NBB/2971/18/2009-1.

NBB/73/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2009. december 14-én, hétfőn, 15 óra 58 perckor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A minősített adat védelméről szóló T/6147. számú törvényjavaslat *

A Magyar Államkincstár elnöke által Eln-1-1003/2009. számon előterjesztett, a közbeszerzési eljárás alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása *

Szavazás *

Egyebek *

Tóth Károly kezdeményezése *

Szavazás *


Napirendi javaslat

1. A minősített adat védelméről szóló törvényjavaslat (T/6147. szám)
(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
(Első helyen kijelölt bizottságként)

2. A Magyar Államkincstár elnöke által Eln-1-1003/2009. számon előterjesztett, a közbeszerzési eljárás alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

3. Döntés panaszügyben (Nbb-139/2008.)
(Zárt ülés)

4. Döntés panaszügyben (Nbb-140/2008.)
(Zárt ülés)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Simicskó István (KDNP), a bizottság elnöke

Tóth Károly (MSZP) a bizottság alelnöke
Földesi Zoltán (MSZP)
Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Demeter Ervin (Fidesz)
Dr. Hende Csaba (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Juhász Ferenc (MSZP) Tóth Károlynak (MSZP)
Mécs Imre (MSZP) Földesi Zoltánnak (MSZP)
Dr. Kövér László (Fidesz) Demeter Ervinnek (Fidesz)
Lezsák Sándor (Fidesz) dr. Hende Csabának (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Iváncsik Imre államtitkár (Miniszterelnöki Hivatal)
Fónai Tibor informatikai igazgató (Magyar Államkincstár)

Megjelentek

Zala Mihály elnök (Nemzeti Biztonsági Felügyelet)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 15 óra 58 perc)

Elnöki megnyitó

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Nagy tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait, külön államtitkár urat és kedves vendégeinket.

A napirend elfogadása előtt a határozatképesség érdekében megállapítjuk, hány képviselőtársunk van jelen, és határozatképesek vagyunk-e. A helyettesítések rendje a következőképpen néz ki: Juhász Ferenc képviselő urat Tóth Károly alelnök úr, Mécs Imre képviselő urat Földesi Zoltán képviselő úr, dr. Kövér László képviselő urat Demeter Ervin képviselő úr helyettesíti. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes. (Közbeszólás: Gulyás urat ki helyettesíti? - Közbeszólások.) Ezt a kérdést most nem hallottam.

A bizottság most paritásos elven működik, tekintettel arra, hogy Gulyás képviselő úr nem vesz részt a továbbiakban a bizottság munkájában, és még nincs megválasztva az őt helyettesítő személy.

A napirend elfogadása

Négy napirendi pont megtárgyalása áll előttünk. Tájékoztatom a bizottságot, hogy több napirendi javaslat is érkezett menet közben, tehát a múlt hét második felétől kezdve folyamatosan hol sms-ben, hol telefonon érkeztek különböző megkeresések, hivatalos megkeresés azonban nem érkezett.

Ez azért fontos, mert úgy értesültünk egy sms-ből, hogy a miniszter úr kezdeményezné a bizottsági ülés összehívását két főigazgató-jelölt úr kinevezése kapcsán, a hivatalos megkeresés a bizottság titkárságára még nem érkezett meg. A titkár úr telefonon kapott tájékoztatást arról, hogy az Országgyűlés elnökéhez megérkezett a miniszterelnök úr kérése erre vonatkozóan, tehát ezért értelemszerűen a bizottság tekintélyét, a parlamenti demokrácia játékszabályait, valamint a Házszabályt is figyelembe véve a mai napra nem tűztem ki, mert komolytalannak éreztem az ilyen irányú megkeresést. Tehát adjuk meg ennek a módját. Bár van lehetőség arra, kedves képviselőtársaim, hogy akár most is megtárgyalhatjuk, hiszen ha már itt összeültünk, ezt is meg lehet tennünk, van azért rendelkezésre álló idő erre vonatkozóan. De azt javasolnám, hogy a bizottság komolyságát megőrizve most először fogadjuk el ezt az előre megküldött napirendi javaslatunkat, amely az 1. napirendi pontban a minősített adat védelméről szóló törvényjavaslathoz egy kapcsolódó módosító javaslat megvitatását tartalmazza, a 2. napirendi pontban a Magyar Államkincstár elnöke előterjesztett egy közbeszerzési eljárás alóli mentesítési kérelmet, és két panaszügyünk van a 3. és a 4. napirendi pontban.

Kérdezem a bizottság tagjait... (Jelzésre.) Hende úr!

DR. HENDE CSABA (Fidesz): Bejelentem, hogy időközben Lezsák Sándor helyettesítésére kaptam megbízást.

ELNÖK: Így van, köszönjük szépen, Hende Csaba képviselő úr pedig helyettesíti Lezsák Sándor képviselő urat. Így teljes a rend, köszönöm szépen.

Arról is tájékoztatom a bizottságot, hogy a Külügyminisztériumtól érkezett egy közbeszerzési mentesítési kérelem, de tekintettel arra, hogy ez eléggé friss megkeresés irányunkban, ezt most nem javasolnám napirendre tűzni.

Kérdezem a bizottság tagjait, hogy az előre megküldött napirendi javaslatot elfogadják-e. Aki elfogadja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, egyhangú. Ellene volt-e valaki? (Nincs jelzés.) Tartózkodás? (Nincs jelzés.) Nem volt, tehát a bizottság egyhangúlag elfogadta az előre megküldött napirendi javaslatot.

A minősített adat védelméről szóló T/6147. számú törvényjavaslat

Rá is térnénk az első napirendi pont megtárgyalására. Köszöntjük Zala Mihály elnök urat, államtitkár urat már külön köszöntöttem, tehát még egyszer köszöntöm.

Kérdezem, hogy a kapcsolódó módosító javaslatról mi lesz majd az álláspontjuk, de ajánlási pontonként végighaladunk ezeken.

Az ajánlás 1. pontjában az alkotmányügyi bizottság tett egy módosító javaslatot. Az előterjesztő egyetért-e ezzel a módosító javaslattal?

IVÁNCSIK IMRE (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja a javaslatot.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? Aki igen, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, egyhangú igen. Ellene volt-e valaki? (Nincs jelzés.) Tartózkodás? (Nincs jelzés.) Nem volt, egyhangú támogatást kapott ez a módosító javaslat.

Az ajánlás 2. pontjában szintén az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatáról van szó. Kérdezem az előterjesztőt, támogatja-e.

IVÁNCSIK IMRE (Miniszterelnöki Hivatal): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangúnak látszik. Ellene volt-e valaki? (Nincs jelzés.) Tartózkodás? (Nincs jelzés.) Nem volt, tehát egyhangúlag támogattuk.

A 3. ajánlási pontban szintén az alkotmányügyi bizottság által benyújtott módosító javaslat következik. Az előterjesztőt kérdezzük, támogatja-e.

IVÁNCSIK IMRE (Miniszterelnöki Hivatal): Támogatjuk.

ELNÖK: Tehát a kormány támogatja. Ki támogatja a bizottság tagjai közül? Aki igen, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Egyhangúlag támogatjuk, ellenszavazat és tartózkodás nem volt.

A 4. ajánlási pontban szereplő módosító javaslatról kérdezem államtitkár úr álláspontját.

IVÁNCSIK IMRE (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangúnak látszik a támogatottsága. Ellene? (Nincs jelzés.) Tartózkodás? (Nincs jelzés.) Nem volt, tehát egyhangúlag támogattuk.

Az ajánlás 5. pontjáról kérdezem, államtitkár úr, mi az álláspontjuk.

IVÁNCSIK IMRE (Miniszterelnöki Hivatal): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? Kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Egyhangúnak látszik. Ellene? (Nincs jelzés.) Tartózkodás? (Nincs jelzés.) Nem volt.

Az ajánlás 6. pontja szerinti módosító javaslatról kérdezem államtitkár úr álláspontját.

IVÁNCSIK IMRE (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja a javaslatot.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? Kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Egyhangúlag támogatta a bizottság, ellenszavazat, tartózkodás nem volt.

Ezzel be is fejeződött e napirendi pontunk megtárgyalása. Köszönjük szépen a részvételt, további jó munkát kívánunk.

A Magyar Államkincstár elnöke által Eln-1-1003/2009. számon előterjesztett, a közbeszerzési eljárás alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

A Magyar Államkincstár elnöke által előterjesztett közbeszerzési eljárás alóli mentesítési kérelem megtárgyalása következik. Ehhez a napirendi pont előterjesztőjét kérjük, foglaljon helyet. Jó napot kívánok! Fónai Tibor urat, a Magyar Államkincstár informatikai igazgatóját köszöntjük körünkben.

Egy számítógépterem építéséről és üzemeltetéséről van szó az előterjesztésben, amely 600 millió forintos keretben történne meg, és közbeszerzési mentesítést kérnek a bizottságtól. Kérdezem igazgató urat, kíván-e néhány rövid, összefoglaló gondolatot megosztani a bizottság tagjaival.

FÓNAI TIBOR (Magyar Államkincstár): Köszönöm, elnök úr. A múltkori előterjesztés hiányos volt, ahhoz képest leírtuk, hogy milyen indokaink vannak a mentesítés alól, ebben a bekezdésben megpróbáltuk röviden összefoglalni, mi indokolja azt, hogy így szeretnénk ezt megépíteni.

ELNÖK: Köszönjük szépen. A bizottság tagjai részéről van-e kérdés, észrevétel az előterjesztéshez.

(Jelzésre.) Demeter Ervin képviselő úré a szó.

DEMETER ERVIN (Fidesz): Csak megerősítésképpen tudom elmondani, amit már oly sokszor. Itt arról van szó, hogy adva van egy feladat, egy alapvetően informatikai, számítástechnikai feladat, amit nagyon sokan el tudnak végezni a piacon. Valami oknál fogva ezt a versenyt korlátozni kell, ez az egy szempont, hogy ott olyan adatok, információk keletkezhetnek, amelyek valamilyen szolgálati vagy államtitkot képeznek.

Megítélésem szerint százas nagyságrendű a piacon azoknak a száma, aki ilyen feladatot el tud látni, de az előterjesztő azt megoldási a javaslatot teszi, hogy ne ezt tegyük, válasszunk ki hármat, és azt a hármat jól versenyeztessük meg egy ennek megfelelő kormányhatározat előírásai szerint. Megítélésem szerint helytelen az eljárási rend, tehát ilyen mértékben korlátozni a versenyt teljesen indokolatlan, és visszaélésekre ad okot, és meg kell mondanom, hogy bizalmatlan is vagyok a jelenlegi kormányzattal szemben - most ezt nem akarom az idő hiánya miatt részletezni.

Tehát azt javasolnám, hogy más módon, tehát a világ civilizáltabb részein alkalmazott módszerekkel: megmondják, hogy mik az elvárások egy beszállítóval szemben, hogy például legyen képes államtitkot megtartani, és akkor mindenkit, aki képes erre - és erről rendelkezik tanúsítvánnyal, tehát átmegy egy eljáráson -, azokat versenyeztessék meg. Ne pedig az legyen, hogy kiválasztanak nem elfogadható szempontok alapján három delikvenst, és azok között döntik el, hogy ki vigye el. Tehát a magam részéről nem támogatom.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e a bizottság tagjai részéről még észrevétel, kérdés? (Demeter Ervin: Mécs Imre sem támogatná. - Tóth Károly: Mécs Imre részéről lenne, de ő nincs itt. - Derültség.) Igen, ha itt lenne Mécs Imre, bizonyára nem támogatná. (Közbeszólások. - Derültség. - Tóth Károly: Most 5:5-tel nem fog átmenni.) Lehet, hogy Gulyás József sem támogatná. (Tóth Károly: Ez a javaslat megbukott.) Nem tudjuk még, szavazunk róla.

Elérkezett a szavazás pillanata. Az előterjesztő még kíván-e szólni előtte? (Jelzésre.) Tessék!

FÓNAI TIBOR (Magyar Államkincstár): Egyetlen dolgot szeretnék hozzáfűzni. Nem a Kincstár választja ki itt a szállítókat, hanem ez az eljárás úgy indul, hogy mi kérdezzük meg a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy az ő nyilvántartásában melyek azok a szervezetek, amelyek ilyen formában tudnak építeni géptermet, és tőlük fog ajánlatot kérni a Kincstár.

ELNÖK: Köszönjük szépen. (Jelzésre.) Demeter Ervin képviselő úré a szó.

DEMETER ERVIN (Fidesz): Csak az ön megnyugtatására mondom, akkor a helyzet sokkal rosszabb. Az Államkincstárban sokkal jobban megbízom, mint a Nemzetbiztonsági Hivatalban. (Közbeszólások. - Derültség.) Ne ragozzuk, de az az eljárás, ahogy ezt a Nemzetbiztonsági Hivatal kezeli, meg kiválasztja, sok kívánnivalót hagy maga után.

ELNÖK: Szerintem most már nem kellene újabb információt hozzáfűzni, mert rosszabbodott a helyzet.

Szavazás

Kérdezem a bizottság tagjait, ki támogatja az előterjesztő kérelmét. (Szavazás.) 5 igen szavazat. Ki nem támogatja? (Nincs jelzés.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 5 tartózkodás és 5 igen szavazat mellett a bizottság nem támogatta az előterjesztő kérelmét. (Dr. Molnár Zsolt: De nem is utasította el. - Közbeszólások.)

Köszönöm szépen, hogy itt volt, további jó munkát kívánunk, viszontlátásra!

A harmadik napirendi pontunk megtárgyalásához érkeztünk, panaszügyekben kellene döntenünk.

(A bizottság 16 óra 10 perctől 16 óra 33 percig zárt ülés keretében folytatta, munkáját, melyről külön jegyzőkönyv készült)

Egyebek

A mai ülést ezzel... (Tóth Károly: Bezárjuk, de előtte szót kérek.) Lassan bezárjuk, de előtte megadom a szót alelnök úrnak.

Tóth Károly kezdeményezése

TÓTH KÁROLY (MSZP): Mielőtt bezárnánk, azt szeretném kezdeményezni - más programok miatt is, amelyen holnap közösen részt kell vennünk - szerintem Demeter úrral és elnök úrral is -, mivel most már, bár nehezen, de rászánta magát mindenki, hogy nemcsak sms-ben, hanem írásban is megküldte azt, amit kellett, tehát azt szeretném kezdeményezni, hogy holnap 11 órakor tartsuk meg a bizottsági ülést a két főigazgató-jelölt meghallgatásával.

ELNÖK: Ez egy javaslat alelnök úr részéről, akár szavazhatunk is róla. Én pedig azt mondom, hogy őrizzük meg a bizottság komolyságát. Többszöri ellenzéki segítőszándékra - visszajelzést adtunk konstruktív módon a kormányzatnak, hogy ez így nem működik -, és gondolom, pont azért, mert szólunk, államtitkár úr gyorsan elszaladt, beszerezte a levelet, ami most megérkezett, itt a bizottsági ülés alatt a kezembe nyomták Katona Béla házelnök úr levelét, hogy lehetőség szerint a holnapi nap folyamán hallgassuk meg a két főigazgató-jelöltet. (Demeter Ervin: Én értem.)

Tehát most nyugtázzuk ezt a kérést... (Tóth Károly: Ne csináljátok velem! Hogy most hazamenjek Békéscsabára vagy nem. Mert azt értem, hogy szórakoztok a miniszterrel, vagy valakivel, de ha én hazamegyek Békéscsabára, nem jövök vissza. - Közbeszólások.)

Én nem támogatnám most ezt az indítványt. (Közbeszólások.) Nyilván mérlegelni fogjuk.

TÓTH KÁROLY (MSZP): Mivel kétötöd kezdeményezte, 8 napja van az elnök úrnak, hogyha most nem szavazza meg. De annál több esélye nincs, mivel az MSZP-képviselőcsoport nevében kezdeményeztem, ez megvan a kétötöd, jegyzőkönyv rögzíti, az elnök úrnak arra van esélye, hogy a Házszabály szerinti időpontban összehívja, és szomorú vagyok, ha nem fogadja el, hogy ez holnap legyen, de ez az elnök úr kizárólagos joga.

ELNÖK: A holnapi napra teljesen más programok vannak már, egyrészt egyeztetés törvénymódosításról, másrészt nekem speciel Szatmár megyébe kell mennem egy rendezvényre, 350 kilométerre - Túristvándi, ha ez sokat mond -, de a lényeg, hogy ezt előre tervezzük meg. Szerintem ezt tisztességesen körbe kell járni, a kormány hezitált ebben a kérdésben, és nem a megfelelő eljárási metódust alkalmazta.

Nagyra értékelem alelnök úr munkáját és az észrevételeit, de most nem tudok annak eleget tenni, hogy a holnapi napra összehívjam. (Jelzésre.) Ettől függetlenül Zsoltnak - Molnár Zsoltnak - megadom a szót, utána szavazhatunk is erről.

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm szépen. Csak, mivel egyrészt rendkívül jó hangulatú bizottsági ülésen kezdünk túl lenni (Közbeszólások.), lehet, hogy azért, mert a panaszos nem volt itt, pedig akkor milyen lett volna, másrészt annak is örülök, hogy három év után átmentünk ebbe a keresztnéven való szólításra, nekem ezzel semmi bajom, de, elnök úr, azt gondolom, túl kell esni ezen a bizottsági meghallgatáson. Adventi időszak van, közeledünk a jeles évfordulóhoz, a szentestéhez, azt gondolom, a család, a szeretet, a határon túli magyarok sorsa egyformán fontos mindannyiunknak, elnök úr, de azt gondolom, teljesen fölösleges ezzel... Kezdhetjük azzal, hogy a 8 napot kiméricskéljük, de bízom benne, hogy nem 24-én délelőtt kíván az elnök úr ilyen fontos kérdésekben dönteni. (Demeter Ervin: 23-án jár le.) Igen, 23-ára jön ki az utolsó pillanat.

Azt gondolom, nem lesz nagyobb üzenetértéke annak, ha ezt a jövő héten tartjuk, ellenben megakadályozza azt, hogy a családdal legyünk, és a szentestére való felkészülésbe kíván belerúgni az elnök úr ezzel a magatartással. Vélelmezem, hogy az adventi felkészülés ugyanolyan fontos az elnök úrnak, mint akár jómagamnak, akár szocialista képviselőtársaimnak.

ELNÖK: Természetesen mi is készülünk a karácsonyra és a szeretet ünnepére. Labdába szoktam belerúgni, nem másba, tehát ebbe a javaslatba sem rúgok bele, hiszen az előbb elmondtam, hogy pontosan a bizottság tekintélyét igyekszem megóvni azzal, hogy meg kell adni a súlyát és a módját annak, hogy milyen módon viszonyulunk egy ilyen előterjesztéshez. Nem mi hagytuk az utolsó pillanatra ezt az eljárást, nem rajtunk múlott. A kormány működik, a miniszter úrnak is már volt ideje végiggondolni, hogy mit tervezzen erre a néhány hónapra.

Nem biztos, hogy karácsony előtt kellett volna ezt a gondolatot ilyen módon elénk tárni, de ettől függetlenül ezt egy indítványnak tekintem, az alelnök úrra való tekintettel meg is szavaztatnám ezt. Tehát szerintem szavazzunk erről, és utána tisztább a kép.

(Jelzésre.) Demeter Ervin képviselő úrnak megadom még a szót, utána szavazunk.

DEMETER ERVIN (Fidesz): Csak, hogy ne maradjon elvarratlan a szál, mert hogy karácsony, meg nem engedünk, meg mindenféle. Csak, hogy világos legyen mindenki előtt, több mint 100 napja nincs kinevezett főigazgatója sem a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, sem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak.

Tehát értem a sürgölődést, de azért már több mint 100 nap eltelt. Sok mindent szeretnek a tisztelt kormánypárti képviselők az ellenzék nyakába varrni, úgy látszik, van egy olyanfajta demokrácia, ahol a kisebbségen múlik minden, nem a többségen, de most azért itt nem erről van szó.

ELNÖK: Kikerestük az alelnök úr javaslatának megfelelő házszabályi rendelkezést. A 67. § (3) bekezdése értelmében, ha a bizottság tagjainak legalább egyötöde írásban kéri, akkor a bizottság elnöke eleget tesz ennek 8 napon belül. Tehát ez a javaslat lényege.

Alelnök úr kíván-e még ehhez hozzászólni?

TÓTH KÁROLY (MSZP): Két dolgot szeretnék. Remélem, annyira nem bürokratizálódtunk el, hogy ha most a jelenlevők szavazatával jelezzük a kétötödöt, akkor nem igényli a titkárság, hogy le is gépeltessem. (Jelzésre.) Köszönöm szépen.

Kettő: szeretném mondani Demeter képviselő úrnak, hogy teljesen igaza van, hogy nagyon régen nincs, de nem biztos, hogy az a jó taktika, hogyha végre el lehet érni, hogy legyen, hogy akkor most abban éljük ki a taktikai győzelmünket, hogy egy vagy két nappal sikerül-e eltolni a meghallgatás időpontját, de ha 8 napon belül, akkor elnök úr abszolút házszabályszerűen jár el.

Hálás lennénk, ha szavaznának, hátha legalább egy képviselőtársam egyik keze meginog, mert akkor bizottsági többséggel össze lehet hívni holnapra is. (Közbeszólások.)

ELNÖK: Köszönjük szépen. Ez is mutatja, hogy mennyire nagyvonalúak és konstruktívak vagyunk, hogy nem kell írásban kezdeményezni, hanem most szavazunk róla, és akkor ez hiteles, érvényes indítvány lesz, komoly határozattal zárulva.

Szavazás

Tehát kérdezem, ki támogatja a bizottság tagjai közül az alelnök úr indítványát, hogy holnap 11 órára hívjuk össze a bizottsági ülést. (Szavazás.) 5 igen szavazat. Ki nem támogatja? (Nincs jelzés.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 5 tartózkodás, tehát ez az indítvány nem nyerte el a bizottság többségének a támogatását.

Természetesen a Házszabály figyelembevételével meg fogjuk fontolni, és egy alkalmas időpontot - amennyire ebben a rövid időszakban még lehet alkalmas időpontot találni - meg fogjuk hozni a megfelelő intézkedést, és erről tájékoztatjuk a bizottság tagjait.

Köszönöm szépen a mai részvételt, mindenkinek jó munkát, jó szavazást kívánok.

(Az ülés befejezésének időpontja: 16 óra 41 perc)

 

Dr. Simicskó István
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Szoltsányi V. Katalin