OTB-30/2009.
(OTB-97/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Oktatási és tudományos bizottságának
2009. november 25-én, szerdán, 9 óra 45 perctől
a Képviselői Irodaház V. emelet 532. számú tanácstermében
megtartott üléséről

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló *

Megnyitó *

A napirend elfogadása *

A kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról szóló H/11084. számú határozati javaslat *

Módosító javaslatok megvitatása *

Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/10977. számú törvényjavaslat *

Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása *

Egyebek *


Napirendi javaslat

  1. A kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról szóló határozati javaslat (H/11084. szám)
    (Módosító javaslatok megvitatása)
  2. Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10977. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
  3. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Szabó Zoltán (MSZP), a bizottság elnöke
Dr. Sándor Klára (SZDSZ), a bizottság alelnöke
Földesi Zoltán (MSZP)
Dr. Kolber István (MSZP)
Kormos Dénes (MSZP)
Szabó Gyula (MSZP)
Tóth Tiborné dr. (MSZP)

Helyettesítési megbízást adott

Botka Lajosné (MSZP) Földesi Zoltánnak (MSZP)
Deák Istvánné (MSZP) Szabó Gyulának (MSZP)
Katanics Sándor (MSZP) dr. Kolber Istvánnak (MSZP)
Mohácsi József (MSZP) Tóth Tiborné dr.-nak (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP) Kormos Dénesnek (MSZP)
Szabó Gyula (MSZP) megérkezéséig dr. Sándor Klárának (SZDSZ)
Tatai-Tóth András (MSZP) dr. Szabó Zoltánnak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Dr. Felvinczi Katalin (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet)

(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 45 perc)

Megnyitó

DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok! Tisztelt Bizottság! Némi nehézség árán bár, de sikerült biztosítani a határozatképességet, így megkezdjük a munkát. Az október 25-ei bizottsági ülést megnyitom. Valamennyi jelen lévő és távol lévő Katalint köszöntök!

A napirend elfogadása

Elsőként a napirend elfogadására teszünk kísérletet, ahogy szoktuk, azzal a megjegyzéssel, hogy a második napirendi pontként javasolt, az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosító indítványt nem föltétlenül kellene megvitatnunk, merthogy egyik sem olyan, amely a bizottság feladatkörébe tartoznék. Én ezért ezt most nem venném le a napirendről, hanem amikor majd rátérünk, akkor megkérdezem, hogy van-e valaki, aki valamelyikről mégis szavazni óhajt. Most tehát, ha más indítvány nincsen (Senki nem jelentkezik.), akkor a kiküldöttek szerint teszem fel szavazásra a kérdést. Kérdezem, hogy a bizottság elfogadja-e a napirendi ajánlást. Kérem, szavazzanak. (Szavazás.) A bizottság a napirendet elfogadta.

A kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról szóló H/11084. számú határozati javaslat

Módosító javaslatok megvitatása

Tisztelt Bizottság! Soron következik a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról szóló határozati javaslat módosító indítványainak megvitatása. A határozatot H/11084. számon kapták kézhez. Az ajánlástervezet mindannyiuk előtt ott fekszik. Köszöntöm a kormány képviseletében - megint csak - dr. Felvinczi Katalin igazgató asszonyt. Menjünk sorban!

A helyzet az, hogy nincs olyan nagyon sok módosító indítvány, szám szerint egyébként 19 van, és úgy ítéltük meg, hogy eléggé vitatható válogatni közülük abból a szempontból, hogy melyik tartozik, és melyik nem tartozik a bizottság hatáskörébe. Azt javaslom tehát, hogy az egyszerűség kedvéért szavazzunk mindegyikről.

Az 1. pontban Pettkó András képviselő úr a határozati javaslat címének módosítását javasolja. Itt kereslet- és kínálatcsökkentési stratégiáról javasol beszélni. A kormány a javaslatot?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Nem támogatja.

ELNÖK: Van-e valaki, akinek ehhez megjegyzése van? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. A továbbiakban ezt nem fogom megkérdezni, hanem csak várok néhány másodpercet, majd szavaztatok.

A kormány tehát nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 2. pontban Pettkó András képviselő úr a határozati javaslat preambulumát javasolja az ENSZ-egyezményekkel való összhangba hozással kiegészíteni. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Támogatja.

ELNÖK: Támogatja. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 3. pontban Pettkó képviselő úr a 2. pont b) alpontját kívánja módosítani, a mindenkori költségvetési lehetőségeket nem kívánván figyelembe venni. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. (Senki nem jelentkezik.) Őszintén csodálkoznék azon, hogy valaki hogy tud bármit csinálni anélkül, hogy a költségvetési lehetőségeket figyelembe venné, de mindegy.

A kormány tehát nem támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

Pettkó képviselő úr - azt hiszem, hogy Pettkó képviselő úr volt nagyon szorgalmas, úgyhogy a továbbiakban majd csak akkor fogom mondani a nevet, ha netán valaki olyan van itt, aki nem Pettkó képviselő úrként nyújtotta be az indítványát - a 4. pontban a 2. pont d) alpontját javasolja módosítani, további országgyűlési bizottságokat vonva be a tájékoztatásba. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Nem tudja támogatni sajnos.

ELNÖK: Nem tudja támogatni. (Dr. Sándor Klára jelzésére:) Alelnök asszony?

DR. SÁNDOR KLÁRA (SZDSZ): Megkérdezném, hogy miért nem.

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Azért mondtam, hogy a javaslatot, amit a képviselő úr megfogalmazott, a kormány sajnos nem tudja támogatni, mert ugyanakkor a kábítószerügyi szakterület képviselői számára nagyon fontos és nagyon üdvözlendő lenne, ha sokat foglalkozna a parlament és a politikusok a kábítószerkérdéssel, de amilyen gyakorisággal és az intenzitással javasolja Pettkó képviselő úr ezeknek a különböző dokumentumoknak a parlamenti képviselők, illetőleg a bizottságok elé kerülését, az egyszerűen gyakorlatilag lehetetlenné teszi a tevékenységet. Továbbá nincs kompetenciánk a parlamenti eseti bizottsággal összefüggésben..., hogy mondjam? Tehát erre vonatkozólag nincsen jelen pillanatban döntés, mármint parlamenti döntés.

ELNÖK: Ha jól értelmezem, itt lenne egy parlamenti döntés, ez lenne egy parlamenti döntés, ha a határozatban a parlament elfogadná azt, hogy felkéri a kormányt a kábítószerügyi eseti bizottság tájékoztatására is. Továbbá ha én jól értelmezem, két bizottságot a kormánynak mindenképpen tájékoztatnia kell, az anyagokat tehát el kell készíteni. Most az, hogy azt hány példányban másolják le, az ugyan az előbbi pontban elvetett költségvetési lehetőségek által nyilván behatárolt, de azért talán nem fogja romba dönteni a magyar költségvetést. Vagyis a dolog arra egyszerűsödik le, hogy ezentúl évente nem két bizottsági ülésen, hanem öt bizottsági ülésen kell a kormány képviselőjének részt vennie. Én nem gondolnám, hogy ez megoldhatatlan feladat.

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Kétségkívül nem. Jelen pillanatban az a megfogalmazás született, hogy ennek a javaslatnak bizonyos elemeivel - éppen az imént említetteknek megfelelően - egyet lehet érteni, de nem pontosan ebben a megfogalmazásban, és ezért azt gondoljuk, hogy ez kapcsolódó indítvánnyal válik rendezhetővé.

ELNÖK: Jó. Ha kapcsolódó módosító indítvánnyal válik rendezhetővé, akkor amint érkezik ilyen kapcsolódó módosító indítvány, eltöprengünk azon. Most mindenesetre erről kellene szavazni. Én ebben a pillanatban nem látom akadályát annak, hogy ezt megszavazzuk.

A kormány tehát nem támogatja a javaslatot. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja.

Az 5. pont szerint az egyszer már elvetett, a "kábítószer-probléma kezelésére" helyett a "kábítószer kereslet- és kínálatcsökkentési stratégiá"-t kellene alkalmazni. A kormány, gondolom, most sem támogatja. (Dr. Felvinczi Katalin nemet int.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 6. pontban a melléklet bevezetését kívánja Pettkó úr néhány ponton módosítani. Ezek jórészt, ha jól értelmezem, megfogalmazási kérdések. A kormány? (Dr. Felvinczi Katalin bólint.) Igen? (Dr. Felvinczi Katalin: Igen.) Igen. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 7. pont a melléklet I. fejezet felvezető szövegére vonatkozik: a jelenség befolyásolása helyett a kábítószer-probléma - amely kábítószer-problémát egyébként Pettkó képviselő úr a címből el akar távolítani - csökkentésére kívánja a nemzeti drogstratégiát késztetni. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): (Hangosítás nélkül:) Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. Hát...

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): (Hangosítás nélkül:) Bocsánat, hol vagyunk? (Közbeszólások: A 7. pontnál, a 6. oldalon!) Bocsánat, a kormány támogatja, elnézést kérek, elvesztem a különböző számok között. A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány tehát támogatja ezt. Jó. (Senki nem jelentkezik.) A kormány tehát támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 8. pontban a melléklet II. fejezetét javasolja a képviselő úr. Itt egy elég jelentős átfogalmazással állunk szemben. A kormány? (Dr. Felvinczi Katalin nemet int.) Nem támogatja. Tessék mondani, mert nem mindig nézek oda. (Dr. Felvinczi Katalin: Jó, elnézést!) Tehát a kormány nem támogatja. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 9. pont szerint a melléklet III. fejezetének módosításáról kellene döntenünk. Itt is az ENSZ kábítószer-egyezmények mellékletét kívánja hivatkozási alapként bevenni a képviselő úr, illetőleg a végén egy jelentősebb egyszerűsítést szándékozik az utolsó bekezdésben megtenni. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Ebben a formában, szó szerint nem, de kapcsolódó módosítóval rendezhetőnek látjuk az ügyet.

ELNÖK: (Rövid szünet után:) Igyekeztem appercipiálni a képviselő úr által benyújtottakat. A kormány tehát nem támogatja. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja.

A 10. pontban Pettkó képviselő úr az elszámoltathatóságról kíván más megfogalmazást. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Támogatja.

ELNÖK: Támogatja. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 11. pontban az Európai Unió 2013-ban induló új kábítószer-ellenes stratégiáját kívánja hivatkozási alapként, illetőleg figyelembe veendő jogforrásként a képviselő úr beemelni. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Ebben a formában nem támogatja, de amennyiben kapcsolódó módosító kerül az asztalra, elképzelhető, hogy az támogatható lesz.

ELNÖK: A kormány tehát nem támogatja. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság sem támogatja, de az egyharmadot azért meg bírta kapni.

A 12. pontban a VI. fejezet egy meghatározó részének erőteljes átfogalmazásáról van szó. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 13. pontban Pettkó képviselő úr ugyanennek a résznek vagy ugyanennek a fejezetnek egy másik részét kívánja átfogalmazni. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Ebben a formában nem, de kapcsolódó módosítóval a javaslat egyes elemei esetleg elfogadhatóak.

ELNÖK: A kormány tehát nem támogatja. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság sem támogatja... (Edelényi Zsuzsánna: Egyharmada sem.) A bizottság egyharmada sem támogatja, bocsánat, igen, köszönöm a pontosítást.

A 14. pontban a melléklet VII/2. pontjának bizonyos alpontjait javasolja a képviselő úr átfogalmazni. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. Egy kicsit bonyolult ezt most hirtelenjében áttekinteni. A kormány mindenesetre nem támogatja. Én látnék benne támogatásra érdemes részt, amit lehet, hogy egy csatlakozó módosító indítvánnyal át lehet emelni.

A kormány tehát nem támogatja. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 15. pontban a képviselő úr a melléklet VII/3. pontjának a preambulumát lényegében törölni kívánja. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Ebben a formában nem, de ha van kapcsolódó, esetleg.

ELNÖK: Ezt tehát a kormány nem támogatja. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 16. pontban Pettkó képviselő úr a melléklet VIII/1.3. pontja egyik alpontját javasolja módosítani, jelesül a civil szervezeteket kívánja bevonni, nem csak a reprezentatív civil szervezeteket. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Támogatja.

ELNÖK: Támogatja. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 17. pontban Pettkó képviselő úr jelentős átfogalmazást javasol a VIII/2.3. pont b) és c) alpontjaiban. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Nem támogatja.

ELNÖK: Én most megint csak azt tudom mondani, hogy nem tudom áttekinteni, hogy Pettkó képviselő úr javaslata egészen pontosan mennyiben különbözik, de azt mindenesetre meg kell mondanom, hogy az eddigi módosító indítványok futólagos áttekintése is azt mutatja számomra, hogy Pettkó képviselő úr javaslatai lényegesen közelebb állnak a jogalkotásról szóló törvény azon kritériumához, miszerint a törvényeket és jogszabályokat érthető, magyar nyelven és a magyar nyelv szabályainak megfelelően kell megfogalmazni. Ezek kevésbé tűnnek nyakatekert megfogalmazásoknak, és talán a köz számára is érthetőbbek lennének. Mindegy.

A kormány nem támogatja ezt az indítványt. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 18. pontban Pettkó képviselő úr a melléklet VIII/3.3. pontja a) alpontjának szövegét javasolja módosítani. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

Végül a 19. pont következik, amelyben a IX. fejezet 1. pontját..., nem csak az 1. pontját, az egész IX. fejezetet javasolja a képviselő úr átfogalmazni. A kormány?

DR. FELVINCZI KATALIN (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. (Senki nem jelentkezik.) És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

Tisztelt Bizottság! Ezzel a napirendi pont végére értünk, de ahogy az indítványokat láttam és a kormány képviselőjének a véleményét hallgattam, itt még további jelentős munkálatokra lesz kilátás a kapcsolódó módosító indítványok megvitatása során. megköszönöm az igazgató asszonynak a részvételt.

Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/10977. számú törvényjavaslat

Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása

Soron következik az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító indítványainak megvitatása. A javaslatot T/10977. számon kapták kézhez. A kiegészítő ajánlás önök előtt fekszik. A titkársággal együttműködve nem találtunk olyan indítványt, amely a bizottság hatáskörébe tartozna. Kérdezem a tisztelt bizottságot, hogy van-e ilyen indítvány, kíván-e valaki valamelyikről szavazás? (Senki nem jelentkezik.) Amennyiben nem, akkor ezt a napirendi pontot is lezárom.

Egyebek

Tisztelt Bizottság! Egyebekben nekem más bejelentenivalóm nincs, mint hogy a jövő héten esetleges bizottsági ülés a szükségletnek megfelelően lesz, illetőleg a parlament Házbizottság által holnap elfogadandó napirendjét figyelembe véve fogjuk meghatározni.

Köszönöm a megjelenést és a fegyelmezett munkát. Mindenkinek további jó munkát! Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 3 perc)

 

Dr. Szabó Zoltán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese