NBB-2198/16/2008-1.
(NBB-51/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2008. november 11-én, kedden, 12 óra 31 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/6571. szám, új/átdolgozott változat a T/6380. szám helyett) *

Módosító javaslatok megtárgyalása *

 

Napirendi javaslat

1. Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/6571. szám, új/átdolgozott változat a T/6380. szám helyett)

(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

2. Döntés panaszügyben (NBB-138/2008.) (Zárt ülés)

3. Döntés panaszügyben (NBB-139/2008.) (Zárt ülés)

3. Döntés panaszügyben (NBB-140/2008.) (Zárt ülés)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke

Földesi Zoltán (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Dr. Boross Péter (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Juhász Ferenc (MSZP) dr. Molnár Zsoltnak (MSZP)
Mécs Imre (MSZP) megérkezéséig Földesi Zoltánnak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Kővári Gáborné osztályvezető, Pénzügyminisztérium

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 31 perc)

Elnöki megnyitó

TÓTH KÁROLY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Az ülést megkezdjük. A határozatképesség megállapítása után, Molnár Zsolt helyettesíti Juhász Ferencet, és megérkezéséig Mécs Imrét Földesi Zoltán, így a bizottság hat fővel határozatképes, a kiküldött napirend megtárgyalását javasolom.

A napirend elfogadása

Kérdezem, van-e észrevétel a napirendhez. (Nincs jelzés.) Ha nincs, kérem, hogy a kiküldött napirendről szavazzunk. Ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendet.

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/6571. szám, új/átdolgozott változat a T/6380. szám helyett)

Az első napirendi pont a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséhez benyújtott módosító indítványok megtárgyalása. A bizottságunk egyszerre jó és rossz helyzetben van egyszerre. Jó helyzetben van, mert csak kormánypárti politikus által benyújtott módosító indítvány van. Rossz helyzetben van - és ezt elmondtam a parlamenti vitában -, mert kormánypárti politikus által benyújtott módosító indítvány van, és ez nem teljesen cseng össze azzal, amit a bizottság nevében a parlamentben is elmondtam, hogy racionálisan, amikor növekszik a válság, akkor nem biztos, hogy ez az ideális megoldás, hogy csökken a szolgálatok költségvetése, de fegyelmezett leszek a szavazásnál.

Az előterjesztők nevében köszöntöm Kővári Gábornét és minden munkatársát.

A 170. pont Veres János képviselőtársunk javaslatáról szeretném megkérdezni az előterjesztő véleményét.

Módosító javaslatok megtárgyalása

KŐVÁRI GÁBORNÉ (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Én is üdvözlök mindenkit. Ideális költségvetés nincs, de az előterjesztőnek az a véleménye, hogy kérjük támogatni ezt a módosító indítványt.

Köszönöm.

ELNÖK: Nem ideálisról, hanem racionálisról beszéltem. Kérdezem, van-e észrevétel. (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor aki támogatja a módosító indítványt, kérem, szavazzon! (Szavazás.) Öt igen. Ki nem támogatja? (Nincs jelzés.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) Egy tartózkodással a bizottság elfogadta a javaslatot.

A 171. pontban szintén Veres János képviselőtársunk javaslata szerepel. A kormány véleményét kérdezem.

KŐVÁRI GÁBORNÉ (Pénzügyminisztérium): Kérjük támogatni.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem, van-e kérdés, észrevétel. (Nincs jelzés.) Ha nincs, aki támogatja, kérem, jelezze! (Szavazás.) Öt igen. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy tartózkodás mellett a bizottság támogatja.

A 172. pontban Veres János képviselő úr javaslata szerepel. A kormány álláspontját kérdezem.

KŐVÁRI GÁBORNÉ (Pénzügyminisztérium): Kérjük támogatni.

ELNÖK: A bizottságban van-e észrevétel? (Nincs jelzés.) Ha nincs, szavazzunk! (Szavazás.) Öt igen. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy tartózkodás mellett a bizottság támogatja.

A 254. pontban Veres János képviselőtársunk javaslata szerepel, ez a katonai részt illeti. A kormány álláspontját kérdezem.

KŐVÁRI GÁBORNÉ (Pénzügyminisztérium): Kérjük támogatni.

ELNÖK: Van-e kérdés, észrevétel? (Nincs jelzés.) A bizottság álláspontját kérdezem. Ki támogatja? (Szavazás.) Öt igen. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy tartózkodás mellett a bizottság támogatja.

A 255. pontban szintén Veres János képviselő úr javaslata szerepel. A kormányt kérdezem.

KŐVÁRI GÁBORNÉ (Pénzügyminisztérium): Szintén igen.

ELNÖK: A kormány támogatja. Van-e észrevétel? (Nincs jelzés.) A bizottság álláspontját kérdezem. Aki támogatja, kérem, jelezze! (Szavazás.) Öt igen. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy tartózkodás mellett a bizottság támogatja.

Szeretném megkérdezni, van-e bárkinek tudomása arról, hogy valamiről nem szavaztunk, amiről kell. (Nincs jelzés.) Nincs, akkor a feladatot teljesítettük, köszönöm szépen Kővári Gáborné és munkatársai segítségét és a bizottság megértő támogatását.

Viszontlátásra! (Kővári Gáborné és munkatársai elhagyják az ülésteremet.)

(A bizottság 12 óra 36 perctől 13 óra 23 percig zárt ülés keretében folytatta munkáját, melyről külön jegyzőkönyv készült.)

(Az ülés befejezésének időpontja: 13 óra 23 perc)

 

 

Tóth Károly
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Szoltsányi V. Katalin