizottság tagjainak, hogy pontosan miről lenne szó. Ha kérdések, észrevételek lesznek, akkor majd újra megadom a szót. Tessék!

Tari Sándor szóbeli kiegészítője

TARI SÁNDOR (Köztársasági Elnöki Hivatal): Jó napot kívánok! Nagyon köszönöm a szót. Nem szeretném hosszan kiegészíteni az előterjesztést. A köztársasági elnök rezidenciájáról van szó. Egy évvel korábban itt volt a hivatalnak ugyanez a közbeszerzés alóli mentesítési kérelme. Ha bármi kérdés van, szívesen állok rendelkezésre. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Kérdezem a bizottság tagjait, hogy kérdés, észrevétel van-e. (Mécs Imre jelentkezik.) Mécs Imre képviselő úr!

Kérdések, hozzászólások, reflexiók

MÉCS IMRE (MSZP): Köszönöm szépen. Az előterjesztés második oldalán van egy olyan mondat, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal természetesen az esetleges felmentés esetén előre meghatározott jogi környezetben folytatná le az eljárást. Mit jelent ez az előre meghatározott jogi környezet? Ez az egyik kérdésem.

DEMETER ERVIN (Fidesz): Van egy kormányrendelet, amely szabályozza.

MÉCS IMRE (MSZP): A másik kérdésem arra vonatkozik, hogy még mindig nem tudjuk, hogy évente mekkora összegről van szó. Erről szeretnék tájékoztatást kérni.

ELNÖK: Van-e további kérdés? (Dr. Molnár Zsolt jelentkezik.)

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm szépen. Úgy olvastam, hogy az összeghatár mintha nem szerepelne benne. Nem vagyok benne biztos, ezért az a tiszteletteljes kérdésem, hogy az összeghatárt a gyakorlatnak megfelelően legyenek szívesek megjelölni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: A hivatalvezető úré a szó.

TARI SÁNDOR (Köztársasági Elnöki Hivatal): Köszönöm szépen. Az első kérdésre az a válaszom, hogy kormányhatározat szabja meg, hogy milyen feltételeknek kell ez esetben eleget tenni. A különböző szakszolgálatok által átvizsgált cégek közül választunk ki többet, közöttük folytatjuk le a közbeszerzést. Másrészt pedig az összeghatárt illetően pontos számot azért nem tudok mondani, mert nem volt előzménye, nem volt korábban ilyen. Nem volt korábban elnöki rezidencia. Ennek az épületnek a működési költségeit próbáltuk megbecsültetni. Egészen más struktúrában működött. A Béla király úton négy épület van, egy központtal, külön központtal. Nagyságrendileg körülbelül havi 8-10 millió forintról van szó, ami éves átlagban 100-120 millió forintot jelent. Körülbelül ilyen nagyságrenddel számoltunk, kalkuláltunk.

ELNÖK: El szoktunk fogadni szóbeli kiegészítést is, ha összeget meghatároz az előterjesztő. Ha jól értjük, a következő évben 100-120 millió forintos nagyságrendű összegről van szó.

TARI SÁNDOR (Köztársasági Elnöki Hivatal): Igen.

MÉCS IMRE (MSZP): Nem egészen értem. Göncz úr tíz évig lakott ott, a köztársasági elnök. Azt hiszem, Mádl úr is lakott ott, de ebben nem vagyok biztos. Valamiféle kalkulációt célszerű lenne készíteni. Múltkor azt kértük, hogy legyen benne a kérelemben határozottan, hogy mekkora összegről van szó. Úgy javaslom az engedélyt megadni, hogy évi 120 millió forintban limitáljuk, és kérjük, hogy a főkönyvelő évente a nemzetbiztonsági bizottságnak utókalkulációt adjon, számoljon el.

ELNÖK: Ezt kvázi javaslatként is felfoghatjuk, Mécs képviselő úr. Kérdezem az előterjesztőt, hogy ezzel az észrevétellel egyetért-e.

TARI SÁNDOR (Köztársasági Elnöki Hivatal): Igen, egyetértek. Annyiban szeretnék válaszolni a képviselő úr kérdésére, hogy valóban ott lakott Göncz elnök úr végig, Mádl elnök úr is ott lakott. Mindezidáig az Őrezred látta el minden tekintetében az eddigi köztársasági elnököket a terület őrzésétől kezdve a fenntartásáig, az ellátásukról az Őrezred gondoskodott. Ebben van most különbség. Amikor tőlük kértünk erre vonatkozó adatokat, egyrészt nem tudtak adatokat adni, mert nem volt elkülönítve erre az épületre. Nem tudtak tehát adatokat mondani. Másrészt pedig jelentősen módosul attól, hogy a 13 hektáros Béla király úti rezidenciaegyüttesből most egy épület lesz. Tehát jelentősen módosul minden.

ELNÖK: Molnár Zsolt képviselő úr!

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm szépen. Két megoldást látok. Az egyik az, hogy azt mondjuk, ez a beszerzési értékhatár, ahogy az elnök úr mondta, 120 millió forintban lesz limitálva. A másik lehetőség, hogy a következő bizottsági ülésen egy önök által készített anyag alapján határoznánk meg. Ez a két megoldás lenne. Ebben egyetértek Mécs Imrével, hogy kicsit egzaktabb módon történjen. Nem akarunk akadályozni, csak segíteni szeretnénk. Az eddigi gyakorlat szerint - amit tapasztaltunk - mindig elég szigorúan értelmeztük ezt az összeghatárt.

ELNÖK: Demeter képviselő úr!

DEMETER ERVIN (Fidesz): Semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági bizottság csak konkrét összegről tud dönteni, tehát sem tól─ig, sem hozzávetőlegesen. Ha jól értettem, itt 120 millió forintról beszélünk, amennyiben erről fogunk tudni dönteni. Ha úgy ítélik meg évközben, hogy az nem megfelelő, akkor megfelelő indokoltsággal újra be kell hozni a bizottság elé. De hadd kérdezzem meg, hogy miben változott a Köztársasági Őrezred feladatköre. Ha jól értem, ott vannak most olyan feladatok, amelyeket nem lát el az Őrezred. Miben változott ez, és miért van erre szükség?

TARI SÁNDOR (Köztársasági Elnöki Hivatal): Pontosan így van. Korábban a Béla király út teljes védelmét látta el és a teljes fenntartását, most pedig kizárólag az őrzését látják el. Például nincs éttermi felszolgálás, ami mindig volt. Ami pedig jóval súlyosabb, nagyobb feladat, hogy nincs kertészeti ellátás. Tizenhárom hektár terület volt, most pedig 2,5 hektár lesz. Nincs kertészet, nincs takarítás, nincs gondnokság.

DEMETER ERVIN (Fidesz): Mi az oka?

TARI SÁNDOR (Köztársasági Elnöki Hivatal): Az Őrezred lemondott a területről.

DEMETER ERVIN (Fidesz): Hadd kérdezzem meg, milyen szintű szabályozás alá tartozik, hogy az Őrezrednek milyen feladatokat kell ellátnia, tehát hogy meddig tart az Őrezred feladata. Ez miniszteri szintű, vagy magasabb szintű szabályozás?

TARI SÁNDOR (Köztársasági Elnöki Hivatal): Nem tudom megmondani.

ELNÖK: Javaslom, hogy szavazzunk a kérdésről azzal a szóbeli kiegészítéssel - az írásbeli mellett -, amit a hivatalvezető megtett, hogy 120 millió forintban maximalizált ez az éves összegkeret. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy ezzel a kitétellel ki az, aki...

MÉCS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Volt még egy javaslat...

ELNÖK: A főkönyvelő beszámolója?

DR. VADAI ÁGNES (MSZP): Zsolt azt javasolta, hogy a következő ülésre jöjjenek vissza.

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Ha a 120 millió rendben van, akkor rendben van. Ha megkapja a többséget, a másikat nem erőltetem.

ELNÖK: Jó! Felteszem szavazásra, amit az előbb elkezdtem mondani. Azzal a szóbeli kiegészítéssel, amit a hivatalvezető úr megtett, hogy 120 millió forint éves keret legyen, elfogadja-e a tisztelt bizottság ezt az előterjesztést? Ki támogatja? Kérem, kézfelemeléssel jelezzék!

MÉCS IMRE (MSZP): Azzal a kiegészítéssel, hogy a főkönyvelőt kérjük meg.

ELNÖK: A főkönyvelőt nem szoktuk meghívni.

DEMETER ERVIN (Fidesz): Mécs Imrének számoljon be.

TÓTH KÁROLY (MSZP): A főkönyvelőt nem hallgathatjuk meg. A hivatalvezetőt megkérhetjük arra, hogy tájékoztasson erről, a főkönyvelőt nem.

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Azt kérhetjük, hogy csatolja hozzá a főkönyvelő jelentését.

TÓTH KÁROLY (MSZP): Kérhetünk tájékoztatót.

Szavazás

ELNÖK: Tehetjük azt, hogy megszavazzuk, és utána kérhetünk tájékoztatást a jövő évben a végrehajtásáról.

Úgy érzem, a kollektív bölcsesség erejével közel járunk a szavazás előtti pillanathoz. Felteszem még egyszer szavazásra. Megpróbálom úgy megfogalmazni, hogy érthető legyen. Azt kérdezem a bizottság tagjaitól, hogy ki az, aki egyetért azzal a szóbeli kiegészítéssel, amelyet a hivatalvezető úr megtett, hogy a jövő évi 120 millió forintos keret függvényében támogatja úgy, hogy évközben bármikor tájékoztatást kérhetnek a bizottság tagjai ennek a végrehajtásáról. Ki az, aki ezt támogatja? Kérem, aki támogatja, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, hogy egyhangú. Ki nem támogatja? (Senki sem jelentkezik.) Ki tartózkodik? (Senki sem jelentkezik.) A bizottság egyhangúlag elfogadta, támogatja.

Az 1. napirendi pont tárgyalásának végére értünk. Bezárom a napirendi pont tárgyalását. További jó munkát és sok sikert kívánok! Viszontlátásra! (Tari Sándor és dr. Németh Gabriella távozik az ülésteremből.)

Kérem, hogy a 2. napirendi pont tárgyalásához érkezett előterjesztőket hívják be a terembe. (Megtörténik.)

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Az is javaslat lehet, hogy az elnök úr visszaküldi, hogy az értékhatár nincs meg.

TÓTH KÁROLY (MSZP): Nincs joga.

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Az a figyelmeztetés kell, hogy az értékhatár hiányzik.

ELNÖK: Szoktuk jelezni.

TÓTH KÁROLY (MSZP): Elnök Úr! Írjunk az elnök úrral egy levelet a Miniszterelnöki Hivatalba Szilvásy miniszter úrnak, hogy hívja fel a kormány tagjait, hogy értékhatár nélkül ne hozzanak anyagot. Ezt megtehetjük, ennél többre nincs jogunk. (Kenézy Csaba és Szitner Károly belépnek az ülésterembe, majd elfoglalják helyüket a tárgyalóasztalnál.)

A Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzati Központját vezető kormánybiztos által XIX/1085/1/2006. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

ELNÖK: Jó, ezt akkor megbeszéltük. A 2. napirendi pont tárgyalása következik, a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzati Központját vezető kormánybiztos által XIX-1085/1/2006. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása. Köszöntöm az előterjesztőket, dr. Szitner Károly kormány-főtanácsadót, a MEH Elektronikus Kormányzati Központjából és Kenézy Csaba védelemszervezési osztályvezetőt szintén ugyanebből az intézményből. Kérdezem az előterjesztőket, hogy jól mondtam-e.

SZITNER KÁROLY (Miniszterelnöki Hivatal): Annyiban nem, hogy nem vagyok doktor.

ELNÖK: Mi megadjuk az udvarias tiszteletet mindenkinek, a Miniszterelnöki Hivatal munkatársainak is. Kérdezem az előterjesztőket, hogy kívánnak-e bármit szóban hozzátenni ahhoz, amit írásban megküldtek nekünk. Rövid kiegészítést vagy összefoglalást kívánnak-e tenni? Önöké a szó.

Szitner Károly szóbeli kiegészítője

SZITNER KÁROLY (Miniszterelnöki Hivatal): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Nagyon röviden csak annyit mondanék, hogy mondhatni, ez hagyományos feladat, hiszen arról van szó, hogy ez a kormányzati védett vezetési rendszer üzemben tartásának, illetve fejlesztésének a feladatait tartalmazza. Ezt még az év elején az informatikai és hírközlési miniszter úr beterjesztette a bizottsághoz, de akkor nem került sor erre. Azért ilyen relatíve későn történt, mert azóta a csapat átkerülése miatt nem tudtuk korábban a bizottság elé hozni. Ennyit szerettem volna elmondani indoklásképpen.

ELNÖK: A bizottság tagjainak van-e kérdése, észrevétele? Az előterjesztésben szerepelnek összegek, 210 millió forint és 400 millió forint a K-600 hírrendszer átalakítására, üzemeltetésére. (Mécs Imre jelentkezik. - Demeter Ervin: A főkönyvelő adjon évközben tájékoztatást.) Mécs Imre képviselő úr jelentkezett.

Kérdések, hozzászólások, reflexiók

MÉCS IMRE (MSZP): Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt a 610 millió forintos értékhatárt, amit önök megadtak, minek alapján határozták meg. Az előző évi üzemeltetéseknek, karbantartásoknak vagy felújításoknak megnézték az árát, tehát utókalkulációval, vagy pedig kértek ajánlatokat és azokból állították össze? Hogy jött ki ez a 610 millió forint?

KENÉZY CSABA (Miniszterelnöki Hivatal): Köszönjük szépen a kérdést. A 400 milliós összeg teljesen egyértelmű módon a korábbi üzemeltetési költségeknek megfelelően lett beállítva, annak megfelelően. Ez egy minimális fejlesztést jelent. A 400 millió egészen minimális fejlesztést tartalmaz. A 200 milliónak pedig az a célja, hogy a most felfejlődőben lévő kormányzati távközlési, informatikai rendszer fejlesztését tudjuk ebből végezni. Ez igazából három éve indult el, és most ott tart, hogy ezekkel a fejlesztésekkel a kormányzat számára minősített időszakban, illetve normál időszakban is lehet egy támogató rendszer veszélyhelyzet esetére. Ez mindenképpen a korábbi kalkulációk alapján történt.

Szavazás

ELNÖK: A bizottság tagjait kérdezem, hogy ki az, aki támogatja az előterjesztést. (Szavazás.) Úgy látom, hogy egyhangú a támogatás. Ellenpróbát kérnék. Ki nem támogatja? (Senki sem jelentkezik.) Ki tartózkodik? (Senki sem jelentkezik.) A bizottság egyhangúlag elfogadta az előterjesztést.

Köszönjük szépen az előterjesztőknek a megjelenést. További jó munkát kívánunk! Viszontlátásra! (Szitner Károly és Kenézy Csaba távozik az ülésteremből.)

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 23 perc.
A bizottság a továbbiakban zárt ülés keretében folytatta munkáját,
melyről külön jegyzőkönyv készült.)

 

Dr. Simicskó István
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Vicai Erika