ÖTB-27/2007.
(ÖTB-78/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának
2007. október 20-án, hétfőn, 12 óra 4 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet II. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Elnöki megnyitó, a napirend megállapítása, elfogadása *

A közrend, valamint az igazságszolgáltatás működésének védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/6218. szám) *

A bizottság feladatkörébe tartozó módosító indítványok megvitatása *

 

Napirendi javaslat

1. A közrend, valamint az igazságszolgáltatás működésének védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/6218. szám)

(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Gy. Németh Erzsébet (MSZP), a bizottság elnöke

Balogh József (MSZP), a bizottság alelnöke

Dr. Buzás Péter (MSZP)
Ecsődi László (MSZP)
Hajdu László (MSZP)
Dr. Lamperth Mónika (MSZP)
Dr. Mester László (MSZP)

Pál Tibor (MSZP)

Papp József (MSZP)

Sós Tamás (MSZP)
Varju László (MSZP)
Warvasovszky Tihamér (MSZP)

Bebes István (Fidesz)

Erdős Norbert (Fidesz)

Horváth István (Fidesz)
Meggyes Tamás (Fidesz)
Vigh László (Fidesz)
Nógrádi László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Kovács Zoltán (Fidesz) Bebes Istvánnak (Fidesz)

Dr. Steiner Pál (MSZP) Ecsődi Lászlónak (MSZP)
Szabó György (MSZP) dr. Buzás Péternek (MSZP)
Dr. Bóka István (Fidesz) Meggyes Tamásnak (Fidesz)
Dr. Ódor Ferenc (Fidesz) Vigh Lászlónak (Fidesz)
Kósa Lajos (Fidesz) Horváth Istvánnak (Fidesz)
Hock Zoltán (MDF) Nógrádi Lászlónak (KDNP)
Tasó László (Fidesz) Erdős Norbertnek (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Kara Ákos főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 04 perc)

Elnöki megnyitó, a napirend megállapítása, elfogadása

GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Elkezdjük az Önkormányzati bizottság mai ülését. Tisztelt képviselőtársaim előzetesen megkapták a meghívót. Egy napirendi pontunk van, illetve az egyebek napirendi pont kerülne ma javaslatként a bizottság elé. Kérdezem, hogy ki az, aki az eredeti meghívó szerinti napirendi javaslatot elfogadja. Aki igen, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) 24 igen. Köszönöm szépen.

A közrend, valamint az igazságszolgáltatás működésének védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/6218. szám)

Az első napirendünk a közrend, valamint az igazságszolgáltatás működésének védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat a T/6218. számon. A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatására kerül sor. Köszöntöm a napirendhez megjelent igazságügyi és rendészeti minisztériumi főosztályvezető-helyettest, dr. Kara Ákost. Van önnél ajánlás? (Dr. Kara Ákos: Igen.) Akkor kezdhetjük is. Köszönöm szépen.

A bizottság feladatkörébe tartozó módosító indítványok megvitatása

Titkár úr megnézte, eszerint három módosító indítvány az, ami a bizottság feladatkörébe tartozik. Az első a 8. oldalon a 12-es módosító javaslat, dr. Hankó Faragó Miklós képviselő úr javaslata. Kérdezném a minisztérium képviselőjének a véleményét a javaslatról.

DR. KARA ÁKOS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. A kormány támogatja ezt a módosító javaslatot, egyetért a céljával, azzal, hogy szükséges lesz hozzá kapcsolódó módosító javaslat benyújtása, mert a büntetési tételek arányát a minősített esetek, illetve a gondatlan elkövetés körében meg kell teremteni, de alapvetően támogatjuk és értjük a célt.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A kormány támogatja. És a bizottság támogatja-e? Aki igen, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) A bizottság támogatja. Köszönöm szépen.

Megyünk tovább. A következő a 11. oldalon a 17-es módosító indítvány, dr. Gál Zoltán és képviselőtársainak módosító indítványa. Kérdezem a kormány véleményét.

DR. KARA ÁKOS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A kormány támogatja. És a bizottság támogatja-e? Aki igen, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) A bizottság támogatja. Köszönöm szépen.

Megyünk tovább. A 12. oldalon a 18-as módosító indítvány Herényi Károly képviselő úr módosító indítványa. Kérdezem a kormányt, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KARA ÁKOS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. És a bizottság támogatja-e? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja. Köszönöm szépen.

Herényi úr módosító indítványa összefüggött a 19-essel és a 20-assal, a másik kettőnél nem követtem el hibát, azok nem függtek össze. Parancsoljon, főosztályvezető-helyettes úr!

DR. KARA ÁKOS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Elnézést, elnök asszony, a 17-es összefügg a 22-essel. Ebből kifolyólag a 22-est is támogatja a kormány.

ELNÖK: Elnézést kérek, nekem nem volt kijelölve és nem néztem meg figyelmesen. Tehát akkor a 22-est is, de nyilvánvalóan az érintett főbizottságban fognak majd róla dönteni.

Szeretném megkérdezni a bizottság tagjait, hogy van-e még olyan módosító indítvány, amiről bárki szavaztatni szeretne. (Nincs jelzés.) Ha nincsen, akkor köszönöm szépen, a napirendi pontot lezárom. Köszönöm szépen főosztályvezető-helyettes úrnak a segítséget és a megjelenést.

Kérdezem, hogy az egyebekben a bizottság tagjainak van-e bármilyen felvetnivalója. (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor én annyit szeretnék mondani, hogy nyilvánvalóan értesültek már arról, hogy a házbizottságon megállapodás született, hogy egy héttel később kezdi a parlament tárgyalni a költségvetést, ezért nekünk sem kell szerdán bizottsági ülést tartani, tehát mehet mindenki nyugodtan a saját településére az ünnepségeket megrendezni, lebonyolítani. Terveink szerint jövő héten hétfőn sem kell bizottsági ülést tartani, csak szerdán a rendes menetrend szerinti, 10 órakor kezdődő bizottsági ülést, ahol viszont már a költségvetés tárgyalását kezdené meg a bizottság, az általános vitára való alkalmasságról fogunk dönteni.

Ezzel kapcsolatban van-e valakinek hozzászólnivalója? (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor köszönöm szépen a megjelenést, a bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés végének időpontja: 12 óra 10 perc)

 

Gy. Németh Erzsébet

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Pavlánszky Éva