AZ ORSZÁGGYÛLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS
MANDÁTUMVIZSGÁLÓ BIZOTTSÁGA

Országgyûlési határozati javaslat

H/29.

Az Országgyûlés
.../1998.( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata
mentelmi jog fenntartásáról

A Magyar Köztársaság Országgyûlése Pokorni Zoltán országgyûlési képviselõ mentelmi jogát a Pesti Központi Kerületi Bíróság 17. B. VI.-VII.24023/1998/4. számú megkeresésével érintett ügyben fenntartja.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5.§ (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyûlésnek.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a 17. B. VI.-VII. 24023/1998/4. számú megkeresésében kérte az Országgyûlés állásfoglalását Pokorni Zoltán országgyûlési képviselõ mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Czégé Zsuzsa a Xénia Láz Egyesület elnöke feljelentést tett rágalmazás vétsége miatt.

A feljelentés szerint: Pokorni Zoltán a Népszabadság 1998. január 12-i számában, továbbá a Magyar Hírlap 1998. január 12-i és 13-i számában olyan kijelentéseket tett, amelyek a feljelentõ álláspontja szerint alkalmasak a Xénia Láz Egyesület becsületének, jó hírnevének csorbítására.

A Mentelmi bizottság az ügyet 1998. július 6-i ülésén tárgyalta, amelyen meghallgatta Pokorni Zoltánt. Képviselõ úr elõadta, hogy a feljelentésben foglalt nyilatkozatait nem tartja rágalmazó jellegûnek, mivel csupán az egyik országos napilapban megjelent tényfeltáró esetre utalással fogalmazta meg véleményét a Xénia Láz Egyesülettel kapcsolatosan. A feljelentést ezért zaklató jellegûnek tekinti, és kérte mentelmi jogának fenntartását.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem jogosult állást foglalni a bûnösség kérdésében, illetõleg büntetõjogilag nem értékelheti a feljelentésben foglaltakat. A rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy Pokorni Zoltán nyilatkozatai nem lépték túl a szabad véleménnyílvánítás alkotmányosan védett korlátait, ezért a feljelentést zaklató, az Országgyûlés és rajta keresztül az érintett képviselõ munkáját zavaró jellegûnek minõsítette.

Mindezekre tekintettel a Mentelmi bizottság többségi szavazattal (8 igen, 3 tartózkodás) azt javasolja az Országggyûlésnek, hogy

Pokorni Zoltán országgyûlési képviselõ mentelmi jogát
az adott ügyben ne függessze fel.

Bizottságunk elõadója: dr. Isépy Tamás elnök

Budapest, 1998. július 7.

Dr. Isépy Tamás
elnök