ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/9.

Képviselõi önálló indítvány

Dr. Áder János úr
az Országgyûlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 85.§ (2) bekezdése alapján benyújtjuk a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.

1998. évi ..... törvény
a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény módosításáról

1.§

A hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény 10.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"10.§ (1) Az a hadirokkant, hadiözvegy, volt hadiárva, volt hadigyámolt és hadigondozott családtag, akinek a korabeli hadigondozó hatóság által megállapított pénzellátását 1944. december 22-ét követõen politikai okból megszüntették, vagy szüneteltették, illetve ilyen ellátás iránti kérelmét politikai okból elutasították, az elmaradt pénzellátás kompenzálására egyösszegû térítésre jogosult. Meg kell állapítani az egyösszegû térítést annak a hadirokkantnak és hadiözvegynek, akinek hadigondozotti igényjogosultsága 1991. december 31-e elõtt fennállt, de számára pénzellátást ezen idõpontot követõen állapítottak meg. A politikai okból történõ megszüntetés, szüneteltetés, illetve elutasítás bizonyítására dokumentumok hiányában a kérelmezõ írásos nyilatkozata is elfogadható.

(2) A térítés mértéke:

I. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén 250.000 Ft

II. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén 200.000 Ft

III. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén 150.000 Ft

IV. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén 100.000 Ft

V. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén 75.000 Ft

a volt hadiárva, volt hadigyámolt és a volt hadigondozott családtag részére 50.000 Ft.

A hadirokkant részére kifizetett egyösszegû térítés összege a hadirokkant járadékosztályba sorolásának változására tekintettel nem módosítható.

(3) Volt hadiárva, akit szülõje halála miatt, volt hadigyámolt, akit szülõje hadirokkantsága miatt, volt hadigondozott családtag, akit unokája, gyermeke vagy testvére halála, illetve hadirokkantsága miatt hadigondozásba vettek, továbbá aki okirattal bizonyítja, hogy ezen ellátások valamelyike iránti igénye fennállt.

(4) A volt hadiárva, a volt hadigyámolt, illetve a volt hadigondozott családtag az (1) bekezdés szerinti térítés iránti kérelmét 1999. május 31-ig terjesztheti elõ. A határidõ elmulasztása miatt igazolási kérelemnek nincs helye."

2.§

E törvény a kihirdetését követõ második hónap elsõ napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévõ ügyekben is alkalmazni kell.

A Törvényjavaslat indokolása

Általános indokolás

A törvény végrehajtása során tapasztalt ellentmondások és az Alkotmánybíróság 2/1998.(II.4.) AB határozata indokolja a törvénymódosítást.

Részletes indokolás

Az 1.§-hoz:

A javaslat a Hdt. 10. (1) bekezdésében rögzített jogosulti kört kibõvíti az Alkotmánybíróság határozatára tekintettel, és az egyösszegû térítés folyósítását rendeli el a volt hadigyámoltak és a hadigondozott családtagok részére is.

A hadirokkantak egyösszegû térítése kifizetésének szabálya megváltozott az 1997. évi XIX. törvény hatályba lépését követõen (1997. április 12.). Míg a módosítást megelõzõen az 1994. január 1-je elõtt meghatározott hadieredetû fogyatkozásra tekintettel kellett megállapítani az egyösszegû térítés összegét, úgy a hatályos törvény szerint a jelenlegi hadieredetû fogyatkozás százalékos mértéke az irányadó. A hadirokkantak jelentõs része a korábbi szabályozás alapján megkapta az egyösszegû térítést. Most - mivel jelenleg magasabb járadékosztályba vannak sorolva - kérik a már kifizetett és a jelenlegi járadékosztály szerint megállapítható egyösszegû térítés különbözetét. Ez a kérés nem teljesíthetõ, mivel az 1997. évi XIX. törvénynek nincs visszamenõleges hatálya.

Az egyösszegû térítés megállapításánál a javaslat a személyi kör kiterjesztésén túlmenõen tovább egyszerûsíti a bizonyítást. Így mindazok a volt hadiárvák és volt hadigyámoltak hozzájuthatnak az egyösszegû térítéshez, akik bizonyítani tudják, hogy a korabeli ellátásra jogosultak voltak, de azt nem állapították meg számukra.

Az egyösszegû térítés iránti igény benyújtására a volt hadiárvák, volt hadigyámoltak és a hadigondozott családtagok esetében 1999. május 31-ig van lehetõség, ez a határidõ jogvesztõ.

A 2.§-hoz:

A hatályba lépés a kihirdetést követõ második hónap elsõ napján történik, ez alatt az idõ alatt a végrehajtásról rendelkezõ kormányrendelet módosítását is el kell végezni.

Budapest, 1998. június 18.

dr. Wekler Ferenc
SZDSZ

Mádai Péter
SZDSZ

Jauernik István
SZDSZ