ÖTB-33/2008.
(ÖTB-84/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának
2008. november 24-én, hétfőn, 12 óra 3 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet II. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló *

Elnöki bevezető *

A napirendi javaslat elfogadása *

Az anyakönyvezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6644. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

  1. Az anyakönyvezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6644. szám)
  2. (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

  3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Gy. Németh Erzsébet (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Kovács Zoltán (Fidesz), a bizottság alelnöke
Balogh József (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Buzás Péter (MSZP)
Hajdu László (MSZP)
Dr. Lamperth Mónika (MSZP)
Dr. Mester László (MSZP)
Pál Tibor (MSZP)
Papp József (MSZP)
Sós Tamás (MSZP)
Dr. Steiner Pál (MSZP)
Warvasovszky Tihamér (MSZP)
Bebes István (Fidesz)
Dr. Bóka István (Fidesz)
Erdős Norbert (Fidesz)
Horváth István (Fidesz)
Tasó László (Fidesz)
Dr. Tilki Attila (Fidesz)
Vigh László (Fidesz)
Nógrádi László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Buzás Péter (MSZP) távozása után Balogh Józsefnek (MSZP)
Ecsődi László (MSZP) Hajdu Lászlónak (MSZP)
Varju László (MSZP) dr. Lamperth Mónikának (MSZP)
Kósa Lajos (Fidesz) Bebes Istvánnak (Fidesz)
Meggyes Tamás (Fidesz) Erdős Norbertnek (Fidesz)
Dr. Ódor Ferenc (Fidesz) Vigh Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Dr. Szabó Krisztián főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 3 perc.)

Elnöki bevezető

GY. NÉMETH ERZSÉBET, a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok mindenkinek! Köszöntöm az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagjait, meghívott vendégeinket és az érdeklődőket.

A napirendi javaslat elfogadása

Képviselőtársaim megkapták a meghívót. Két napirendi pontra tennék javaslatot. Kérdezem, hogy a napirendhez van-e bárkinek hozzáfűznivalója. (Senki sem jelentkezik.) Ha nincs, akkor kérem a bizottságot, hogy szavazzunk a mai napirendi javaslatról. Aki elfogadja a napirendi javaslatot, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Egyhangú igen. Köszönöm.

Az anyakönyvezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6644. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

Az első napirendi pontunk az anyakönyvezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/6644. számú törvényjavaslat. A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatására kerül sor. Köszöntöm az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból Szabó Krisztián főosztályvezető urat. Kíván-e előtte bármit mondani, vagy szavazhatunk egyből? (Jelzésre:) Szavazhatunk.

Tisztelt Bizottság! Az ajánlás 1. pontjában dr. Salamon László képviselő úr javaslata szerepel. Ez összefügg a 2., 3., 7., 8. és 9. pontokkal. Kérdezem a főosztályvezető urat.

DR. SZABÓ KRISZTIÁN (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. Az előterjesztő a módosító javaslatokat nem támogatja, tekintettel arra, hogy Salamon képviselő úr módosító indítványának az alapja a bejegyzett élettársakról szóló törvény Alkotmánybíróság előtt folyamatban lévő vizsgálata. Azt az álláspontot képviseljük, hogy a 2009. január 1-jén történő hatálybalépésre tekintettel, minekutána az Országgyűlés a törvényt elfogadta, és azt köztársasági elnök úr kihirdette, nem képezheti akadályát egy folyamatban lévő alkotmánybírósági vizsgálat, meg kell teremteni a végrehajtás alapjait. A kormány nem tehetett mást, minthogy a törvényjavaslat szerinti végrehajtási szabályokat előterjesztette, és ezek szükségességére tekintettel, nem támogatja a módosító javaslatokat.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság tagjaié a szó. Kíván-e valaki hozzászólni? (Senki sem jelentkezik.) Amennyiben nem, akkor szavazhatunk. Az 1. módosító javaslatot teszem fel szavazásra, amely összefügg a 2., 3., 7., 8. és 9. pontokkal. Ki támogatja ezt a módosító indítványt? (Szavazás.) Tizenhárom igen. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Tizennégy nem. A bizottság a módosító indítványt nem támogatja.

Következik a 4. módosító indítvány, szintén dr. Salamon László képviselő úr javaslata. Ez összefügg az 5., 6., 10. és 11. módosító indítványokkal. Kérdezem a minisztérium álláspontját.

DR. SZABÓ KRISZTIÁN (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. Mivel a módosítások ugyanarra a tárgykörre, és ugyanúgy a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének az elhagyására irányulnak, az előterjesztő ezeket sem támogatja.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kíván-e bárki szólni? (Senki sem jelentkezik.) Ha nem, akkor szavazunk. A 4. módosító indítványról szavazunk, amely összefügg az 5., 6., 10. és 11. módosító javaslatokkal. Ki támogatja? (Szavazás.) Tizenhárom igen. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Tizennégy igen. A bizottság nem támogatja. Köszönöm szépen.

Van-e még valami, amiről szavaznunk kell? (Senki sem jelentkezik.) Ha nincs, akkor ezt a napirendi pontot lezárom. Köszönöm szépen.

Egyebek

Az egyebek napirendi pont keretében kérdezem, hogy van-e bárkinek bejelentenivalója. (Jelzésre:) Parancsoljon, Tilki képviselő úr!

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Bizottság! A múltkori bizottsági ülések egyikén döntöttünk arról, hogy ha a regionális akciótervek társadalmi vitája lezárul, akkor ezt ide fogjuk hozni a bizottság elé. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez mikor várható, mert már lezárult a társadalmi vita.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Terveink szerint a december 3-ai bizottsági ülésre készítik elő ezt a napirendi pontot.

Más egyéb? (Senki sem jelentkezik.) A következő bizottsági ülés szerdán, 10 órakor lesz. Köszönöm szépen. A mai bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 8 perc.)

   

Gy. Németh Erzsébet
elnök

Jegyzőkönyvvezető: Horváth Éva Szilvia