ÖTB-23/2009.
(ÖTB-112/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának
2009. október 5-én, hétfőn, 12 óra 2 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet II. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: A közélet megtisztítása érdekében a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény módosításáról szóló T/10706. számú törvényjavaslat*

Kérdések*

Válaszadás*

Szavazás tárgysorozatba-vételről*


Napirendi javaslat

1.Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről:
A közélet megtisztítása érdekében a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10706. szám)
(Dr. Cser-Palkovics András és Dr. Kontrát Károly (Fidesz) képviselők önálló indítványa)

2.Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Gy. Németh Erzsébet (MSZP), a bizottság elnöke

Balogh József (MSZP), a bizottság alelnöke
Szabó György(MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Buzás Péter (MSZP)
Ecsődi László (MSZP)
Hajdu László (MSZP)
Dr. Mester László (MSZP)
Papp József (MSZP)
Sós Tamás (MSZP)
Dr. Bácskai János (Fidesz)
Bebes István (Fidesz)
Dr. Bóka István (Fidesz)
Erdős Norbert (Fidesz)
Horváth István (Fidesz)
Tasó László (Fidesz)
Dr. Tilki Attila (Fidesz)
Vigh László (Fidesz)
Nógrádi László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Kovács Zoltán (Fidesz) dr. Bóka Istvánnak (Fidesz)
Dr. Lamperth Mónika (MSZP) Szabó Györgynek (MSZP)
Molnár Gyula (MSZP) Balogh Józsefnek (MSZP)
Pál Tibor (MSZP) dr. Mester Lászlónak (MSZP)
Dr. Steiner Pál (MSZP) Hajdu Lászlónak (MSZP)
Warvasovszky Tihamér (MSZP) dr. Buzás Péternek (MSZP)
Kósa Lajos (Fidesz) dr. Bácskai Jánosnak (Fidesz)
Meggyes Tamás (Fidesz) Bebes Istvánnak (Fidesz)
Dr. Ódor Ferenc (Fidesz) Erdős Norbertnek (Fidesz)
Hock Zoltán (független) Nógrádi Lászlónak (KDNP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Bekényi József főosztályvezető (Önkormányzati Minisztérium)
Dr. Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő (Fidesz)

Megjelentek

Dr. Csukás-Novák Nóra (Önkormányzati Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 02 perc)

Elnöki megnyitó

GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Köszöntök mindenkit a mai önkormányzati és területfejlesztési bizottsági ülésen.

A napirend elfogadása

Egyetlen napirendi pontunk van: a közélet megtisztítása érdekében a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba vételről kell döntenie a bizottságnak. A bizottsági társaim megkapták a meghívót írásban. Kérdezem, hogy a napirenddel kapcsolatban van-e valakinek kérdése, észrevétele, véleménye. (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor szavazhatunk a napirendről.

Aki egyetért azzal, hogy napirendre vegyük a javasolt napirendi pontot, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Egyhangú, köszönöm szépen.

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: A közélet megtisztítása érdekében a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény módosításáról szóló T/10706. számú törvényjavaslat

Köszöntöm az Önkormányzati Minisztérium részéről megjelenteket, illetve az előadók képviseletében Cser-Palkovics Andrást, a minisztérium részéről pedig dr. Bekényi Józsefet és dr. Csukás-Novák Nórát. Kérem, fáradjanak az asztalhoz!

Először az előterjesztők nevében Cser-Palkovics András képviselő urat illeti a szó, parancsoljon!

DR. CSER-PALKOVICS ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Bizottság! Az előzmények ismertek, az anyag és az előterjesztés ismert, külön kiegészíteni nem kívánom, természetesen amennyiben van kérdés, akkor arra szívesen válaszolok.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Kérdezem a minisztérium képviselőit, kívánnak-e hozzátenni valamit. Parancsoljanak, önöké a szó!

DR. BEKÉNYI JÓZSEF (Önkormányzati Minisztérium): Köszönöm szépen. Hozzáfűzni nem kívánok, a kormány álláspontját még nem tudom közölni, a kormány még nem tárgyalta, az előterjesztést átnézve az önkormányzati miniszter úr nem támogatja az indítványt.

Kérdések

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottsági tagoké a szó, első körben kérdések, parancsoljanak! (Jelzésre.) Tilki képviselő úr, parancsoljon!

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Tisztelt Bizottság! Tisztelt Elnök Asszony! Azt szeretném megkérdezni, miért nem támogatja a minisztérium az előterjesztést.

ELNÖK: Köszönöm. További kérdés van-e? (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor a főosztályvezető úrnak adom meg a szót, parancsoljon!

Válaszadás

DR. BEKÉNYI JÓZSEF (Önkormányzati Minisztérium): Köszönöm szépen. Nem azért nem tudjuk támogatni az indítványt, mert nem értenénk egyet az előterjesztésben foglaltakkal, azzal, hogy nem jár díjazás a kényszerintézkedés hatálya alá tartozó polgármesternek, de a jelenleg hatályos jogi szabályozásból teljesen egyértelmű, hogy ez a díjazás nem jár. (Közbeszólás: Helyes.)

Ez az okfejtés azon alapul, hogy a polgármesteri törvény a polgármesteri foglalkoztatási jogviszony speciális szabályait tartalmazza. Tehát nagyon kevés szabályt tartalmaz, ha megnézi, képviselő úr, tulajdonképpen abból a specialitásból fakadóan, hogy ez egy választással létrejövő jogviszony, a jogviszony létrejöttét, a jogviszony megszűnését - hiszen nem lehet ugyanazokat a megszűnési eseteket alkalmazni, mint egyébként a munkajogi szabályozásnál -, a fegyelmi vétséget illetően tartalmaz eltérő szabályokat. A díjazásnál határozza meg más foglalkoztatási jogviszonytól eltérően, hogy hogyan néz ki a díjazás, illetőleg a szabadsággal vagy egyebekkel kapcsolatban tartalmaz nagyon szűk körben rendelkezéseket.

Mögöttes jogszabályként a köztisztviselői törvényt hívja föl, a köztisztviselői törvény pedig a munka törvénykönyvét, hiszen ez a foglalkoztatási jogviszonyok anyaszabályozása. A Pttv. 13. §-a visszautal a Ktv.-re, hogy mely Ktv.-s rendelkezéseket kell alkalmazni, ezek között szerepel a Ktv. 72. §-a, amely pedig visszautal a munka törvénykönyvére. Itt két rendelkezés érdekes az ügy szempontjából. Egyik a 107. § g) pontja, mely megmondja, melyek azok az esetek, amikor a munkavállaló valamilyen oknál fogva mentesül a munkavégzés alól. Ezek között szerepel, ha elháríthatatlan okból nem tud megjelenni a munkahelyén, ilyen elháríthatatlan oknak tekinthető az is, ha előzetes letartóztatásban vagy más olyan kényszerintézkedés hatálya alatt van, amely nem teszi lehetővé, hogy a munkahelyén megjelenjen, és munkát végezzen.

Ennek a párja a jogi szabályozásban a munka törvénykönyve 151. §-a, amely felsorolja azokat az eseteket, hogy mikor jár díjazás, amikor nem végez munkát a munkavállaló. Itt nagyon sok eset szerepel, hiszen értelemszerűen ezeknek az okoknak egy része olyan, amely méltányolható, és akkor valamiféle díjazás jár, ha más nem, akkor készenléti vagy távolléti díj. Ez az ominózus 107. § g) pontja, amikor elháríthatatlan ok miatt nem tud a munkahelyén megjelenni, nem szerepel azok között a szabályok között, amikor valamilyen díjazást kellene fizetni az ezen okból távollévő munkavállalónak.

Tehát ebből a levezetésből - hiszen ezeket a munka törvénykönyvi rendelkezéseket alkalmazni kell a polgármesterre is - egyértelmű, hogy nem jár díjazás. Ebben a szabályban nehéz is lenne tovább pontosítani, hiszen maga az értelmezés is azon alapul, hogy csak azok a kérdések jelenjenek meg a polgármesteri törvényben, amelyek a speciális jellegből fakadnak. Ebben az élethelyzetben bármelyik munkavállaló lehet, és itt különbségtétel nem létezik, nem létezhet. Tehát akár köztisztviselő, akár a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó, akár közalkalmazott kerül ebbe az élethelyzetbe, egyértelmű, hogy munkát nem tud végezni, munkát nem végez, ezért díjazás számára nem jár. Itt nem szabad különbséget tenni a munkavállalók között és ezt az értelmezési logikát nem szabad megbontani, ezért nem tudtuk támogatni az indítványt.

ELNÖK: Köszönöm szépen, főosztályvezető úr. További kérdés van-e? (Nincs jelzés.)

Észrevételek következnek. (Nincs jelzés.) Az előterjesztők kívánnak-e még szólni? (Jelzésre.) Kontrát képviselő úr, parancsoljon!

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Bizottság! Tudomásunk szerint a VII. kerületi képviselő-testület éppen a jogszabályok hiányára, illetőleg a nem egyértelmű vagy nem világos jogszabályi háttérre hivatkozással nem vette - tudomásunk szerint - napirendre ennek a kérdésnek a tárgyalását, hiszen ha ez megtörtént volna, akkor ez a jelenlegi helyzet nem áll elő.

Ezt azért szeretném a tisztelt bizottság tudomására hozni, és én is szeretnék hivatkozni - úgy, ahogy főosztályvezető úr említette - az egyéb foglalkoztatási jogviszonyokra, akár a munkaviszonyra vagy közalkalmazotti, köztisztviselői vagy egyéb jogviszonyokra, ahol sehol sem jár ilyen esetekben illetmény. A jelen helyzetben pedig ezt mégis folyósítják.

Tehát azt kérem a tisztelt bizottságtól, hogy ezeket az érveket fontolja meg, és ezekre tekintettel vegye tárgysorozatba a törvényjavaslatot.

Köszönöm szépen.

Szavazás tárgysorozatba-vételről

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Észrevételek, vélemények következnek. (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor az önálló képviselői indítvány tárgysorozatba-vételéről döntünk.

Tisztelt Bizottság! Kérdezem, ki az, aki támogatja tárgysorozatba-vételre a közélet megtisztítása érdekében a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot a T/10706. szám alapján. Aki a tárgysorozatba-vétellel egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság ezt a törvényjavaslatot egyhangúlag tárgysorozatba vette.

A napirendi pontot lezárom, köszönöm szépen.

Az egyebekben van-e valakinek bármi? (Nincs jelzés.) Ha nincs, köszönöm szépen, a mai bizottsági ülésünk véget ért.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 9 perc)

 

 

Gy. Németh Erzsébet
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Szoltsányi V. Katalin