VO13-7/2007.
(VO13-7/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés "Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány" működésének nemzetbiztonsági kockázatát vizsgáló bizottságának
2007. december 18-án, kedden 9 órakor
a Képviselői Irodaház III. tárgyalójában
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Elnöki megnyitó *

 



Napirendi javaslat

  1. Meghallgatások

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent:

Elnököl: Demeter Ervin (Fidesz), a bizottság elnöke

Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Dr. Cser-Palkovics Imre (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Wiener György (MSZP) dr. Bárándy Gergelynek (MSZP)
Gulyás József (SZDSZ) dr. Molnár Zsoltnak (MSZP)
Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz) dr. Horváth Zsoltnak (Fidesz)
Dr. Simicskó István (KDNP) Demeter Ervinnek (Fidesz)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 14 perc)

Elnöki megnyitó

DEMETER ERVIN (Fidesz), a bizottság elnöke, továbbiakban: ELNÖK: Köszöntöm a megjelenteket. Szeretném tájékoztatni önöket, hogy a jelenlévőkön túlmenően Wiener György képviselő urat Bárándy Gergely képviselő úr helyettesíti, Gulyás Józsefet Molnár Zsolt, Cser-Palkovics Andrást Horváth Zsolt és Simicskó Istvánt pedig Demeter Ervin. Így a bizottság helyettesítésekkel 9 fővel van jelen, tehát határozatképes.

A mai napra a kiküldött napirendünk egy pontot tartalmaz: meghallgatások. Az előző bizottsági ülésünkön határoztunk így, hogy további meghallgatásokat fogunk kezdeményezni. Ezért ez a címe az egyetlen napirendi pontunknak. Három személy meghallgatása mellett döntöttünk, az alapítvány alapítóját, az alapítvány kuratóriumi elnökét kívántuk meghallgatni és azt a személyt, aki a Nemzetbiztonsági Hivatal részéről hivatalosan a kapcsolatot tartotta az alapítvány vezetőivel.

A mai nap reggel kaptunk, már a bizottság egy elég rövid levelet, azért nem mutatom a kameráknak, mert "államtitok, szigorúan titkos" minősítésű levél, ezt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Laborcz Sándor írta. A bevezető és az elköszönő soron túlmenően talán hat sor információ van benne látszólag, megítélésem szerint semmi, de tekintve, hogy minősített, mindenkinek személyesen lesz módja belenézni. Lehet, hogy ez arra kíván magyarázatul szolgálni, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal nem küldte el - ahogy érzékeljük - a személyt, aki a kapcsolatot tartotta az alapítvánnyal. Újabb dologgal gyarapította főigazgató úr a történelmi tetteit: ilyen még nem volt az én ismereteim szerint az elmúlt 17 évben, hogy egy parlamenti vizsgáló bizottság egy köztisztviselőt, egy állami alkalmazottat kívánt meghallgatni és az azt irányító főigazgató ezt gyakorlatilag nem teszi lehetővé. Előfordult már, hogy meghallgatásra nem jött el valaki, de ilyen, hogy köztisztviselő nem, ilyen nem volt. Elméletileg a napirendi pontról kellene szavaznunk, de mivel egyetlen meghallgatott sem jelent meg, így nincs értelme a napirendről való szavazásnak. De ha valaki akarja, szavazunk, de a munkánkat ma nem tudjuk elvégezni, hiszen a három meghívott közül senki nem érkezett meg. Van-e valakinek észrevétele? Bárándy úr!

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm a szót elnök úr. Nem a napirendi ponthoz, de mindössze egy bejelentést szeretnék tenni itt ezen az ülésen, hogy az MSZP frakciójából jelen lévő bizottsági tagok nem kívánják megismerni azokat az iratokat, amit a bizottság bekért itt a bizottság titkárságán. Ugyanis megfogalmazta az alelnök úr az előző ülésen azt az aggályát, hogy ezek az iratok, ha idekerülnek, nagy a veszélye annak, hogy valamilyen módon innen, adott esetben ki fognak kerülni. Nem szeretnénk azt, hogy ez bármilyen módon is köthető legyen akár hozzánk, akár a frakciónk szakértőihez. Tehát innentől kezdve, hogy ha bármilyen módon ezek az iratok nyilvánosságra kerülnek, az nem miattunk lesz. Mi a Nemzetbiztonsági Hivatalban fogjuk ezeket megismerni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Ha jól értem, a képviselő úr bűncselekmény elkövetését feltételezi valamelyik hivatali alkalmazottról. (Dr. Bárándy Gergely: Én ilyet nem mondtam.) De ezt állította a képviselő úr, ez egy képviselőtől sem helyes dolog. Azt feltételezi, hogy kikerülnek államtitkot képező iratok, tehát bűncselekmény történik. Az, hogy az iratok megismerésének mi a rendje a Magyar Országgyűlésben, ezt belső szabályok rögzítik. Mint ahogy a múltkor elmondtam, felkészített arra az Országgyűlés, hogy államtitoknak minősülő iratokat fogadni tudjon és azt a képviselők munkájához rendelkezésre tudja bocsátani. Ez nem jelent gondot a Magyar Országgyűlés számára, de természetesen úgy látom, hogy itt úgy működik, önök Laborcz Sándorral azt beszélnek meg, amit akarnak, meg ott nézik meg az iratokat, ahol akarják és nyugodtan hányjanak fittyet a parlament kialakult rendjére, ne vegyék igénybe a TÜK-irodát, ez úgy látszik, most már így megy, ezt megtehetik még ideig-óráig, de ez sem egy örök dolog.

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm szépen. Kevésbé filozofikus kérdés. Az elnök úr ismertetett velünk egy iratot, hogy az egyik meghívott személy nem jelent meg. A másik két meghívott személlyel kapcsolatban érkezett valami irat, hogy miért nem jelentek meg?

ELNÖK: Azért nem beszéltem más iratokról, mert nincsenek más iratok, tehát semmiféle ilyen tájékoztatást nem kaptam. Biztos tudomást szereztek róla, hogy a Szocialista Párt képviselői meg sem akarták őket hallgatni és ez felbuzdította őket arra, hogy el se jöjjenek. Mást nem tudok feltételezni a dologról. Köszönöm, hogy eljöttek, és a meg sem nyitott ülést berekesztem.

(Az ülés befejezésének időpontja: 09.22 óra)

Demeter Ervin

a bizottság elnöke