OTB-7/2007.
(OTB-22/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Oktatási és tudományos bizottságának
2007. április 23-án, hétfőn, 11.35 órai kezdettel
a Képviselői Irodaház V. emelet 532-535. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői:*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászóló*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

A kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program megvalósulásáról, az ellátó-intézményrendszer átvilágításáról és hatékonyságvizsgálatáról (2003-2005. évek vonatkozásában) szóló jelentés elfogadásáról, valamint a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program elfogadásáról szóló 96/2000.(XII.11.) számú OGY határozat módosításáról szóló H/2028. számú határozati javaslat*

A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása*

Egyebek*


Napirendi javaslat

  1. A kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program megvalósulásáról, az ellátó-intézményrendszer átvilágításáról és hatékonyságvizsgálatáról (2003-2005. évek vonatkozásában) szóló jelentés elfogadásáról, valamint a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program elfogadásáról szóló 96/2000.(XII.11.) számú OGY határozat módosításáról szóló határozati javaslat (H/2028. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

2.Egyebek

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Szabó Zoltán (MSZP), a bizottság elnöke
Zsigó Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Sándor Klára (SZDSZ), a bizottság alelnöke
Botka Lajosné (MSZP)
Deák Istvánné (MSZP)
Földesi Zoltán (MSZP)
Katanics Sándor (MSZP)
Kormos Dénes (MSZP)
Mohácsi József (MSZP)
Rónavölgyi Endre Béláné (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Szabó Gyula (MSZP)
Tóth Tiborné dr. (MSZP)
Dr. Pálinkás József (Fidesz)
Tóth Ferenc (Fidesz)
Dr. Hoffmann Rózsa (KDNP)
Kuzma László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Rózsa Endre (MSZP) megérkezéséig Mohácsi Józsefnek (MSZP)
Tatai-Tóth András (MSZP) Szabó Gyulának (MSZP)
Pánczél Károly (Fidesz) dr. Hoffmann Rózsának (KDNP)
Pokorni Zoltán (Fidesz) Zsigó Róbertnek (Fidesz)
Dr. Pósán László (Fidesz) dr. Pálinkás Józsefnek (Fidesz)
Révész Máriusz (Fidesz) Tóth Ferencnek (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Portörő Péter (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 35 perc)

Elnöki megnyitó

A napirend elfogadása

DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! A bizottság április 23-ai ülését megnyitom. A napirendre tett javaslatot a meghívóval együtt megkapták. Kérdezem, hogy van-e valakinek ahhoz módosító indítványa. (Senki nem jelentkezik.) Nincsen. Akkor kérdezem a tisztelt bizottságot, elfogadja-e a napirendet a kiküldöttek szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) A bizottság a napirendet elfogadta.

A kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program megvalósulásáról, az ellátó-intézményrendszer átvilágításáról és hatékonyságvizsgálatáról (2003-2005. évek vonatkozásában) szóló jelentés elfogadásáról, valamint a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program elfogadásáról szóló 96/2000.(XII.11.) számú OGY határozat módosításáról szóló H/2028. számú határozati javaslat

A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása

Tisztelt Bizottság! Soron következik "A kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében" kezdetű és hosszú című stratégiai programról szóló jelentés elfogadásáról és a nemzeti stratégiai program elfogadásáról szóló országgyűlési határozat módosításáról szóló határozati javaslat részletes vitája, vagyis a bizottság hatáskörébe tartozó módosító indítványokról szavazunk. Köszöntöm a napirendi pont kapcsán megjelent Portörő Péter főosztályvezető urat! Azt javaslom, hogy kezdjünk is neki. Összesen négy módosító indítvány van.

Az 1. számú módosító indítvány Pettkó András és Almássy Kornél képviselő urak indítványa, amely a javaslat szerinti hároméves tájékoztatást kétévesre csökkentené, helyesebben állítaná vissza, és kiterjesztené a tájékoztatási kötelezettséget az Országgyűlés megfelelő bizottságaira is, egészen pontosan négyre. Ezzel összefügg Spiák Ibolya képviselő asszony indítványa, amely ugyanezt javasolja, hogy tudniillik háromévente helyett kétévente legyen köteles tájékoztatni, de a tájékoztatási kötelezettség kiterjesztését nem írná elő. Erről a két indítványról szavazunk először. Kérdezem a kormány képviselőjének a véleményét, támogatja-e valamelyiket.

PORTÖRŐ PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A kormány nem támogatja a javaslatot a kétévenkénti tájékoztatási kötelezettség miatt, és azt képviseli ebben a kérdésben, hogy kötelező jelleggel a szociális és az egészségügyi bizottságot javasolja az évenkénti tájékoztatás szempontjából. Tehát nem támogatja ezeket a javaslatokat.

ELNÖK: Értettem. Van-e valakinek ezzel kapcsolatban mondandója? (Dr. Hoffmann Rózsa jelentkezik.) Igen, Hoffmann Rózsa képviselő asszony!

DR. HOFFMANN RÓZSA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Ezek a javaslatok mind ugyanarról szólnak, úgyhogy nem konkrétan az 1., a 2., a 3. vagy a 4. javaslathoz szólnék, hanem valamennyihez. Az eddigi viták is meggyőzhettek mindannyiunkat arról, amit egyébként is tudunk évek vagy esetleg évtizedek óta, hogy ez az egyik legsúlyosabb problémája a magyar társadalomnak. Úgy vélem, hogy az Országgyűlésnek történő beszámolás kötelezettsége arra készteti, késztetheti a beszámolásra kötelezetteket, hogy ezt a dolgot nagyon komolyan vegyék, egy kicsit talán komolyabban is, mint ahogy az a benyújtott jelentésből kitűnik, amely jelentés számos hiányosságát nemcsak az ellenzéki, hanem kormánypárti képviselők is megállapították. Ezért én mindenképpen a kétévenkénti beszámolást javaslom, hiszen ez nem jelent anyagi többletterhet, tehát nem lehet elutasítani azzal, hogy nincsen rá pénz, a dolog komolyságát viszont fokozná.

Annak, hogy nem tartom helyesnek, hogyha csak az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságot tájékoztatnák évente, az az oka, hogy a kábítószerügy nemcsak erre az egy bizottságra tartozik, hanem az Oktatási és tudományos bizottságra, az Egészségügyi bizottságra, a Honvédelmi és rendészeti bizottságra úgyszintén, tehát nem látom okát, hogy az évenkénti beszámolást miért szűkítené le a tájékozottak körét csupán az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságra, ahol nyilvánvalóan meg is állna, és feltehetőleg egy formális jelentéssé alakulna, miközben ha az egész Országgyűlést tájékoztatnák kétévente, akkor értelemszerűen az említett bizottságok is foglalkoznának ezzel a kérdéssel, mint ahogy most is.

Ezért tehát vagy a 4. vagy az 1. javaslat támogatását szeretném kérni képviselőtársaimtól. Megismétlem: nem anyagi kérdésről van szó, hanem egy elvi kérdésről, hogy a gyakrabban történő beszámoltatás a kábítószerügy erőteljesebb, hatékonyabb figyelését eredményezhetné. Köszönöm. (Zsigó Róbert jelentkezik.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Zsigó alelnök úr kíván kérdést feltenni.

ZSIGÓ RÓBERT (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Az előterjesztőt szeretném megkérdezni. Most már több soron voltak módosító javaslatok, és mindegyik a két-, illetve háromévente történő beszámolásról beszél. Mi az oka annak, hogy a kormány ennyire elzárkózik attól, ami az eredeti határozati javaslatba 2000-ben bekerült, hogy kétévente az Országgyűlés kapjon tájékoztatást arról, hogy a kábítószer-ellenes nemzeti stratégia megvalósítása, az intézményrendszer hogyan áll? Mi az az ok, amely miatt a kormány ennyire elzárkózik ettől? Köszönöm szépen.

ELNÖK: (Portörő Péternek:) Parancsoljon!

PORTÖRŐ PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm szépen. Azért változtatta meg az előterjesztésben a kormány az eredeti javaslatot, mert úgy ítélte meg, hogy a változások bemutatása szempontjából indokolt, hogyha a kétévesről háromévesre növekszik a beszámolási kötelezettség. Ez összefüggésben van a stratégiai program lezárásával is, hogy a 2009-ben megvalósuló vagy lezáruló stratégiai program végértékelése vagy értékelése is időben kerüljön be a parlament elé, tehát a program lezárulásának az időszaka egybeessen ezzel az értékeléssel. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e további megjegyzés? (Senki nem jelentkezik.) Amennyiben nincsen, akkor szavazni fogunk.

Először a szigorúbb, tehát a Pettkó-Almássy-féle módosító indítványt teszem fel szavazásra, amely - még egyszer mondom - kétévenkénti országgyűlési tájékoztatást, illetőleg az illetékes négy bizottság évenkénti tájékoztatását írná elő. Aki ezt a módosító indítványt támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) A bizottság a módosító indítványt elfogadta.

Tisztelt Bizottság! Kérdezem a tisztelt bizottságot, hogy támogatja-e Spiák Ibolya képviselő asszony indítványát. Kérem, szavazzanak. (Szavazás.) A bizottság támogatja.

Tisztelt Bizottság! További két módosító indítvány érkezett dr. Csáky András képviselő úrtól, illetőleg Pettkó András és dr. Vas János képviselő úrtól, akik a háromévenkénti tájékoztatás érvényben tartása mellett az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottság mellett az Egészségügyi bizottságot, illetőleg a másik esetben valamennyi országgyűlési képviselő tájékoztatását is előírnák. Ezekről az indítványokról is szavaznunk kell. Az előterjesztő képviselője ezeket nem támogatja.

Kérdezem a bizottságot, hogy a 2. pontban szereplő, Csáky képviselő úr által jegyzett indítványt támogatja-e. (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

Támogatja-e a bizottság a 3. számú, Pettkó-Vas-féle módosító indítványt? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

(Portörő Péternek:) Bocsánat, ugye jól értettem, hogy egyiket sem támogatta a kormány?

PORTÖRŐ PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Csáky András javaslatát támogatja a kormány.

ELNÖK: Elnézését kérem, akkor én rosszul értettem az elején. Én úgy értettem, hogy a négy közül egyiket sem támogatja a kormány.

PORTÖRŐ PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A szociális bizottság mellett az Egészségügyi bizottság tájékoztatását igen.

ELNÖK: Akkor ez egy új információ, ezért újfent felteszem szavazásra a 2. számú javaslatot. Támogatja-e a bizottság a háromévenkénti tájékoztatást, illetőleg a szociális, valamint az Egészségügyi bizottság évenkénti tájékoztatására vonatkozó módosító indítványt? Kérem, most szavazzanak. (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja így sem.

Köszönöm szépen, ezzel a módosító indítványok végére értünk.

Egyebek

Tisztelt Bizottság! Nekem az egyebek címszó alatt csak annyi bejelentenivalóm van, hogy holnap reggel 9 órakor ismét találkozunk, ezt a röpbizottsági ülést csak ezeknek a módosító indítványoknak a megtárgyalása érdekében kellett összehívnunk, merthogy ezekről a mai napon szavaznunk, vitáznunk kellene.

Köszönöm szépen, holnap találkozunk, viszonlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 47 perc)


Dr. Szabó Zoltán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese