MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

T/40. számú
TÖRVÉNYJAVASLAT

a kincstári vagyonért való miniszteri felelõsség rendjének megváltoztatásához szükséges törvénymódosításokról

dr. Stumpf István
Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter

Budapest, 1998. augusztus

1998. évi törvény
a kincstári vagyonért való miniszteri felelõsség rendjének megváltoztatásához szükséges törvénymódosításokról

1. §

(1) Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 106. §-ának (1) bekezdésében, 109/C. §-ának (1) bekezdésében, 109/D. §-ának (1) bekezdésében, 109/F. §-ának (6) bekezdésében, 109/H. §-ának (2) bekezdésében, 109/I. §-ának (3) bekezdésében, valamint 109/K. §-ának (1) és (2) bekezdéseiben a "pénzügyminiszter" szó helyébe a "kincstári vagyonért felelõs miniszter" szöveg lép.

(2) Az Áht. 94.§ (4) bekezdése az alábbi harmadik mondattal egészül ki:

"A pénzügyminiszter egyetértésére vonatkozó rendelkezést a központi költségvetési szervek pénzeszközeinek felhasználásával történõ társaságalapítás, illetve társasági érdekeltség szerzése esetén kell alkalmazni."

(3) Az Áht. 109/E. § (2) bekezdése helyébe lép:

"(2) A koncesszióba adáshoz, illetõleg a koncessziós szerzõdés megkötéséhez a pénzügyminiszter elõzetes egyetértése és a kincstári vagyonért felelõs miniszter jóváhagyása szükséges."

(4) Az Áht. 109/K.§-a kiegészül az alábbi új (4) bekezdéssel:

"109/K.§ (4) Kincstári vagyon nem pénzbeli hozzájárulásként való szolgáltatása, vagy egyéb módon történõ társasági tulajdonba adása a KVI javaslatát követõen, kizárólag a kincstári vagyonért felelõs miniszter elõzetes jóváhagyásával történhet. Kincstári vagyon ingyenes társasági tulajdonba adására csak közfeladat ellátása érdekében kerülhet sor."

2. §

A Polgári Törvénykönyvrõl szóló 1959. évi IV. törvény 28. §-ának (1) bekezdése a következõ második mondattal egészül ki.

"Az államot a polgári jogviszonyokban - ha jogszabály ettõl eltérõen nem rendelkezik - a pénzügyminiszter képviseli; ezt a jogkörét más állami szerv útján is gyakorolhatja, vagy más állami szervre ruházhatja át."

3. §

Ez a törvény a kihirdetését követõ hónap elsõ napján lép hatályba azzal, hogy a 2. §-ában foglaltak irányadók azon polgári jogviszonyok tekintetében is, ahol a pénzügyminiszter e törvény hatálybalépése elõtt eljárt; egyidejûleg az Áht. 48. §-ának e) és k) pontjai, valamint a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésérõl szóló 1997. évi CXLVI. törvény 52. §-a hatályukat vesztik.

Általános indokolás

A Kormány a privatizációs ügyek felügyeletével a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ minisztert bízta meg. Az összehangolt állami tulajdonpolitika érvényesítése szükségessé teszi, hogy az állami tulajdon funkció szerint elkülönült másik vagyoncsoportja, a kincstári vagyon tekintetében is egységes szemléletû tulajdonosi joggyakorlás valósuljon meg. A Javaslat annak törvényi elõfeltételét kívánja megteremteni, hogy a Kormány a Kincstári Vagyoni Igazgatóság feletti felügyeletre ugyancsak a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ minisztert jelölje ki. A "kincstári vagyonért felelõ miniszter" fogalom bevezetésével ugyanakkor lehetõséget biztosít a mindenkori kormányok számára, hogy - törvénymódosítás kezdeményezése nélkül - a kormányzati szerkezetre vonatkozó elképzeléseiket megvalósíthassák.

Részletes indokolás

1. §-hoz

Az (1) bekezdés tételesen felsorolja az Áht. azon jogszabályhelyeit, amelyekben a pénzügyminiszter eddigi hatáskörét a kincstári vagyonért felelõs, a Kormány által kijelölésre kerülõ miniszter veszi át.

A (2)-(4) bekezdések szerinti módosítások a koncessziós ügyekkel, illetve a társaságalapítással összefüggõ hatásköröket rendezik.

A koncessziós szerzõdés tárgyát képezõ dolgokat, illetve vagyoni értékû jogot az Áht. 109/B. § a) és b) pontja a kincstári vagyon körébe utalja, ezek egy részével kapcsolatosan a KVI-nek semmilyen gyakorlati teendõje nincs. (Pl. a légtér, a föld méhének kincsei, vagy a kizárólagos állami tevékenységek vagyoni értékelése és nyilvántartása lehetetlen.) Ezek használati jogának társaságba apportálása esetén azonban a társaságban az államot megilletõ részesedést már a KVI kezeli.

Ezért koncessziós ügyekben az Áht. 109/E. §-a szerinti PM-hatáskört is a kincstári vagyonért felelõs miniszterhez kell telepíteni, a pénzügyminiszter egyetértési jogának fenntartásával.

A költségvetési szervek által történõ társaságalapításhoz készpénzhozzájárulás esetén a pénzügyminiszter, vagyoni apport esetén a kincstári vagyonért felelõs miniszter hozzájárulása szükséges.

A (4) bekezdés utolsó mondatának az Áht.-ba beemelésével a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésérõl szóló 1997. évi CXLVI. törvény 52. §-a hatályon kívül helyezhetõ.

2. §-hoz

A kincstári vagyon tulajdonosi jogainak gyakorlásával szorosan összefügg a Magyar Állam jogi személynek - mint a vagyoni jogviszonyok alanyának - az általános képviselete.

1998. június 16-ig a Ptk. kimondta, hogy "az államot a polgári jogviszonyokban - ha törvény ettõl eltérõen nem rendelkezik - a pénzügyminiszter képviseli; ezt a jogkörét más állami szerv útján is gyakorolhatja, vagy más állami szervre ruházhatja át". Az említett idõpontban ez a rendelkezés - jogalkotási hiba következtében, nem szándékoltan - kikerült a Ptk-ból és jelenleg a jogrendszerünkbõl hiányzik. Az Áht. javasolt módosítása kapcsán ezért gondoskodni kell e hiányzó rendelkezés pótlásáról, a tételes jogba való visszahelyezésérõl.

3. §-hoz

A hatályba léptetõ rendelkezés visszamenõleges hatállyal legalizálja a pénzügyminiszter eljárását a polgári jogviszonyokban, ezáltal a korábbi jogalkotási hiba orvosolható.

Az Indokoláshoz mellékletként csatolom a törvényjavaslat elfogadása esetén kiadni tervezett kormányrendelet-, illetve határozat tervezetét.

Melléklet az Indokoláshoz

A KORMÁNY
rendelete
Tervezet

a kincstári vagyonért való miniszteri felelõsséggel összefüggõ rendelkezésekrõl

1. §

(1) A kincstári vagyon kezelésérõl, értékesítésérõl és az e vagyonnal kapcsolatos egyéb kötelezettségekrõl szóló, módosított 183/1996. (XII. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) szövegében - a 22. § (1) bekezdésének b) pontja kivételével - a "pénzügyminiszter" szó helyébe a "kincstári vagyonért felelõs miniszter" szöveg lép.

(2) Az R. 8. §-ának (2) bekezdésében a "Pénzügyi Közlöny" szövegrész helyébe a "Magyar Közlöny" szöveg lép.

2. §

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok költségvetése tervezésének, pénzellátásának, elõirányzat-felhasználásának, kincstári gazdálkodásának és nyilvántartásának egyes szabályairól szóló 19/1997. (II. 13.) Korm. rendelet 6. § (4) bekezdésében a "pénzügyminiszter" szó helyébe a "kincstári vagyonért felelõs miniszter" szöveg lép.

3. §

(1) A kincstári vagyon értékesítésére vonatkozó versenyeztetési szabályzat jóváhagyásáról szóló 1048/1997. (V. 13.) Korm. határozat (a továbbiakban: H.) szövegében a "pénzügyminiszter" szó helyébe a "kincstári vagyonért felelõs miniszter" szöveg lép.

(2) A H. III. Fejezet A/ cím 6.2. pontjában a "Pénzügyi Közlöny" helyett a "Magyar Közlöny Hivatalos Értesítõjét" kell érteni.

(3) Ez a rendelet ........................napján lép hatályba, egyidejûleg az R. 14. §-ának (6) és (7) bekezdése hatályát veszti.

A KORMÁNY
határozata

Tervezet

a kincstári vagyonért felelõs miniszter kijelölésérõl

1. A Kormány kincstári vagyonért felelõs miniszterré a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ minisztert kijelöli.

2. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság felügyeleti rendjének megváltozásával összefüggõ költségvetési átcsoportosításra és egyéb intézkedésekre elõterjesztést kell a Kormányhoz benyújtani.

Felelõs:

Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter

 

pénzügyminiszter

Határidõ:

30 nap

3. Ez a határozat ........................napján lép hatályba.