ÖTB-18/2006.
ÖTB-18/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának
2006. december 6-án, szerdán, 10 óra 12 perckor
a Képviselői Irodaház II. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Jelenlévők *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényjavaslathoz *

A Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvényjavaslat *

Egyebek *


Napirendi javaslat

1. A Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvényjavaslat (T/1339. szám)
(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
(Előterjesztőként)

2. Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1297. szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

3. Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényjavaslat (T/1375. szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

4. A katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1309. szám)
(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
(Első helyen kijelölt bizottságként)

  1. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Jauernik István (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Balogh László (MSZP)
Dr. Buzás Péter (MSZP)
Ecsődi László (MSZP)
Dr. Mester László (MSZP)
Pál Tibor (MSZP)
Varju László (MSZP)
Gulyás József (SZDSZ)
Dr. Bóka István (Fidesz)
Erdős Norbert (Fidesz)
Hock Zoltán (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Kovács Zoltán (Fidesz) Erdős Norbertnek (Fidesz)
Balogh József (MSZP) dr. Buzás Péternek (MSZP)
Szabó György (MSZP) Jauernik Istvánnak (MSZP)
Dr. Balogh László (MSZP) távozása után dr. Mester Lászlónak (MSZP)
Dr. Ipkovich György (MSZP) Ecsődi Lászlónak (MSZP)
Papp József (MSZP) Varju Lászlónak (MSZP)
Sós Tamás (MSZP) Pál Tibornak (MSZP)
Warvasovszky Tihamér (MSZP) dr. Balogh Lászlónak (MSZP)
Kósa Lajos (Fidesz) dr. Bóka Istvánnak (Fidesz)
Nógrádi László (KDNP) Hock Zoltánnak (MDF)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Kovács Árpád elnök (Állami Számvevőszék)
Hopka Viktória osztályvezető (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium)
Dr. Matejka Zsuzsanna kabinetfőnök (Egészségügyi Minisztérium)

Jelenlévők

Dr. Lóránt Zoltán főigazgató (Állami Számvevőszék)
Dr. Horváth István tanácsos (Egészségügyi Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 12 perc)

Elnöki megnyitó

JAUERNIK ISTVÁN (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság mai ülésén megjelenteket. A bizottsági ülést megnyitom.

A bizottságunk határozatképes, kilenc képviselő úr személyesen van jelen, nyolc képviselőtársunk pedig megbízást adott a helyettesítésére, ezért munkánkat meg tudjuk kezdeni. Elnézést a késésért, több képviselőtársunk jelezte, hogy jelentős parkolási gondok vannak, nehezen lehet leállni.

A napirend elfogadása

Képviselőtársaim! Az írásban kiküldötteknek megfelelően teszek javaslatot a mai ülés napirendi pontjaira annyi kiegészítéssel, hogy kapcsolódó módosító nem érkezett a katasztrófák elleni védekezéssel kapcsolatos törvényjavaslathoz, illetve olyan kapcsolódó módosító javaslat nem érkezett az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításához, amely a bizottság feladatkörébe tartozna. Tehát ezeket nem kell bizottságunknak tárgyalnia, így tulajdonképpen két napirendi pontunk van, először a fővárosi forrásmegosztás, másodszor pedig az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényhez benyújtott kapcsolódó módosítók megtárgyalása. Annyi kiegészítést tennék még, hogy úgy fogadjuk el a napirendet, hogy cseréljük meg az írásban kiküldöttekhez képest a sorrendet, tehát először a T/1375. számú törvényjavaslat és azt követően a forrásmegosztás lenne.

Ennek megfelelően teszem föl szavazásra a kérdést. Egyetért-e a bizottság azzal, hogy a mai ülés napirendjét így fogadjuk el? Aki igen, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság az ülését ennek megfelelően fogadta el.

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényjavaslat (T/1375. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Rátérünk először az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényjavaslatra, a bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatására. Köszöntöm az Egészségügyi Minisztérium részéről dr. Matejka Zsuzsanna kabinetfőnök asszonyt és dr. Horváth István tanácsos urat, akik segítik a munkánkat.

Tisztelt Bizottság! Javaslatot teszek, hogy az elmúlt ülésnek megfelelően úgynevezett csomagban tárgyaljuk a módosító indítványokat, ha ezzel egyetértés van. Ennek a technikája az előző bizottsági ülésen is kialakított, hogy külön tárgyalunk és külön szavazunk azokról a módosítókról, amelyeket a kormány támogat, ezt követően külön csomagban azokat, amelyeket nem támogat. Ezek közül bármely képviselőtársunk kérheti, hogy egyesével külön-külön szavazzunk. Ezzel egyetértés van-e? (Általános helyeslés.) Igen, úgy látom, hogy a bizottság ezt a javaslatomat elfogadta.

Szeretném megkérdezni a kormány képviseletében jelenlévőket, hogy mely módosító javaslatokat támogatja a kormány vagy melyiket, ajánlási pont szerint is, ha tetszenének mondani. Képviselőtársaim az ajánlástervezetet megtalálták az asztalon. Megvan mindenkinél, önnél is megvan.

DR. MATEJKA ZSUZSANNA (Egészségügyi Minisztérium): A kikértekből a 7-est támogatjuk, Csáky András képviselő úr módosító indítványát.

ELNÖK: Igen, köszönjük. Akkor a többit nem támogatja a kormány. A 7. ponttal kapcsolatban van-e a bizottság tagjainak kérdése, véleménye? (Senki sem jelentkezik.) Nincs kérdés, tudunk róla szavazni. Kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e az ajánlástervezet 7. pontjában dr. Csáky András javaslatát. Aki igen, kézfölemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság támogatja.

Ezt követően a többit a kormány nem támogatja. Kérdezem a bizottság tagjait, mely indítványról, mely javaslatról szavazzunk külön. A többiről pedig egyszerre szavazunk. (Erdős Norbert jelentkezik.) Tessék parancsolni!

ERDŐS NORBERT (Fidesz): A kormánytól az 1375/111. és 114. pontokról kérnék egy külön indokolást és külön szavazást is nyilván.

ELNÖK: Igen, természetes. Az ajánláspontot, ha kérhetnénk. Nem baj, úgyis fog menni, ha a módosítószám... Vagy nem? Akkor kikeressük az ajánlási pontot. (Dr. Bóka István megérkezik.) A pápai kórházzal kapcsolatos, ajánlástervezet 23. pontja.

Balogh László képviselő úré a szó.

DR. BALOGH LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Én a 9. pontban Márfai Péternek a bajai kórházra vonatkozó kapcsolódó módosítójára vonatkozóan szeretnék kérni indokolást.

ELNÖK: Igen, ez így megvan, tehát az ajánlás 9. pontjáról egy rövid indokolást. A képviselőtársaim a tervezetet nézik. Van-e további kérdés? (Senki sem jelentkezik.) Külön szavazni bármelyikről lehet akkor is, ha csak szavazást kér. Lezárhatjuk így a kérdések sorát? (Általános helyeslés.) Igen. A kérdéseknek ezt a sorát most lezárom. Megkérem a kormány képviseletében jelenlévőket a válaszadásra.

DR. MATEJKA ZSUZSANNA (Egészségügyi Minisztérium): A pápai kórházat és a bajai kórházat nem támogatjuk, hogy súlyponti kórház legyen, tekintettel arra, hogy az a súlypontikórház-javaslat, amely jelenleg a törvénytervezetben szerepel, biztosítja azt, hogy ezek a kórházak a megfelelő időn belül elérhetők legyenek, és nem indokolt ezeknek a kórházaknak itt ezeken a területeken a bővítése. Természetesen nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem jelenti azt, hogy a bajai kórház ne kapna a RET fulljából aktív ágyakat, és tulajdonképpen az, hogy a RET kapacitását, aktív kapacitását mely kórházakba fogják telepíteni, az egészségügyi miniszter javaslata alapján a RET hatáskörébe fog tartozni, tehát nem azt jelenti, hogy ezek a kórházak nem működhetnek a továbbiakban aktív kórházként.

ELNÖK: A 32-es a másik, Márfai Péter.

DR. MATEJKA ZSUZSANNA (Egészségügyi Minisztérium): Baja és Pápa.

ELNÖK: Jó, az megvolt. A kérdésekre adott válasz így elfogadható-e? Két lába van a dolognak, tehát akkor elég így a válasz. Köszönjük szépen.

Kíván-e valaki további kérdést föltenni? (Senki sem jelentkezik.) Ha nem, akkor kér-e valaki külön szavazást ezeken túl? (Senki sem jelentkezik.) Nem, akkor először szavazunk a 9. számú, Márfai Péter képviselő úr indítványáról. Összefügg a 30. ponttal, együtt szavazunk a kettőről. Kérdezem a bizottságot, támogatja-e az ajánlás 9. pontját. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja.

Most szavazunk a 23. ajánlási pontról, ez a pápai kórház. Ennek nincs másik lába, nincs összefüggése. Tehát kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e dr. Kovács Zoltán és képviselőtársának az ajánlástervezet 23. pontjában szereplő indítványát. Aki igen, az kézfelemeléssel szavazzon. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja.

Van-e még olyan indítvány, amelyről külön szavazzunk? (Senki sem jelentkezik.) Nincs olyan.

Azon indítványokról egyszerre szavaz a bizottság, amelyekről eddig nem szavaztunk és az ajánlástervezetben benne vannak. A kormány nem támogatja. Kérdezem, hogy a bizottság támogatja-e ezen indítványokat. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja ezen javaslatokat.

Tisztelt Bizottság! Bizottsági módosító javaslat benyújtására teszek javaslatot. Képviselőtársaim megtalálták az asztalon a tervezetet. Ez az Észak-alföldi Régióban belső átrendezést tartalmaz, traumatológiáról 30 ágyat ortopédiára. Az az indokolás, hogy a régióban ne legyen egyetlen egy olyan megye se, ahol a megyén belül nincs ilyen ellátás. Úgy gondolom, hogy ez jogos igény. Kérem képviselőtársaimat, támogassák, hogy adjuk be, ennek megfelelően legyen lehetőség még a végszavazásnál a jó döntést meghozni. Van- ezzel kapcsolatban kérdés? Nem tudom, látták-e ezt a javaslatot.

DR. MATEJKA ZSUZSANNA (Egészségügyi Minisztérium): Igen, áttekintettük a javaslatot, köszönjük szépen. A problémát ismerjük, és egy másik technikával javasoljuk kezelni, úgyhogy ezt a javaslatot nem támogatnánk, hanem a másik javaslatot támogatnánk, ahol ugyanerre az eredményre jutunk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ennek ellenére, elfogadva ezt a választ... (Dr. Bóka István: Ez kinek a kezdeményezése, elnök úr?) Jauernik István. (Dr. Bóka István: Ezt egyeztetted a régióval, ugye?) Nem az egész régióval, de a régión belül elég sokakkal. Azt kérném, hogy adjuk be, és ennek megfelelően a jövő heti szavazásnál lesz lehetőség a jó megoldást kiválasztani.

Van-e további kérdés ehhez? (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor kérdezem a bizottságot, hogy benyújtja-e ezt a bizottsági javaslatot. Aki igen, az kézfölemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság úgy döntött, hogy ezt az indítványt benyújtja. Köszönöm szépen.

Végére értünk. Van-e valakinek tudomása olyan javaslatról, amelyről kellene dönteni, de még nem döntöttünk? (Senki sem jelentkezik.) Ha nincs, akkor a napirendi pont tárgyalását lezárom. Köszönjük szépen az együttműködést. További jó munkát kívánok önöknek!

A Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvényjavaslat (T/1339. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Előterjesztőként)

Rátérünk a 2. napirendi pontunkra, a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló T/1339. számú törvényjavaslatra. Kapcsolódó módosító javaslatokról van szó, a bizottság önálló indítványa. Köszöntjük a bizottsági ülésen dr. Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék elnökét, dr. Lóránt Zoltán főigazgató urat és Hopka Viktória osztályvezető asszonyt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumból.

A kiegészítő ajánlástervezetet a képviselőtársaim megkapták, az asztalon megtalálható. Minden pontról kell döntenünk. A legutóbbi alkalmakkor kialakult rendnek megfelelően az előterjesztői véleményt Pál Tibortól kérnénk, bizottságként vagyunk előterjesztők, de Tibor kezelte a bizottság nevében ezt az ügyet, majd a minisztériumi véleményt, a Számvevőszéket is érintő kérdésekben pedig majd az ÁSZ álláspontját is kérnénk megfogalmazni.

Ajánlástervezet 1. pontjában dr. Fónagy János úr indítványa szerepel.

PÁL TIBOR (MSZP): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány?

HOPKA VIKTÓRIA (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Van-e kérdés, vélemény? (Senki sem jelentkezik.) Kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja.

A 2. pontban dr. Bőhm András indítványa szerepel.

PÁL TIBOR (MSZP): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány?

HOPKA VIKTÓRIA (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): Nem támogatja. (Gulyás József megérkezik.)

ELNÖK: Gulyás József képviselőtársunkat üdvözöljük. A forrásmegosztásnál vagyunk, a 2. pont. Kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyharmada sem támogatja.

A 3. pontban dr. Bőhm András indítványa szerepel.

PÁL TIBOR (MSZP): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány?

HOPKA VIKTÓRIA (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Van-e kérdés, vélemény? (Senki sem jelentkezik.) Kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e. (Szavazás.) Megállapítom, hogy egyharmad sem.

A 4. pontban Mester László indítványa szerepel.

PÁL TIBOR (MSZP): Támogatjuk, igen.

ELNÖK: A kormány?

HOPKA VIKTÓRIA (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): Támogatja a kormány.

ELNÖK: Van-e kérdés, vélemény? (Senki sem jelentkezik.) Kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja.

Az 5. pontban szintén Mester képviselő úr javaslata szerepel.

PÁL TIBOR (MSZP): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: A kormány?

HOPKA VIKTÓRIA (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány is támogatja.

ELNÖK: A kormány is támogatja a többszöri egyeztetés eredményeképpen. Kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja.

A 6. pontban dr. Nagy Gábor Tamás képviselő úr indítványa szerepel.

PÁL TIBOR (MSZP): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány?

HOPKA VIKTÓRIA (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja.

A 7. pontban dr. Fónagy János úr indítványa szerepel.

PÁL TIBOR (MSZP): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány?

HOPKA VIKTÓRIA (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): Nem támogatja a kormány sem.

ELNÖK: Van-e kérdés, vélemény? (Senki sem jelentkezik.) Kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja.

A 8. pontban dr. Mester László képviselő úr indítványa szerepel.

PÁL TIBOR (MSZP): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: A kormány?

HOPKA VIKTÓRIA (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány is támogatja.

ELNÖK: Határidő-módosítások vannak. A kormány támogatja. Van-e kérdés, vélemény? (Senki sem jelentkezik.) Kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja.

A 9. pont.

PÁL TIBOR (MSZP): Ebben a formában nem támogatjuk. Igen, itt érintett az Állami Számvevőszék. Viszont épp most már kiosztásra került az a módosított javaslat, egy fél szó átírása, amit el tudunk fogadni, és a módosítottat támogatjuk. Kérdezem, hogy az ÁSZ kíván-e ehhez szólni.

ELNÖK: Igen, elnök úr?

DR. KOVÁCS ÁRPÁD, az Állami Számvevőszék elnöke: Szeretném jelezni, hogy nem jelentkezünk a feladatra. Az egyik legnehezebb önkormányzati feladat, de ha a tisztelt parlament így önt, akkor megoldjuk. Továbbra is könyvvizsgálót szeretnénk bevonni, ez egyébként lehetővé teszi. Azért vagyok egy picit hosszabb, mert más esetekben is van ilyen jellegű feladatunk, és a közbeszerzési törvénnyel való összhang miatt kell használni ezt a szóhasználatot. De időközben a Nemzeti Bank esetében, a Magyar Fejlesztési Banknál, az ÁPV Rt.-nél a könyvvizsgáló kijelölése közbeszerzési pályázat alá eső tevékenység, és egy ilyen kettős törvényi híd van, hogy az ÁSZ is van, meg közbeszerzést is kell kiírni, kinek kell kiírni. Ebben a kérdésben az ÁSZ eredményfelelőssége mellett meg tudjuk oldani a feladatot.

2007. június 30-ig van a jelenlegi könyvvizsgálónak szerződése. A 2008-as költségvetési évre vonatkozólag csinálná meg első esetben az ÁSZ ezt a dolgot, tehát a 2007-es forrásmegosztási ügy végigvitele szükségszerűen az érvényben lévő magánjogi szerződés alapján nehézkesen lenne megoldható.

Tehát mi ezt a módosító indítványt köszönettel tudomásul vesszük ebben a formájában, hogy nem tervezetről szól, hanem a további szokásos önkormányzati korrekciós mechanizmusok keretében van rendezve az ügy, így az ÁSZ hatáskörével sincs ellentétben. Tudomásul kell venni, hogy a pénzügyi eltérések mindig a következő konstrukciós mechanizmusban lesznek visszakorrigálva, mint ahogy ezt mondja is, ezt a magunk részéről támogatni szeretnénk.

Pénzt nem kérünk rá. Ez egyébként nem kis tétel volt, a hároméves szerződéses időszakra majdnem 40 millió forintot jelentett a könyvvizsgáló foglalkoztatása. Biztos, hogy az Állami Számvevőszék is valamiféleképpen a jövő évi költségvetés során, tehát nem 2007-re, hanem 2008-ra valamennyit ebből fog kérni, de jelentem, most pénzt nem kérünk a parlamenttől.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Van-e kérdés, vélemény ehhez? (Senki sem jelentkezik.) Azt gondolom, hogy teljesen jogos a most benyújtandó indítvány, amely azt mondja, hogy ne tervezetet vizsgáljon az ÁSZ, mert egy tervezet nagyon sok tervezet lehet, hogy hányadik változat, mindig meg kellene kérdezni. Lehet, hogy ha egy apró módosítás van egy tervezeten, akkor újból kellene, de a valós helyzethez való igazítása lesz ennek a módosításnak.

A 9. ajánlástervezeti pontról kell, hogy döntsünk. Pál Tibor azt javasolta, hogy ne támogassuk ebben a formában, de kicsit kiigazítva majd nyújtsunk be egyet. A kormány is hasonló véleményen volt. Tehát kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e. (Nincs jelzés.) Megállapítom, hogy egyharmad sem támogatja. Köszönöm szépen a segítséget. Tehát itt nem kell kimondani azt, hogy egyharmad sem, hanem az előterjesztő nem támogatja.

A 10. pontban Mester képviselő úr javaslata szerepel.

PÁL TIBOR (MSZP): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány?

HOPKA VIKTÓRIA (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): Nem támogatja. (Dr. Kovács Árpád és dr. Lóránt Zoltán távozik a bizottság üléséről.)

ELNÖK: Köszönjük szépen elnök úrnak, főigazgató úrnak a közreműködést. További jó munkát önöknek!

A 10. pontot a kormány nem támogatja, Pál Tibor is azt javasolja, hogy a bizottság ne támogassa. Van-e kérdés, vélemény? (Senki sem jelentkezik.) Kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja.

A 11. pontban Mester képviselő úr indítványa szerepel.

PÁL TIBOR (MSZP): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: A kormány?

HOPKA VIKTÓRIA (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány is támogatja.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja.

Tisztelt Bizottság! Annak a bizottsági indítványnak a benyújtására kerül sor, amelyről szó volt. Azt javaslom, hogy ezt nyújtsuk be, és ha így nem jó, akkor a költségvetési bizottság majd meg fogja ezt erősíteni ebben ez ügyben. A vitát lefolytattuk. Kérdezem a bizottság tagjait, egyetértenek-e vele, hogy ezt benyújtsuk. Aki igen, kézfölemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság az indítványt benyújtja.

Nem kérdeztem meg a kormányt, de a vita lefolytatása során ez kiderült, hogy támogatják, egyetértenek vele.

Van-e tudomása valakinek olyan javaslatról, amelyről döntenünk kell, és még nem szavaztunk róla? (Nincs jelzés.) Nincs. Akkor a napirendi pontot lezárom. Köszönöm szépen a közreműködést. További jó munkát önnek!

A végére értünk a 2. napirendi pontnak és tulajdonképpen az érdemi tárgyalásnak is.

Egyebek

Egyebek között a jövő heti bizottsági ülésről kell szót váltanunk. Terv szerint a jövő heti plenáris ülés keddi napján kerül sor a költségvetés újbóli megnyitott részletes vitájának tárgyalására, addig van lehetőség további kapcsolódó módosító javaslatokat beterjeszteni, ezért szerdán tudunk leghamarabb tárgyalni. Számítva arra, hogy ha sok módosító javaslat lesz, akkor ajánlástervezet készítése és a bizottsági ülésen az előkészítés időt vesz igénybe, ezért azt javaslom, hogy szerdán 13 órakor kezdjük a bizottsági ülést. Ha véletlenül nem készül el addigra az ajánlástervezet, akkor lehet változás, de azt számoljuk, hogy ha rendkívül sok kapcsolódó módosító nincs, akkor eddigre elkészíthető. Tehát jövő szerdán 13 órára tervezzük a következő bizottsági ülést.

Van-e további kérdés, vélemény? (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor ezzel, és azzal a kiegészítéssel, hogy a bizottság titkárságának köszönjük a Mikulás-napi jókívánságot, a bizottsági ülést lezárom. További jó munkát kívánok mindenkinek! Köszönöm szépen a részvételt.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 40 perc)

 

Jauernik István
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Földi Erika