e-Bef-6/2009.
(e-Bef-10/2006-2010.)
INF-7/2009.
(INF-24/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés e-Befogadásügyi eseti bizottságának és a
Gazdasági és Informatikai bizottság Informatikai és távközlési albizottságának
2009. december 9-én, szerdán, 10 óra 30 perckor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Az e-Befogadásügyi eseti bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

A Gazdasági és informatikai bizottság Informatikai és távközlési albizottsága részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Az e-Befogadásügyi eseti bizottság jelentése (J/... szám) *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

1. Az e-Befogadásügyi eseti bizottság jelentése (J/... szám)

(Döntés bizottsági önálló indítvány benyújtásáról)

Előadó:

Márfai Péter, az e-Befogadásügyi eseti bizottság elnöke

2. Az e-Befogadásügyi eseti bizottság jelentésére vonatkozó, a Gazdasági és Informatikai bizottság által benyújtandó határozati javaslat előkészítése

3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

Az e-Befogadásügyi eseti bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Márfai Péter (MSZP), az eseti bizottság elnöke

Molnár Béla alelnök (KDNP)

Dr. Baráth Etele (MSZP)

Koszorús László (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Józsa István (MSZP) dr. Szanyi Tibornak (MSZP)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) Molnár Bélának (KDNP)

A Gazdasági és informatikai bizottság Informatikai és távközlési albizottsága részéről

Megjelent

Elnököl: Márfai Péter (MSZP), az albizottság elnöke
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Koszorús László (Fidesz)
Molnár Béla (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Józsa István (MSZP) dr. Szanyi Tibornak (MSZP)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) Molnár Bélának (KDNP)
Szatmáry Kristóf (Fidesz) Koszorús Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Megjelentek

Dr. Pálfalvi Hilda (Gazdasági Versenyhivatal)
Hecks Ferenc (Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács)
Téglássy Orsolya tanácsos (Miniszterelnöki Hivatal)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 30 perc)

Elnöki megnyitó

MÁRFAI PÉTER (MSZP), az eseti bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Informatikai és Távközlési Albizottság! Tisztelt e-Befogadásügyi Eseti Bizottság! Köszönöm, hogy megjelentek a képviselő urak. A helyettesítésekkel együtt nyolcan vagyunk jelen, s ez azt jelenti, hogy mind a két bizottság határozatképes.

A napirend elfogadása

A napirenden két kérdés szerepel, az egyik az e-Befogadásügyi eseti bizottság jelentése az e-befogadás helyzetéről, a másik pedig az e-Befogadásügyi eseti bizottság jelentésére vonatkozó, a Gazdasági és informatikai bizottság által benyújtandó határozati javaslat elkészítése. A harmadik napirendi pont az egyebek.

Kérdezem a jelen lévő képviselő urakat, hogy ki fogadja el ezt a napirendet. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a napirendet egyhangúlag elfogadtuk.

Az e-Befogadásügyi eseti bizottság jelentése (J/... szám)

1. napirendi pontunk az e-Befogadásügyi eseti bizottság jelentése. A jelentés immár két hete mindenki számára hozzáférhető, s azt kértük, hogy ehhez módosítókat, kiegészítéseket, akár fejezeteket is küldjenek a képviselő urak, illetve mindazok, akik ehhez kapcsolódnak. A javaslatok tegnap megérkeztek, s ezek alapján érdemben és tartalmában bővülne a jelentésünk. Kovács Kálmán úrtól, az e-Befogadásügyi eseti bizottság alelnökétől kaptam egy anyagot, egy másik anyagot Csepeli György úrtól kaptam, ami méltánylást érdemel, a Fidesz részben szerkesztési oldalról tett javaslatot, részben pedig tartalmi kiegészítéseket tett.

Azt javaslom, hogy ez alapján ma ne adjunk le jelentést és ne fogadjunk el elfogadó országgyűlési határozatot, egyszerűen azért, mert kár lenne ezeket a módosítókat, bővítményeket formálisan elrendezni, koherens szöveget viszont nem tudunk csinálni ma 12 óráig. Ezt annál is inkább kizártnak tartom, mert a szerkesztési elvek keresztülvezetése még a kollégáink számára is néhány napos munkát jelent, ráadásul konszenzusos jelentést szeretnénk összeállítani. A későn érkezett - mert hiszen múlt keddre kértük -, de érdemi módosítók és kiegészítők miatt azt javaslom, a következő bizottsági ülésünkön tegyünk kísérletet arra, hogy konszenzussal fogadjuk el az e-Befogadásügyi eseti bizottság jelentését.

Kinek milyen álláspontja van ezzel kapcsolatban? (Molnár Béla: Rendben.) A Kereszténydemokrata Néppárt módosítóját könnyű volt átvezetni, mert pontos, szövegszerű és átírható, de a Fidesz által javasolt szerkesztési elvek átvezetése - ráadásul úgy, hogy ne csak a Fidesznek feleljen meg, hanem nekünk is - komoly munkát igényel. Az SZDSZ képviseletében leadott Kovács-féle javaslat, kiegészítés a tartalmát tekintve viszonylag egyszerű jelenség. A Miniszterelnöki Hivatalból érkezett s a Csepeli György által jelzett gondolatsor is lényegében könnyen megoldható, hiszen alapjában véve arról szól, hogy ne csak a bizottság munkáját mutassuk be, hanem a Miniszterelnöki Hivatalban meglévő tényszerű eseményeket és ezzel kapcsolatos tevékenységet is. Ennek sem látom akadályát, hiszen egyszer már elfogadtunk egy ezzel kapcsolatos jelentést tőlük. Ezzel együtt most nem tudom prezentálni a bizottság számára a jelentést. Objektíve nem.

Kérdezem a bizottság tagjait, hogy van-e ehhez hozzászólásuk vagy véleményük. (Nincs jelentkező.) Nincs.

Kérdezem az eseti bizottság tagjait, egyetértenek-e azzal, hogy a következő ülésen tárgyaljuk meg, ami várhatóan januárban lesz. Addig viszont tényleg oda-vissza háromszor megcsinálhatjuk ezt az eseménysort, aminek az kell legyen az eredménye, hogy elfogadunk egy jelentést, elfogadunk egy országgyűlési határozatot és azt előkészítjük a Gazdasági és informatikai bizottság számára. Emiatt van most itt az albizottság is. Ki ért ezzel így egyet? (Szavazás.) Egyhangúlag úgy döntöttünk, hogy a fent ismertetett műveletsort hajtjuk végre.

Ezzel lezártuk az 1. napirendi pontot, de egyben a másodikat is, hiszen az következményként szerepel.

Egyebek

Az egyebekben van-e valakinek kérdése, bejelentenivalója? Baráth Etele úr!

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Elnök úr azt mondta nekem a szünetben, hogy erre a bizottsági ülésre január végén valószínűleg az Alpokban lesz hely, és ő szervezi meg a közös utazást egy hosszú hétvége keretében, csütörtöktől vasárnap estig, hogy alaposan dolgozhassunk.

ELNÖK: Ellentétben Baráth Etele úr javaslatával én Kismartont tettem javaslatba, mert az mégiscsak Burgenland, s az Molnár Béla úrnak is kedvesebb és közelebb is van. Ha már jegyzőkönyvbe mondta Baráth Etele úr, amit mondott, akkor megemlítem, hogy ennek az esélye elég csekély.

Köszönöm a megjelenést, az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 35 perc)

 

 

Márfai Péter
az eseti bizottság és az albizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc