NBB-2583/14-2009-1.
(NBB-69/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2009. november 10-én, kedden, 13 óra 11 perckor
a Képviselői Irodaház I/III. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Résztvevők *

Elnöki bevezető *

Az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény és ezzel összefüggésben egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10809. szám) (Módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként.) *

 

Napirendi javaslat

1

1. Az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény és ezzel összefüggésben egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10809. szám)

(Módosító javaslat megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

 
 

2.

2. A tényfeltáró munkacsoport jelentésének megvitatása (Külön jegyzőkönyvben)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Simicskó István (KDNP), a bizottság elnöke

Tóth Károly (MSZP) a bizottság alelnöke
Dr. Hende Csaba (Fidesz)
Demeter Ervin (Fidesz)
Dr. Kövér László (Fidesz)
Gulyás József (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Molnár Zsolt (MSZP) Tóth Károlynak (MSZP)
Dr. Kövér László (Fidesz) távozás után Demeter Ervinnek (Fidesz)
Lezsák Sándor (Fidesz) Hende Csabának (Fidesz)

 

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Tapa Barnabás, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet tanácsadója
Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke
Dr. Buzálné dr. Szabó Mária miniszteri főtanácsadó (Nemzetbiztonsági Iroda)

Résztvevők

Harmati Zsolt főosztályvezető (Nemzetbiztonsági Iroda)
Dora-Tóth Andrea (Miniszterelnöki Hivatal)
Fráter Olivér, a Fidesz szakértője

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 13 óra 11 perc)

Elnöki bevezető

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Hamarosan megkezdjük a mai ülésünket. Addig is, amíg a helyettesítések rendjéről tudnám tájékoztatni a bizottságot, elsorolom, hogy 2 pontból álló napirendi javaslatunk van.

Az 1. napirendi pont az államtitokról és szolgálati titokról szóló törvény módosítása, amelyre fontos személyeket is meghívtunk, elsősorban Zala Mihály elnök urat említeném, Tapa Barnabás főtanácsadó urat, dr. Buzálné dr. Szabó Mária főtanácsadó asszonyt és Harmati Zsolt főosztályvezető urat. Zárt ülésnek hirdettük meg a mai ülésünket. Az 1. napirendi pont szerintem nem feltétlenül igényli a zárt ülés megtartását, de ha olyan van, akkor jelezzék nekem, és akkor elrendelem a zárt ülést. Viszont a 2. napirendi pontunkat zárt ülés keretében tárgyaljuk meg.

A határozatképesség érdekében ismertetném a helyettesítések rendjét. Dr. Molnár Zsoltot Tóth Károly alelnök úr helyettesíti, dr. Kövér Lászlót Demeter Ervin képviselő úr helyettesíti, Lezsák Sándort pedig Hende Csaba képviselő úr. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

Ennek ismeretében föltenném szavazásra a kérdést, hogy a bizottság tagjai közül ki az, hogy támogatja a napirendi javaslatunkat. Kérem, az kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Úgy látom, egyhangú. Ellene? (Senki sem jelentkezik.) Nem volt senki. Tartózkodás? (Senki sem jelentkezik.) Nem volt. A bizottság tehát egyhangúlag elfogadta az előre megküldött napirendi javaslatot.

Az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény és ezzel összefüggésben egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10809. szám) (Módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként.)

Rátértünk az 1. napirendi pont megtárgyalására. Köszöntöm Zala Mihály elnök urat még egyszer, itt azonban egy módosító javaslatunk van, amit Tóth Károly alelnök úr által került benyújtásra. Az előterjesztőt kérdezném, hogy kíván-e alelnök úr kiegészítő információkat adni a bizottság tagjainak. (Tóth Károly: Technikai módosítás.) Technikai módosítás mondja az alelnök úr.

Kérdezem Zala Mihály elnök urat, hogy támogatják-e ezt a módosító javaslatot. Öné a szó, tessék.

DR. ZALA MIHÁLY, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke: Igen, a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Gulyás József képviselő úr kért szót. Tessék, öné a szó.

GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Igen, a kérdésem arra irányulna, hogy szó volt arról, hogy a tavaly elakadt átfogóbb szabályozásról tárgyalhatunk itt is, illetve a parlamentben, mert mégiscsak az lenne a jobb, ha nagyobbat lépnénk a titoktörvény tekintetében. Úgy tűnt, hogy ebben egyetértés van a frakciók részéről. Nem tudom, hogy ez elakadt-e, illetve hol akadt el.

ELNÖK: Alelnök úré a szó, tessék!

TÓTH KÁROLY (MSZP), a bizottság alelnöke: Szeretném jelezni, hogy nem akadt el. Itt annak a formai követelménynek teszünk eleget, hogy a Honvédelmi és rendészeti bizottság már megtárgyalta ezt a technikai módosító indítványt, amely ha úgy tetszik, a kis, az idézett törvényhez kapcsolódik. Az volt a kérés, hogy ne csak 1 bizottság, hanem mindkettő tegyen eleget.

Egyértelmű az a szándék, hogy miután ismereteim szerint teljes érdemi egyetértés szükséges, kétharmadnyi egyetértés van az átfogó törvény mellett, miután ezt a módosítást elfogadták, a jövő héten beadásra kerülnek az alaptörvényhez a módosító indítványok, és reményeim szerint kétharmados átfogó törvény születik. De technikailag az volt a parlament kérése, hogy azonos szintre jusson, tehát a mi bizottságunk is tegyen eleget annak a feltételnek, hogy ha bent van egy módosító indítvány, akkor megtárgyalja. Ennyi történik.

Megtárgyaljuk. Remélem, támogatja mindenki. Szeretném elmondani, hogy ez valóban egy abszolút technikai módosítás, eredetileg az előterjesztők és a parlament szakértői között vita bontakozott ki arról, hogy mi a helyes sorszám. Ez arra a sorszámozásra tér át, amelyet a parlament szakértői ajánlottak és a hagyományok szerint ilyenkor macerálnak egy kormánypárti képviselőt, hogy adja be ezt a technikai módosító indítványt. Én voltam ez a bűnös.

Tartalomban semmit nem jelent, és az eredeti szándék nem változott, de úgy ítéltük meg, hogy akkor elfogadjuk a parlament Jogi Főosztályának sorszámozási szakvéleményét.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tehát engedett az alelnök úr a macerának, tehát ez egy macerás módosító javaslat.

Kérdezem a bizottság tagjait, hogy ki támogatja ezt a módosító javaslatot. Kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Úgy látom, egyhangú. Ellene? (Senki sem jelentkezik.) Nem volt senki. Tartózkodás? (Senki sem jelentkezik.) Nem volt, tehát a bizottság egyhangúlag támogatta az alelnök úr által benyújtott módosító javaslatot. Köszönöm szépen önöknek, hogy itt voltak további jó munkát kívánok, viszontlátásra. (A meghívottak elhagyják a termet.)

(A nyílt ülés befejezésének időpontja: 13 óra 18 perc

A bizottság a továbbiakban zárt ülésen folytatta a munkát, amelyről külön jegyzőkönyv készült.)

 

Dr. Simicskó István

 

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Vicai Erika és Barna Beáta