OTB-22/2007.
(OTB-38/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Oktatási és tudományos bizottságának
2007. november 5-én, hétfőn, 11.38 órai kezdettel
a Képviselői Irodaház V. emelet 532-535. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló *

Megnyitó *

Egyes adótörvények módosításáról szóló T/3892. számú törvényjavaslat *

Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása *

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló 2006. évi CXXVII. törvény módosításáról szóló T/4093. számú törvényjavaslat *

A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

  1. Egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3892. szám)
    (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
  2. A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló 2006. évi CXXVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4093. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Szabó Zoltán (MSZP), a bizottság elnöke
Zsigó Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke
Botka Lajosné (MSZP)
Deák Istvánné (MSZP)
Katanics Sándor (MSZP)
Mohácsi József (MSZP)
Rónavölgyi Endre Béláné (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Szabó Gyula (MSZP)
Tatai-Tóth András (MSZP)
Tóth Tiborné dr. (MSZP)
Dr. Pálinkás József (Fidesz)
Pánczél Károly (Fidesz)
Dr. Pósán László (Fidesz)
Révész Máriusz (Fidesz)
Dr. Hoffmann Rózsa (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Sándor Klára (SZDSZ) dr. Szabó Zoltánnak (MSZP)
Földesi Zoltán (MSZP) Katanics Sándornak (MSZP)
Kormos Dénes (MSZP) Mohácsi Józsefnek (MSZP)
Dr. Pálinkás József (Fidesz) megérkezéséig dr. Pósán Lászlónak (Fidesz)
Pokorni Zoltán (Fidesz) Zsigó Róbertnek (Fidesz)
Tóth Ferenc (Fidesz) Pánczél Károlynak (Fidesz)
Kuzma László (KDNP) dr. Hoffmann Rózsának (KDNP)
Almássy Kornél (MDF) Révész Máriusznak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Kovácsné Guzsvány Andrea referens (Oktatási és Kulturális Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 38 perc)

Megnyitó

DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok mindenkinek! Köszöntöm a megjelenteket! Tisztelt Bizottság! Az Oktatási és tudományos bizottság november 5-ei ülését megnyitom. A napirendi javaslatot a meghívóval együtt kézhez kapták. Kérdezem, van-e ahhoz valakinek módosító indítványa. (Senki nem jelentkezik.) Amennyiben nincs, akkor szavazunk. Kérdezem a tisztelt bizottságot, elfogadja-e a mai bizottsági ülés napirendjét a kiküldöttek szerint. (Szavazás.) Köszönöm, a bizottság a napirendet elfogadta.

Egyes adótörvények módosításáról szóló T/3892. számú törvényjavaslat

Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása

Tisztelt Bizottság! Soron következik az egyes adótörvények módosításáról szóló T/3892. számon benyújtott törvényjavaslat kapcsolódó módosító indítványainak megvitatása. Köszöntöm a napirendi pont tárgyalásán a kormány képviseletében megjelenteket!

A kiegészítő ajánlás a tisztelt bizottsági tagok kezében van. Alapvetően egyetlen olyan, több ajánlási ponton keresztül húzódó javaslatot találtunk, amely érint bennünket, ez pedig a kisadók összevonására vonatkozó javaslatnak a kiirtása a törvényjavaslatból. Ez a 22. pontban található kapcsolódó módosító indítvány, amely azonban összefügg a 23., a 24., a 26., a 33., a 34., a 37. és a 39. ajánlási pontokkal, értelemszerűen, ahogy a törvényjavaslat több részén át kell vezetni ezt az indítványt. Én tehát a 22. pontban szereplő indítványt, illetve az azzal összefüggő pontokban szereplő indítványokat teszem fel szavazásra. Kérdezem a kormány képviselőjét, támogatja-e ezt az indítványt.

KOVÁCSNÉ GUZSVÁNY ANDREA (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Igen. Akkor megnyitom a vitát. (Révész Máriusz jelentkezik.) Révész képviselő úr!

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Röviden csak annyit, hogy mi is beadtunk egy hasonló tartalmú módosító indítványt, azt még nem támogatták. Mivel ez az indítvány többé-kevésbé egybecseng a mi módosító indítványunkkal, ezért támogatni tudjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. (Dr. Hoffmann Rózsa jelentkezik.) Hoffmann Rózsa képviselő asszony!

DR. HOFFMANN RÓZSA (KDNP): Ugyanezt akartam mondani, köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szavazhatunk egyben az ajánlási pontokról, ugye? (Általános helyeslés.) Igen. Akkor tehát kérdezem a bizottságot, hogy a 22. pontban jelzett és az ahhoz kapcsolódó pontokban található módosító indítványt a bizottság támogatja-e. Kérem, szavazzanak. (Szavazás.) A bizottság a javaslatot támogatja.

Tisztelt Bizottság! Ha van valakinek arra vonatkozó ötlete, hogy még mely pontról kellene szavaznunk, akkor jelezze.

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): A 23. pont érint még bennünket.

ELNÖK: De arról most szavaztunk.

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Elnézést!

ELNÖK: Semmi gond. Akkor nincsen. (Senki nem jelentkezik.) Jó. (Edelényi Zsuzsánna az elnökkel egyeztet a kormány képviselőjének személyéről.)

KOVÁCSNÉ GUZSVÁNY ANDREA (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Kovácsné Guzsvány Andrea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főtanácsosa vagyok. (Az elnök folytatja az egyeztetést Edelényi Zsuzsánnával.)

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló 2006. évi CXXVII. törvény módosításáról szóló T/4093. számú törvényjavaslat

A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása

ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Soron következik a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló 2006. évi CXXVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, amelyet T/4093. számon kaptunk kézhez. Itt a bizottság feladatkörébe tartozó módosító indítványokat kellene megvitatnunk. A benyújtott módosító indítványok között a magunk részéről nem sikerült olyat találnunk, amely a bizottság hatáskörébe tartozna, egészen pontosan az a helyzet, hogy a költségvetési bizottság benyújtott két módosító indítványt, amelyet ha nagyon óhajtanánk... (Edelényi Zsuzsánna az elnökkel egyeztet!) Elnézést, ehhez egész egyszerűen nem találtunk módosító indítványt, olyat, amely a bizottság hatáskörébe tartozna. (Dr. Hoffmann Rózsa: Pedig nagyon kerestek!) Pedig nagyon kerestük.

Kérdezem a tisztelt bizottságot, van-e valakinek arra vonatkozó elgondolása, hogy valamelyikről szavaznunk kellene. (Senki nem jelentkezik.) Amennyiben nincsen, akkor ezt a napirendi pontot is lezárom. Köszönöm szépen.

Egyebek

A 3. napirendi pont az egyebek. Egyetlen bejelentenivalóm van: a bizottság holnap 12 órakor tartja meg a heti komoly ülését, amelyen egyebek között a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról fogunk szavazni. (Révész Máriusz jelentkezik.)

Révész képviselő úr kért szót.

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Ez egyszer már szóba került, amikor az elnök úr éppen nem tudott eljönni, és akkor is jeleztük a gondunkat azzal kapcsolatosan, hogy megállapodtunk a bizottságon belül, hogy általánosan szerdán délelőtt tartjuk a bizottsági ülést, és abban is megállapodtunk, hogy ettől el lehet térni, hogyha szükséges. Viszont arra szeretnénk kérni az elnök urat - és ez már a múltkor is így volt -, hogy ilyen esetben, ha eltérünk a megbeszélt időponttól, akkor legalább a bizottság alelnökével történjen konzultáció. Igyekszünk itt lenni, igyekszünk megfelelni, és az rendben van, hogy az elnök úr végiggondolja, hogy a Szocialista Pártnak mi a jó időpont, csak mi abban a helyzetben vagyunk, hogy holnap délutánra meg van szervezve egy nagy oktatási konferencia, amelyen minden képviselőtársamnak ott kellene lennie. Nyilvánvaló, hogy ha lett volna egy ilyen egyeztetés, akkor tudtuk volna jelezni ezt. Úgyhogy nagyon kérem az elnök urat, hogy abban az esetben, ha nem a bizottság által megjelölt időpontra hívja össze a bizottsági ülést, akkor Zsigó alelnök úrral konzultáljon ebben a kérdésben. Azt hiszem, ez egy tolerálható és elfogadható kérés. Amikor Sándor Klára helyettesítette a múltkor, szintén nem egy megbeszélt időpontban, akkor gyakorlatilag teljes konszenzus volt ezzel kapcsolatosan a bizottságban, hogy ezt így kell elintézni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Én is köszönöm. Tisztelt Képviselő Úr! A helyzet az, hogy valóban volt egy ilyen megállapodás, ezt a megállapodást azonban nem utolsósorban az ellenzéki képviselők kérésére felülírtuk egy másik megállapodással, amely megállapodás úgy szólt, hogy rögzítve ugyan szerdára van a bizottsági ülés, de ha csak lehet, akkor én a keddi napra hívjam azt össze, tekintettel arra, hogy a bizottság tagjainak jelentős része vidéki, és szeretne hazamenni. Én ennek megfelelően cselekedtem, és hívtam össze a bizottsági ülést keddre, annál is inkább, mert a parlament napirendjét megnézve azt láttam, hogy a holnapi napon különböző, tőkemozgással kapcsolatos törvényjavaslatok vannak napirenden, amelyek, úgy gondoltam, a bizottság tagjait talán kevésbé érdeklik, míg ezzel szemben szerdán a részint kormánypárti, részint ellenzéki képviselők, illetve a kormány által benyújtott tisztasági csomag van napirenden, és úgy gondoltam, hogy a politikai vitában való részvétel talán több képviselőt érint, mint a nemzetközi tőkemozgásról szóló törvényjavaslat, amely kétségkívül szintén fontos a maga nemében. Még egyszer: én a megállapodásnak megfelelően hívtam össze holnapra a bizottsági ülést.

Ha a bizottság kívánja, visszatérhetünk az eredeti megállapodáshoz, amely szerint főszabály szerint szerdára hívom össze a bizottsági ülést, hacsak valami olyan nincsen, ami miatt keddre kellene összehívni, amely esetben egyeztetek az alelnök úrral. De, még egyszer mondom, jelen pillanatban az a megállapodás van érvényben, hogy - hogy úgy mondjam - a jegyzőkönyv számára van szerdán bizottsági ülés, de hacsak lehet, azt én keddre hívjam össze. Ez volt a kérés, és én ennek megfelelően cselekedtem. Bármikor változtathatunk ezen a megállapodáson, de akkor rögzítsük egyértelműen! Köszönöm szépen. (Zsigó Róbert jelentkezik.)

Zsigó alelnök úr!

ZSIGÓ RÓBERT (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Eredetileg más témához kapcsolódóan kértem szót, de ebben a témában annyit szeretnék kérni öntől, hogy valóban egyeztessünk, hogy a következő heti bizottsági ülések mikor legyenek ezen megállapodások alapján. A múltkori ülésen, amikor nem volt itt... (Közbeszólások: Nem hallani!) Be van kapcsolva a mikrofonom. Tehát amikor nem volt itt az elnök úr, akkor az volt a leghangsúlyosabb, hogy ugyan lehet más napon, mint szerdán az Oktatási és tudományos bizottság ülése, csak azt kérjük, hogy egyeztessen az elnök úr.

Ami miatt én szót kértem, az az, hogy egy pillanatra visszatérnék az 1. napirendi ponthoz. A hozzá nem értésemet palástolva azt szeretném tisztelettel megkérdezni, hogy mivel az adótörvények előterjesztője mégiscsak a Pénzügyminisztérium, nem okoz-e zavart az oktatási bizottság munkájában, hogy az előbb, amikor megtárgyaltuk az adótörvények módosításáról szóló törvényt, az eredeti előterjesztő, a Pénzügyminisztérium nem képviseltette magát a bizottsági ülésen. Ezt csak mint kérdést teszem fel. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Őszintén szólva nem tudom, hogy ez mennyiben zavarja a bizottság munkáját. Kormányálláspontot képvisel a kormány képviselője, függetlenül attól, hogy mely minisztérium köztisztviselője. Ezek szerint a kormány álláspontját hallottuk, amikor arról volt szó, hogy ezt a módosító indítványt a kormány támogatja. Ha ez mégsem így van, akkor én azt gondolom, hogy e tekintetben a kormány tagjainak, illetőleg a minisztériumok képviselőinek egymással kell egyeztetniük, hogy ki az, aki a hiteles álláspontot képviselheti. Számunkra az van itt, akit a kormány ideküldött.

Én persze azt gondolom, hogy célszerű volna, hogyha a kormány visszatérne ahhoz az 1998 előtti gyakorlathoz, hogy a kormányt a bizottság ülésén politikus képviseli és nem köztisztviselő, aki helyzetéből kifolyólag érdemi politikai vitában nem vehet részt, ez mindenképpen célszerű volna. Hasonlóképpen célszerű volna az is, hogyha egy adott tárca által előterjesztett törvényjavaslat vitájánál az adott tárca képviselője is jelen volna a kormány képviseletében, én ezzel teljes mértékben egyetértek, és amennyiben a bizottság ezzel megbíz, akkor küldök egy ilyen értelmű levelet - jelen esetben - a Pénzügyminisztériumnak, amely ennek a törvényjavaslatnak a gazdája. Formai akadálya azonban, még egyszer mondom, nincs annak, hogy a kormány bármely képviselőjének a jelenlétében tárgyaljunk egy előterjesztést. Én sem helyeslem a gyakorlatot, de ez egy másik kérdés. (Révész Máriusz jelentkezik.)

Révész képviselő úr!

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Még egyszer - nem akarom kiélezni a vitát -: támogatjuk, hogy ne szerdán, támogatjuk, hogy ha lehet, kedden, csak a múltkor kedden reggel 8 órára, most kedden délre lett összehívva a bizottság ülése. Csak annyit jegyzek meg viszonylag visszafogottan, hogy az ellenzék is tagja ennek a bizottságnak, és hogy most kedden 8-ra, 10-re, délre vagy 2-re van-e összehívva a bizottsági ülés, azt nemcsak a szerint kellene eldönteni, hogy az MSZP-nek hogy jó, hogy nem, hanem ebben az esetben szerintem egyetlen telefonnal meg kellene kérdezni Zsigó alelnök urat, mégiscsak egy elég nagy létszámú frakcióról van szó. (Közbeszólások az MSZP-s képviselők soraiból: Velünk sem egyeztetett!) Mi például most arra tettünk volna javaslatot, hogy holnap délelőtt legyen a bizottság ülése, mondjuk 9 órakor, mert az a mi részünkről mindenkinek jó lett volna. Így a jobboldali oktatási konferencia miatt, amely holnap lesz, egy elég kellemetlen helyzetbe kerültünk, mert oda mindenki bejelentkezett, leadta a nevét, résztvevőként számítanak ránk, ezek után meg nem fogunk tudni elmenni, mert egyszer csak kaptunk meglepetésszerűen egy papírt, hogy kedden, 2 órakor lesz a bizottság ülése... (Közbeszólások: 12-kor!) ...vagy 12-kor.

Továbbra is csak az a kérdés, elnök úr, hogy abban az esetben, ha eltérő időpontban tárgyalunk, akkor ne csak a saját frakciójával egyeztetve válassza ki az elnök úr az időpontot, hanem Zsigó alelnök urat is kérdezze meg ebben a kérdésben. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Én is köszönöm.

Tisztelt Képviselő Úr! Egy töredelmes vallomással tartozom: a saját frakciómmal sem egyeztettem ezt az időpontot. (Deák Istvánné: Megerősítem! - Botka Lajosné: Ez a helyzet!) Keddre a bizottság általános útmutatása szerint tűztem ki, a 12 órát pedig arra gondolván határoztam meg, hogy a holnapi első napirendi pont esetleg érdeklődésre tarthat számot a bizottság tagjai részéről, az ugyanis a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényjavaslat vitája lesz, azzal tehát nem akartam ütközni, és úgy képzeltem, hogy ha már nem korán reggel kezdjük, akkor egy olyan időpontban kezdjük, hogy előtte még ebédelésre is jusson idő. Mindazonáltal nem zárkózom el attól, hogy ha a tisztelt bizottság most és itt helyben úgy döntenek, hogy módosítsuk az időpontot, legyen az holnap reggel 9 óra, és egy új változat menjen be a parlamentbe. (Közbeszólások az MSZP-s képviselők soraiból: Az nem jó!) Ezt el lehet dönteni, és én készséggel alkalmazkodom. (Katanics Sándor jelentkezik.)

Katanics képviselő úr!

KATANICS SÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen. Nagyon röviden annyit mondanék, hogy akkor az a gond állna elő, hogy többen vagyunk más bizottságnak is tagjai, holnap ülésezik például a sportbizottság is 9 órától (Mohácsi József: 10-től!), 10 órától ülésezik a Honvédelmi és rendészeti bizottság, és ilyen módon nekünk ez gondot okozna, elnézést! Legközelebb nyilván nagyon készségesen állunk rendelkezésre akár a 8 órai kezdés tekintetében is, Veszprémből is nagyon szívesen vállalom, de a holnapi napon ez már sajnos nem jó. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen.

További hozzászólás van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincsen. Akkor tehát, ha jól értettem, marad a holnap déli 12 órás időpont. (Közbeszólások az MSZP-s képviselők soraiból: Igen.) Mindazonáltal a jövőben igyekszem a bizottsági ülés kezdésének időpontját a 10 órában meghatározni, és ha ettől eltérő az időpont, akkor alelnök úrral megegyezünk.

Köszönöm szépen, ezzel a bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 55 perc)

Dr. Szabó Zoltán

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese