Zárt ülés!
A Házszabály 78/A. §-ának (7) bekezdése alapján
nyilvános iratként kezelendő!

Nbb-944/7/2007-14.
Nbb-20/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2007. május 15-én, kedden, 9 óra 39 perckor
a Képviselői Irodaház III. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A Nemzetbiztonsági bizottság részéről*

Megjelentek*

Meghívottak részéről*

Megjelentek*

Elnöki bevezető*

Határozatképesség megállapítása*

Napirend elfogadása*

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára között kötendő - iratbetekintést és adatszolgáltatás szabályozó - együttműködési megállapodás tervezetének megtárgyalása*

Kónyáné dr. Kutrucz Katalin tájékoztatója*

Határozathozatal*


Napirendi javaslat

  1. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára között kötendő - iratbetekintést és adatszolgáltatást szabályozó - együttműködési megállapodás tervezetének megtárgyalása

Az ülés résztvevői

A Nemzetbiztonsági bizottság részéről

Megjelentek

Elnököl: Dr. Simicskó István (KDNP), a bizottság elnöke

Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Dr. Vadai Ágnes (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Demeter Ervin (Fidesz)
Dr. Kövér László (Fidesz)
Lezsák Sándor (Fidesz)
Gulyás József (SZDSZ)
Dr. Boross Péter (MDF)

Meghívottak részéről

Kónyáné dr. Kutrucz Katalin, a Történeti Levéltár főigazgató-helyettese
Méthné Metzger Beáta (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Biki István (Történeti Levéltár)

Megjelentek

Földváry Gábor, a bizottság munkatársa
Matern Richárdné titkárnő
Dr. Endrődi István szakértő (MSZP)
Fráter Olivér szakértő (Fidesz)
Adler Levente szakértő (MSZP)


(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 39 perc)

Elnöki bevezető

Határozatképesség megállapítása

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Megkezdjük a mai ülésünket, mert komoly napirendek előtt állunk.

A helyettesítési megbízásokat ismertetném az ülés határozatképessége értelmében. (A sajtó képviselői felé:) Nyugodtan bent lehet maradni az 1. napirendhez fűződően. Ismertetem a határozatképesség szempontjából fontos helyettesítéseket. (Mécs Imre megérkezik az ülésre.) Mécs Imre is megérkezett, akkor végül is nincs helyettesítés, a bizottság határozatképes. Szerintem Kövér László képviselő úr is jönni fog, de ha mindenképpen szükséges, addig Demeter Ervin képviselő úr helyettesíti. Tehát akkor megállapítottam, hogy a bizottság határozatképest.

Napirend elfogadása

Az előre megküldött meghívóban négy napirendi pont szerepel. Az 1. napirendi javaslatunk az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára között kötendő - iratbetekintést és adatszolgáltatás szabályozó - együttműködési megállapodás tervezetének megtárgyalása. A 2. napirendi javaslat döntés panaszügyben, a Katonai Biztonsági Hivatal részvétel történne ennek a napirendnek megtárgyalása. A 3. napirendi javaslat szintén egy panaszügy, amely az NBH részvételével történne. A 4. napirendi pont pedig tájékoztató a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatok, valamint a Nemzeti Biztonsági Felügyelet 2006. évi tevékenységéről.

Kérdezem a bizottság tisztelt tagjait, hogy ki fogadja el ezt a napirendi javaslatot. Aki elfogadja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, hogy egyhangú. Ki van ellene? (Szavazás.) Senki. Tartózkodás nem volt, tehát a bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendet.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára között kötendő - iratbetekintést és adatszolgáltatás szabályozó - együttműködési megállapodás tervezetének megtárgyalása

Meg is kezdjük az 1. napirendi pont tárgyalását. Köszöntöm Kónyáné dr. Kutrucz Katalin főigazgató-helyettes asszonyt, köszöntöm Méthné Metzger Beáta szakmai főtanácsadó asszonyt, az IRM részéről és Biki István urat, a Történeti Leváltártól.

Kérdezem az előterjesztőket, hogy kívánják-e szóban összefoglalni, kiegészíteni az írásbeli előterjesztést.

Kónyáné dr. Kutrucz Katalin tájékoztatója

KÓNYÁNÉ DR. KUTRUCZ KATALIN, a Történeti Levéltár főigazgató-helyettese: Elnök úr, csak nagyon röviden. A Belügyminisztériumnál voltak a titkosszolgálatok személyzeti anyagai, illetve bizonyos személyzeti anyagai, amelyek átkerültek a Levéltárhoz, ugyanakkor szükséges, hogy bizonyos esetekben ezekből adatokat szolgáltassunk szociális ügyekhez, nyugdíjügyekhez, nem sorolnám tovább. Korábban volt egy együttműködési megállapodásunk a Belügyminisztériummal, méghozzá azon az alapon, hogy az előző bizottság még 2004-ben hozott egy olyan állásfoglalást, amelyben ezeket az ügyeket sürgősnek tekintette. Erre azért volt szükség, mert egyébként a Nemzetbiztonsági bizottság előzetes engedélye kellett volna minden ilyen adatkéréshez, viszont előfordulhat, hogy erre egyszerűen nincs idő, a bizottság nem ülésezik, és nagyon gyorsan kel az ügyet intézni.

Most annyi változott csak, hogy megváltozott a minisztériumok struktúrája, és innentől kezdve, ha adatot akarunk szolgáltatni, akkor az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal kell egy ilyen megállapodást kötni, tehát azt szeretnék, ha a bizottság hozna egy újabb állásfoglalást hasonló tartalommal, mint a 2004-es, és akkor mi meg tudnánk kötni a megállapodást.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tehát ha jól értem, névváltozás van, a Belügyminisztérium helyett az IRM szerepel ebben a megállapodásban, és ez így szakszerű. A bizottság tagjai egyébként megkapták ezt a levelet.

Határozathozatal

Kérdezem a bizottság tagjait, hogy van-e kérdés, észrevétel az előterjesztéshez. (Senki sem jelentkezik.) Amennyiben nincs, akkor azt hiszem, feltehetem azt a kérdést, hogy ki az, aki egyetért az előterjesztésben foglaltakkal. Aki igen, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, hogy egyhangú. Ellene? (Szavazás.) Tartózkodás? (Szavazás.) Egyhangúlag a bizottság elfogadta. (Gulyás József távozik az ülésről.)

Arra szeretném kérni önöket, hogy amennyiben az aláírás is megtörtént, tehát a megállapodás aláírásra került, akkor a bizottság titkárságára legyenek szívesek eljuttatni egy példányt. Köszönjük szépen. (Kónyáné dr. Kutrucz Katalin jelzi szólási szándékát.) Igen, tessék!

KÓNYÁNÉ DR. KUTRUCZ KATALIN, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettese: Elnök úr, csak egyetlen egy kérésem lenne még, hogy ezt a határozatot szeretnénk megkapni, mert akkor tudjuk megkötni a megállapodást.

ELNÖK: Természetesen el fogjuk küldeni.

KÓNYÁNÉ DR. KUTRUCZ KATALIN, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettese: Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. További jó munkát kívánunk! Viszontlátásra! (A meghívottak távoznak az ülésről.)

(Az ülés befejezésének időpontja: 9 óra 44 perc.

A bizottság a továbbiakban zárt ülésen folytatta munkáját, melyről külön jegyzőkönyv készült.)

 

Dr. Simicskó István
a bizottság elnöke