Tartalom megjelenítő

A kormány bemutatta a magyar EU-elnökség programját, jelmondatát és logóját

2024. július 1.

© Hungarian presidency

​​​​​Magyarország 2024. július 1. – 2024. december 31. között másodjára látja el az Európai Unió Tanácsa elnökségi feladatait. A magyar elnökségi programot és prioritásokat az elnökségi jelmondattal és logóval együtt 2024. június 18-án mutatták be a nyilvánosságnak.

 

A budapesti bemutatón Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter kiemelte, hogy Magyarország rendkívül nehéz környezetben veszi át az elnökséget: „Európát a szomszédunkban zajló háború, a globális versenytársaktól való leszakadás, a sérülékeny biztonsági helyzet, az illegális migráció, a természeti katasztrófák, a klímaváltozás hatásai és a demográfiai helyzet egyaránt közös kihívás elé állítják”.

 

​​​2024 az átmenet éve az Unióban, ezért az elnökségi munka magában foglalja az újonnan felálló Európai Parlamenttel és Európai Bizottsággal való együttműködést a zavartalan intézményi átmenet biztosítása érdekében. Bóka János miniszter hangsúlyozta: „Az új intézményi ciklus kezdetén lehetőségünk van arra, hogy vitákat indítsunk és kezdeményezzünk, és utat mutassunk számos fontos kérdésben. Tisztességes közvetítők leszünk, akik lojálisan együttműködnek majd minden tagállammal és intézménnyel.”

 

Magyarország hathónapos elnöksége alatt a következő hét prioritásra fog összpontosítani:

 

1.    Új Európai Versenyképességi Megállapodás.
2.    Az európai védelemi politika megerősítése.
3.    Következetes és érdemeken alapuló bővítéspolitika.
4.    Az illegális migráció megfékezése.
5.    A kohéziós politika jövőjének kialakítása.
6.    Gazdaközpontú uniós agrárpolitika.
7.    Demográfiai kihívások kezelése.

 

A magyar kormány képviselői bemutatták a magyar elnökségi logót, valamint az elnökség jelmondatát is, ami a következő: „Tegyük naggyá Európát”.  Bóka János miniszter szerint a jelmondat „aktív és cselekvő elnökségre utal, továbbá arra, hogy együtt erősebbek vagyunk, mint külön, és megjeleníti azt a felfogást, hogy Európa önálló globális szereplővé tud válni, és képes stratégiai érdekeit hatékonyan képviselni, nemcsak partnerekkel és szövetségesekkel együttműködve, de önállóan is, ha kell.”

 

A magyar elnökség logója egy világhírű magyar találmányon, a Rubik-kockán alapul, amelyet Rubik Ernő 1974-ben talált fel. A kocka a magyar nemzet találékonyságát, kreativitását, problémamegoldó képességét és az európai ügyek összetettségét jelképezi. A kocka 27 elemből tevődik össze, pont ahány tagállama van az EU-nak, utalva arra, hogy „bár sokszor sokféleképpen gondolkodunk, a kocka lehetőséget ad arra, hogy amikor kirakják, egyszerre jelenjen meg benne az európai egység és a tagállamok, a nemzetek akarata, érdeke" – mondta Kovács Zoltán, az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnöksége operatív feladatainak előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos.

 

A magyar elnökség programjával, jelmondatával és mottójával kapcsolatban további információk itt.

Élő közvetítés

Élő közvetítések/archívum 

Twitter Youtube widget