ÖTB-16/2008.
(ÖTB-67/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának
2008. május 27-én, kedden, 9 óra 07 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló törvényjavaslat (T/5725. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. Egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló törvényjavaslat (T/5725. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Gy. Németh Erzsébet (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Kovács Zoltán (Fidesz), a bizottság alelnöke
Balogh József (MSZP), a bizottság alelnöke
Szabó György (MSZP), a bizottság alelnöke
Ecsődi László (MSZP)
Hajdu László (MSZP)
Pál Tibor (MSZP)
Papp József (MSZP)
Erdős Norbert (Fidesz)
Dr. Ódor Ferenc (Fidesz)
Tasó László (Fidesz)
Geberle Erzsébet (SZDSZ)
Gulyás József (SZDSZ)
Nógrádi László (KDNP)
Hock Zoltán (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Buzás Péter (MSZP) Balogh Józsefnek (MSZP)
Dr. Lamperth Mónika (MSZP) Hajdu Lászlónak (MSZP)
Dr. Mester László (MSZP) Papp Józsefnek (MSZP)
Sós Tamás (MSZP) Ecsődi Lászlónak (MSZP)
Dr. Steiner Pál (MSZP) Gy. Németh Erzsébetnek (MSZP)
Warvasovszky Tihamér (MSZP) Szabó Györgynek (MSZP)
Bebes István (Fidesz) Dr. Ódor Ferencnek (Fidesz)
Dr. Bóka István (Fidesz) Erdős Norbertnek (Fidesz)
Horváth István (Fidesz) Dr. Kovács Zoltánnak (Fidesz)
Dr. Tilki Attila (Fidesz) Nógrádi Lászlónak (KDNP)
Vigh László (Fidesz) Tasó Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Dr. Kovács Ferenc főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 07 perc)

Elnöki megnyitó

GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Jó reggelt kívánok mindenkinek. Elnézést kérek a hangomért, igyekszem ma nem sokat beszélni.

Az Önkormányzati bizottság mai ülését megnyitom. Egy napirendi pontunk van: az egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló törvényjavaslat, a T/5725. számon és a feladatunk a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása.

A napirend elfogadása

Szeretettel köszöntöm az 1-es napirendi ponthoz dr. Kovács Ferenc főosztályvezető-helyettes urat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból.

Az ajánlást képviselőtársaim megkapták. Szeretném megkérdezni, hogy előzetesen van-e valakinek ehhez hozzáfűznivalója, véleménye. (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor szavazhatunk?

Egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló törvényjavaslat (T/5725. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

Először a kormány álláspontját fogom kérni - nem tudom, hogy kormány vagy tárcaálláspontot fogunk hallani?

DR. KOVÁCS FERENC (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tekintettel arra, hogy a tegnapi napon nyújtották be, fizikailag nem lehetséges, előterjesztői álláspontot mondok.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szeretném megkérdezni dr. Boross Péter képviselő úr javaslatáról az első pontban, ami az 1. § (1) bekezdésének módosítását javasolja, az előterjesztő támogatja-e.

DR. KOVÁCS FERENC (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az előterjesztő nem támogatja az 1-es és az azonos tartalmú 4-es pontot sem.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Akkor az 1-esről és a 4-esről együtt fogunk szavazni.

Az előterjesztő nem támogatja. És a bizottság támogatja-e? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 2-es módosító javaslat: dr. Salamon László képviselő úr javaslata.

Előterjesztő!

DR. KOVÁCS FERENC (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az előterjesztő nem támogatja.

ELNÖK: Az előterjesztő nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) Sima nem. Köszönöm szépen.

A 3-as pontról szavazunk, szintén dr. Salamon László képviselő úr javaslata.

Előterjesztő!

DR. KOVÁCS FERENC (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az előterjesztő nem támogatja.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) 12 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 13. Köszönöm szépen, akkor ez is sima nem.

Mivel a 4-esről már szavaztunk, akkor ennek az ajánlásnak a végére értünk. Köszönöm szépen a minisztérium megjelenését, és ha ehhez nincs egyéb észrevétel, akkor áttérnénk a második napirendre.

Egyebek

Kérdezem, hogy kinek van az egyebekben kérdése, véleménye.

Alelnök úr!

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Talán visszaemlékeznek a képviselőtársak, hogy az elmúlt bizottsági ülésen volt egy bizottsági módosító indítvány, amely az OTrT, illetve kiemelt beruházásokkal kapcsolatos törvényjavaslathoz fűzött a bizottság. Ezzel kapcsolatosan azóta is voltak egyeztetések a minisztériummal. Azt hiszem, talán mindannyian láthatták a képviselő hölgyek, urak, hogy ebben elég komoly társadalmi megmozdulást szakmai szervezetek indítottak el és az egyeztetés alapján egy zárószavazás előtti módosító javaslatot készített a tárca, valamint a Fidesz frakció is készített két módosító javaslatot.

Ebben tegnap valamilyen adminisztratív, vagy nem tudom milyen okból egy ötpárti összehívásra került volna sor, ami aztán elmaradt, mert a Fidesz, a KDNP és az MDF a szavazás után 8 óra 10-kor megjelent, majd 8 óra 35-kor vagy 33-kor távozott és a hírek szerint az MSZP és az SZDSZ pedig 8 óra 35-kor érkezett meg, úgyhogy nem találkoztunk. (Balogh József: Melyik?) Ez a honvédelmi kizárólagos terület, azért mondtam, hogy ebben készült egy bizottsági javaslat és ehhez képest készült egy tárcajavaslat, amit azt gondolom, hogy bizottságiként holnap érdemes lenne megtárgyalni; illetve mi is készítettünk még két módosító javaslatot, azt is kérném, hogy készítsük elő, és holnap úgyis napirendre vesszük, hogy azt tárgyaljuk meg - ezt csak előzetesen szerettem volna jelezni.

ELNÖK: Igen, köszönöm szépen. Biztos megkapta a bizottság minden tagja tegnap az új napirendi pontokkal a holnapi meghívót. Azt javaslom alelnök úr, hogy akkor készüljenek el bizottsági módosítóként ezek a javaslatok; egyrészt tudunk még holnap reggelig egyeztetni ebben az ügyben, másrészt, mert azt gondolom, hogy akkor a bizottság napirendjére veszi, és akkor tudunk ebben itt dönteni. Köszönöm.

Alelnök úr, parancsoljon!

SZABÓ GYÖRGY (MSZP): Kovács alelnök úr felvetésére szeretnék reagálni. Tudniillik véletlenül tanúja voltam ennek az egész történésnek, pontosabban követője. A mi szakértőnk szervezte meg ezt az ötpárti egyeztetést a főemelet 61-be, és ezt a találkozót Tasnádi Péter úr kezdeményezte. Ma reggel szakértőnk kereste a Tasnádi urat, mert őhozzá is eljutott a hír, hogy ott voltak a Fidesz-es és a KDNP-s képviselők, sőt talán Hock úr is, úgy hallottam, és Tasnádi úr azt mondta, hogy ő is ott volt, úgyhogy eléggé fura a történet. Viszont azt is hozzátette, hogy Hargitai képviselő úrral tudtak egyeztetni és úgy tűnik, hogy rendben van a dolog, úgyhogy ennyi a rövid kommentárja az eseményeknek.

Természetesen a tényekről nem tudok, csak ezt, amit hallottam. Azt szerettem volna, hogy tudjátok ti is; úgy tűnik, hogy valahol mégiscsak történt valami egyeztetés, de hogy hol kavarodott el, ki és mikor, azt nem tudom megmondani.

ELNÖK: Köszönöm.

Gulyás képviselő úr!

GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Nagyon röviden, mert a mi képviselőtársunk, Velkey Gábor is ott volt egy egyeztetésen, ami nem jött létre és elkerülték ezek szerint a szereplők egymást. Az jó, ha a Hargitai úr és a Tasnádi úr egymással megállapodtak, de ha azt akarjuk, hogy ebből egy bizottsági módosító vagy egy olyan többségi módosító indítvány legyen, ami széles támogatást élvez, akkor azt praktikus lenne eljuttatni valamennyi frakció képviselőjéhez, hogy egy egyetértést odarakjunk mögé. Köszönöm.

ELNÖK: Kovács alelnök úr!

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Hogy ne egy krimibe illő történet legyen már ez a tegnap esti ötpárti összehívás. Az ötpártit én magam kezdeményeztem a miniszter úrnál még vasárnap az etyeki borfesztiválon, amikor ő kapus volt én pedig bal half, úgyhogy ott kezdődött az ötpárti. És akkor Szaló Péter államtitkár úr ennek megfelelően készített egy javaslatot, amit aztán eljuttatott, és Tasnádi úr nekem is szólt szavazás közben - az ombudsmanokról, illetve a főbíróról történő szavazásnál -, hogy akkor lesz az ötpárti megbeszélés a főemelet 61-ben. Itt valóban csak annyi történt szerintem, hogy időeltolódások voltak, volt, aki később ért oda erre a helyre.

Mi bementünk, sötét volt a helyiség, semmi előkészítettség nem látszott, hogy ötpárti megbeszélés lenne - nem azért, hogy ott lesz: víz, titkár, titkárnő, kávé, nem erre gondolok -, egy sötét terembe érkeztünk és ott várakoztunk egy jó negyedórát, és akkor feladtuk a mérkőzést. Gulyás képviselő urat egyébként még felhívattuk a jegyzőiben, hogy fönt ül-e, mert Tasnádi képviselő úrtól úgy tudtam, hogy Gulyás képviselő úr jön. Azt mondták, hogy 10 perce távozott, ez adta meg a végső lökést, hogy mi is 8 óra 33 perckor távoztunk. (Gulyás József: És ezt meg tudja erősíteni Hock képviselő úr.)

ELNÖK: Azt javaslom, hogy zárjuk rövidre ezt a kérdést. Holnap reggel 3/4 10-kor az önkormányzati bizottság kies termeiben várnék minden egyes frakcióból egy-egy képviselő hölgyet, urat és akkor tegyük rendbe ezt, hogy akkor hány módosító van, mit szeretnénk ebben a dologban tenni, ha ez így megoldás. Minden pártfrakció képviselői közül valakit szeretnék látni egy teára, kávéra holnap 3 10-kor - a bizottsági tagok közül értelemszerűen.

Egyebekben van-e még valakinek felvetnivalója? (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor köszönöm szépen a mai bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 9 óra 47 perc)

 

 

Gy. Németh Erzsébet
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné