OTB-13/2008.
(OTB-59/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Oktatási és tudományos bizottságának
2008. október 7-én, kedden, 10 óra 00 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 532. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Meghívottak részéről *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló (T/6133. szám) törvényjavaslatnak a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatai megvitatása *

Egyes törvényeknek a tizenharmadik havi illetmény, munkabér kifizetési

rendjével összefüggő módosításáról szóló (T/6071. szám) törvényjavaslatnak

a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatai megvitatása *

Egyebek *

 

 

Napirendi javaslat

  1. A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/6133.) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
  2. Egyes törvényeknek a tizenharmadik havi illetmény, munkabér kifizetési rendjével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6701. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
  3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Szabó Zoltán (MSZP), a bizottság elnöke

Botka Lajosné (MSZP)
Földesi Zoltán (MSZP)
Kormos Dénes (MSZP)
Tatai-Tóth András (MSZP)
Tóth Tiborné dr. (MSZP)
Pánczél Károly (Fidesz)
Révész Máriusz (Fidesz)
Tóth Ferenc (Fidesz)
Dr. Hoffmann Rózsa (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Sándor Klára alelnök (SZDSZ) Dr. Szabó Zoltánnak (MSZP)
Katanics Sándor (MSZP) Tatai-Tóth Andrásnak (MSZP)
Deák Istvánné (MSZP) Botka Lajosnénak (MSZP)
Rónavölgyi Endréné (MSZP) Földesi Zoltánnak (MSZP)
Mohácsi József (MSZP) Kormos Dénesnek (MSZP)
Szabó Gyula (MSZP) Rózsa Endrének (MSZP)
Zsígó Róbert (Fidesz) Révész Máriusznak (Fidesz)
Kuzma László (KDNP) Dr. Hoffmann Rózsának (KDNP)
Tóth Ferenc (Fidesz) Pánczél Károlynak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Koleszár Katalin osztályvezető (Pénzügyminisztérium)

Megjelentek

Koleszár Katalin osztályvezető (Pénzügyminisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 11 perc)

Elnöki megnyitó

DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Köszöntöm önöket. A napirenddel kapcsolatban akár hétfőn is ülésezhettünk volna, sajnos azt akkor még nem tudtuk, hogy a második napirendi pontként megjelölt, a tizenharmadik havi illetmény, munkabér kifizetésének rendjével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslathoz nem érkezett egyetlen módosító javaslat sem, így aztán arról csak formálisan kell tárgyalnunk.

A napirend elfogadása

Kérem a bizottság tagjaitól, szavazzunk arról, hogy elfogadják-e a napirendet. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Ellenszavazat, tartózkodás nem volt, egyhangúlag elfogadtuk.

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló (T/6133. szám) törvényjavaslatnak a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatai megvitatása

ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Soron következik a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak megvitatása. A törvényjavaslatot T/6133. számon kapták kézhez, az ajánlás pedig mindenki előtt ott fekszik. Köszöntöm a Pénzügyminisztérium képviseletében megjelent Koleszár Katalin osztályvezető asszonyt.

Tisztelt Bizottság! Mi egyetlen indítványt találtunk ebben az anyagban, amely a bizottság hatáskörébe tartozik, ez a 7. Ajánlási pont alatt szereplő, Balog Zoltán és Szászfalvi László képviselő urak által benyújtott indítvány, amely az egyházi közoktatási intézményfenntartók 2006. költségvétési évben ért megrövidítését szeretné egy egyszeri 2,6 milliárdos juttatással kárpótolni. Kérdezem a kormány képviselőjét, támogatja-e az indítványt?

KOLESZÁR KATALIN osztályvezető (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Köszönöm. Van-e valakinek ehhez megjegyeznivalója? (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor szavazzunk. Kérdezem a tisztelt bizottságot, támogatja-e az indítványt, kérem, szavazzanak. (Szavazás.) 7 igen. Aki nem? (Szavazás) Ez 11. A bizottság tehát a módosító indítványt nem támogatja.

Tisztelt Bizottság! Mi nem találtunk több módosító indítványt, amiről szavaznunk kellene. Kérdezem a bizottság tagjait, van-e valakinek még módosító javaslata? (Nincs jelzés.) Amennyiben erre igény nem mutatkozik, akkor ezt a napirendi pontot lezárom. Megköszönöm Koleszár Katalin osztályvezető asszonynak a tartalmas közreműködést.

Egyes törvényeknek a tizenharmadik havi illetmény, munkabér kifizetési rendjével összefüggő módosításáról szóló (T/6071. szám) törvényjavaslatnak a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatai megvitatása

Tisztelt Bizottság! Mint jeleztem, a második napirendi pont formális, nincs miről szavaznunk.

Egyebek

ELNÖK: Harmadik napirendi pont egyebek, van- valakinek bejelentenivalója? Annyit mondanék, hogy előreláthatólag jövő hét szerdára tudunk bizottsági ülést összehívni, adótörvények módosító indítványairól kell szavazni, amire nem tudjuk, hogy mikorra lesz ajánlás. Ha van rá mód és a parlamenti menetrenddel nem ütközik, akkor megpróbáljuk keddre összehívni, ha nem, akkor marad a szerda 10 órás időpont.

Amennyiben másnak nincs, akkor...

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Ha nagyon kevés lesz, akkor akár hétfőn is megtarthatnánk.

ELNÖK:: Igen, és ez ráadásul holnapra ki is derül, és tudni fogjuk, péntekre össze lehet hívni a bizottsági ülést. (Közbeszólás: Péntekig lehet leadni az ajánlásokat.) Péntekig lehet? Akkor ezt majd meglátjuk. (Jelzésre.) Hoffmann képviselő asszony.

DR. HOFFMANN RÓZSA (KDNP): Az augusztusi nevelésügyi kongresszus megfogalmazott jó sok pontban ajánlásokat, és eljutott hozzám több csatornán keresztül olyan óhaj, kezdeményezés, hogy a szakma elvárja, hogy az Oktatási és tudományos bizottság ezekkel kapcsolatban foglaljon állást, foglalkozzék vele. Ezennel szeretném indítványozni, hogy a bizottság tűzze napirendre a Nevelésügyi Kongresszus ajánlásait. Köszönöm.

ELNÖK: Mindenekelőtt előkerítjük a dokumentumot és megküldjük a bizottság minden tagjának, és keresni fogunk egy időpontot, amely arra alkalmas. Nem tudom, hogy ebbe a sűrű időbeosztásba be tudjuk-e illeszteni, de megpróbálunk neki helyet keresni. További észrevétel van-e? (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor köszönöm a megjelenést.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 17 perc)

 

 

Dr. Szabó Zoltán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Dancsecs Dóra