Zárt ülés!

A Házszabály 78/A. §-ának

(7) bekezdése alapján

nyilvános iratként kezelendő!

NBB-1088/8/2008-1.

NBB-43/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2008. május 20-án, kedden, 13 óra 09 perckor
a Képviselői Irodaház III. számú tanácstermében
megtartott üléséről




Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Meghívottak részéről*

Elnöki bevezető*

Határozatképesség megállapítása*

Napirend elfogadása*

A Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka által 12.341/2008. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása*




Napirendi javaslat

  1. A Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka által 12.341/2008. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása
  2. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatója által MKEH-JF-294/2008. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása (Zárt ülés keretében, amelyről külön jegyzőkönyv készült.)
  3. Döntés panaszügyben (Zárt ülés keretében, amelyről külön jegyzőkönyv készült.)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl:Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke
Földesi Zoltán (MSZP)
Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Gulyás József (SZDSZ)
Dr. Boross Péter (MDF)

Meghívottak részéről

Vályi-Nagy Vilmos ezredes, főosztályvezető (Vám- és Pénzügyőrség)

Teleszky János igazgató (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal)
Nagy István osztályvezető (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal)
Dr. Borza László fogalmazó (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal)

Dr. Halász Tibor osztályvezető (Nemzetbiztonsági Hivatal)

Megjelentek

Cserháti Tiborné dr.

Matern Richárdné titkárnő




(Az ülés kezdetének időpontja: 13 óra 09 perc)

Elnöki bevezető

TÓTH KÁROLY (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Szeretettel köszöntök mindenkit a bizottsági ülésünkön.

Határozatképesség megállapítása

A helyettesítés rendje a következő: Juhász Ferencet helyettesíti dr. Molnár Zsolt, Mécs Imrét Földesi Zoltánt. Személyesen négyen, így összesen hatan vagyunk jelen, és elvben heten leszünk, de hat fővel már határozatképes a bizottság. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

Szeretném elmondani a bizottságnak, hogy a megszokott szakértőnk, Földváry Gábor továbbképzésre ment - önként akarta, nem küldték -, egy hosszabb lélegzetű továbbképzésre. Fogadtunk egy amerikai alapítványt az elnök úrral, és Gábornak annyira megtetszett, hogy egyből bejelentkezett, hogy részt venne a képzésen. A képzés ideje alatt profi szakértőt kaptunk, a bizottsági főosztályvezető-helyettes asszonyt, akit üdvözlök addig, amíg együtt kell dolgoznunk a bizottságban. (Gulyás József megérkezik az ülésre.)

Napirend elfogadása

Javaslom a meghívóban szereplő napirend elfogadását. Ehhez képest van-e módosítás? (Senki sem jelentkezik.) Ha nincs, akkor aki elfogadja a napirendet, kérem, jelezze! (Szavazás.) A napirendet egyhangúlag elfogadtuk.

A Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka által 12.341/2008. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

Az 1. napirendi pontként a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka által 12.341/2008. számon előterjesztett, közbeszerzés hatálya alóli mentességi kérelem. Szeretném önnek is jelezni, hogy mi a bizottságban megállapodásunk szerint arról hozunk határozatot, hogy hozzájárulunk a mentességhez, és a mentességet kérő nyilatkozata alapján kerül megállapításra a mentesség keretösszege. Maga a bizottság a keretösszeg konkrétságát, pontos meghatározottságát nem vizsgálja, mert nincs is esélye, hogy érdemi vizsgálatot tegyen. Nagyon rövid tájékoztatást kérünk, és abban hangozzon el, hogy mely összeget szerepeltessük a határozatban.

Ha jól írták nekem, akkor ön Vályi-Nagy Vilmos ezredes úr, főosztályvezető. Öné a szó, és a végén szeretném, ha jelezné, ha kíván bármilyen minősítést az itt elhangzottakról, mert az anyag nem kapott minősítést, de önnek kell erről nyilatkoznia. Öné a szó.

VÁLYI-NAGY VILMOS ezredes, főosztályvezető (Vám- és Pénzügyőrség): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Ahogy azt előzetesként jeleztük, én is helyettesként veszek itt részt, dr. Nagy János altábornagy úr az orosz vámigazgatót fogadta a mai napon, ezért nem tud részt venni a bizottsági ülésen.

A Vám- és Pénzügyőrség előterjesztésében az szerepel, hogy egy új központi géptermet kívánunk kialakítani, és ezzel kapcsolatban tervezünk egy olyan nagyberuházást megvalósítani, ami hosszú távon nemcsak vámhatósági, hanem pénzügyminisztériumi fejezeti szinten is központi géptermi elhelyezést, illetve lehetőséget biztosítana további szervezetek számára. Ezt a koncepciót, ezt a javaslatot a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központtal, illetve a Pénzügyminisztériummal közösen alakítottuk ki. Maga a javaslat azt tartalmazza, hogy az új gépterem közel bruttó ezer négyzetméterben biztosítana elhelyezést az érintett szervezetek központi rendszereinek elhelyezéséhez, illetve biztosítja azokat az informatikai és biztonsági megoldásokat, amelyek egy központi gépterem működéséhez elengedhetetlenül szükségesek.

A javaslatban szereplő összeg - 1 milliárd 695 millió forint - vonatkozásában úgy gondoljuk, hogy ez az összeg nem fog módosulni, ezt hosszas előkészítés után szültük meg, alakítottuk ki.

Ez az összeg tartalmazza a meglévő objektumon lévő használható épületegység átalakítását, a mellette lévő, elbontásra ítélt épület bontási költségeit, illetve az ott építendő új épület beruházási költségeit teljes egészében. A gépteremmel kapcsolatban ezen helyszínen biztosítjuk a Vám- és Pénzügyőrség birtokában lévő valamennyi adat tárolását, valamennyi adat mentését. Ezen a központon keresztül biztosítjuk a táv-adatatátviteli rendszerünk üzemeltetését, működtetését, illetve ezen központon keresztül működtetjük azokat az informatikai biztonsági rendszereket, amelyek valamennyi helyszínünkön a napi életben működnek, illetve a védelmet számunkra biztosítják.

Röviden ennyit szerettem volna elöljáróban elmondani. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság tagjait kérdezem, hogy kérdés, észrevétel van-e. (Senki sem jelentkezik.) Ha nincs, akkor szeretném javasolni, hogy a bizottság a közbeszerzés alóli mentességet adja meg, járuljon hozzá az előterjesztő nyilatkozata alapján 1695 millió forintra. Tehát 1 milliárd 695 millió forintra. Így én is könnyebben ki tudom mondani.

Ez a határozati javaslat. Aki támogatja, kérem, most jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen. A bizottság egyhangú döntéssel a közbeszerzés alóli mentességhez hozzájárult. Köszönjük szépen.

Minősíteni kívánják?

VÁLYI-NAGY VILMOS ezredes, főosztályvezető (Vám- és Pénzügyőrség): Köszönjük, nem.

ELNÖK: Minősítés nincs. Köszönöm szépen. (A meghívottak elhagyják a termet.)

(A 2-3. napirendi pont tárgyalásáról külön jegyzőkönyv készült.)

 

 

Tóth Károly

 

a bizottság alelnöke



Jegyzőkönyvvezetők: Szűcs Dóra és Barna Beáta