NBB-217/22/2007-1.
(NBB-35/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2007. december 18-án, kedden, 12 órakor
a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászóló*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*


Szavazás a napirendi javaslatról*

A Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-Központját vezető kormánybiztos által XIX-1113/1/2007. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem újbóli megtárgyalása, a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat- Központját vezető kormánybiztos által XIX-1025/1/2007. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem újbóli megtárgyalása. a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-Központját vezető kormánybiztos által XIX-1148/1/2007. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem újbóli megtárgyalása*

Simon Géza (MEH) szóbeli kiegészítése*

Egyebek*

Napirendi javaslat

1.A Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-Központját vezető kormánybiztos által XIX-1113/1/2007. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem újbóli megtárgyalása

2.A Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-Központját vezető kormánybiztos által XIX-1025/1/2007. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem újbóli megtárgyalása

3.A Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-Központját vezető kormánybiztos által XIX-1148/1/2007. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem újbóli megtárgyalása

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Simicskó István elnök (KDNP)

Tóth Károly alelnök (MSZP)

Földesi Zoltán (MSZP)

Juhász Ferenc (MSZP)

Dr. Molnár Zsolt (MSZP)

Demeter Ervin (Fidesz)

Dr. Kövér László (Fidesz)

Lezsák Sándor (Fidesz)

Dr. Boross Péter (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Juhász Ferenc (MSZP) Tóth Károlynak (MSZP) megérkezéséig
Mécs Imre (MSZP) dr. Molnár Zsoltnak (MSZP)
Gulyás József (SZDSZ) Földesi Zoltánnak (MSZP)
Dr. Kövér László (Fidesz) Lezsák Sándornak (Fidesz) megérkezéséig

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Simon Géza kormánybiztos (Miniszterelnöki Hivatal)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 10 perc)

Elnöki megnyitó

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Köszöntöm a bizottság tagjait. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes. Bejelentem, hogy Juhász Ferencet Tóth Károly, Mécs Imrét dr. Molnár Zsolt, dr. Kövér Lászlót Lezsák Sándor, Gulyás Józsefet pedig Földesi Zoltán helyettesíti.

A napirend elfogadása

Tisztelt Bizottság! Bizonyára többen is furcsának tartották a mai ülés napirendi javaslatát, én magam is, tekintettel arra, hogy ezt a három napirendi pontot már tárgyaltuk a legutóbbi ülésünkön, amelyekben közbeszerzési mentesítésről van szó. Egyszer már döntött a bizottság ebben a kérdéskörben és nem támogatta a közbeszerzési mentesítést.

Elnöki kötelességemnek eleget téve kormánypárti kezdeményezésre összehívtam a bizottsági ülést, de szeretném megjegyezni, hogy több szempontból is bajom van ezzel a kezdeményezéssel. Egyrészt nem tudom, hogy a bizottság véleményére szükség van-e, ugyanis egyszer már határoztunk ebben a kérdéskörben, másrészt pedig méltatlannak érzem. A bizottság tekintélye, presztízse forog kockán, hiszen a bizottsági döntést követően kormánypárti kezdeményezésre megint ugyanarról kellene döntenünk. De véleményem szerint a kormánybiztos úr tekintélyét sem igazán emeli ez a helyzet. Előre jelzem, hogy a napirendet - annak ellenére, hogy kötelességemnek eleget téve összehívtam az ülést - nem fogom megszavazni.

Alelnök úr, parancsoljon!

TÓTH KÁROLY (MSZP): Abban teljesen egyetértek elnök úrral, hogy ez egy nagyon rossz helyzet. Mi is kényszerpályán voltunk, amikor megtettük a kezdeményezést. Annyit tudok mondani, hogy mi is szeretnénk elkerülni a hasonló helyzeteket, ezért garanciát vállalunk arra, hogy a bizottságnak január végéig átadunk egy javaslatot, amely rögzíti azokat a szempontokat, amelyeknek egy előterjesztésnek meg kell felelnie, ha közbeszerzési mentességet kér a mi bizottságunktól. S akkor legalább annyit meg tudunk tenni kormánypárti képviselőként, hogy amíg egy előterjesztés nem felel meg ennek a szempontsornak, addig ne is tudjon idejönni. Tehát mi is szeretnénk elkerülni a hasonló helyzeteket és január végéig átnyújtunk a bizottságnak egy javaslatot, hogy szabályozzuk be, a kormány különböző szervei milyen előkészítés után, milyen tartalmi és formai követelményeknek megfelelően kezdeményezhetnek közbeszerzés alóli mentességet. A mai ülés összehívása tekintetében pedig mi is kényszerpályán voltunk, kérem, hogy ezt értsék meg.

ELNÖK: Nem az előterjesztéssel van probléma, hanem azzal, hogy nem volt meg hozzá a kellő támogatottság. Az előterjesztés gyakorlatilag ugyanolyan formában érkezett vissza. Az indoklás talán egy kicsit bővebb, de az előterjesztés ugyanaz, amiről egyszer már határoztunk, ezért továbbra is okafogyottnak látom ezt a kérdést. Nem hiszem, hogy ebben újfent döntenünk kellene, ezért nem is támogatom a napirendi javaslat elfogadását.

Molnár Zsolt képviselő úr!

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Egyrészt köszönöm szépen elnök úr rugalmasságát, hogy eleget tett a kezdeményezésnek - amit én nyújtottam be képviselőtársammal - és összehívta a bizottságot. Másrészt jelezni szeretném, hogy nem az előző bizottsági ülést ismételjük meg - noha ugyanazok a napirendi pontok, mint az előző ülésen -, hiszen a tényállás változott. Az indoklásban is vannak és a tájékoztatóban is lesznek olyan új tények és információk, amelyek indokolják az újratárgyalást, nem beszélve arról, hogy olyan fejlesztésről van szó, ami a Magyar Köztársaság számára rendkívül fontos, és vélelmezem, hogy ez egyikünk számára sem presztízskérdés. Csatlakoznék alelnök úrhoz, aki azt mondta, hogy szerencsétlen a helyzet. Nem presztízskérdésről, hanem a Magyar Köztársaságnak egy jelentős fejlesztéséről van szó, ami mindannyiunk számára nagyon fontos. Remélem, hogy elnök úr is így gondolkodik.

ELNÖK: Lezsák Sándor képviselő úr!

LEZSÁK SÁNDOR (Fidesz): Én sem támogatom a napirendet. Valóban kínos, hogy egy múlt héten elutasított határozatot megmásítsunk, bár valóban lehet olyan új tény, ami rendkívüli helyzetet jelent. Kíváncsian várom.

Alelnök úr gondolatához, javaslatához, ígéretéhez tennék egy széljegyzetet. Fontolják meg, hogy a bizottság egy albizottságban tárgyalja a közbeszerzési eljárásokat, olyan albizottságban, amelybe minden párt delegál egy olyan szakértőt, aki ért is hozzá, és aki be tud számolni arról, hogy tulajdonképpen miről is van szó. De ez csak egy javaslat.

ELNÖK: Hadd reagáljak Molnár Zsolt képviselő úr hozzászólására. Kölcseyt idézve "a haza minden előtt", itt azonban nem pusztán fejlesztésről van szó, hanem arról, hogy a közbeszerzési mentesítést megadja-e a bizottság vagy sem. A fejlesztésnek senki sem akarja gátját szabni, de a közbeszerzési törvény egyértelműen fogalmaz, és pont az önök képviselőtársa, Mécs Imre fejtette ki elég kategorikusan a véleményét ezzel kapcsolatban.

A helyzetre való tekintettel egy rövid tárgyalási szünetre lenne szükségünk. A tárgyalási szünetet követően folytatjuk a bizottsági ülést. (Rövid szünet.)

(Szünet: 12.20 órától 12.40 óráig)

ELNÖK: A következő bejelentéssel tartozom önöknek: szeretném közölni, hogy a bizottság ellenzéki tagjai és jómagam is addig, amíg a tegnapi információk a tudomásomra jutottak, addig, amíg Laborcz Sándor a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói tisztjét betölti, addig nem veszünk részt a bizottság ülésein. Ezért ezt a mai ülést tekintettel arra, hogy kormánypárt képviselők kezdeményezték, nem kívánom nyilván felborítani. Azonban a magam részéről nem kívánok részt venni a mai döntéshozatalban sem azért, mert ez a személyi döntés megszületett. Ezzel kapcsolatosan mi elmondtuk többször a kifogásunkat, úgyhogy ennek szellemében a magam részéről berekesztem a tevékenységemet és a bizottság alelnökére bízom a következő döntést.

Nyilván, hogy ha fontos kérdésekről van szó, akkor adott esetben folytathatják a bizottsági ülést, nyilván ebben lehet állásfoglalást is kérni az Alkotmányügyi bizottságtól, én ebben nem kívánok vitát nyitni, úgyhogy köszönöm szépen, további jó munkát kívánok. (Az ellenzéki képviselők dr. Boross Péter kivételével távoznak az ülésteremből.)

(Az elnöklést Tóth Károly, a bizottság alelnöke veszi át.)

ELNÖK: Azt szeretném mondani, hogy mindent igyekszünk megtenni annak érdekében, hogy normalizálódjon a bizottság munkája. Ezt jelezni fogjuk a miniszter úr felé. A mai ülés, miután összehívásra került és még határozatképes számban vagyunk, le fogom vezetni. Mivel még határozatképesek vagyunk, a történteket az elnök úr akadályoztatásának tekintem és majd kiderül, hogy az ügyrendi bizottság megfed-e engem.

Szavazás a napirendi javaslatról

Javaslom a bizottság tagjainak, hogy folytassuk az ülésünket. Fogadjuk el a kezdeményezett és írásban kiküldött napirendet. Aki egyetért a napirenddel, kérem, hogy szavazzon. (Szavazás.) Hét igen. Boross Péter úré a szó.

DR. BOROSS PÉTER (MDF): Tekintettel arra, hogy magam is ellenzéki tagja vagyok ennek a bizottságnak és nem lep meg ugyanez a kategorizálás, de azért tiltakoznom kell ellene. Alapvetően nem értek egyet hibás és elhibázott kormányzati döntés miatt a parlamenti bizottsági munka megbénításával. Ez nem eszköze ennek, ennek így nincs kifutása, ez így elmehet nem tudom, mennyi ideig, én úgy vélem, hogy nem a célszerűen és jól választott módszer egy tiltakozás kifejezésére.

A Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-Központját vezető kormánybiztos által XIX-1113/1/2007. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem újbóli megtárgyalása, a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat- Központját vezető kormánybiztos által XIX-1025/1/2007. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem újbóli megtárgyalása. a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-Központját vezető kormánybiztos által XIX-1148/1/2007. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem újbóli megtárgyalása

ELNÖK: Köszönöm szépen. Miután a bizottság érdemben hosszabb vitát folytatott, azt szeretném kérni az előterjesztő nevében megjelent Simon Géza úrtól, hogy a három egymást követő pontról összefüggően kiegészítő indoklásban mondja el a véleményét és utána szavazunk. Öné a szó.

Simon Géza (MEH) szóbeli kiegészítése

SIMON kormánybiztos (Miniszterelnöki Hivatal): Tisztelt Bizottság! Köszönöm szépen a lehetőséget. Az eddig leírtakhoz képest ki szeretném emelni, hogy mindhárom beszerzés kapcsán meg kell, hogy említsem, hogy ez az infrastruktúra, amire a fejlesztés vonatkozik, illetve amire az audit indulna, ez az Európai Unió szerinti, az energiaszektor utáni második fontos infrastruktúrának minősül. Nagyon fontos, hogy az állampolgárok annak tudatában kommunikálhassanak a kormányzati szervezetekkel, hogy adataik nem juthatnak illetéktelen kezekbe és azt nem használhatják szándékaiktól eltérő célra, nem vesznek el és a személyes adatok védelme az alkotmány szellemének az elfogadott törvényeknek megfelelően valósul meg. A központi rendszer, a portál és az ügyfélkapu az ország legnagyobb internetforgalmú hálózata, Európában a második legnagyobb közigazgatási hálózat és ennek megfelelően korábban a törvény államtitokkörbe sorolta a rendszert, éppen ezért azt gondolom, hogy kockázatot jelentene a rendszer fejlesztése során olyan rutinok és eljárások beépítése, illetve illetéktelen információk megismerése, amely később a rendszer elleni támadásra felhasználható lenne. Azt gondolom, hogy ez a fejlesztés mindenképpen megbízható cégek által kell, hogy megvalósuljon, mert a rendszer gyenge pontjainak ismerete mindenképpen nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Nagyon röviden ennyit szeretettem volna ismertetni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Egyesével haladunk.

Határozathozatal

Az 1113-as számon nyilvántartott előterjesztés 5 milliárd forint értékig kéri a közbeszerzés alóli mentességet. Aki egyetért, kérem, most szavazzon. (Szavazás.) Hat igen. Nem? (Szavazás.) Nincs. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy. Elfogadta a bizottság.

Az 1025-ös számon nyilvántartott előterjesztés 10 milliárd forint értékig kéri a közbeszerzés alóli mentességet. Aki egyetért, kérem, most szavazzon. (Szavazás.) Hat igen. Nem? (Szavazás.) Nincs. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy. Elfogadta a bizottság.

Az 1148-as számon nyilvántartott előterjesztés 5 milliárd forint értékig kéri a közbeszerzés alóli mentességet. Aki egyetért, kérem, most szavazzon. (Szavazás.) Hat igen. Nem? (Szavazás.) Nincs. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy. Elfogadta a bizottság. A szükséges döntéseket meghoztuk. Köszönjük.

Egyebek

Még két bejelentést szeretnék tenni. Az egyik, hogy egyetértek azzal a kezdeményezéssel, hogy függetlenül a mai helyzettől, gondoljuk végig, hogy legalább minden bizottsági ülésre egy olyan érdemi napirendet kezdeményezzünk, amely valóban a nemzetbiztonság átfogó érdemi ügyeivel foglalkozik. Az utóbbi időszakban nagyon leragadtunk a szigorú törvényi kötelezettségeknél, mint módosító indítványok megtárgyalása vagy közbeszerzés és az érdemi napirendek elmúltak, tehát én szeretnék mindenkit kérni, hogy január végéig gondoljuk végig és konkrét javaslatokat próbáljunk megfogalmazni a féléves programba, hogy valóban átfogó képet kapjunk érdemi nagy ügyekről.

A másik, hogy szeretném, ha a bizottság egyetértene abban konkrét javaslatként, hogy a január végi vagy február első hetében tartandó bizottsági ülésen a rendészeti minisztertől és a nemzetbiztonsági szolgálatok irányítását ellátó tárca nélküli minisztertől kérjünk tájékoztatást a, mondjuk úgy, hogy politikai hátterű, elmúlt időszakban történt Molotov-koktél és más módon végrehajtott cselekmények hátteréről és addig a felderítés helyzetéről. Nagyon szeretném, ha a bizottság szerepet játszana abban, hogy ne engedjük elaludni a nyomozást, folyamatos számonkérést valósítson meg a bizottság, mert még egyszer nem szeretnék átélni egy '97-es eseménysort, amikor sorozatban robbantások történtek és ma sem tudjuk az eredményét. Legalább próbáljunk meg bizottsági szinten nyomást gyakorolni azokra, akiknek a feladatat. Nem a nyomozást átvenni, de egy folyamatos kontrollszerepet betölteni. Kérdezem, hogy elfogadható-e ez a javaslat, hogy ezt külön januárban kérjük a két minisztertől. (Szavazás.) Igen, egyhangú. Január végéig pedig próbáljunk érdemi napirendeket összegyűjteni. Köszönöm szépen a megjelenést, a mai bizottsági ülést berekesztem.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 50 perc)

 

Tóth Károly
a bizottság alelnöke

Dr. Simicskó István
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Soós Ferenc és Lajtai Szilvia