ÖTB-19/2006.
ÖTB-19/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának
2006. december 11-én, hétfőn, 16 óra 03 perckor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Általános bevezető *

A napirend ismertetése és elfogadása *

A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1501. szám) (Dr. Csiha Judit (MSZP), Gy. Németh Erzsébet (MSZP), Pál Tibor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita) *

Pál Tibor (MSZP) szóbeli kiegészítése *

Kérdések, válaszok *

Szavazás *


Napirendi javaslat

  1. A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1501. szám)
    (Dr. Csiha Judit (MSZP), Gy. Németh Erzsébet (MSZP), Pál Tibor (MSZP) képviselők önálló indítványa)
    (Általános vita)
  2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Jauernik István (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Kovács Zoltán (Fidesz), a bizottság alelnöke
Balogh József (MSZP), a bizottság alelnöke
Szabó György (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Balogh László (MSZP)
Dr. Buzás Péter (MSZP)
Dr. Ipkovich György (MSZP)
Pál Tibor (MSZP)
Papp József (MSZP)
Sós Tamás (MSZP)
Warvasovszky Tihamér (MSZP)
Gulyás József (SZDSZ)
Bebes István (Fidesz)
Dr. Bóka István (Fidesz)
Erdős Norbert (Fidesz)
Horváth István (Fidesz)
Dr. Ódor Ferenc (Fidesz)
Tasó László (Fidesz)
Dr. Tilki Attila (Fidesz)
Vigh László (Fidesz)
Nógrádi László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Ecsődi László (MSZP) Papp Józsefnek (MSZP)
Gy. Németh Erzsébet (MSZP) Pál Tibornak (MSZP)
Varju László (MSZP) Warvasovszky Tihamérnek (MSZP)

Meghívottak részéről

Dr. Turcsán Katalin főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Csiha Judit országgyűlési képviselő (MSZP)


(Az ülés kezdetének időpontja: 16 óra 03 perc.)

Általános bevezető

JAUERNIK ISTVÁN (MSZP), a bizottság elnöke (a továbbiakban ELNÖK): Jó napot kívánok! A bizottság mai ülését megnyitom. Tisztelettel köszöntöm a bizottsági ülésen megjelenteket.

Bizottságunk határozatképes; 15 képviselő személyesen van jelen, és már két képviselőtársunk megbízást adott, de lehet, hogy még a szavazásig több ilyen érkezik.

A napirend ismertetése és elfogadása

Bizottságunk ülését azért kellett soron kívül összehívni, mert egy órával ezelőtt a parlament elfogadta azt a napirendi kiegészítést, hogy a mai ülés utolsó napirendi pontjaként tárgyalja meg a parlament a közbeszerzésekről szóló 2003. évi törvény módosítására benyújtott T/1501. számú törvényjavaslatot, amelyet dr. Csiha Judit és képviselőtársai nyújtottak be; általános vitára való alkalmasságot kell tárgyalnunk.

Most a napirend elfogadására kerítünk sort. Kérdezem képviselőtársaimat, hogy egyetértenek-e az írásban kiküldöttek szerint a mai ülés napirendjével. Aki igen, az kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság elfogadta a mai ülés napirendjét.

A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1501. szám) (Dr. Csiha Judit (MSZP), Gy. Németh Erzsébet (MSZP), Pál Tibor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

Tehát rátérünk a tényleges feladatunkra. Köszöntöm a bizottság ülésén megjelent dr. Turcsán Katalin főosztályvezető-helyettes asszonyt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból. Csiha Judit képviselő asszony jelezte, hogy ő lesz jelen az előterjesztő nevében, de ezek szerint nem ő, hanem Pál Tibor lesz az előterjesztő.

Megadom a szót a képviselő úrnak.

Pál Tibor (MSZP) szóbeli kiegészítése

PÁL TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen. Azt szerettem volna jelezni, hogy Csiha Judit azért nem tud jönni, mert épp a gazdasági bizottság előtt van az előterjesztése, és jelenleg ott tartózkodik. Én ez ügyben jelentkeztem, de ha már felvállalhatom a javaslatot - mert az egyik aláírója vagyok - elmondom, miről szól.

A javaslat, amit képviselőtársaimmal benyújtottunk, arról szól, hogy a közbeszerzési törvény módosítását javasoljuk oly módon megváltoztatni, hogy egy-egy önkormányzat is végrehajthasson központosított közbeszerzést. Ez a törvény lényege, amire javaslatot teszünk. Látva, hogy az Európai Unió más országaiban is van ilyen gyakorlat, és látva azt, hogy a központosított közbeszerzéseknek milyen előnyei vannak, ebből kiindulva tesszük ezt a javaslatot, illetve ezt a módosítást a közbeszerzési törvényhez.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Megkérdezem a kormány álláspontját, hogy hogyan vélekedik a beterjesztett javaslatról.

DR. TURCSÁN KATALIN (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ideiglenes álláspontot tudok mondani, mert kormánydöntés ebben az ügyben még nem történt. Mindenesetre a miniszter úr támogatni fogja ennek a törvényjavaslatnak az általános vitára bocsátását és megszavazását, tekintettel arra, hogy az Állami Számvevőszéknek is volt egy kezdeményezése, hogy helyi önkormányzatoknál is lehessen mód a központosított közbeszerzésre.

Úgy gondoljuk azonban, hogy a törvényjavaslathoz módosító javaslatot be kell adni. Ennek az a lényege, hogy a jelen törvényjavaslat a kormányzati költségvetési szervek központosított közbeszerzésére vonatkozó kormányrendelet alkalmazására utal, ehelyett azonban úgy gondoljuk, hogy az önkormányzatok adjanak ki egy rendeletet, és mindazt szabályozzák, amint a kormányrendelet a központi költségvetési szervekre vonatkozóan. Véleményünk szerint valószínűleg költségvetési szervekre terjedhet ki ez kötelezően, de természetesen lehetővé kell tenni minden egyéb önkormányzati szervnek, hogy önként csatlakozhasson. Erre vonatkozóan egy módosító javaslat beadása indokolt, de a törvényjavaslat célját és rendeltetését a kormány mindenképpen támogatni fogja. (Megérkezik dr. Csiha Judit.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem, van-e vélemény vagy kérdés. Megérkezett Csiha Judit képviselő asszony is.

Kovács Zoltán alelnök úré a szó.

Kérdések, válaszok

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Azt szeretném megkérdezni, hogy ez enélkül miért nem lehetséges, hogy ezt a jogszabályt megalkossuk. Eddig is az önkormányzat ajánlhatta a saját cégeinek a központi közbeszerzést, illetve a költségvetési szerveinek. Miért kell ezt most külön egy törvényben szabályoznunk? Azt tudom, hogy ez minőségileg egy magasabb rendű jogszabály, de hát erre eddig is megvolt a lehetőség. Illetve azt kérdezem meg - lehet, hogy én vagyok tudatlan - hogy mi zárta ezt ki.

DR. TURCSÁN KATALIN (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A közbeszerzési törvény jelenlegi szövege zárta ki azt, hogy egy helyi önkormányzat kötelező jelleggel az intézményeire elrendelhessen egy úgynevezett központosított közbeszerzést; idáig a közbeszerzési törvény csak a kormányzati szerveknek tette ezt lehetővé, és adott ennek a szabályozására felhatalmazást. Éppen ezért javasolta ezt az Állami Számvevőszék egy önkormányzati tárgyú ellenőrzésében, hogy igenis ki kell egészíteni a közbeszerzési törvényt ennek a lehetőségnek a megadásával.

Egyébként a módosító javaslatban célszerű azt is egyértelművé tenni, hogy természetesen az önkormányzati rendelet nem lehet magával a közbeszerzési törvénnyel ellentétes, hanem annak a keretei között adhatja meg a felhatalmazást a helyben központosított beszerzésre. Úgy gondoljuk, hogy minden egyes önkormányzatnak a saját döntési szabadságát meg kell hagyni arra, hogy mely beszerzési tárgyakra és mely intézményeire nézve akarja ezt a központosított közbeszerzést előírni. A kormányrendelet véleményünk szerint jelenlegi formájában nem lenne erre alkalmas - még akkor sem, ha kormányrendelet szabályozhatná ezt a témakört -, egyszerűen másra lett kitalálva.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Van-e további vélemény? (Senki sem jelentkezik.) Ha nincs, akkor a vitát lezárom. Nem tudom, kíván-e Pál Tibor képviselő úr vagy Csiha képviselő asszony röviden reagálni. Igen, tessék!

DR. CSIHA JUDIT (MSZP): Csak azt az egy mondatot tenném hozzá - mert úgy láttam Kovács képviselőtársam arcán, hogy mintha hitetlenkedve hallgatta volna a minisztérium képviselőjét -, hogy ami eddig volt az önkormányzatok számára, az egy Ptk.-alapú szabad társulásos lehetőség volt, nem volt közjogi alapja annak, hogy maga rendelje el a saját rendeletében. Erről szól a javaslat.

Köszönöm.

Szavazás

ELNÖK: Köszönjük szépen. Kérdezem a tisztelt bizottságot, egyetért-e azzal, hogy általános vitára alkalmas a beterjesztett javaslat. Aki igen, az kérem, kézfelemeléssel jelezze. (15) Ki nem ért vele egyet? (0) Ki tartózkodik? (9) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság 15 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot.

Előadót kell állítanunk, mert első helyen kijelölt bizottság vagyunk, bár nem volt nagyon nagy vita. Pál Tibor képviselő urat javasolom bizottsági előadónak. Támogatja-e a bizottság? (Szavazás.) Igen, köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság előadója Pál Tibor lesz.

Nem tudom, hogy a tartózkodók kívánnak-e kisebbségi előadót állítani; ha igen, akkor időközben is megtehetik a jelzésüket az általános vitáig, ez ma az utolsó napirendi pont lesz.

Tisztelt Bizottság! Mielőtt a mai ülésünket lezárnám, az egyebekben szeretném fölhívni a figyelmet arra, hogy a Ház apparátusától kapott jelzés szerint szerdán 13 órakor el tudjuk kezdeni a bizottsági ülést. Ennek megfelelően a következő bizottsági ülést e hét szerda 13 órára hívom össze, amelyen a költségvetés kapcsolódó módosító javaslatainak megtárgyalására kerítünk sort.

Köszönöm szépen a részvételt. További jó munkát kívánok önöknek.

(Az ülés végének időpontja: 16 óra 15 perc.)


Jauernik István
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ferenc Zsuzsa