Zárt ülés!
A Házszabály 78/A. §-ának (7) bekezdése alapján
nyilvános iratként kezelendő!

Nbb-1263/11/2007-16.
(Nbb-24/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2007. június 25-én, hétfőn, 11 órakor
a Képviselői Irodaház I. emelet II. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter által KIGÁlt/98/1/2007. számon előterjesztett és kiegészített, a közbeszerzés törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása *

Határozathozatal *

Mécs Imre javaslata *

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója által K-4662/2007. számon előterjesztett és kiegészített, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása *

Határozathozatal *



Napirendi javaslat

2. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter által KIGÁlt/98/1/2007. számon előterjesztett és kiegészített, a közbeszerzés törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

3. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója által K-4662/2007. számon előterjesztett és kiegészített, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Simicskó István (KDNP), a bizottság elnöke

Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Lezsák Sándor (Fidesz)
Dr. Boross Péter (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Juhász Ferenc (MSZP) dr. Molnár Zsoltnak (MSZP)
Dr. Vadai Ágnes (MSZP) Tóth Károlynak (MSZP)
Dr. Kövér László (Fidesz) dr. Simicskó Istvánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Kéri Nagy Zsolt (Miniszterelnöki Hivatal)
Tímárné Deibler Ilona (Kincstári Vagyoni Igazgatóság)
Keresztély József (Kincstári Vagyoni Igazgatóság)
Dr. Buzálné dr. Szabó Mária, a Nemzetbiztonsági Iroda vezetője

(A bizottság 11 óra 07 perctől 11 óra 38 percig zárt ülést tartott,
melyről külön jegyzőkönyv készült.

A nyílt ülés kezdetének időpontja: 11 óra 38 perc)

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter által KIGÁlt/98/1/2007. számon előterjesztett és kiegészített, a közbeszerzés törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

Tisztelt Bizottság! Folytatjuk az ülésünket a 2. napirendi pont megtárgyalásával, amely a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter által KIGÁlt./98/1/2007. számon előterjesztett és kiegészített, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása.

Köszöntöm dr. Kéri Nagy Zsolt igazgató urat, közbeszerzési igazgató urat, aki a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságon dolgozik. A múlt héten tárgyaltunk már erről a javaslatról, és a bizottság tagjai megfogalmaztak számos kérést önök, illetve ön felé. Megérkezett az előterjesztés kiegészítése, amelyben számszakilag is kimutatást nyert az, hogy miről is van szó igazából. A bizottság tagjait kérdezném, illetve az előterjesztőt kérdezném elsőként, hogy kíván-e szóbeli kiegészítést tenni.

DR. KÉRI NAGY ZSOLT (Miniszterelnöki Hivatal): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Kérdés esetén szívesen válaszolok. Nem.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság tagjai közül kíván-e valaki kérdést, észrevételt tenni? (Senki sem jelentkezik. - Rövid szünet. - Mécs Imre jelzi hozzászólási szándékát. - Tóth Károly: Elnök Úr! Sokat vártál! - Derültség.) Bocsánat! Mécs Imre képviselő úré a szó.

MÉCS IMRE (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelettel azt javaslom, hogy azzal fogadjuk el a felmentést, hogy egy év múlva a bizottságnak számoljanak be, hogy a felhatalmazással hogyan éltek és hogyan állnak a munkálatok.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Most ez egyébként egy egész ciklusra szóló vagy pedig egy egy évre szóló előterjesztés? Mert ez nem volt számomra egyértelmű - de lehet, hogy csak számomra.

DR. KÉRI NAGY ZSOLT (Miniszterelnöki Hivatal): Az előző ülésen is elhangzott, hogy határozatlan időre szóló szerződés lenne a kormányzati negyed megépülésének, még napra bizonytalan ideje miatt, így a felmentés biztosabb lábakon tud állni, mint határozott idejű szerződésnél, és a feladatellátás is előre prognosztizálható addig, amíg szükséges a kormányzati negyedbe való beköltözésig.

A képviselő úr javaslatára visszatérve: nagyon szívesen beszámolunk az esetleges felmentés esetén a 143-as kormányrendelet alapján történő beszerzés után is, hogy milyen eredményeket tudtunk elérni, és természetesen akár egy év múlva is a szolgáltatás működésének tapasztalatairól.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ez a határozatlan idő nyilván nehézzé teszi számomra ennek a támogatását.

Határozathozatal

De fölteszem a bizottság tagjainak a kérdést, hogy ki az, aki azzal a kiegészítéssel, amit Mécs Imre képviselő úr is javasolt, támogatja az előterjesztést. Kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Hét igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) Nulla. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Négy.

4 tartózkodás és 7 igen mellett a bizottság elfogadta az előterjesztést.

Köszönjük szépen, hogy eljött. Jó munkát kívánunk! Viszontlátásra!

DR. KÉRI NAGY ZSOLT (Miniszterelnöki Hivatal): Köszönöm szépen. Viszontlátásra! (Távozik az ülésteremből. - Mécs Imre: Elnök Úr! Lesz egyebek?)

ELNÖK: A napirenden nem szerepel. (Mécs Imre: Akkor én most tennék egy megjegyzést!) Jegyzőkönyvbe? (Mécs Imre: Jegyzőkönyvbe, igen.) Tessék!

Mécs Imre javaslata

MÉCS IMRE (MSZP): Megismétlem azt, amit már több alkalommal elmondtam mind ezen bizottság, mind a Honvédelmi bizottság ülésén, hogy feltétlenül szükségesnek látom, hogy kidolgozzunk egy feltételrendszert, amelyet oda tudunk adni a hozzánk fordulók számára, hogy aszerint dolgozzák ki a kérelmeiket és bizony garanciákat is építsenek be. Erre vonatkozóan megismétlem a javaslatomat, hogy esetleg együtt a Honvédelmi bizottsággal, amelyikbe most már szinte teljesen diffundálódtunk... (Tóth Károly: Fordítva!) Őszre jó lenne ezt kidolgozni, mert akkor sokkal világosabb helyzetbe kerülne a bizottság is, és könnyebb lenne a kérelmeknek az elbírálása. Ennyit szerettem volna mondani.

ELNÖK: Én ezt nagyon köszönöm, de szívesen venném a konkrét javaslatot is, tehát akár írásban. Mécs Imre képviselő úrnak ebben komoly gyakorlata van, és tényleg úgy látom, hogy teljesen tisztességes és jó szándékkal komoly kérdéseket is tesz fel, kormánypárti lojalitás ide vagy oda, de ez nyilván értékelendő. Ha van konkrét javaslat, azt is nagyon szívesen vennénk, akár szövegszerű formációban is, és akkor tudunk konkrétabban beszélgetni ezekről. De jó az ötlet és a javaslat.

(Jelzésre:) Lezsák Sándor képviselő úré a szó.

LEZSÁK SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Nagyon röviden. Az elmúlt alkalommal az alelnök úr fogalmazott meg, legalábbis én úgy érzékeltem, értékeltem, konkrét javaslatot. Akkor kérje meg a bizottság az alelnök urat és Mécs képviselő urat, hogy dolgozzanak ki egy konkrét javaslatcsomagot, és annak alapján tudunk együttdolgozni. Nagyon jó volt, amit az alelnök úr elmondott - én azt hiszem, ilyen elismerő szavakat még nem fogalmaztam meg. (Derültség.)

Köszönöm szépen. (Tóth Károly: Szeptemberre ide hozom!)

ELNÖK: Helyes! Akkor szeptemberben várjuk, úgyis itt a nyár. Köszönöm szépen. (Mécs Imre: És az elnök urat is bevonjuk a nyár folyamán!) Szívesen állok rendelkezésre, persze. Ha elakadtok, mindenképpen! (Derültség.)

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója által K-4662/2007. számon előterjesztett és kiegészített, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

Akkor viszont rátérnénk a 3. napirendi pont megtárgyalására, amely szintén ismerősként cseng a bizottság tagjai előtt, hiszen az elmúlt héten csütörtökön tárgyaltuk már ezt első nekifutásként: a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója által K-4662/2007. számon előterjesztett és kiegészített, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalásáról van szó.

Köszöntöm Tímárné Deibler Ilona gazdasági igazgató asszonyt a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól és Keresztély József projektiroda-vezető urat a MeH-től, tehát a Miniszterelnöki Hivataltól. És, bocsánatot kérek, megérkezett a kiegészítés is, ezt a számot is jó, ha rögzítjük, ez pedig NBI-30-13/2007., amely egyébként kérésként fogalmazódott meg a bizottság tagjai részéről. Buzálné dr. Szabó Mária jelen volt és most is jelen van, őt is köszöntöm ezen a bizottsági ülésen, és elkészült ez a bizonyos nemzetbiztonsági vélemény is a szóban forgó előterjesztéshez.

Kérdezem az előterjesztőket, hogy kívánnak-e szóbeli kiegészítést tenni.

TÍMÁRNÉ DEIBLER ILONA (Kincstári Vagyoni Igazgatóság): Köszönjük szépen. Egyetértünk azzal, amit a Nemzetbiztonsági Iroda megküldött önöknek. Több kiegészítést a múltkorihoz képest nem kívánunk tenni.

Köszönöm. (Mécs Imre: Ez hol van?)

ELNÖK: Közben Mécs Imre képviselő úr kérdezte, hogy hol van, de megvan, azt hiszem, mindenkinek oda tettük az asztalára.

Kérdezem a képviselő urakat, a bizottság tagjait, hogy kívánnak-e kérdést feltenni vagy észrevételt tenni. (Jelzésre:) Az alelnök úré a szó.

TÓTH KÁROLY (MSZP), a bizottság alelnöke: Köszönöm, elnök úr. Én csak egy mondatot szeretnék mondani: szeretnénk, ha gyakorlat lenne ez a melléklet, amit most megkaptunk. Ezt csak azért mondtam most el, hogy legközelebb ne egy vagy két napja legyen az irodának a melléklet elkészítésére. Nagyon bízom benne, hogy szeptembertől nem látunk olyan anyagot, amelyhez nincs egy megalapozott, nem egy nap alatt elkészített melléklet, vagy ha valaki ilyet hoz be, én leszek az első, aki mindig kezdeményezi, hogy vegyük le a napirendről emiatt.

Most tudomásul vettem, meg fogom szavazni, bár megjegyzem, hogy nagyon jó szándékú volt az iroda a minősítéssel a konkrét ügyben, de tudomásul vettem a jó szándékát.

ELNÖK: Igen, nagyon gyors volt valóban az iroda, hiszen a hétvége állt rendelkezésre, és gyakorlatilag fel is mérték a terepet, gondolom, tehát megalapozott véleményről van szó.

(Jelzésre:) Mécs Imre képviselő úré a szó.

MÉCS IMRE (MSZP): Annyival szeretném (Dr. Boross Péter: Röviden!) kiegészíteni - igen, röviden - a határozatunkat, hogy ezt az egy év múlva történő beszámolást előírjuk.

A másik: rögzítjük azt, hogy az előző ülésünkön olyan bejelentést vettünk tudomásul, hogy legalább nyolc tervezőirodát fel fogunk kérni, amelyek mind alkalmasak arra nemzetbiztonsági szempontból is, hogy a munkát elvégezzék.

Továbbá még egy bejelentést szeretnék rögzíteni a jegyzőkönyv számára: semmilyen körülmények között nem fogja túllépni a Mérnöki Kamara által meghatározott értékhatárokat. Így tudom támogatni.

Határozathozatal

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e még kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.)

Amennyiben nincs, kérdezem a bizottság tagjait, hogy ki az, aki az előterjesztést a kiegészítéssel együtt támogatja. Aki igen, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Hat igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) Senki nem jelentkezett. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Öt tartózkodás. Megállapítom, hogy 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 5 tartózkodás mellett a bizottság támogatja az előterjesztő szándékát.

További jó munkát kívánunk! Viszontlátásra! (Tímárné Deibler Ilona és Keresztély József távoznak az ülésteremből.)

Ezzel a mai bizottsági ülésünk végére értünk. Mindenkinek jó nyári szabadságot kívánok! A két bizottsági tagunknak, illetve az alelnök úrnak komoly feladatai vannak - őszre, szeptemberre várjuk az anyagot -, de engem csak akkor hívjanak, ha elakadnának. (Derültség.) Egyébként pedig szerintem valóban fontos, hogy ebben a kérdéskörben tisztán lássunk. Annyi ilyen ügy van, annyi közbeszerzési mentesítés, hogy akár egy albizottságot is - az alelnök úrral menetközben konzultáltunk erről - létrehozhatnánk arra, amely ezt szépen, részletesen megvizsgálná. De ne szaladjunk előre, majd szeptemberben visszatérünk erre is. Nagyon szépen köszönöm az egész éves munkát. Mindenkinek jó pihenést, jó nyaralást kívánok! (Dr. Boross Péter: Viszont kívánjuk!) Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 52 perc.)

 

Dr. Simicskó István
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Farkas Cecília és Vicai Erika