000381823 - címsor

Önbírálat

000381823 - bal

000381823

ugras

Cím: Önbírálat
Szerző: Vajda János
Impresszum: Lipcse : G. Wolfgang, 1862
URI: https://go.ogyk.hu/ogy01-000381823

000381823 - könyvismertető

Vajda János (Pest, 1827 május 7.– Budapest, 1897. január 17.) költő, publicista. Székesfehérváron kezdte meg gimnáziumi tanulmányait, melyeket Pesten folytatott. Ekkoriban kezdett verseket írni, majd vándorszínészként járta az országot. 1847-től tisztviselőként dolgozott Pesten, ahol szívesen időzött a Pilvax kávéházban. 1848-ban a márciusi ifjak tagjaként vált a forradalom egyik vezéralakjává. A szabadságharc leverése után közkatonának sorozzák be az osztrák seregbe. 1850-től az osztrák földbecslési hivatalnál dolgozik, majd 1853-54-től újságírói munkákból él. 1857 és 1864 között a Nővilág című lap, 1861-től pedig a Csatár szerkesztője is. Írásaival kivívja kortársai haragját és egyre inkább elszigetelődik. Tragikus magánéleti fordulatokat követően Bécsbe költözik, ahonnan megtört emberként tér haza. 1880-ban nőül vette a nála jóval fiatalabb Bartos Rózát, de házasságuk rövid életű volt. Válásukat követően magányosan élt és hosszú betegség után halt meg. Költői magatartásával és formaművészetével a modern magyar líra előfutára.

Az Önbírálat című röpiratát Arisztidesz álnéven adja ki Lipcsében. Ugyanebben az évben egy másik publicisztikája is megjelenik Polgárosodás címmel. Vajda mindkettőben élesen bírálja egyrészt a forradalom és szabadságharcot – dacára annak, hogy abban maga is részt vett – másrészt a passzív ellenállást is, mely a forradalom leverését követte. „Megmentlek – mond az Úr – ámde mozogj magad is.” Ezzel a mottóval kezdi az Önbírálatot, majd néhány, Széchenyi Hitel című művéből vett gondolattal folytatja. A műben igen éles kritikával illeti a hazai közállapotokat, melyekért nem a külső okokat, hanem a bennünk rejlőeket tekinti felelősnek. Bírálata nemcsak a közéletre, hanem az irodalomra, a kulturális életre is kiterjed.

„Egyedüli mentsvárunk — írja— a művelődés, a polgárosulás. Tegyük legelsőbb és főbb gondunk tárgyává a polgárosuló műveltséget s előhaladást társadalmi és szellemi téren — ez biztosítandja nemzetiségünket."

Miklóssy János egy tanulmányában azt írja, hogy Vajda publicisztikája előképként szolgál egyes verseihez. Az Önbírálat eszerint a Lenni, vagy nem lenni című költemény előtanulmánya.

„Vajda Jánosban, Széchenyihez hasonlóan, a magyarság halhatatlan lelke szólalt meg, keresve az erkölcsi megtisztulás tüskés és göröngyös ösvényeit.” –írja az Önbírálat kapcsán Szegfű Gyula a Három nemzedékben.

HE