Zárt ülés!
A Házszabály 78/A. §-ának (7) bekezdése alapján nyilvános iratként kezelendő!

Nbb-1631/13/2007-13.
Nbb-26/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2007. szeptember 17-én, hétfőn, 11.00 órakor
a Képviselői Irodaház III. számú tanácstermében
megtartott zárt üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat:

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Helyettesítési megbízást adott:

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Megjelentek:

Elnöki bevezető

A napirend elfogadása

A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló T/3578. számú törvényjavaslat általános vitája

Az Állami Számvevőszék jelentése a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (3578/1. szám)

Hozzászólások

Szavazás


Napirendi javaslat:

1. a) A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/3578. szám)
     b) Az Állami Számvevőszék jelentése a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (3578/1. szám)
     (Általános vita)

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Dr. Simicskó István (KDNP), a bizottság elnöke

Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke
Juhász Ferenc (MSZP)
Juhász Gábor (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Demeter Ervin (Fidesz)
Lezsák Sándor (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Boross Péter (MDF) dr. Simicskó Istvánnak (KDNP)
Gulyás József (SZDSZ) Tóth Károlynak (MSZP)

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Horváth Sándor (Állami Számvevőszék)
Kővári Gáborné (Pénzügyminisztérium)

Megjelentek:

Bakonyi János (Pénzügyminisztérium)
Faár Sándorné (Honvédelmi Minisztérium)
Fráter Olivér, a Fidesz szakértője
Dr. Jaczenkó László (Katonai Felderítő Hivatal)
Dr. Korsós László (Katonai Biztonsági Hivatal)
Siskáné Draviczky Éva (Állami Számvevőszék)
Villányi Antal (Állami Számvevőszék)


(A zárt ülés kezdetének időpontja: 11 óra 05 perc)

Elnöki bevezető

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP), a bizottság elnöke - a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Mielőtt a napirendet elfogadnánk, a helyettesítések rendjét ismertetném: jómagam helyettesítem dr. Boross Péter képviselő urat; Gulyás képviselő urat helyettesíti Tóth Károly alelnök úr. Ennek alapján - a helyettesítéseket is figyelembe véve - az ülés határozatképes. (Demeter Ervin megérkezik a bizottsági ülésre.)

A kiküldött napirendi javaslat a következő. Két napirendi pontunk van. Az első napirendi javaslat a Miniszterelnöki Hivatal által benyújtott közbeszerzési mentesítés, a második pedig a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat. Ennek lesz egy a) és egy b) pontja. A b) pontja az Állami Számvevőszék jelentése a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről.

A napirend elfogadása

Kérem a bizottság tagjait, hogy aki elfogadja a napirendi javaslatot, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, hogy egyhangú. Ki van ellene? (Szavazás.) Senki nem jelentkezett. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Tartózkodás sem volt. A bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendi javaslatot.

(A bizottság 11 óra 06 perctől 11 óra 30 percig tartó üléséről külön jegyzőkönyv készült.)

(Kővári Gáborné, Bakonyi János, dr. Korsós László, dr. Jaczenkó László, Horváth Sándor, Villányi Antal, Siskáné Draviczky Éva és Faár Sándorné belépnek az ülésterembe, és elfoglalják helyüket a tárgyalóasztalnál.)

A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló T/3578. számú törvényjavaslat általános vitája

Az Állami Számvevőszék jelentése a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (3578/1. szám)

Folytatjuk a munkát a 2. napirendi pont tárgyalásával. Jó napot kívánok! Köszöntöm meghívott vendégeinket. A 2. napirendi pontunk tárgyalásához érkeztünk, amely két részre bomlik. Az a) pontban a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslatról van szó, ennek az általános vitáját készítjük elő, és ehhez kapcsolódóan tárgyaljuk a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatokhoz tartozó hivatalok 2006. évi részletes költségvetési beszámolóit, és ezen napirendi ponton belül pedig a b) pont az Állami Számvevőszék jelentése a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről.

Megpróbálom abban a sorrendben, ahogy nekem ide fel van írva, a neveket végigsorolni, és kérem, jelezzék, ha nem stimmelne bárkinek a neve, illetve a titulusa. Köszöntöm Kővári Gáborné főosztályvezető-helyettes asszonyt a Pénzügyminisztériumtól. (Jelzésre:) Osztályvezető. Mi már előléptettük, már megérte, hogy be tetszett jönni; majd szólunk azért a Pénzügyminisztériumban is. (Tóth Károly: Még egyszer bejön, és munkatárs lesz... - Derültség.)

Köszöntöm Bakonyi János főtanácsos urat a Pénzügyminisztériumból, dr. Korsós László gazdasági igazgató urat a KBH-tól, dr. Jaczenkó László ezredes urat, pénzügyi és számviteli osztályvezetőt a KFH-tól, Horváth Sándor főcsoportfőnök-helyettes urat az Állami Számvevőszéktől, Villányi Antal számvevő tanácsos urat szintén az ÁSZ-tól, Siskáné Draviczky Éva számvevő asszonyt az ÁSZ-tól és Kulcsár Tamást ismételten a körünkben köszönhetjük, aki már itt volt az NBI-től.

Mielőtt megadnám önöknek a szót, hadd jelezzem, hogy az utókor és a jegyzőkönyvvezetés megkönnyítése érdekében szeretném kérni önöket arra, hogy mielőtt hozzászólnak az ülés menetéhez, a nevüket mondják el, pont azért, hogy a jegyzőkönyvvezetők tudják rögzíteni. Át is adnám a szót. Ki kívánja kezdeni? (Jelzésre:) Átadom a szót.

Hozzászólások

KŐVÁRI GÁBORNÉ osztályvezető (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Üdvözlök mindenkit, Kővári Gáborné vagyok, a jegyzőkönyv kedvéért.

Egész röviden csak annyit szeretnék mondani, amint önök is tapasztalhatták a zárszámadásból is, hogy az elmúlt esztendő nem volt egy egyszerű év sem pénzügyileg, sem gazdaságilag, ennek ellenére a zárszámadás a vonatkozó törvényeknek, jogszabályoknak megfelelően elkészült. Hivatkozhatnék, szívesen hivatkozom arra, hogy az ÁSZ is valósnak és korrektnek ítélte meg az elszámolást, úgyhogy ezek alapján kérem szépen, hogy az általános vitára alkalmasságot szíveskedjenek megállapítani. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kíván-e még valaki hozzászólni? (Jelzésre:) Megadom a szót.

HORVÁTH SÁNDOR főcsoportfőnök-helyettes (Állami Számvevőszék): Köszönöm szépen. Horváth Sándor vagyok az Állami Számvevőszéktől. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Törvényi kötelezettségének megfelelően a Számvevőszék elvégezte a költségvetés végrehajtásának szokásos ellenőrzését. Ez alapján az államháztartás alrendszereire vonatkozóan a megállapításainkat két vaskosabb kötetben szokás szerint összegeztük. Az elmúlt év nem volt egyszerű év, mint itt a Pénzügyminisztérium képviselője is mondta.

Részleteibe nem kívánok belemenni, mert azt gondolom, hogy a bizottság tagjainak rendelkezésére áll az Állami Számvevőszék ezzel kapcsolatos álláspontja, illetve vizsgálati megállapításai. Az egyes államháztartási alrendszerek egyes részeiről, tehát az egyes államháztartási alrendszerekről egy-egy mondat. A központi költségvetésben sikerült az Állami Számvevőszék által kidolgozott financial audit módszerét kiterjeszteni oly módon, hogy öt fejezetnél, költségvetési fejezetnél intézményi szintű megbízhatósági szabályszerűségi ellenőrzést végeztünk, és ezáltal a központi költségvetés lefedettsége 83 százalék körüli ellenőrzöttséget jelenti. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a központi költségvetés különböző területein a különböző fejezeteknél kisebb-nagyobb hiányosságokat állapítottunk meg, korlátozó, illetve elutasító véleményt fogalmaztunk meg, illetve adtunk ki, ennek ellenére az elszámolások megbízhatósága nemzetgazdasági szinten biztosított.

A további alrendszerre vonatkozóan az elkülönített állami pénzalapoknál szintén egyéb szabályszerűségi ellenőrzést végeztünk, mivel az államháztartási törvény értelmében ennek az alrendszernek az egyes beszámolóit könyvvizsgálók hitelesítik, és itt mi egyéb szabályszerűségi ellenőrzést végeztünk. Itt is felhívtuk a figyelmet néhány elszámolási, illetve adatbeli, adatközlési hiányosságra.

Az alrendszerek közül még ami említést érdemel, az az, hogy a helyi önkormányzatok alrendszerénél egyrészt a rendelkezésre álló pénzügyi források az elmúlt évben alacsonyabbak voltak, és az alrendszeren belüli vizsgálat tapasztalatai alapján egyértelműen megállapítható volt az, hogy ezen a területen is a szabályszerűség bizonyos romlását tapasztalta az Állami Számvevőszék.

Összességében tehát a Magyar Köztársaság 2006. évi elszámolását valósnak és megbízhatónak ítéljük, függetlenül attól, hogy a gazdasági folyamatok hatására a hiány a különböző alrendszereknél, illetve összességében milyen mértékben alakult, és az eddigi évek mértékénél jelentősebb volt, és a gazdálkodásra vonatkozó javaslatainkkal, amelyeket részben a jelentésünkben az összefoglalás és következtetések után, részben pedig az egyes fejezeteknél fogalmaztunk meg, ezekkel kívánjuk segíteni, hogy a jövőben ezeket a hiányosságokat a kormányzat kiküszöbölje, illetve elkerülje. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e kérdés, a bizottság tagjait kérdezem. (Senki sem jelentkezik.) Észrevétel, hozzászólás? (Senki sem jelentkezik.) Úgy látom, hogy nincs. A meghívottak közül kíván-e még valaki hozzászólni? (Senki sem jelentkezik.) Amennyiben nem, akkor a szavazáshoz érkeztünk. A bizottság tagjait kérdezem, hogy ki az, aki támogatja a zárszámadási törvénytervezet általános vitára bocsátását.

Szavazás

Aki támogatja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Hét igen. Ki az, aki nem? (Senki sem jelentkezik.) Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Három tartózkodás.

Tehát 7 igen, 3 tartózkodás és 0 nem szavazattal a bizottság támogatja a törvénytervezet általános vitára való bocsátását.

Köszönjük szépen, hogy eljöttek hozzánk, és megosztották a gondolataikat a zárszámadási törvénytervezet kapcsán. További jó munkát kívánok önöknek! Viszontlátásra, minden jót! (A meghívottak elhagyják az üléstermet.)

Kérdezem a bizottság tagjait, hogy a bizottsági ajánlást ki készíti el, és ki mondja el a parlamentben. (Tóth Károly: Nem kell elmondani.) Akkor ki készíti el az ajánlást írásban?

TÓTH KÁROLY (MSZP), a bizottság alelnöke: Én a titkárságon az általunk egyeztetett többségi véleményt leadtam, aminek a lényege arra vonatkozott, hogy a szolgálatok még a hiány szempontjából is a legfegyelmezettebb csoport közé tartozott; ÁSZ-szal, minden jelentéssel összhangban teljesíthető és vállalható. Mi elsősorban a szolgálati részt néztük most. Amit a titkárságon leadtam, azt most aláírom.

Hozzászólni azért nem kell, mert a költségvetési bizottság készít majd belőle egy összesítő jelentést, és ott lesz nagy többségi és kisebbségi vélemény.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kisebbségi véleményt kíván-e valaki megfogalmazni? (Senki sem jelentkezik.) Nem.

Azt hiszem, ezzel le is zárhatjuk a mai bizottsági ülést, hiszen e napirendi pont tárgyalását is kimerítettük, befejeztük. Köszönöm szépen a bizottság tagjainak az aktív részvételt. Mindenkinek jó munkát kívánok az előttünk lévő plenáris ülésen. Az ülést bezárom. Viszontlátásra!

(A zárt ülés befejezésének időpontja: 11 óra 41 perc)

 

Dr. Simicskó István
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Árvayné Dani Judit és Vicai Erika