ÖTB-14/2008.
(ÖTB-65/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának
2008. május 19-én, hétfőn 12 óra 07 perckor
a Képviselői Irodaház III. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés megnyitása *

A napirend elfogadása *

A helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása *

A kormány álláspontjának ismertetése *

Dr. Kovács Zoltán szóbeli kiegészítése *

Vélemények *

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról *

Egyebek *

Az ülés bezárása *

 

Napirendi javaslat

  1. A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4461. szám - Dr. Répássy Róbert és Kósa Lajos (Fidesz) képviselők önálló indítványa) - (Általános vita)
  2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Jauernik István (MSZP), a bizottság elnöke

Balogh József (MSZP), a bizottság alelnöke

Szabó György (MSZP), a bizottság alelnöke

Dr. Kovács Zoltán (Fidesz), a bizottság alelnöke

Dr. Buzás Péter (MSZP)

Ecsődi László (MSZP

Gy. Németh Erzsébet (MSZP)

Hajdu László (MSZP)

Dr. Mester László (MSZP)

Pál Tibor (MSZP)

Papp József (MSZP)

Sós Tamás (MSZP)

Dr. Steiner Pál (MSZP)

Warvasovszky Tihamér (MSZP)

Bebes István (Fidesz)

Erdős Norbert (Fidesz)

Horváth István (Fidesz)

Meggyes Tamás (Fidesz)

Tasó László (Fidesz)

Vigh László (Fidesz)

Nógrádi László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott:

Gy. Németh Erzsébet (MSZP) megérkezéséig Hajdu Lászlónak (MSZP),

Varju László (MSZP) Balogh Józsefnek (MSZP),

Dr. Bóka István (Fidesz) dr. Kovács Zoltánnak (Fidesz),

Kósa Lajos (Fidesz) Tasó Lászlónak (Fidesz),

Dr. Ódor Ferenc (Fidesz) Erdős Norbertnek (Fidesz),

Dr. Tilki Attila (Fidesz) Horváth Istvánnak (Fidesz).

Meghívottak részéről

Hozzászólók:

Dr. Zöld-Nagy Viktória, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 07 perc)

Az ülés megnyitása

JAUERNIK ISTVÁN (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok. Tisztelettel köszöntöm az önkormányzati és területfejlesztési bizottság mai ülésén megjelent hölgyeket, urakat. A bizottsági ülésünket megnyitom. Bizottságunk határozatképes. Tizennyolc képviselő személyesen van jelen, öt képviselő pedig megbízást adott a helyettesítésére.

A napirend elfogadása

Először a mai ülés napirendjére teszek javaslatot. Ezt képviselőtársaim írásban megkapták. Ezek szerint egy általános vitára való alkalmasságról tárgyalunk, majd pedig az egyebekről. Aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy bizottságunk elfogadta a mai ülés napirendjét.

A helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása

Elsőként tárgyaljuk a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet dr. Répássy Róbert és Kósa Lajos fideszes képviselők nyújtottak be, T/4461. számon szerepel. Bizottságunk korábbi ülésén döntött a tárgysorozatba-vételről, most pedig az általános vitát kell lefolytatnunk, és arról döntenünk.

Köszöntöm az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumból dr. Zöld-Nagy Viktória főosztályvezető-helyettes asszonyt, aki segítségünkre lesz a tárgyalás során. Úgy tudom, hogy van kormányálláspont. Tessék parancsolni!

A kormány álláspontjának ismertetése

DR. ZÖLD-NAGY VIKTÓRIA (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): Igen, kormányálláspont van. A kormány az indítványt nem támogatja, ugyanakkor a politikai kompromisszumot továbbra is keresni kell, hogy megállapodás legyen.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Az előterjesztőket nézem. (Dr. Kovács Zoltán jelentkezik.) Alelnök úr biztosan kapott megbízást, ő is részt vett az ötpárti egyeztetésen, alelnök úr mint előterjesztő kap most szót.

Dr. Kovács Zoltán szóbeli kiegészítése

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz), előterjesztő: Tisztelt Bizottság! Tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság döntésével megváltoztatta a jogszabályt, és június 30-ig adott határidőt arra, hogy ez korrigálásra kerüljön, ennek az előterjesztésnek a tárgyalása, amelynek tárgysorozatba-vételéről már döntött a bizottság, és akkor meg is vitatta az ezzel kapcsolatos álláspontokat, úgy gondoljuk, hogy az idő rövidsége miatt szükséges. Ezért az előterjesztő képviselők nevében ezt fenntartom. Megfelel így, Tibor?

ELNÖK: Köszönöm szépen.

Vélemények

PÁL TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen. Nagyon kerek volt, hogy alelnök úr az előterjesztők nevében elmondta álláspontjukat. Mindannyian tudjuk, hogy ez egy kétharmados törvény. Ehhez valóban kell egy olyan konszenzus a két oldal részéről, hogy a változtatás, a jobbítás, vagy ahogy hallottuk a kormány részéről, hogy keressük a politikai kompromisszumot, a megoldást, javaslom, hogy érdemes most támogatni általános vitára alkalmas előterjesztésként. De azért azt nagyon fontosnak tartom, hogy ebben történjen egy ötpárti egyeztetés, és utána a bizottság térjen vissza erre a kérdésre a módosító indítványoknál. Hiszen önmagában egyik oldal sem tudja ezt a kérdést rendezni. Akkor jó, ha ebben valóban felnőttként tudunk tárgyalni, úgy, ahogy az előterjesztők nevében Kovács alelnök úr is mondta.

ELNÖK: Köszönöm szépen. További hozzászólás? (Nincs jelentkező.) Addig talán én is elmondanám az álláspontomat, mert néhány alkalommal én is részt vettem az ötpárti egyeztetésen. A tartalmi része elég világos, hogy annak a regionális átszervezésnek a technikáját kifogásolta az Alkotmánybíróság. Azt, hogy egy feles törvénnyel lett módosítva egy kétharmados törvény, konkrétan az önkormányzati törvény. Az nem került kifogásolásra, hogy lehet-e közigazgatási hivatalokat regionálisan átszervezni. Természetesen ez nem is volt az Alkotmánybíróságnak feltéve kérdésként. Ez így korrekt.

Azt gondolom, ahhoz, hogy működjön a rendszer, parlamenti döntés szükséges, mégpedig kétharmados döntés. Az ötpárti egyeztetés utolján van olyan módosító javaslat, amely a résztvevőknek elfogadható megoldás. Itt a kormányoldal nagyon alkalmazkodott az ellenzéki véleményekhez. Ennek lényege az, hogy gyakorlatilag a kormány kapna egy felhatalmazást a törvényben, hogy a közigazgatási hivatalok működési területét, működési rendjét és az illetékességi területét kormányrendeletben szabályozza. Viszont az ellenzék ahhoz ragaszkodik, hogy ebben a törvényben nem jelenhet meg az, hogy több megyés, és nem jelenhet meg az, hogy regionális. Egy ilyen módosító javaslatot lenne célszerű szerdán majd a bizottságnak benyújtania, ennek a szövegszerű javaslata, úgy tudom, minden pártnál ott van. A parlament dönt arról, hogy ez a módosítás elfogadható, vagy nem fogadható el.

Mindezek alapján azt gondolom, hogy ez a törvényjavaslat általános vitára alkalmas, de most erről kell döntenünk, az előttünk álló feladat pedig egyértelmű.

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról

Kíván-e még hozzászólni valaki? (Nincs jelentkező.) Akkor kérdezem a bizottságot, egyetért-e azzal, hogy általános vitára alkalmas a beterjesztett törvényjavaslat. Aki igen, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság úgy döntött, hogy általános vitára alkalmas.

Mivel első helyen kijelölt bizottság vagyunk, ezért előadót kell állítanunk. Pál Tiborra nézek, annak ismeretében is, hogy nem tudom, mikor lesz az általános vita, mert ha a parlament napirendre tűzi, akkor az ülést vezető elnök bemondja. Előzetes információnk nincs. Tehát Pál Tibort javaslom a bizottság előadójának. Egyetértés van? Rendben van ez így? Aki egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság bizottsági előadónak Pál Tibor urat jelölte.

Tisztelt Bizottság! Az 1. napirendi pontot lezárom. Köszönöm szépen a közreműködést.

Egyebek

Én szeretném az egyebekben egy korábbi adósságomat teljesíteni. Bóka képviselő úr vetette fel, és legalább két bizottsági ülésen beszéltünk arról, hogy a köztisztviselői törvény múlt év végi módosításával kapcsolatban az a visszás helyzet alakult ki, hogy az önkormányzatoknak jelentős végkielégítés- és felmentési időre vonatkozó kifizetési kötelezettségük keletkezett abból adódóan, hogy a köztisztviselői törvény szerint az önkormányzatoknak fel kell mondani bizonyos esetekben, az előrehozott öregségi nyugdíj feltételeinek fennállása esetén.

A kormány elkészítette az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság feltételeivel rendelkező, helyi önkormányzatoknál alkalmazott köztisztviselők felmentéséhez kapcsolódó egyes kifizetések támogatásáról szóló előterjesztést. Még nem fogadta el a kormány, de információim szerint nincs vitás kérdés. A Pénzügyminisztérium az előterjesztője. Ennek lényege az, hogy az önkormányzatok megigényelhetik és meg fogják kapni a felmentési idő felére járó juttatást és járulékait, valamint a végkielégítést és annak járulékait. Ennek forrása nem az önkormányzati fejezet, hanem az általános tartalék, tehát a központi költségvetés általános tartaléka. Ez arra az időszakra vonatkozik, amikor január 1-je és május 1-je közötti igénybejelentések miatt keletkezik ez a kifizetési kötelezettség.

Azt gondolom, ez megfelel azoknak az önkormányzati érdekeknek, amit Bóka úr is megfogalmazott. Azért külön nem kértük ide a Pénzügyminisztérium előadóját, mert úgy tudom, az érdekképviseletekkel megtörtént az egyeztetés.

Ezzel kapcsolatban van-e kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Bizottságunk következő ülése szerdán 10 órakor lesz, az írásban kiküldött napirendi ajánlásnak megfelelően. Ha napirendváltozás lesz, azt írásban jelezzük. A mai plenáris ülésen elképzelhető, hogy napirendre kerül az Ötv. egy másik módosítása, ami az adósságkorlátot érinti. Akkor lehet, hogy más napirendet kell majd tárgyalni.

Az egyebek között kíván-e valaki szólni? Szabó alelnök úr!

SZABÓ GYÖRGY (MSZP): Nem kaptam ugyan felhatalmazást, tisztelt bizottság, de miután köztudomású, hogy Jauernik elnök úr az utolsó bizottsági ülését vezeti 2006-os megalakulásunk óta, talán szabad legyen nekem megtennem, hogy valamennyiünk nevében megköszönöm a lelkiismeretes, felkészült, alapos munkáját a bizottság élén, és államtitkári megbízatásához mindnyájunk nevében kívánok eredményes munkát, sok sikert. Köszönöm szépen. (Taps.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kovács Zoltán alelnök úré a szó.

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): A történeti hűség kedvéért szeretném elmondani, hogy amikor azt kérdeztem az elnök úrtól, hogy a következő bizottsági ülést ő vezeti-e, azt mondta, hogy szerdán már nem. Én is sok sikert kívánok az önkormányzatok érdekében ezen a felelős kormányzati poszton, megköszönve az eddigi együttműködést a nevünkben is, hiszen Szabó György minden bizottsági tag nevében megköszönte, én ezt hadd tegyem meg a magam részéről. Jó munkát, sok sikert az önkormányzatok érdekében. (Taps.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Balogh József alelnök úr!

BALOGH JÓZSEF (MSZP): Most nem azért kérek szót, mert ki akarok maradni a sorból, de ilyen szép méltató szavakat teljesen megérdemelten címeztünk Jauernik Istvánnak, javaslom, hogy ezt nyugodtan foglalhatjuk jegyzőkönyvbe határozatilag, hogy megköszönjük eredményes munkáját. (Dr. Kovács Zoltán: Győrben mindig így csináltátok? - Balogh József: Igen, Győrben így csináltuk.)

Az ülés bezárása

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Bizottság! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm az együttműködést. Azt gondolom, hogy ebben a bizottságban a körülményekhez képest eredményesen tudtunk dolgozni. Azt kívánom, hogy ez a bizottság folytassa tovább ezt a szakmai munkát, és azt kérem, hogy a minisztérium és az önkormányzati és területfejlesztési bizottság kapcsolata legyen továbbra is jó és eredményes. Én hiszem azt, hogy ha egy bizottságban lehet együttműködni és pozitív eredményeket létrehozni, akkor lehet egy minisztérium és a parlament egésze között is. Ehhez kérem az önök segítségét, és bízom benne, hogy az önkormányzatok érdekében tudunk előbbre lépni.

Köszönöm szépen. A bizottság ülését berekesztem. További jó munkát a mai napra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 19 perc)

 

 

Jauernik István
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit