Zárt ülés!
A Házszabály 78/A. §-ának (7) bekezdése alapján
nyilvános iratként kezelendő!

Nbb-827/6/2007-15.
Nbb-19/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2007. április 24-én, kedden, 13 óra 10 perckor a Képviselői Irodaház III. számú tanácstermében
megtartott zárt üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

Elnöki megnyitó*

Az igazságügyi és rendészeti miniszter által IRM/KJSZAT/2007/129/1. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása*

Dr. Bodnár Gergely kiegészítése*

Határozathozatal*


Napirendi javaslat

1.Az igazságügyi és rendészeti miniszter által IRM/KJSZAT/2007/129/1. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Simicskó István (KDNP), a bizottság elnöke

Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Dr. Vadai Ágnes (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Demeter Ervin (Fidesz)
Dr. Kövér László (Fidesz)
Lezsák Sándor (Fidesz)
Gulyás József (SZDSZ)
Dr. Boross Péter (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Juhász Ferenc (MSZP) dr. Molnár Zsoltnak (MSZP)
Dr. Vadai Ágnes (MSZP) Tóth Károlynak (MSZP)
Gulyás József (SZDSZ) Mécs Imrének (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Bodnár Gergely főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Résztvevők

Dr. Egyed Zoltán igazgató (Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal)
Dr. Endrődi István szakértő
Fráter Olivér szakértő


(Az ülés kezdetének időpontja: 13 óra 10 perc.)

Elnöki megnyitó

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Megkezdjük az ülésünket. A helyettesítés rendje a következő: Juhász Ferencet Molnár Zsolt képviselő úr helyettesíti; Vadai Ágnes képviselő asszonyt Tóth Károly alelnök úr; Gulyás Józsefet pedig Mécs Imre képviselő úr helyettesíti. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

Az előre megküldött napirendi javaslat alapján két napirendi pontot kell megtárgyalnunk. Az első napirendi pont az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közbeszerzés alóli mentesítése, a második pedig, ami a múltkori bizottsági ülésünkről elmaradt: tájékoztatás aktuális gazdaságbiztonsági kérdésekről.

Kérem a bizottság tagjait, hogy aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Úgy látom, egyhangú. Ellene? (Senki sem jelentkezik.) Tartózkodás? (Senki sem jelentkezik.) Tartózkodás nem volt, tehát a bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendi ponti javaslatokat. Ennek szellemében az első napirendet megkezdjük.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter által IRM/KJSZAT/2007/129/1. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

Köszöntöm az előterjesztő nevében megjelent két urat, dr. Bodnár Gergely főosztályvezető-helyettes urat és dr. Egyed Zoltán igazgató urat, aki a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal részéről van jelen. Kérdezem az előterjesztőket, hogy kívánják-e szóban kiegészíteni az előterjesztést. Ha jól olvastuk, akkor egyes bizottsági okmányok beszerzése tárgyában történne a közbeszerzési mentesítés. Igazolványok legyártása, elkészítése, stb. Ha kívánják ezt szóban kiegészíteni röviden, akkor azt megköszönjük. Átadnám a szót önöknek, ha van erre igény. Tessék!

Dr. Bodnár Gergely kiegészítése

DR. BODNÁR GERGELY főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Az Országgyűlés 2006 decemberében fogadta el a szabad mozgás és tartózkodás jogáról szóló 2007. évi I. törvényt, illetőleg a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvényt. A két törvény felhatalmazása alapján a kormány előkészítette és egyeztetésre bocsátotta azokat a kormányrendeleti szintű szabályokat, amelyek közül a törvények hatálya alá tartozó személyeknek kiadható okmányokra vonatkozó - legyenek azok tartózkodásra vagy külföldre utazásra jogosító okmányokban - részletes szabályokat próbáljuk leírni.

Nyilvánvalóan a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó eljárásról lenne szó. A kiegészített előterjesztésben megpróbáltuk felvázolni az okmányok számának körét. Ehhez költségkalkulációt biztosítottunk annak érdekében, hogy megalapozott döntés születhessen a felmentési eljárásról, és ennek megfelelően kérjük a tisztelet bizottságot, hogy figyelemmel a biztonsági kérdésekre, engedélyezze az előterjesztésben foglalt eljárás lefolytatását. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönjük szépen. A bizottság tagjai közül kíván-e valaki kérdést föltenni vagy észrevételt tenni? (Senki sem jelentkezik.) Az összeg nem hangzott el, az anyagban szerepel. Ha valamely bizottsági képviselőtársunk nem olvasta: 300 millió forint plusz áfa összegről van szó ebben az esetben.

Határozathozatal

Ha kérdés, észrevétel nincs, akkor szavazásra teszem föl a kérdést. Ki az, aki a bizottság tagjai közül támogatja az előterjesztést? (Szavazás.) Úgy látom, egyhangú. Ellenpróba. Ellene? (Senki sem jelentkezik.) Nincs. Tartózkodás? (Senki sem jelentkezik.) Nincs.

A bizottság egyhangúlag támogatta a fölmentés iránti kérelmet. Köszönjük szépen, hogy itt voltak, további jó munkát kívánok. Viszontlátásra! (A meghívottak elhagyják a termet.)

(A napirendi pont befejezésének időpontja: 13 óra 20 perc

(A bizottság a továbbiakban zárt ülést tartott, melyről külön jegyzőkönyv készült.)

 

Dr. Simicskó István
a bizottság elnöke