AZ ORSZÁGGYÛLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS
MANDÁTUMVIZSGÁLÓ BIZOTTSÁGA

Országgyûlési határozati javaslat

H/30.

Az Országgyûlés
.../1998.( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata
mentelmi jog fenntartásáról

A Magyar Köztársaság Országgyûlése Barkóczy Gellért országgyûlési képviselõ mentelmi jogát a Kaposvári Városi Bíróság 2. B. 80/1997/14. számú megkeresésével érintett ügyben fenntartja.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5.§ (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyûlésnek.

A Kaposvári Városi Bíróság a 2. B. 80/1997/14. számú megkeresésében kérte az Országgyûlés állásfoglalását Barkóczy Gellért országgyûlési képviselõ mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában. A rendelkezésre álló adatok szerint dr. Dobrodinszky Dénes siófoki lakos eljárást kezdeményezett a Siófoki Önkormányzat Képviselõtestületének tagjai ellen a Képviselõtestület által 1996. december 2-án nyílvánosságra hozott nyilatkozat tartalma miatt, mert álláspontja szerint a nyilatkozat a becsület csorbítására alkalmas. Barkóczy Gellért tagja a 17 tagú Képviselõtestületnek és így a feljelentettek között szerepel.

Az ügyet elõször az elõzõ Országgyûlés Mentelmi bizottsága az 1998. március 10-i ülésén, majd ezt követõen az új Országgyûlés Mentelmi bizottsága tárgyalta az 1998. július 6-i ülésén. A kétfordulós tárgyalás azért volt szükséges, mivel az elsõ tárgyalás idõpontjában nem állt a bizottság rendelkezésére az ügy teljeskörû iratanyaga, így a tényállást megállapítani, illetve következtetéseket levonni nem lehetett.

Barkóczy Gellért képviselõ úr a bizottság július 6-i ülésén kérte mentelmi jogának fenntartását, mivel álláspontja szerint õ a feljelentõ becsületét semmilyen módon nem csorbította. Utalt továbbá arra is, hogy tudomása szerint az önkormányzati képviselõtársai elleni bírósági eljárások idõközben felmentõ ítélettel befejezõdtek.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem jogosult állást foglalni a bûnösség kérdésében, illetõleg büntetõjogilag nem értékelheti a feljelentésben foglaltakat. A rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy a feljelentésben foglalt sérelmezett közlemény nem tartalmaz olyan megállapítás(oka)t, amely túllépne egy idõközi önkormányzati képviselõválasztás során elhangzó, illetve nyílvánosságra kerülõ szokásos nyilatkozaton.

Mindezekre tekintettel a Mentelmi bizottság egyhangú szavazattal azt javasolja az Országggyûlésnek, hogy

Barkóczy Gellért országgyûlési képviselõ mentelmi jogát
az adott ügyben ne függessze fel.

Bizottságunk elõadója: dr. Dornbach Alajos alelnök.

Budapest, 1998. július 7.

Dr. Isépy Tamás
elnök