ÖTB-3/2009.
(ÖTB-92/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának
2009. március 9-én, hétfőn, 11 óra 40 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet II. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megnyitó *

A napirend elfogadása *

A hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló T/9024. számú törvényjavaslat (Általános vita) *

Dr. Nagy Gabriella (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése *

Kérdések, válaszok *

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról *

Egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló T/7042. számú törvényjavaslat *

A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása *

Egyebek *

Napirendi javaslat

  1. A hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényjavaslat (T/9024. szám)
    (Általános vita)

2. Egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/7042. szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Gy. Németh Erzsébet (MSZP), a bizottság elnöke
Dr. Kovács Zoltán (Fidesz), a bizottság alelnöke
Balogh József (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Buzás Péter (MSZP)
Ecsődi László (MSZP)
Hajdu László (MSZP)
Dr. Lamperth Mónika (MSZP)
Molnár Gyula (MSZP)
Papp József (MSZP)
Pál Tibor (MSZP)
Sós Tamás (MSZP)
Warvasovszky Tihamér (MSZP)
Dr. Bácskai János (Fidesz)
Bebes István (Fidesz)
Dr. Bóka István (Fidesz)
Erdős Norbert (Fidesz)
Horváth István (Fidesz)
Meggyes Tamás (Fidesz)
Tasó László (Fidesz)
Dr. Tilki Attila (Fidesz)
Nógrádi László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Szabó György (MSZP) Molnár Gyulának (MSZP)
Dr. Lamperth Mónika (MSZP) távozása után Ecsődi Lászlónak (MSZP)
Dr. Mester László (MSZP) dr. Buzás Péternek (MSZP)
Sós Tamás (MSZP) megérkezéséig Hajdu Lászlónak (MSZP)
Dr. Steiner Pál (MSZP) Papp Józsefnek (MSZP)
Erdős Norbert (Fidesz) megérkezéséig Vigh Lászlónak (Fidesz)
Kósa Lajos (Fidesz) Nógrádi Lászlónak (Fidesz)
Dr. Ódor Ferenc (Fidesz) dr. Tilki Attilának (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Andréka Tamás főosztályvezető-helyettes (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Dr. Gáll Tamás tanácsos (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Nagy Gabriella osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 40 perc)

Megnyitó

A napirend elfogadása

GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Jó napot kívánok mindenkinek! Az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság mai ülését elkezdjük. Képviselőtársaim megkapták a napirendi javaslatot. Szeretném megkérdezni, hogy az előzetesen kiküldött napirendhez van-e bárkinek hozzáfűznivalója. (Senki nem jelentkezik.) Ha nincs, akkor kérem, hogy aki egyetért a mai napirendi pontjainkkal, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatta. Köszönöm szépen.

A hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló T/9024. számú törvényjavaslat (Általános vita)

Az első napirendi pontunk a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényjavaslat a T/9024. szám alapján. Itt az általános vitára való alkalmasságról döntünk. Köszöntöm a napirendi pont tárgyalásán megjelent dr. Nagy Gabriella osztályvezető asszonyt és dr. Gáll Tamás tanácsos urat. Arra kérem önöket, hogy először néhány szóban mondják el, amit a bizottság ülésére szánnak e törvényjavaslat kapcsán. (Dr. Nagy Gabriella jelzésére:) Öné a szó.

Dr. Nagy Gabriella (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése

DR. NAGY GABRIELLA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. Röviden szeretném összefoglalni a tárgybeli törvényjavaslat célját és tartalmi szabályozását. A törvényjavaslat elsődleges célja a hivatalos iratok elektronikus kézbesítése szabályainak megalkotása, ami egy fontos eszközt nyújtana mind a közigazgatási eljárások, mind a bírósági perek felgyorsításához és általában az eljárások modernizálásához.

A szabályozást eszközjellegűnek lehet tekinteni, olyan háttérszabályozást tartalmaz, amelyet más jogszabályoknak kifejezetten fel kell hívnia ahhoz, hogy alkalmazni lehessen. Ezt a törvényjavaslat második felében meg is teszi a polgári peres eljárások vonatkozásában, és így kerül módosításra a polgári perrendtartásról szóló törvény. Ugyanakkor tudni kell, hogy már korábban elfogadott jogszabályok is hivatkoznak erre a törvényre, úgymint elsősorban a Kbt. vagy a közigazgatási eljárásról szóló törvény.

A törvényjavaslat kidolgozása során alapvetően mintának tekintettük a mai papíralapú kézbesítés szabályait, de természetesen ahol az ésszerűség úgy kívánta és ahol az elektronikus eljárás előnyeit akartuk hangsúlyozni, ott eltértünk attól. A kézbesítő ebben a rendszerben az elektronikus kézbesítési szolgáltató lenne, amely a központi elektronikus szolgáltató rendszert, azaz a kormányzati gerinchálózatot jelenti. Ez biztosítja alapvetően a rendszer ingyenességét és azt, hogy elektronikus aláírás nélkül is szavatolni tudja az adatvédelmi szabályokat.

A bevezetést illetően egy fokozatos hatálybalépést és alkalmazást alakítottunk ki a törvényjavaslatban. Az első körben 2010. január 1-jétől céges ügyekben, közbeszerzési ügyekben kerülne elsősorban alkalmazásra, 2010. július 1-jétől pedig elsősorban a vállalkozások egymás közötti pereiben lenne kötelező. Fontos még hangsúlyozni, hogy kötelező csak azokban az eljárásokban lesz a jövőben is, ahol a jogi képviselet kötelező, természetes személyek esetén mindig csak lehetőség marad a javaslatban szabályozott rendszer alkalmazása.

Röviden ennyit szerettem volna elmondani, és természetesen készek vagyunk bármilyen kérdésre válaszolni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság tagjaié a szó kérdésekre, észrevételekre. Parancsoljanak! (Dr. Kovács Zoltán jelzésére:) Alelnök úr, parancsoljon!

Kérdések, válaszok

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Azt szeretném megkérdezni, hogy mi ennek a költségvetési vonzata, és a technikai feltételek megteremtésére honnan van forrás. Köszönöm szépen, egyelőre ennyi.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e további kérdés? (Senki nem jelentkezik. - Dr. Nagy Gabriellának:) Ha nincs, akkor, parancsoljon, öné a szó.

DR. NAGY GABRIELLA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. Ahogy elmondtam, a rendszer alapvetően egy ma létező rendszerre épülne, ez a kormányzati gerinchálózat, amely például az adóigazgatási eljárásokban már most is működik, tehát a rendszernek csak egy kisebb finomhangolására van szükség, amely a MeH Elektronikuskormányzat-központ informatikai szakállamtitkárságának a költségvetésébe egyrészt már be van tervezve, másrészt például céges ügyekre uniós források állnak majd rendelkezésre. A fogadó oldalon, a másik oldalon gyakorlatilag minimális jellegű beruházás nélkül is tud működni a rendszer, tehát úgy került kiépítésre, hogy gyakorlatilag egy számítógéppel és egy internet-csatlakozással lehet használni azt. De hogyha valamelyik közigazgatási szerv vagy a bíróságok úgynevezett "kényelmi" szolgáltatásokat szeretnének alkalmazni, akkor erre nyilván az ő költségvetésük terhére kerül sor. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, osztályvezető asszony. Parancsoljanak, a bizottsági tagoké a szó. (Dr. Kovács Zoltán jelzésére:) Alelnök úr!

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): A regisztrációs folyamat egy külön jogszabályban kerül majd szabályozásra. Ez ágazati miniszteri rendelet, kormányrendelet vagy egy újabb törvényjavaslat lesz az elkövetkezendőkben? Illetve ez milyen költséggel jár arra nézve, aki regisztráltatni akarja magát?

ELNÖK: Köszönöm. Van-e még kérdés? (Senki nem jelentkezik.) Ha nincs, akkor, úgy látom, a tanácsos úr kíván válaszolni. Parancsoljon, öné a szó.

DR. GÁLL TAMÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. A regisztrációs folyamat, és az, hogy valaki ezt a rendszert használni tudja, tulajdonképpen már ma is adott. Két kormányrendelet, két fő kormányrendelet vonatkozik erre a központi elektronikus kézbesítési rendszerre, ehhez további jogalkotásra tehát már nincsen szükség. Ügyfélkapu létesítésére bármely természetes személy jogosult, és ingyenes, legalábbis egy darabig az ügyfélkapu mindenképpen mindenkinek ingyenes, a hivatali kapu regisztrációja pedig jelenleg is folyamatosan zajlik az önkormányzatok vonatkozásában, de ebbe a csatlakozási folyamatba más hivatalos szervek is bekapcsolódhatnak majd, feltéve, hogy ez a törvény átmegy a parlamenten.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e még észrevétel? (Dr. Kovács Zoltán jelzésére:) Alelnök úr, parancsoljon!

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Nem az időhúzás céljából kérdezek. Az önök törvényjavaslatának az általános indoklását olvasom: "későbbi jogalkotási feladat részét képezheti". Ön azt mondja, hogy megvannak a jogszabályok. Akkor az általános indoklásban miért szerepel az, hogy: "Későbbi jogalkotási feladat részét képezheti, mely szervek vagy szervezetek részére és mikor milyen eljárásban nyílik lehetőség az elektronikus kézbesítési rendszer igénybevételére."? Tehát ha itt az van, hogy: "későbbi jogalkotási feladat", akkor az a jelenlegibe nem besuszterolható, én legalábbis így értettem, ön pedig most egészen mást mondott. Pontosabban azt elfogadom, hogy a regisztrációs folyamatra vagy a jelenlegi rendszerre megvan a jogszabály, de erre viszont nincs, hiszen ugyanezt... Nem ismétlem meg még egyszer.

ELNÖK: Köszönöm. Van-e további észrevétel? (Senki nem jelentkezik. - Dr. Gáll Tamásnak:) Parancsoljon, tanácsos úr!

DR. GÁLL TAMÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. Lehet, hogy az előbb egy icipicit félreértettem a kérdést. Maga az, hogy valaki hogy kapcsolódhat be technikailag már hatályos jogszabály alapján, az egy külön kérdés, és az is, hogy milyen egyéb eljárásokban lehet használni, bármilyen közigazgatási eljárásban vagy akár majd a büntetőeljárás folyamán, arra gondolunk itt, az általános indokolásnál. Ez egy keretjellegű, eszközjellegű szabályozás, amit a későbbi jogalkotás során fel lehet használni, és csak utalni kell arra, hogy ez alapján a törvény alapján történik majd az elektronikus kézbesítés. Erre gondoltunk itt, hogy ez később jogalkotási feladat részét képezheti.

A Pp. vonatkozásában a tervezet úgymond különös része ezt megteszi, illetve az új Ket.-módosításban is van rá utalás néhány helyen. De más egyéb eljárásokban, ahol hivatalos szervek akár ügyfelekkel, akár egymással kommunikálnak, a későbbi jogalkotás során elég lesz utalni erre a javaslatra vagy majd elfogadott törvényre, és akkor már nem lesz szükség arra, hogy a kézbesítés technikai feltételeit külön kidolgozzák, hanem elég lesz csak erre utalni, és akkor ez alapján folytatódhat le az elektronikus kézbesítés. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Amennyiben nincs több észrevétel (Senki nem jelentkezik.), akkor kérem a tisztelt bizottságot, döntsünk az általános vitára való alkalmasságról.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

Aki támogatja a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényjavaslatot a T/9024. szám alatt az általános vitára való alkalmassága tekintetében, az, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Ez tizennégy igen. Ki az, aki nem? (Szavazás.) Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Tizenhárom tartózkodás mellett a bizottság általános vitára alkalmasnak találta ezt a törvényjavaslatot.

Köszönöm szépen a segítséget és a megjelenést.

Egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló T/7042. számú törvényjavaslat

A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a második napirendi pontunkra, az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat a T/7042. szám alapján. A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatására kerül sor. Az ajánlást képviselőtársaim megkapták. A bizottság titkárságának a jelzése alapján négy olyan módosító javaslat van, amely a mi hatáskörünkbe tartozik, természetesen ha bárki kéri, bármely más módosító javaslatról is fogok szavaztatni. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium részéről dr. Andréka Tamás főosztályvezető-helyettes urat köszöntöm. És akkor haladnánk is.

Az 1. ajánlási pontról, Godó Lajos és képviselőtársai javaslatáról kérdezem először a tárca, illetve a kormány véleményét, nem tudom, hogy melyiket tudja mondani. Parancsoljon!

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Köszönöm szépen. Kormányálláspontot tudok képviselni. Támogatni javasoljuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság támogatja-e Godó Lajos és képviselőtársai javaslatát? Aki igen, az, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Ez tizennégy igen. Ki az, aki nem? (Szavazás.) Tizenhárom nem. A bizottság támogatja.

A következő a 13. pont a 10. oldalon, Lengyel Zoltán képviselő úr javaslata. Mi a kormányálláspont?

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? Ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 15. pont következik a 12. oldalon, ez Godó Lajos és képviselőtársai javaslata, és összefügg a 18. módosító javaslattal. Mi a kormány álláspontja?

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Tizennégy igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) Tizenhárom nem. A bizottság tehát az ajánlási pontot támogatja.

A 16. pontban Font Sándor képviselő úr javaslata szerepel. A kormány álláspontját kérdezem.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatja.

Nálam más nincs jelezve. Kérdezem, hogy kíván-e még bárki bármely pontról, módosító javaslatról szavaztatni. (Senki nem jelentkezik.) Amennyiben nem, akkor köszönöm szépen, ezt a napirendi pontot is lezárom.

(Dr. Andréka Tamásnak:) Köszönöm szépen a segítséget.

Egyebek

A harmadik napirendi pontra, az egyebekre térünk rá.

Tisztelt Bizottság! Néhányszor sikerült elérni, hogy ne kelljen szerdán bizottsági ülést tartani, ezért volt ez a hétfői, mai bizottsági ülés is, tehát most, szerdán, 11-én sem kell bizottsági ülést tartanunk. Viszont már most, előre szólok, hogy a következő héten, március 18-án biztosan lesz bizottsági ülés, és azt a tájékoztatást kaptam a bizottság titkárságától, hogy akkor fogunk tudni dönteni arról, hogy a felterjesztések közül melyeket tárgyaljuk meg - ha jól tájékoztattak engem. (Dr. Kovács Zoltán: Mindet!) Az alelnök úr mondja, hogy mindet - nyilvánvalóan dönteni fog erről a bizottság.

Kérdezem, hogy az egyebekben van-e még valakinek valami. (Senki nem jelentkezik.) Ha nincs, akkor köszönöm szépen, a mai bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 52 perc)

Gy. Németh Erzsébet

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese