NBB-1461/19/2008-1.
(NBB-54/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2008. december 9-én, kedden, 11 óra 03 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében
határozatképtelenség miatt el nem kezdett üléséről

 

Napirendi javaslat

  1. Az informatikáért felelős kormánybiztos által 003/579-1/2008. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása
  2. Az informatikáért felelős kormánybiztos által 003/576/2008. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása
  3. Az polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter által
    NBI/13-00525-001/2008. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása
  4. Az polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter által
    NBI/31-32/2008. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke

Földesi Zoltán (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Dr. Molnár Zsolt (MSZP)

Helyettesítési megbízást adott

Juhász Ferenc (MSZP) dr. Molnár Zsoltnak (MSZP)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 03 perc)

TÓTH KÁROLY (MSZP) a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Szeretném bejelenteni - 11 óra 3 perc van -, hogy Boross Péter úr hivatalosan, előre bejelentette, hogy a mai ülésen nem tud részt venni. Konzultáltunk Gulyás úrral, aki azt mondta, hogy jegyzői feladatai miatt nagy valószínűséggel nem tud részt venni a mai ülésen, de igyekszik megvizsgálni, hogy van-e esélye mégis részt venni. Megállapítom, hogy nincs.

Mivel kialakult az a helyzet, hogy egyébként sem járnak az ülésre a fideszes és KDNP-s kollégák, ezért szeretném, ha a bizottság minden jelenlévő tagja tudomásul venné: nem kívánok úgy bizottsági ülést tartani, hogy MSZP-s képviselők kapják meg az ellenzék részéről a helyettesítési jogot, mert akkor az azt jelenthetné kifelé, hogy négy MSZP-s összeült, és azt tesz, amit akar. Nagyon szeretném, ha tartanánk magunkat ahhoz, amit eddig meg tudtunk csinálni, hogy egy bizottsági ülés akkor bizottsági ülés, ha legalább egy fő személyes jelenlétével itt van az ellenzéki oldalról.

Miután jelenleg nincs itt az ellenzéki oldal szavazati joggal - csak megfigyelő státusszal - bíró szereplője, ezért bejelentem, hogy a mai ülés határozatképtelen, határozatképtelenség miatt az ülést nem tudjuk megtartani.

A közbeszerzési ügyekben érintettektől elnézést kérek, nem tudok mit tenni, bármilyen szervezet részéről voltak jelen. Nem akarnánk akadályozni a közbeszerzéseket, én indokoltnak is tartom, de nem most kell róla dönteni. Konzultáltam Boross Péter úrral, jövő héten hétfőn itthon van, nincs akadályoztatva. Amikor megismerjük a parlament jövő hét hétfői szavazási rendjét, hogy mikor kezdjük a munkát, ahhoz képest maximum egy órával hamarabb - miután látom, hogy Imre alaposan felkészült, tehát kell egy óra - össze fogom hívni a bizottsági ülést. Vagy, ha hétfőn, a zárónapon is lesz kérdések, azonnali kérdések, normál kérdések napirendi pont, akkor abban az időszakban, tehát közvetlenül a parlamenti időszakában. Amikor kiderül a napirend, akkor mindenkit időben értesítünk, összehívok még egy bizottsági ülést, ahol ezt a négy közbeszerzési ügyet meg tudjuk tárgyalni.

Még egyszer elnézést kérek mindenkitől, nem tehetünk róla, akik itt vannak, talán azok felelősek a legkevésbé az elmaradásért. A bizottsági ülést határozatképtelenség miatt berekesztem, és a jövő héten hétfői napra össze fogom hívni. (Mécs Imre jelez.) Imre!

MÉCS IMRE (MSZP): Elnök úr, kérem, vegye jegyzőkönyvbe, hogy kik jelentek meg.

ELNÖK: A jegyzőkönyv írásban megvan, de ennek szívesen eleget teszek; személyesen voltak jelen: Mécs Imre képviselő úr, Földesi Zoltán képviselő úr, dr. Molnár Zsolt képviselő úr és jómagam, Tóth Károly, és Molnár Zsolt vállalta Juhász Ferenc képviselő úr helyettesítését. Így 5 fővel tudott jelen lenni a bizottság, de 6 főtől határozatképes.

A jegyzőkönyv számára is megismétlem: mint alelnök, ragaszkodom hozzá, hogy a bizottság mai helyzetében, amelyben több mint egy éve vagyunk, csak akkor tartunk bizottsági ülést, ha legalább egy ellenzéki képviselő személyesen van jelen.

Köszönöm szépen a megjelenést, viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 07 perc)

 

Tóth Károly
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Szoltsányi V. Katalin