ÖTB-35/2008.
(ÖTB-86/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának
2008. december 1-jén,hétfőn, 12 óra 4 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet II. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői:*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászóló*

A napirend elfogadása*

A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló törvényjavaslat (T/6573. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)*

Egyebek*


NAME="_Toc182886119">Napirendi javaslat

  1. A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló törvényjavaslat (T/6573. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

2..Egyebek

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl:Gy. Németh Erzsébet (MSZP), a bizottság elnöke
Dr. Kovács Zoltán (Fidesz), a bizottság alelnöke
Balogh József (MSZP), a bizottság alelnöke
Szabó György (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Buzás Péter (MSZP)
Ecsődi László (MSZP)
Hajdu László (MSZP)
Dr. Mester László (MSZP)
Papp József (MSZP)
Dr. Steiner Pál (MSZP)
Warvasovszky Tihamér (MSZP)
Bebes István (Fidesz)
Dr. Bóka István (Fidesz)
Erdős Norbert (Fidesz)
Horváth István (Fidesz)
Dr. Ódor Ferenc (Fidesz)
Tasó László (Fidesz)
Nógrádi László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Lamperth Mónika (MSZP) Ecsődi Lászlónak (MSZP)
Pál Tibor (MSZP) Szabó Györgynek (MSZP)
Sós Tamás (MSZP) dr. Buzás Péternek (MSZP)
Varju László (MSZP) Balogh Józsefnek (MSZP)
Meggyes Tamás (Fidesz) Erdős Norbertnek (Fidesz)
Dr. Ódor Ferenc (Fidesz) megérkezéséig dr. Bóka Istvánnak (Fidesz)
Dr. Tilki Attila (Fidesz) dr. Kovács Zoltánnak (Fidesz)
Vigh László (Fidesz) Bebes Istvánnak (Fidesz)
Hock Zoltán (MDF) Nógrádi Lászlónak (KDNP)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Hetei Tibor tanácsos (Pénzügyminisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 4 perc)

A napirend elfogadása

GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok az önkormányzati bizottság ülésén megjelent minden képviselőnek, a kormány képviselőjének, illetve a szakértőknek. A meghívót, amely egy napirendi pontot, illetve az egyebeket tartalmazza, megkapták képviselőtársaim. Kérdezem, hogy a napirendi javaslathoz van-e bárkinek kiegészítése, észrevétele. (Senki nem jelentkezik.) Ha nincs, akkor szavazhatunk. Kérdezem, hogy ki az, aki elfogadja a mai napirendi javaslatot. Aki igen, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Ez egyhangú igen.

A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló törvényjavaslat (T/6573. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

Az első napirendi pontunk a költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló törvényjavaslat a T/6573. szám alapján. A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatására kerül most sor. Köszöntöm a Pénzügyminisztérium részéről Hetei Tibor tanácsos urat. Kérdezem, hogy van-e ajánlása. (Hetei Tibor bólint.) Igen. Kérdezem, hogy előzetesen kíván-e bármit mondani.

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: Ha nem, akkor kérdezem a tisztelt bizottság tagjait, kezdhetjük-e a szavazást. (Nincs ellenvélemény.) Nem látok ellentétes jelzéseket. Akkor a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatokról döntünk.

Az első mindjárt az 5. oldalon a 6. szám alatti módosító javaslat, Molnár László képviselő úr javaslata. Kérdezem a tárcát, mi a vélemény erről a javaslatról.

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Az ajánlás 6. pontjáról van szó, jól értettem?

ELNÖK: Igen, Molnár László képviselő úr indítványa.

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Ezt nem támogatjuk.

ELNÖK: Ez tárca- vagy kormányálláspont?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): A kormány ügyrendje alapján kialakított előzetes álláspont, tehát még nem végleges, hivatalos kormányálláspont.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tehát akkor a kormány nem támogatja. Kérdezem a bizottságot, a bizottság támogatja-e. (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

A következő javaslat a 7. oldalon a 11. szám alatti, dr. Bőhm András képviselő úr javaslata. Kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

Ez összefüggött a 28. és a 29. pont alatti javaslattal.

A 12. pontban Bőhm András képviselő úr javaslata található. Kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. (Dr. Kovács Zoltán jelzésére:) Az alelnök úr kért szót. Parancsoljon!

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Szeretném megkérdezni, hogy mi a célja ennek. Azt értem, hogy ki akarja venni ezt a rendelkezést, mely szerint törvény korlátozná a helyi önkormányzatoknak a költségvetési szerv létrehozását - ha jól emlékszem, van még egy Domokos-indítvány is ebben az ügyben. Mi az indoka? És nem hivatkozza meg még az Ötv.-t sem e tekintetben az alaprendelet.

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Itt tulajdonképpen éppen az volt az indok, hogy az önkormányzati törvénnyel ne kerüljön esetlegesen ellentmondásba ez a törvény. Amikor törvényre, illetve önkormányzati rendeletre hivatkozik, akkor éppen emiatt rendelkezik így a törvény, hogy ne kerülhessen ellentmondásba. Tehát itt tulajdonképpen az önkormányzatokról szóló törvényre utal, csak mivel több ilyen törvény is lehetséges - a társulásra vonatkozó, s a többi -, ezért van kimondottan a helyi önkormányzatokról szóló törvény nevesítve. De egyébként lehet ebben a formában is.

ELNÖK: Elnézést kérek, a mikrofonja be van nyomva, amikor beszél? Mert nem halljuk, vagy legalábbis én nem hallom itt az asztal végén.

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Elnézést! Tehát a törvényre való utalás itt a szövegben pontosan az önkormányzatokról szóló törvényre való utalást jelenti. Bocsánat, itt közvetlenül nem az önkormányzatok jogainak, hanem az intézmény feletti egyes irányítási jogok korlátozásáról szól a szöveg, ez tehát különféle intézménnyel kapcsolatos, költségvetési szervekkel kapcsolatos egyes jogokra való utalás. Az e törvényben szabályozott kérdésekről a helyi önkormányzati törvény például nyilvánvalóan eltérően rendelkezhet.

ELNÖK: (Dr. Kovács Zoltán jelzésére:) Alelnök úr, parancsoljon!

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Ha jól értem az okfejtését, azt mondja, hogy az (5) bekezdés: "Törvény helyi önkormányzati költségvetési szervre vonatkozó irányítási jogot korlátozhat." általánosan mondja ki, hogy törvény, tehát bármilyen törvény. Én ezért kérdeztem meg, hogy nem gondolják-e, hogy az Ötv.-ben kellene ezt elhelyezni, nem ebben a törvényben, mert egy feles törvénnyel önkormányzati intézménye feletti irányítási jogokat korlátozni szerintem nem illik, vagy nem illik az Ötv.-hez. Utána a következő mondat pedig azt mondja, hogy: "Törvény, illetve törvény külön rendelkezése szerint önkormányzati rendelet... hatáskörökkel vagy felügyeleti hatáskörrel...", ami pedig már magára az önkormányzatra vonatkozik, tehát a második felével alapvetően nincs baj, mert hogy a saját szervezetrendszere vonatkozásában más a felügyeleti szerv, az rendben van. De egy általános feles törvénnyel - én így értem legalábbis - korlátozni az irányítási jogot az Ötv.-n kívül, az szerintem nem működőképes.

Van egy kapcsolódó módosító indítvány is, nem tudom, azt ismeri-e, Domokos Lászlónak a módosító javaslata, amely ugyanerről szól, tulajdonképpen az is erre vonatkozik. Ennek a kapcsolódó módosító javaslatnak az indokolásában is szerepel, hogy a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. § (1) bekezdés g) pontja szerint a képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át az intézmény alapítása. Az Ötv. 103. § (1) bekezdés c) pontja értelmében az intézmény alapításának joga magába foglalja az intézmény megszüntetésének, átszervezésének jogát - ez tehát egy, az Ötv.-szabályokon alapuló rendelkezés. Itt pedig egy feles törvényben kívánják ezt módosítani, ezért értem, hogy Bőhm András ezt ki akarja venni a benyújtott javaslatból.

Mindegy, a kormány nem támogatja, én inkább csak a bizottság tagjainak a figyelmét próbáltam erre ráirányítani.

ELNÖK: (Hetei Tibor jelzésére:) Parancsoljon!

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Erre próbáltam utalni. Nem ismerem sajnos ezt a kapcsolódó módosító indítványt, de itt a törvény tulajdonképpen úgy is fogalmazhatna, hogy a helyi önkormányzatokról szóló törvény eltérően rendelkezhet. Amiatt, hogy ne keletkezzen e törvény és az önkormányzati törvény között ellentmondás, mert itt a törvény a saját szempontjából megadja a korábbi, a (2) bekezdésben felsorol különféle irányítási jogokat, és e törvény alkalmazásában megmondja, meghatározza, hogy mi az az irányító szerv. Abban az esetben, hogyha ez a rendelkezés nem lenne benne, akkor lehetne ellentmondás a törvény és az önkormányzati törvény között, hiszen az - ahogy azt a képviselő úr nagyon helyesen említette - megmond bizonyos át nem ruházható hatásköröket. Ebben az esetben az (5) bekezdés tulajdonképpen a helyi önkormányzatokról szóló törvényre utal elsősorban, hogy az ilyen értelemben, ebből a szempontból másképp rendelkezhet. Ha a szöveg azt mondaná, hogy a helyi önkormányzatokról szóló törvény, akkor lehet, hogy pontosabb, precízebb lenne, de itt tulajdonképpen erre utal ez a szabály, hogy ne keletkezzen ellentmondás a két törvény között, ez a célja. (Dr. Kovács Zoltán: Köszönöm szépen.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Mivel erről már döntöttünk, mennénk tovább.

A 11. oldalon a 17. pont alatti módosító indítvány szintén Bőhm András képviselő úr javaslata. A kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) Sima nem.

A 18. pont Kuzma László képviselő úr javaslata.

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) Sima nem.

A 39. pont alatti javaslat következik a 23. oldalon, amely Pánczél Károly képviselő indítványa. A kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatja.

40. pont, Kékesi Tibor képviselő úr javaslata.

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 41. pont Zsigó Róbert képviselő úr javaslata. A kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) Sima nem.

A 42. pont Pósán képviselő úr javaslata. A kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): A 42-est nem támogatja a kormány.

ELNÖK: Nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) Sima nem.

A 43. pont Káli Sándor képviselő úr javaslata. A kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) Sima nem.

Az 55. pont következik a 32. oldalról, ez Bőhm András képviselő úr javaslata. A kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) Sima nem.

Ez összefüggött a 60. pont alatti javaslattal.

Az 57. pont Kékesi Tibor képviselő úr javaslata. A kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 61. pont Kuzma László képviselő úr javaslata. A kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) Sima nem.

A 62. pont dr. Kökény Mihály képviselő úr javaslata. A kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) Sima nem.

A 63. pont Kékesi képviselő úr javaslata. A kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 65. pont Kuzma László képviselő úr javaslata. A kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) Sima nem.

A 69. pont Tatai-Tóth András és Magyar Bálint képviselő urak javaslata. A kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Ebben a formában nem támogatja.

ELNÖK: Ebben a formában nem támogatja. Kapcsolódó módosító indítvánnyal esetleg?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Esetleg igen, a megfelelő formában.

ELNÖK: Köszönöm szépen. (Dr. Kovács Zoltán jelzésére:) Alelnök úr, parancsoljon!

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Meg szeretném kérdezni, hogy formailag vagy tartalmilag van-e probléma ezzel a javaslattal, és hogyha tartalmilag, akkor mi az, ami ennél a javaslatnál problémát jelent?

ELNÖK: (Hetei Tibornak:) Parancsoljon!

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): A 69-esnél?

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Igen.

ELNÖK: Igen.

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Köszönöm. Itt a törvény belső összefüggései vizsgálandók, illetve a jogbiztonság követelményének a vizsgálata szükséges. Itt valószínűleg átmeneti rendelkezés beiktatása lenne szükséges, illetve el kell kerülni azt, hogy visszamenőleges hatállyal kötelezettséget állapíthasson meg esetleg a javasolt módosítás. Tulajdonképpen alkotmányossági szempontból kell tehát tartalmi felülvizsgálatot végezni, és esetlegesen módosítást eszközölni a szöveggel kapcsolatban.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Akkor szavazzunk a 69. pontról, Tatai-Tóth András és Magyar Bálint képviselő urak javaslatáról! A kormány képviselője azt mondta, hogy kapcsolódóval esetleg. A bizottságot kérdezem, a bizottság támogatja-e. (Szavazás.) Sima nem.

Ez összefüggött a 74. ponttal.

Ha jól nézem, akkor több megtárgyalandó javaslat nincsen. Kérdezem a tisztelt bizottság tagjait, kíván-e bárki bármelyik módosító indítványról szavaztatni. (Dr. Kovács Zoltán jelzésére:) Alelnök úr, parancsoljon!

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Az 1-est, Bőhm András javaslatát, illetve a 2-est, szintén Bőhm András indítványát javaslom megtárgyalni.

ELNÖK: Először akkor az 1. pontról, Bőhm András képviselő úr javaslatáról kérjük a kormány álláspontját.

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Az ajánlás 1. pontjában lévő javaslatot ebben a formában nem támogatja a kormány.

ELNÖK: Kapcsolódóval?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Igen, a megfelelő formában támogatni tudja.

ELNÖK: Akkor szavazunk. A kormány ebben a formában nem támogatja. Kérdezem a bizottságot, a bizottság támogatja-e. (Szavazás.) Sima nem.

A 2. pontban szintén Bőhm András képviselő úr javaslata szerepel. A kormány?

HETEI TIBOR (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

Van-e még más módosító indítvány, amelyről bárki szavaztatni kíván? (Senki nem jelentkezik.) Ha nincs ilyen, akkor lezárom a napirendi pont tárgyalását. (Hetei Tibornak:) Köszönöm szépen a megjelenést.

Egyebek

Áttérünk az egyebek napirendi pontra. Az egyebekben van-e bárkinek bármilyen bejelentenivalója? (Senki nem jelentkezik.) Ha nincs, akkor jelzem, hogy szerdán délben kezdődik a bizottsági ülés.

A mai bizottsági ülést bezárom. Köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 18 perc)

Gy. Németh Erzsébet

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese